Wyprzedzanie rowerzysty a podwójna ciągła

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Wyprzedzanie rowerzysty a podwójna ciągła

Postprzez megatapety » wtorek 18 lipca 2017, 20:31

Witam,

Mam jeszcze jedno pytanie, wiadomo że musimy zachować odległość 1m od rowerzysty, ale czy przepisy regulują jak to mierzymy?, od fotela?, drzwi?, lusterka? :D, pytam z ciekawości.
megatapety

Postprzez eragon » wtorek 18 lipca 2017, 20:56

Logicznie to ma być metr "światła".. Opisu żadnego, że "od - do" nie widziałem dotąd, ale może ktos podpowie..
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Postprzez gumik » środa 19 lipca 2017, 07:21

Moim zdaniem od najbardziej zewnętrznej części samochodu.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez megatapety » środa 19 lipca 2017, 08:41

Ja się z wami zgadzam, tylko nasze przepisy nie zawsze są logiczne :D , a to nie chyba nie powinno być tak że domyślamy się co auto miał na myśli. Znalazłem ten zapis:

art. 24 ust. 2 ustawy prawo o ruchu drogowym:
"Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu zachować szczególną ostrożność, a zwłaszcza bezpieczny odstęp od wyprzedzanego pojazdu lub uczestnika ruchu. W razie wyprzedzania roweru, wózka rowerowego, motoroweru, motocykla lub kolumny pieszych odstęp ten nie może być mniejszy niż 1 m."

Interpretując dosłownie wychodzi że to kierurujący ma zachować odstęp 1m :D, a nie pojazd, wiem czepiam się, ale ciekawi nie jak Sąd by to rostrzygnął. Dyskusja akademicka, ale wiadomo nie jest łatwo udowodnić czy 1m został zachowany.
megatapety

Postprzez waw » środa 19 lipca 2017, 08:57

Podczas jazdy trudno odmierzyć 1 m. Lepiej się skupić na tym by był to odstęp bezpieczny.
Tak swoją drogą - swego czasu, gdy kilku rowerzystów dostało mandaty z fotoradarów, rowerowy aktyw twierdził że karanie rowerzystów za prędkość jest nielegalne bo nie mają w obowiązkowym wyposażeniu prędkościomierza.
Idąc tym tokiem rozumowania nie można karać kierowców za niezachowanie 1 m bo nie mają obowiązku używania irządzeń do pomiaru odległości. :D
waw

Postprzez gumik » środa 19 lipca 2017, 09:03

Zapis w ustawie jest na tyle precyzyjny na ile powinien. Nie trzeba specjalnie roztrząsać, czy ma być 1m od lusterka, czy 1m od blachy. Ile to jeden metr - każdy posiadający prawo jazdy mniej więcej jest w stanie określić. Przepis jest po to, żeby chronić rowerzystów, także pastwienie się nad przepisem i rozdzielanie go na czynniki pierwsze mija się z celem. Jak przejedziesz w odległości 90cm, to nikt Ci głowy nie urwie.
Mogliby oczywiście napisać "zachować bezpieczny odstęp". Ale to by dawało pole do dużych nadinterpretacji czym jest bezpieczny odstęp.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez waw » środa 19 lipca 2017, 10:48

Przy dużych prędkościach metr może nie być bezpieczny.
Przy mniejszych prędkościach odstęp może być mniejszy i jadąc powol drogą wewnętrzną nie trzeba go zachowywać.
waw

Postprzez AMP » środa 19 lipca 2017, 13:02

Obie strony powinny zachować bezpieczeństwo i być życzliwym wobec siebie, niezależnie od tego, jakie są/nie ma na to paragrafy.

Kilka lat temu jechałam rowerem po drodze przy krawędzi, (na obrzeżach miasta), z pętli wyjechał autobus, który jechał ze 2 m za mną, w obu kierunkach pusto, ja jechałam najbliżej krawędzi jak to możliwe, na skrzyżowaniu wjechałam prawie w boczną ulice, by mnie wyprzedził i nic , kierowca miała chyba frajdę, że mnie straszy.
Niektórzy uważali, że powinnam pojechać naprawdę wolno, po ulicy, tak by gościowi znudziło się i w końcu mnie wyprzedził. Być może, ale nie chciałam testować, co będzie jeśli dojdzie do wypadku, zjechałam na chodnik... no i niefortunnie (zbyt wysoki krawężnik) wywaliłam się na chodniku.
Zwykłe chamstwo kierowcy, czasem warto zachować odrobinę życzliwości dla innych użytkowników drogi.
AMP

Postprzez mp0011 » środa 19 lipca 2017, 20:25

Taka sytuacja sprzed tygodnia...
Gdybym nie uskoczył, odległość wynosiłaby kilkanaście centymetrów między kierownicą a blachą.
Odległość koła autobusu (na pierwszej klatce na której je widać) od linii to 85cm , zakładając szerokość linii na 25cm.

W tych 85cm, znalazłby się rower:
- koła 15cm od linii,
- szerokość kierownicy 65cm (33 w każdą stronę),
- nadkole autobusu (koła są kilkanaście cm schowane pod blachę)

Zostaje: 85 - (15 + 33 + 15) = 22cm, czyli szerokość kartki A4 do kierownicy. A jak jadę łokcie wystają poza szerokość kierownicy...

phpBB [media]
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez megatapety » środa 19 lipca 2017, 20:40

Dlatego ja uważam że życie ludzkie jest więcej warte niż linia na jedni i jeżeli nic nie jedzie z naprzeciwka nie powinniśmy się wahać żeby ją przekroczyć, ale nie powinniśmy też być karani za to. Są kraje, gdzie można na czerwonym przechodzić, myślę że w tej sprawie warto pisać maile.
megatapety

Postprzez Henq » środa 19 lipca 2017, 21:47

mp0011 napisał(a):Taka sytuacja sprzed tygodnia...

a dlaczego nie zastosowałeś się do art 16.4 ? przecież skrajny prawy pas wolny , dopiero jak ci życie było droższe przepisów łaskawie potrafiłeś zjechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni? a potem pretensje do kierowcy :lol: :lol: :lol:
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez mp0011 » środa 19 lipca 2017, 21:50

Henq napisał(a):

a dlaczego nie zastosowałeś się do art 16.4 ? przecież skrajny prawy pas wolny , dopiero jak ci życie było droższe przepisów łaskawie potrafiłeś zjechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni? a potem pretensje do kierowcy :lol: :lol: :lol:

Pozwól że skopiuję opis filmu:
Uprzedzając pytania czemu nie jechałem pasem przy krawężniku - jest to pas oddzielony linią krawędziową, służący za wjazd na pętlę i do McDonalda, kończące się za kilkadziesiąt metrów przystankiem.

Rowerzysta NIE MA obowiązku poruszać się "bardziej z prawej" niż inni kierujący, a jakoś nie widzę żeby samochody tamtędy jeździły...
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez waw » środa 19 lipca 2017, 22:32

Ale jakieś przepisy obowiązują rowerzystę gdy jest wyprzedzany, a inni mogą zakładać że się do nich stosują.
waw

Postprzez mp0011 » środa 19 lipca 2017, 22:43

Waw, trochę Twoja interpretacja brzmi jak "jeżeli rowerzysta nie uskoczy przed idiotą w samochodzie, to jego wina".
Otóż nie. Rowerzysta ma jechać w taki sposób, aby nie utrudniać wyprzedzania. Ten kierowca miał ze dwa wolne pasy po lewej.

Ja jechałem jakieś 15cm od linii krawędziowej. Jeszcze centymetr a wystawał bym na sąsiedni pas, a zajmowanie dwóch pasów jest nielegalne.
Jechałem więc możliwie blisko prawej krawędzie jezdni, wyznaczonej przez linię krawędziową...
mp0011

Postprzez Henq » środa 19 lipca 2017, 23:07

mp0011 napisał(a):
Henq napisał(a):

Pozwól że skopiuję opis filmu:
Uprzedzając pytania czemu nie jechałem pasem przy krawężniku - jest to pas oddzielony linią krawędziową, służący za wjazd na pętlę i do McDonalda, kończące się za kilkadziesiąt metrów przystankiem.

Rowerzysta NIE MA obowiązku poruszać się "bardziej z prawej" niż inni kierujący, a jakoś nie widzę żeby samochody tamtędy jeździły...

ty sobie teraz jaja robisz prawda?
https://www.google.pl/maps/@52.1692509, ... 312!8i6656
jakie znaki informują że jest to pas służący za wjazd na pętlę i do maca?
jakim cudem to jest pas wjazdu na pętle i do maca skoro to linie krawędziowe wg ciebie? :eek2: :hmm:
skoro już upierasz się na linie krawędziowe to co mówi kodeks na temat rowerzysty na poboczu? nadal nie rozumiem dlaczego pchałeś się tym pasem skoro po prawej stronie miejsca a miejsca?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze