szerszon napisał(a):Jak ci się podobają moje "buble" ?Dużo ich, co ?
Nie podobają mi się, dużo ich, by po raz kolejny ukryć fakt nie zrozumienia tematu i tego co ci piszą inni

szerszon napisał(a):Jakbyś nie zauważył od samego początku piszę o ustąpieniu pierwszeństwa wynikającego z włączania się do ruchu pojazdu wycofującego z miejsca parkingowego.
jak byś nie zauważył autor wyraźnie pisze o pojeździe wjeżdżającym na skrzyżowanie i skrzyżowaniu więc po co piszesz o ustąpieniu pierwszeństwa pojazdowi na innej drodze? nawet rysunek masz wystarczy się przyjrzeć...
szerszon napisał(a):To nie ja zacząłem się powoływać na znaki określające pierwszeństwo.
autor tematu, ale widać przeoczyłeś to
autor nic nie mówi o dodatkowych znakach w obrębie skrzyżowania więc nic nie zmienia D-1 A-6 których szukaszszerszon napisał(a):A jak już zacząłeś to robić to czekam na ten znak D-1 czy też może A-6, który daje pierwszeństwo cofającemu z miejsca parkingowego.
szerszon napisał(a):Teraz pokazuję, jak ty czytasz tekst ze zrozumieniem![]()
Post autora...pcrsh napisał(a):W momencie gdy pojazd B, tylnymi kołami jest już na drodze, poza obszarem parkingowym, pojazd A dojeżdża i zaczyna trącić
no i gdzie tu jest napisane że zjechał już ze skrzyżowania, że miną skrzyżowanie?

pcrsh napisał(a):Pojazd A wjeżdża z drogi podporządkowanej jednokierunkowej, w prawo, na drogę jednokierunkowa która ma pierwszeństwo.
a z tego co mi wiadomo i nawet p. Dworak pisze to wjeżdżanie na drogę z pierwszeństwem nie daje pierwszeństwa o ile nadal jesteśmy na skrzyżowaniu, ba nawet ty tak piszesz...
szerszon napisał(a):Nie wiem jakich gabarytów musiałby być pojazd, skoro przednie koła są jeszcze na miejscu parkingowym a tylnymi dojechał do skrzyżowania![]()
![]()
![]()
I kto tu nagina fakty ?![]()
oczywiście że ty, jest gdzieś napisane że miejsce parkingowe na jednokierunkowej ma być wyznaczone minimum 100m za/przed skrzyżowaniem?
równie dobrze miejsce parkingowe może być wyznaczone metr za/przed skrzyżowaniem, równie dobrze auta mogą parkować tak jak tutaj seat.
jak widzisz nawet gabaryt smarta przy cofaniu i auto nadal na skrzyżowaniu....
a co w sytuacji gdy np miejsce parkingowe wyznaczone jest na SoRO? przecież przed SoRO C-12 i A-7:
wskażesz wyjątek, że włączającą się do ruchu taksówkę w tym miejscu nie obowiązuje:
§36.2 może §2.1 na który się powołujesz ją dotyczy?

Niestety, wiesz dobrze, że nie ma przepisu czy wyjątku który by zwalniał pojazdy z A-7 na ustąpienie pierwszeństwa pojazdom na drodze głównej więc ratujesz twarz i wmawiasz że sytuacja ma miejsce za skrzyżowaniem na drodze głównej, a tu słowa autora i szkic wstawiony przeczy twoim wizjom...
szerszon napisał(a):Szkoda ,że ty nie czytasz ze zrozumieniem. Nie ma tu( pierwszy post) pojazdu poruszającego się drogą z pierwszeństwem.Mamy tylko pojazd włączający się do ruchu, który jeszcze jest częściowo na miejscu parkingowym.
No tak znak A-7 przed skrzyżowaniem, nie określa pojazdu poruszającego się drogą podporządkowaną, a słowa autora postu:
pcrsh napisał(a):W załączniku szkic
nic dla ciebie nie znaczą? Autor już był tak łaskawy by namalować ci sytuację, ale nie po co w ogóle masz oglądać załącznik...

szerszon napisał(a):W tym przypadku dla ciebie za skrzyżowaniem.![]()

szerszon napisał(a):Ale dlaczego piszesz "kiedyś" podaj konkretny przykład to zobaczymy kogo przerosła.
Zarzucasz mi wycieczki osobiste, a sam rzucasz insynuacje bez pokrycia.
http://lmgtfy.com/?q=szerszon+bubel+sit ... zdy.com.pl

szerszon napisał(a):Widzę ,że szanowny z tych, którym przy C-5 trzeba dopisać, że jest zakaz skrętu w lewo lub w prawo.![]()
a przy C-3/C-4 zakaz zawracania, to że kręcę kierownicą nie zawsze oznacza że skręcam w lewo/prawo pomimo że prosto nie jadę

szerszon napisał(a):Jeśli w ww miejscach nie stosuje się A-7 lub B-20( np droga wewnętrzna lub strefa ruchu) to jeśli w chwili obecnej takie znaki są to są nielegalnie i bezpodstawnie. Do usunięcia. Trzeba ci napisać,że jak nie występuje to trzeba zdjąć ?![]()
po raz kolejny aktualnie obowiązujący Dz.U. 220 i definicja A-7:
Znak A-7 może być umieszczany także w innych miejscach przecinania się kierunków ruchu, gdzie obowiązek ustąpienia pierwszeństwa wynika z przepisów ustawy - Prawo o ruchu drogowym (wyjazd z obiektów). Gdy na drodze podporządkowanej nie są spełnione warunki widoczności, wówczas zamiast znaku A-7 powinien być umieszczony znak B-20, którego zasady stosowania określono w punkcie 3.2.21.
nic na temat tego co piszesz.
Wstawiłeś jakiś link do jakiejś nowelizacji ale widać nie przeczytałeś do czego to jest po raz kolejny ci udowadniam proszę bardzo obraz twojej nowelizacji:

możesz wskazać w którym punkcie twojego linku znaki A-7 są wycofywane z innych miejsc przecinania się kierunków ruchu?
To jeszcze nic, próbujesz nieudolnie wcisnąć że zapis:
szerszon napisał(a):Znak A-7 może być umieszczany także w innych miejscach przecinania się kierunków ruchu.
nie dotyczy przecięcia się kierunku ruchu w miejscu gdzie nie ma skrzyżowania, no to jakie to są te inne miejsca?
pamiętaj w ustawie jest o "miejscach" nie o miejscu

szerszon napisał(a):Dalej nie łapiesz paragrafu 2.1 ? Przykro mi.
No mi również, że ignorujesz zapisy
§1.3. Na drogach stosuje się następujące znaki i sygnały drogowe...
nie na jezdniach a na drogach

§ 2. 1. Znak drogowy pionowy umieszczony po prawej stronie jezdni lub nad jezdnią dotyczy kierujących znajdujących się na wszystkich pasach ruchu; jeżeli jednak znaki są umieszczone nad poszczególnymi pasami ruchu, to znak dotyczy tylko kierujących znajdujących się na pasie, nad którym znak jest umieszczony. Znak drogowy umieszczony po lewej stronie jezdni lub pasów ruchu stanowi powtórzenie znaku umieszczonego po prawej stronie, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej.
to dlaczego uważasz, że paragraf 2.1 dotyczy D-1 umieszczonego na poboczu lub na chodniku?

albo dlaczego uważasz że słowo "droga" w definicji znaku D-1 różni się czymś od słowa "droga" w definicji znaku B-2 czy też B-41?

szerszon napisał(a):Kiedyś się poruszał. Gdyby dalej był na innej to nie padłoby tu pytanie.
nic na temat opuszczenia czy minięcia skrzyżowania, to jest tylko twoja interpretacja, twoje ratowanie twarzy...
szerszon napisał(a):Nie jest istotne na jaką drogę się włączasz.
no tak masz rację

szerszon napisał(a): Jak piszesz na drogę a nie na skrzyżowanie. Pojazdu na podporządkowanej już dawno nie ma. Stoi za tobą i trąbi na debila.
wjeżdża na skrzyżowanie spod A-7 i jest na skrzyżowaniu, więc akurat to debil trąbi

szerszon napisał(a):Skrzyżowanie jest, ale nie w miejscu, gdzie nastąpiłaby kolizja.
oczywiście że w miejscu gdzie występuje kolizja patrz na rysunek już dostałeś ułatwienie skoro słów nie rozumiesz...
szerszon napisał(a):Obecność skrzyżowania czy jego brak nie ma znaczenia dla ww sytuacji.
oczywiście, że ma, jeżeli by nie było skrzyżowania, pytanie by brzmiało: "jadę drogą główną, pojazd wyjeżdża z miejsca parkingowego tyłem kto ma pierwszeństwo".
szerszon napisał(a):Dla ciebie skrzyżowaniem jest droga i wyjazd z miejsca parkingowego![]()
![]()
![]()
Dla mnie skrzyżowaniem jest przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową, z drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą wewnętrzną;
jak widzisz nic na temat wyjazdu z miejsca parkingowego
szerszon napisał(a):I nie rozumiem co ty taki strachliwy,że coś ci zacznę wmawiać ?
ja strachliwy

szerszon napisał(a):Jak napiszesz kolejną bzdurkę to oczywiście nie przepuszczę okazji![]()
chyba okazji do ośmieszenia się bo jak na razie bzdurki wypisujesz ty... nie martw się będę miał trochę czasu ponabijam się z twoich wizji...