rpa napisał(a):bardzo bawi mnie ta dyskusja, bowiem zatrzymanie pojazdu z powodu warunków drogowych (w domyśle - by uniknąć zagrożenia b.r.d lub kolizji) jest dozwolone na absolutnie KAŻDEJ drodze w Polsce
A mnie irytuje, gdy ktoś nie odróżnia zatrzymania z powodu
warunków ruchu drogowego od zatrzymania dla uniknięcia
ZAGROŻENIA BEZPIECZEŃSTWA ruchu drogowego.
Zagrożenie brd jest efektem
naruszenia przepisówalbo niespodziewanej katastrofy : ktoś wjechał pod prąd i wali na czołówkę, ktoś wjechał na czerwonym świetle albo nie stanął na stopie, ktoś ma auto niesprawne i koło mu odpadło albo zawiodły hamulce i doszło do zderzenia na środku skrzyżowania. W tej sytuacji mam prawo do hamowania awaryjnego, ucieczki na trawnik, na chodnik; mogę zawrócić na moście i w tunelu, stanąć na środku autostrady albo skrzyżowania. Krótko mówiąc - w sytuacji
zagrożenia brd mam zrobić wszystko, co się da, żeby kolizji uniknąć. Ale to nie są warunki ruchu, stworzone przez ustawodawcę!
Warunki ruchu drogowego wynikają z rodzaju drogi, liczby jezdni, pasów ruchu, znaków, świateł, natężenia ruchu pojazdów, pogody - wszystko to, co się normalnie dzieje na drodze. Nawet
najtrudniejsze warunki ruchu - czyli korek na drodze, deszcz, ślizgawica, remont jezdni - nie zwalniają nikogo z przestrzegania przepisów; tych o zakazie zatrzymania - również.
Nadinterpretacje typu "tu się nie staje za żadne skarby, czy się wali, czy się pali" są z natury wypaczone i nierealne
Taak? No to zatrzymaj się na przejeździe kolejowym. Zapewne maszynista będzie miał pełne zrozumienie, że stoisz w korku i nie możesz zjechać z torów, nieprawdaż?
mp0011 napisał(a):Szczególnie podoba mi się w interpretacji Sankili bezwzględny zakaz zatrzymywania się na moście czy tunelu, niezależnie od warunków drogowych ORAZ przepisów ruchu drogowego. W powiązaniu z wcześniejszymi interpretacjami, NIE WOLNO wjechać na most, jeżeli nie mamy pewności, że poprzedni samochód z niego płynnie zjedzie - inaczej musielibyśmy się na nim nielegalnie zatrzymać
Aaa, to Ciebie również zapraszam na postanie w korku na przejeździe kolejowym. To dokładnie ten sam paragraf, co z mostem. Zapewne potrafisz uzasadnić wjechanie na tory kolejowe chociaż wiesz, ze nie masz możliwości zjechania? To co: "panie maszynisto, ja mogę tu stać, bo mi art. 49.4 pozwala"?
Tak przy okazji - jakim cudem z "
art 49.4 nie dotyczy miejsc, wymienionych w art 49.1" zrobiłeś "
bezwzględny zakaz zatrzymywania się na moście czy tunelu, niezależnie od warunków drogowych ORAZ przepisów ruchu drogowego"? To czym, według Ciebie jest art 49.1 - kwitem na węgiel?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".