Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez Datyth » wtorek 05 września 2017, 20:46
przez oskbelfer » wtorek 05 września 2017, 20:58
przez Datyth » wtorek 05 września 2017, 21:31
przez Cyryl » środa 06 września 2017, 06:23
Datyth napisał(a):...Mam jeszcze jedno pytanie: czy istnieje jakaś zasada kiedy zawracać kolizyjnie a kiedy bezkolizyjnie?...
przez RossoneriDevil » piątek 08 września 2017, 15:53
przez eragon » piątek 08 września 2017, 16:06
przez szerszon » piątek 08 września 2017, 23:11
Jakiś nakaz ? Nie zauważyłem.RossoneriDevil napisał(a):W ostatnim rysunku, przy zawracaniu na długo, po wykonaniu manewru powinien zjechać do prawej, a nie do lewej....
przez JAKUB » sobota 09 września 2017, 10:02
przez Henq » sobota 09 września 2017, 18:02
ale była strzałka na jezdni nakazująca jazdę prosto, niestety prawidłowo oblany egzamin.Datyth napisał(a):Witam
Dzisiaj miałem swój pierwszy egzamin praktyczny, niestety nieudany ( pod sam koniec źle zawróciłem)
Moim błędem był skręt w lewo w łącznik międzyjezdniowy z pasa na którym była namalowana pozioma biała strzałka na wprost ( pas był skrajny lewy i nie było zakazu zawracania przed skrzyżowaniem).
tak, trochę dalej na tej drodze są takie łączniki i można zawracaćDatyth napisał(a):Chciałbym dowiedzieć się czy jeżeli nie ma żadnego znaku zakazu przed takim oto łącznikiem oraz brak jakichkolwiek strzałek na jezdni, to czy mógłbym w niego wjechać i zawrócić?
Nie istnieje niestety i nie słuchaj takich co twierdzą inaczej bo to bzduraDatyth napisał(a):Mam jeszcze jedno pytanie: czy istnieje jakaś zasada kiedy zawracać kolizyjnie a kiedy bezkolizyjnie?
Patrz na znaki bo w tym mieście egzaminatory upodobali sobie parkowanie na tych uliczkach, a one mają takie znaki w sobieDatyth napisał(a):I jeżeli ktoś jeszcze miałby jakieś rady przed egzaminem byłbym bardzo wdzięczny(najlepiej z parkowania bo to mi wychodzi chyba najgorzej)
Pozdrawiam serdecznie
jakaś podstawa prawna do tego jest? bo dziwnym zbiegiem okoliczności na tym skrzyżowaniu wszystkie "L" i egzaminacyjne zawracają na krótkoCyryl napisał(a):jeżeli masz skrzyżowanie bez sygnalizacji świetlnej zawracasz na "długo", bo jedziesz po miejscu, które jest częścią jezdni poprzecznej, a obowiązuje Cię ruch prawostronny.
przez sankila » sobota 09 września 2017, 22:21
Standardowo wydawane jest polecenie "... w najbliższym możliwym miejscu". Oczywisty błąd, bo powinno być "w najbliższym dozwolonym miejscu". Ale trudno, żeby się egzaminowany użerał z WORDem o braki językowe.JAKUB napisał(a):Polecenia wydawane na egzaminie muszą być czytelne i bez podtekstów typu: "tam gdzie można ..." - jak wydane było polecenia wykonania zadania?
przez sankila » sobota 09 września 2017, 22:34
przez Henq » sobota 09 września 2017, 22:46
Tak, taksankila napisał(a):Cyryl, wrzuć jeszcze zawracanie na skróconych wysepkach
przez RossoneriDevil » poniedziałek 11 września 2017, 18:00
szerszon napisał(a):Jakiś nakaz ? Nie zauważyłem.RossoneriDevil napisał(a):W ostatnim rysunku, przy zawracaniu na długo, po wykonaniu manewru powinien zjechać do prawej, a nie do lewej....
przez Henq » poniedziałek 11 września 2017, 18:05
np osoba która za 20m będzie na kolejnej przełączce czy skrzyżowaniu skręcać w lewoRossoneriDevil napisał(a):Jeżeli nie ma nikogo to może sobie zająć lewy, ale kto tak jeździ?
przez RossoneriDevil » poniedziałek 11 września 2017, 18:15
Henq napisał(a):np osoba która za 20m będzie na kolejnej przełączce czy skrzyżowaniu skręcać w lewoRossoneriDevil napisał(a):Jeżeli nie ma nikogo to może sobie zająć lewy, ale kto tak jeździ?