Hej wszystkim, zwracam się z szybkim pytaniem odnośnie do tego, czy miejsce przedstawione w linku na google maps jest skrzyżowaniem w świetle przepisów ruchu drogowego? Zaparkowałem na chodniku wzdłuż jezdni (+- w miejscu gdzie wstawiłem linka). Niestety, dostałem "wezwanie" za wycieraczką, w którym nie było wskazanej konkretnej podstawy prawnej, ale jest szansa, że mnie będą nękać wezwaniami i prawdopodobnie za zatrzymanie pojazdu w obrębie skrzyżowania, więc myślę nad przyjęciem linii obrony, o ile będzie to w ogóle możliwe.
KLIK
A drugie pytanie: czy jeżeli ten "rozjazd" jest rzeczywistym skrzyżowaniem, to od którego jego miejsca powinno się obliczyć 10 metrów do punktu zatrzymania, od którego nie grozi ewentualny mandat? Pytam, dlatego, że w odróżnieniu od klasycznego skrzyżowania, gdzie linia przecinająca drogi jest prostopadła i bez względu na to, który jej punkt przyjmiemy to odległość 10 metrów będzie identyczna, tutaj natomiast nie jest to aż takie oczywiste... Aha, dodam jeszcze, że raczej na 90% ta droga poboczna nie jest żadną prywatną czy wewnętrzną...
Z góry dzięki za odpowiedzi!
Poprawiłem link./klebek