Alpheus napisał(a):Witam!
W związku ze swoim ostatnim postem, zacząłem się nad tym zastanawiać.
Nie znalazłem nigdzie w kodeksie, żeby było ono zabronione gdziekolwiek - sytuację można wtedy traktować jako dwa niewyznaczone pasy ruchu, za wyjątkiem zastrzeżenia o wyprzedzaniu z prawej - rowerzyście wolno.
Jednak nie jestem pewny swojej interpretacji.
Trochę chaotycznie, ale zapewne chodzi ci o omijanie pojazdów w korku z prawej strony:
Korek - rowerzysta omijający pojazdy z prawej a skręt w lewo
Nie ma zakazu omijania pojazdów z ich prawej strony, nie ma zakazu omijania pojazdów z żadnej strony ale są trzy zastrzeżenia:
1. pojazd sygnalizujący skręt w lewo można tylko z lewej strony (rower to też pojazd, ale nie wiem jak rower ma sygnalizować

2. nie wolno omijać pojazd oczekujący na otwarcie ruchu (nie tylko szlaban kolejowy, zielone światło na sygnalizatorze również otwiera ruch), ale tylko jeżeli omijając wjeżdżamy na część drogi przeznaczoną do ruchu przeciwnego (przykładem może być pojazd czekający na czerwonym na pasie prawym a kierujący na pasie lewym ma zieloną strzałkę bezkolizyjną do lewoskrętu - nie wjeżdża na częśc drogi przeznaczoną do ruchu przeciwnego więc może omijać pojazd oczekujący na otwarcie ruchu)
3. nie wolno omijać pojazdu który zatrzymał się przed przejściem dla pieszych, ale tutaj też jest luka, a mianowicie: tylko takiego pojazdu który zatrzymał się by przepuścić pieszych (chyba przez nieprzestrzeganie tego przepisu jest najwięcej poszkodowanych wśród przechodzących przez jezdnię