szerszon napisał(a):Henq napisał(a):jeżeli zjazd z ronda jest skrętem w prawo to tak, jest zmianą kierunku jazdy i należy go sygnalizować:
Uściślijmy... czy zjeżdżając ze skrzyżowania zmieniam kierunek jazdy w prawo na takim zwykłym klasyku ?
no przecież zwykły klasyk:
dylek napisał(a):
zjeżdżam ze skrzyżowania: niebieski i czerwony, o ile niebieski nie zmieniam kierunku jazdy o tyle czerwony zmieniam kierunek jazdy więc należy sygnalizować.
Może za duże SoRO no to klasyk SoRO JP2 w Starym Sączu czy zjeżdżając z takiego klasyka:

zmieniam kierunek jazdy w prawo czy nie zmieniam?
szerszon napisał(a):czy napisałem,że w trakcie jazdy po skrzyżowaniu przestaję sygnalizować ?zjazd z prawym czyli co zmieniasz kierunek jazdy? czy co sygnalizujesz?![]()
a czy ja napisałem że wjazd jest tak jak na rys A?

równie dobrze wjazd na SoRO jest tak jak biały autobus, objeżdża skrzyżowanie wewnętrznym pasem i z wewnętrznego zamierza zmienić kierunek jazdy jak czerwona strzałka czyli w prawo to chyba nie ulega wątpliwości że art 22.2 zabrania takiego manewru?
Nie każda jazda po obwiedni jest zmianą kierunku jazdy w lewo, tutaj przykład:szerszon napisał(a):Przy zmianie kierunku jazdy w lewo nie widze powodu, aby na obwiedni zaprzestać sygnalizacji."Każdy ruch kierownicą kwalifikujesz jako zmiane kierunku jazdy ?"

za to w miejscu gdzie jazda po obwiedni jest zmianą kierunku jazdy w lewo to zjazd z SoRO jest albo jazdą prosto, albo zmianą kierunku jazdy w prawo - trzeciej opcji nie ma, a skoro jest zmianą kierunku jazdy w prawo to sygnalizuje się manewr od zamiaru do skończenia wykonania