omijanie z prawej strony rowerem - czy dozwolone?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: omijanie z prawej strony rowerem - czy dozwolone?

Postprzez Henq » wtorek 30 maja 2017, 20:19

Alpheus napisał(a):Witam!
W związku ze swoim ostatnim postem, zacząłem się nad tym zastanawiać.
Nie znalazłem nigdzie w kodeksie, żeby było ono zabronione gdziekolwiek - sytuację można wtedy traktować jako dwa niewyznaczone pasy ruchu, za wyjątkiem zastrzeżenia o wyprzedzaniu z prawej - rowerzyście wolno.
Jednak nie jestem pewny swojej interpretacji.

Trochę chaotycznie, ale zapewne chodzi ci o omijanie pojazdów w korku z prawej strony:
Korek - rowerzysta omijający pojazdy z prawej a skręt w lewo

Nie ma zakazu omijania pojazdów z ich prawej strony, nie ma zakazu omijania pojazdów z żadnej strony ale są trzy zastrzeżenia:
1. pojazd sygnalizujący skręt w lewo można tylko z lewej strony (rower to też pojazd, ale nie wiem jak rower ma sygnalizować :eek2: :lol: )
2. nie wolno omijać pojazd oczekujący na otwarcie ruchu (nie tylko szlaban kolejowy, zielone światło na sygnalizatorze również otwiera ruch), ale tylko jeżeli omijając wjeżdżamy na część drogi przeznaczoną do ruchu przeciwnego (przykładem może być pojazd czekający na czerwonym na pasie prawym a kierujący na pasie lewym ma zieloną strzałkę bezkolizyjną do lewoskrętu - nie wjeżdża na częśc drogi przeznaczoną do ruchu przeciwnego więc może omijać pojazd oczekujący na otwarcie ruchu)
3. nie wolno omijać pojazdu który zatrzymał się przed przejściem dla pieszych, ale tutaj też jest luka, a mianowicie: tylko takiego pojazdu który zatrzymał się by przepuścić pieszych (chyba przez nieprzestrzeganie tego przepisu jest najwięcej poszkodowanych wśród przechodzących przez jezdnię :eek2: :( )
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez gumik » wtorek 30 maja 2017, 21:57

@eragon, jeśli twierdzisz, że omijanie rowerem z prawej strony pojazdów jest zabronione, to uzasadnij to powołując się na stosowne przepisy. Póki co nie zrobiłeś tego, a piszesz rzeczy niezwiązane z tematem.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez sankila » środa 31 maja 2017, 03:06

Alpheus napisał(a):Nie znalazłem nigdzie w kodeksie, żeby było ono zabronione gdziekolwiek - sytuację można wtedy traktować jako dwa niewyznaczone pasy ruchu, za wyjątkiem zastrzeżenia o wyprzedzaniu z prawej - rowerzyście wolno.
Rowerzysta może wyprzedzać i omijać z prawej, może wyprzedzać i omijać z lewej - z jednym zastrzeżeniem: nie wolno omijać/wyprzedzać z lewej - sygnalizującego skręt w lewo i nie wolno omijać/wyprzedzać z prawej - sygnalizującego skręt w prawo. Reszta przepisów bez zmian.

BTW - jeszcze się nie spotkałam, żeby kierowca - jadąc w korku - bawił się w różnicowanie wyprzedzania i omijania. Toż to jak kontrola migacza w wykonaniu blondynki: świeci ..., nie świeci ..., świeci ..., nie świeci ...
W końcu się okaże, że rowerzysta tylną połowę auta wyprzedził a przednią - ominął (albo na odwrót) :lol:
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez RossoneriDevil » środa 31 maja 2017, 23:09

nie wolno omijać/wyprzedzać z prawej - sygnalizującego skręt w prawo.

skręcający pojazdem w prawo ma obowiązek ustąpić pierwszeństwa pojazdom poruszającym się na wprost.
RossoneriDevil

Postprzez rpa » czwartek 01 czerwca 2017, 02:19

Pierwsze słyszę. Mógłbyś to jakoś rozrysować? :D
rpa

Postprzez mp0011 » czwartek 01 czerwca 2017, 02:40

@RPA
Art 27.1a, aczkolwiek jest on dyskusyjny w sytuacji kolizyjnej z Art 24.1.3.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez RossoneriDevil » czwartek 01 czerwca 2017, 16:19

mp0011 napisał(a):Art 27.1a, aczkolwiek jest on dyskusyjny w sytuacji kolizyjnej z Art 24.1.3.

No proszę, ja to teraz czytać...

27.1a. Kierujący pojazdem, który skręca (nie zamiar skrętu)...tylko fizycznie już to robi. ustępuje, tak jak w sytuacji z tematu "czy powinno być przejście dla pieszych", natomiast wyprzedzanie pojazdu, sygnalizującego odpowiednio wcześniej, zabronione...

Jakaś inna interpretacja się komuś nasuwa?
RossoneriDevil

Postprzez mp0011 » czwartek 01 czerwca 2017, 17:11

RossoneriDevil napisał(a):... natomiast wyprzedzanie pojazdu, sygnalizującego odpowiednio wcześniej, zabronione...

..."*jadącego* *przed nim* *na tym samym pasie ruchu*"...
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez waw » czwartek 01 czerwca 2017, 20:49

Henq napisał(a):
Nie ma zakazu omijania pojazdów z ich prawej strony, nie ma zakazu omijania pojazdów z żadnej strony ale są trzy zastrzeżenia:

O jednym istotnym elemencie zapomniałeś - na to omijanie musi być miejsce. Do tyczy to wszystkich, motocyklistów też, al rowerzyści najczęściej o tym zapominają i uznają możliwość omijania pojazdów za prawo nabyte i potrafią przeciskać się, odpychając od krawężnika, czasami uszkadzając stojący pojazd. Ja dlatego stojąc w korku staram się zatrzymać nie dalej jak 10 cm od krawężnika i problem omijających idiotów mam z głowy. Jak chcą niech omijają z lewej.
waw

Postprzez Henq » czwartek 01 czerwca 2017, 22:02

mp0011 napisał(a):@RPA
Art 27.1a,

dotyczy rowerzysty a nie pojazdów jak to pisze @RPA

mp0011 napisał(a):..."*jadącego* *przed nim* *na tym samym pasie ruchu*"...

a to rowerzysta porusza się jakimś innym pasem ruchu? omijając/wyprzedzając pojazd wielośladowy stojący na swoim pasie ruchu :hmm: czy oba pojazdy poruszają się tym samym pasem ruchu? nawet gdzie pasy są niewyznaczone?
---

RossoneriDevil napisał(a):Jakaś inna interpretacja się komuś nasuwa?

rowerzystom nie wszystkim pojazdom :spoko:
swego czasu w odcinku drogówki była sytuacja, że pojazd na jezdni (dość szerokiej bodajże jeszcze z torowiskiem o ile mnie pamięć nie myli) chciał w prawo wjechać w bramę dlatego zaszedł lekko na torowisko i włączył kierunek i zaczął skręcać w prawo a tu pojazd z jego prawej jadący prosto uderzył w niego. Wina pojazdu skręcającego, ponieważ: zjeżdżając ze swojego pasa ruchu przecinał inny pas ruchu i nie ustąpił pojazdowi poruszającemu się tym pasem.
Nie ma zakazu omijania pojazdu z jego prawej strony, a pojazd skręcający w prawo nie jest już pojazdem który jedzie w tym samym kierunku więc nie jest to wyprzedzanie (zabronione o ile pasy nie są wyznaczone) a jest to omijanie.
---

waw napisał(a):O jednym istotnym elemencie zapomniałeś - na to omijanie musi być miejsce.

należy zachować bezpieczny odstęp a nic na temat miejsca :spoko:
dla jednego bezpiecznym odstępem będzie 1m dla drugiego 10cm

waw napisał(a):rowerzyści najczęściej o tym zapominają i uznają możliwość omijania pojazdów za prawo nabyte i potrafią przeciskać się, odpychając od krawężnika

jedna noga na krawężniku i odpychanie między pojazdami - no tak nie trzyma nóg na pedałach :lol:

waw napisał(a):czasami uszkadzając stojący pojazd.

j/w należy zachować bezpieczny odstęp - widocznie nie zachował...

waw napisał(a):Ja dlatego stojąc w korku staram się zatrzymać nie dalej jak 10 cm od krawężnika

a z prawej strony miejsca tyle że drugie auto się zmieści :lol: :lol: :lol: i nagle robią się dwa pasy niewyznaczone i inny pojazd z tego korzysta a ty w którymś momencie wyprzedzasz z prawej :help:
a co by się stało jak byś zostawił 50cm może nawet 1m? ja rozumiem że boisz się o swoje auto, ale nie baw się w szeryfów drogowych :spoko: rowerzysta może cię ominąć z prawej pozwól mu na to :spoko:
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez PraktykRuchu » czwartek 01 czerwca 2017, 22:39

waw napisał(a): Ja dlatego stojąc w korku staram się zatrzymać nie dalej jak 10 cm od krawężnika i problem omijających idiotów mam z głowy

W tym kraju każdy ma prawo być chamem, więc nie robisz nic złego. :spoko: Chociaż jeżeli pojęcie "utrudnianie ruchu" potraktować dosłownie, to mógłbyś mieć problem... :hmm:
PraktykRuchu

Postprzez szerszon » czwartek 01 czerwca 2017, 23:01

PraktykRuchu napisał(a):W tym kraju każdy ma prawo być chamem, więc nie robisz nic złego. :spoko: Chociaż jeżeli pojęcie "utrudnianie ruchu" potraktować dosłownie, to mógłbyś mieć problem... :hmm:
Jest obowiązek pozostawienia pól metra z prawej dla rowerzystów ?
To dlaczego nazywasz go chamem i posądzasz o łamanie przepisów ?
szerszon

Postprzez waw » czwartek 01 czerwca 2017, 23:02

PraktykRuchu napisał(a):
waw napisał(a): Ja dlatego stojąc w korku staram się zatrzymać nie dalej jak 10 cm od krawężnika i problem omijających idiotów mam z głowy

W tym kraju każdy ma prawo być chamem, więc nie robisz nic złego. :spoko: Chociaż jeżeli pojęcie "utrudnianie ruchu" potraktować dosłownie, to mógłbyś mieć problem... :hmm:

Wybacz ale pleciesz bzdury. Istnieje obowiązek poruszania się możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. O tym też rowerzyści potrafią zapominać ;) Może w ogóle zatrzymanie w korku to utrudnianie ruchu?
Co do owego chamstwa to takimi tekstami wykazujesz je sam. Jest coś takiego jak korytarze ratunkowe. Stojąc w korku na prawym pasie dojeżdżasz możliwie do prawej, na lewym do lewej, na środku tworzy się przestrzeń dzięki której nie trzeba dodatkowo manewrować jak pojawi się pojazd uprzywilejowany, a to ich interes jest ważniejszy od kogoś kto chciałby a nie może.

Pominę sytuacje skrętu w prawo, gdzie zjechanie w prawo, do samego krawężnika może uratować rowerzyście życie bo nie ma możliwości żeby wjechał w martwe pole.
waw

Postprzez PraktykRuchu » poniedziałek 05 czerwca 2017, 20:45

szerszon napisał(a):Jest obowiązek pozostawienia pól metra z prawej dla rowerzystów ?
To dlaczego nazywasz go chamem i posądzasz o łamanie przepisów ?

Nie ma też zakazu pierdzenia w towarzystwie, a jednak osoba, która to robi - jest chamem.

Nie posądzam o łamanie przepisów. To raz. Dwa: chamstwo, czy jego brak, nie ma nic wspólnego z przestrzeganiem/nieprzestrzeganiem przepisów. Zachowywanie się tak, żeby specjalnie uprzykrzyć innym życie - to już chamstwo. A szczycenie się tym publicznie - chamstwo do sześcianu. Nawet, jeżeli chamstwo dopuszczone przepisami. Pozostawienia miejsca dla innych uczestników ruchu wymaga po prostu zwykła kultura na drodze.

Chociaż pewnie znaleźli by się mistrzowie, którzy podciągnęliby zastawienie drogi rowerzyście pod pojęcie utrudniania ruchu - a to już jest art. 90 KW. :thumb2:
PraktykRuchu

Postprzez mp0011 » poniedziałek 05 czerwca 2017, 21:16

A czy rowerzysta ma obowiązek zjeżdżania do prawej strony stojąc na czerwonym, aby puścić skręcających na S-2? No przecież mogę stać sobie na środku pasa i czekać...

A jak nie zostawisz mi wolnego z prawej, objadę Cię z lewej. W granicach prawa.
Pamiętaj tylko, że jeżeli już Cię wyprzedzam rowerem, nie wolno Ci przyspieszyć...
mp0011

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze