Kto ma pierwszeństwo? Dwie niejednoznaczne sytuacje w W-wie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Kto ma pierwszeństwo? Dwie niejednoznaczne sytuacje w W-

Postprzez RossoneriDevil » poniedziałek 24 kwietnia 2017, 23:50

Mowa o skrzyżowaniu o ruchu okrężnym, a nie o zwykłym.
Nie pisz "co byś zrobił na zwykłym..."

Napisz lepiej o Broniewskiego, kto ma pierwszeństwo przy zwężaniu pasów i dlaczego :)
RossoneriDevil

Postprzez szerszon » wtorek 25 kwietnia 2017, 06:36

RossoneriDevil napisał(a):
Na rondzie nie skręcam w lewo ani nie zawracam, tylko zjeżdżam z ronda wylotami, wjeżdżając na rondo kontynuuje jazdę jedynym możliwym torem.
A kto ciebie tak okłamał ? :lol: W jakim OSK robiłeś kurs ? Ile chcesz przykładów ,że jednak się da ? Przy Arkadii omijasz Radosława ? :lol: To raz nie omiń tylko przejedź się przez to skrzyżowanie wjeżdżając którymś z lewych pasów, a potem nam opowiedz jakie to znaki widziałeś.
Chcesz opuścić rondo z lewego pasa?
Jakiś problem ? Wskaż przepis, który w jakikolwiek sposób to uniemożliwia.
Tak na szybko coś tam wyszperałem.
Ty tak na serio ? Przecież ten "wyrok" był tu przedmiotem dyskusji, gdzie sąd nie potrafi odróżnić kierunku ruchu od kierunku jazdy.
Mowa o skrzyżowaniu o ruchu okrężnym, a nie o zwykłym.
:lol: :lol: :lol:
Przecież ten sam sąd, którego tak na szybko cytowałeś stwierdził,że to "zwykłe skrzyżowanie". Nie zauważyłeś ? Pewnie tak samo czytasz przepisy. Dobrze ,że tę teorie zmieniono. Porażka userze.
szerszon

Postprzez Henq » wtorek 25 kwietnia 2017, 07:29

szerszon napisał(a):
RossoneriDevil napisał(a):Chcesz opuścić rondo z lewego pasa?

art 22.2 nie wszystkie zjazdy z ronda są prosto
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez problem » wtorek 25 kwietnia 2017, 08:28

Wcześniej pisałem że im dłużej żyję, tym mniej wiem. Teraz im więcej Was czytam, tym mniej wiem :/
Myślałem, że przy dwóch pasach, jeśli jadę w lewo albo zawracam, mam obowiązek ustawić się możliwie blisko lewej krawędzi jezdni. Stąd złość na kierowców jadących w lewo z prawego pasa i zawracających. Niestosowanie się do tego obowiązku powoduje zagrożenie. Ok, zjeżdżając muszę ustąpić temu na prawym, tylko że on do tej pory powinien zjechać pierwszym albo drugim zjazdem.
Dobrze ja myślałem, czy mam zapierniczać prawym? W sumie nie ma tego złego - lewy błotnik mam do zrobienia, prędzej czy później trafi się na lewym frajer... taki jak ja :)
problem

Postprzez gumik » wtorek 25 kwietnia 2017, 09:07

Co do objeżdżania ronda zewnętrznym pasem, to proponuję obejrzeć ten materiał https://youtu.be/MM4Aja4uWZU?t=5m41s Jest tam zadane dokładnie takie pytanie.

Sposób jazdy przedstawiony przez szerszona itp. byłby prawdziwy, gdyby rondo było zorganizowane w inny sposób.
rondo_wawa.jpg

Natomiast obecnie organizacja jest inna i należy się do tego dostosować.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez RossoneriDevil » wtorek 25 kwietnia 2017, 10:30

szerszon napisał(a):
Przy Arkadii omijasz Radosława ? :lol: To raz nie omiń tylko przejedź się przez to skrzyżowanie wjeżdżając którymś z lewych pasów, a potem nam opowiedz jakie to znaki widziałeś.

Są tam znaki które informują o kierunkach jazdy i do nich się stosuję.
Chcesz tym samym potwierdzić swoją niby rację że w takim razie jedziemy w lewo na rondzie.
Z tym, że to rondo różni się od omawianego...

Nie, tylko chciałbym zobaczyć jak się pakujesz komuś pod maskę.
Ty tak na serio ? Przecież ten "wyrok" był tu przedmiotem dyskusji, gdzie sąd nie potrafi odróżnić kierunku ruchu od kierunku jazdy.

"...Reasumując powyższe należy uznać, iż w świetle obowiązujących przepisów ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym wjeżdżający na skrzyżowanie o ruchu okrężnym nie może sygnalizować zmiany kierunku ruchu lewym kierunkowskazem...."

Tyle w temacie, a to czy on to uznał za zwykłe czy nie zwykłe jest mało istotne.

Porażka

To jest wtedy, jak czytam co piszesz.

Wcześniej pisałem że im dłużej żyję, tym mniej wiem. Teraz im więcej Was czytam, tym mniej wiem :/
Myślałem, że przy dwóch pasach, jeśli jadę w lewo albo zawracam, mam obowiązek ustawić się możliwie blisko lewej krawędzi jezdni. Stąd złość na kierowców jadących w lewo z prawego pasa i zawracających. Niestosowanie się do tego obowiązku powoduje zagrożenie. Ok, zjeżdżając muszę ustąpić temu na prawym, tylko że on do tej pory powinien zjechać pierwszym albo drugim zjazdem.
Dobrze ja myślałem, czy mam zapierniczać prawym? W sumie nie ma tego złego - lewy błotnik mam do zrobienia, prędzej czy później trafi się na lewym frajer... taki jak ja :)

Nie jesteś żaden frajer, ronda nie są idealne, wloty mogą być przesunięte od siebie tak że nie wiadomo który jest bardziej w lewo a który na wprost..itd...
Wjeżdżając na takie rondo nie łamiesz żadnych przepisów, równie dobrze możesz na rondzie za wcześnie zjechać z lewego na prawy i zrobić dodatkową rundkę, bo sie pomyliłeś np, no i co? to masz z powrotem na lewy wracać...?
RossoneriDevil

Postprzez szerszon » wtorek 25 kwietnia 2017, 10:44

Są tam znaki które informują o kierunkach jazdy i do nich się stosuję.
Chcesz tym samym potwierdzić swoją niby rację że w takim razie jedziemy w lewo na rondzie.
Pytam się, inne C-12 ? A jakby nie było F-10 to co ? Tak samo jak na skrzyżowaniach bez C-12 masz znaki F-10 jak i bez znaków też się stosujesz do Art 22.
Nie, tylko chciałbym zobaczyć jak się pakujesz komuś pod maskę.
A chciałbyś zobaczyć, jak ten ktoś pisze oświadczenie, bo nie ma pojęcia ,że nie skręca się w lewo z prawego pasa ?
Reasumując powyższe należy uznać, iż w świetle obowiązujących przepisów ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym wjeżdżający na skrzyżowanie o ruchu okrężnym nie może sygnalizować zmiany kierunku ruchu lewym kierunkowskazem.

Tyle w temacie, a to czy on to uznał za zwykłe czy nie zwykłe jest mało istotne.
Świetnie ,że zacytowałeś. Tak samo rozróżniasz kierunek ruchu od kierunku jazdy jak sąd. :lol:
Oczywiście,że nie może sygnalizować zmiany kierunku ruchu. Jest obowiązek sygnalizacji zmiany kierunku JAZDY. Taka drobna różnica , a cieszy. I ty chcesz dyskutować o przepisach, skoro nawet nie wiesz co jest w nich napisane ? Rozumiesz dlaczego porażka ? :lol: :lol: :lol:
==============================================
gumik napisał(a):
Sposób jazdy przedstawiony przez szerszona itp. byłby prawdziwy, gdyby rondo było zorganizowane w inny sposób.
.
Pytam się. C-12 jest inny ? Art 22 jest inny dla rond turbinowych i tzw klasycznych ?
============================================
Henq napisał(a):art 22.2 nie wszystkie zjazdy z ronda są prosto
A to zjazd z ronda jet zmianą kierunku jazdy ? Każdy ruch kierownicą kwalifikujesz jako zmiane kierunku jazdy ?
szerszon

Postprzez RossoneriDevil » wtorek 25 kwietnia 2017, 10:58

Szerszon
Ty pewnie jadąc po łuku, też jedziesz z lewym kierunkowskazem.

A chciałbyś zobaczyć, jak ten ktoś pisze oświadczenie, bo nie ma pojęcia ,że nie skręca się w lewo z prawego pasa ?

Gdybym miał gorszy samochód, chętnie bym się z Tobą ustawił na takim rondzie...

Skończę tylko na tym, że widziałem jak w drogówce wystawiają mandat,takim, co myślą jak ty, jeździj tak dalej. Tylko obyś nikogo nie zabił.....
RossoneriDevil

Postprzez szerszon » wtorek 25 kwietnia 2017, 11:13

RossoneriDevil napisał(a):Szerszon
Ty pewnie jadąc po łuku, też jedziesz z lewym kierunkowskazem.

Jadę przez skrzyżowanie zmieniajac kierunek jazdy w lewo, a nie po łuku. Zacznij myśleć i czytać co kto pisze.Obwiednia to nie droga jednokierunkowa. Nie wierzysz ?
To przeczytaj sobie co napisali przy C-12...SKRZYŻOWANIE...a wiesz czym jest skrzyżowanie, czy na teorii akurat byłeś chory, gdy to omawiano ? Nie chcesz się przyznać, gdzie ciebie tak oszukali ? :lol: :lol: :lol:
Gdybym miał gorszy samochód, chętnie bym się z Tobą ustawił na takim rondzie...
Dawaj...załatwimy od razu, a nie pękasz.Mam akurat prawy błotnik do robienia.
Skończę tylko na tym, że widziałem jak w drogówce wystawiają mandat
Padłem przed takim argumentem. Nie na darmo są dowcipy o policjantach.
I co ciekawe...co tak zamilkłeś w kwestii wyroku sądowego .Dotarło,że masz problemy z czytaniem ? Odróżniasz już,że trzeba sygnalizować zmianę kierunku JAZDY a nie RUCHU i nie wjazd na skrzyżowanie ?
Konkrety, a nie takie próby moralizowania..nie ośmieszaj się.
szerszon

Postprzez RossoneriDevil » wtorek 25 kwietnia 2017, 12:01

Dowcip dowcipem a mandat mandatem, wyciagnijmy tego dworaka ktory na wizji mowi co innego, a moze czas na twoj wlasny program
RossoneriDevil

Postprzez szerszon » wtorek 25 kwietnia 2017, 12:14

Aha..czyli dalej brak konkretów ? Udajesz czy naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy kierunkiem jazdy i ruchu ? Nie chcesz zareklamować tak fachowego OSK ?
Co do Pana Dworaka. Umownie w lewo ? Może lepsze argumenty ?
Mogę robić program jak Pan Dworak. Poproszę o takie same zaplecze finansowe i czas antenowy.
I tak na marginesie. Przerażający jest brak myślenia tylko bazowanie na czymś, co kto powie w telewizji. Nie jest istotne, że bez sensu, ale w telewizji.
szerszon

Postprzez RossoneriDevil » wtorek 25 kwietnia 2017, 12:59

Nie mam czasu na siedzenie na forum i rozprawianie, mam inne sprawy. Myslisz ze taki dworak wyskakuje sobie od tak i wyglasza takie rzeczy, czy moze jest to poparte konsultacjami z prawnikami itd. Czy oby na pewno moze w telewizji publicznej cos takiego powiedziec jego slowo przeciwko twojemu. Jak narazie bardziej przemawia do mnie to co on mowi i co mowi drogowka w takiej sytuacji.
RossoneriDevil

Postprzez gumik » wtorek 25 kwietnia 2017, 16:03

szerszon napisał(a):Art 22 jest inny dla rond turbinowych i tzw klasycznych ?
Przepisy dotyczą zmiany kierunku jazdy i to jak należy jest zastosować na konkretnym skrzyżowaniu w dużej mierze zależy od tego jak zorganizowane jest skrzyżowanie. Są oczywiście ludzie, którzy zupełnie ignorują znaki poziome - wyprzedzanie na podwójnej ciągłej, jazda po "martwym polu" - ale nie należy ich naśladować.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Henq » wtorek 25 kwietnia 2017, 18:16

szerszon napisał(a):
Henq napisał(a):art 22.2 nie wszystkie zjazdy z ronda są prosto
A to zjazd z ronda jet zmianą kierunku jazdy ? Każdy ruch kierownicą kwalifikujesz jako zmiane kierunku jazdy ?

jeżeli zjazd z ronda jest skrętem w prawo to tak, jest zmianą kierunku jazdy i należy go sygnalizować:
dylek napisał(a):Obrazek

jeżeli zielona strzałka jest zmianą kierunku jazdy w lewo to zjazd z ronda niebieska strzałka i zielona mogą być tylko jazdą prosto albo zmianą kierunku jazdy w prawo, trzeciej opcji nie ma, niestety jest już zajęta. Skoro jest zmianą kierunku jazdy w prawo czerwona strzałka to art 22.2 i sygnalizowanie prawym kierunkowskazem.
---

gumik napisał(a):Obrazek

szerszon napisał(a):A-Wjazd z prawym zjazd z prawym
zjazd z prawym czyli co zmieniasz kierunek jazdy? czy co sygnalizujesz?

szerszon napisał(a):Jadę przez skrzyżowanie zmieniajac kierunek jazdy w lewo, a nie po łuku.

"Każdy ruch kierownicą kwalifikujesz jako zmiane kierunku jazdy ?"
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szerszon » wtorek 25 kwietnia 2017, 21:20

RossoneriDevil napisał(a):Nie mam czasu na siedzenie na forum i rozprawianie, mam inne sprawy.
No to znajdź czas na poczytanie przepisów zanim coś napiszesz.
Myslisz ze taki dworak wyskakuje sobie od tak i wyglasza takie rzeczy, czy moze jest to poparte konsultacjami z prawnikami itd.
Z tego co mówi to tak. Nie konsultuję się nawet z PoRD :lol: :lol: :lol:
Czy oby na pewno moze w telewizji publicznej cos takiego powiedziec jego slowo przeciwko twojemu.
Ja podaję przepisy a Pan Dworak się umawia. :lol:
Jak narazie bardziej przemawia do mnie to co on mowi i co mowi drogowka w takiej sytuacji.
[/quote]Niech PoRD przemówi... porażka z takim dyletanctwem. Odróżniasz już kierunek ruchu od kierunku jazdy i czy zauważyłeś,że obowiązek sygnalizacji dotyczy zmiany kierunku jazdy, czy dalej pustka ?
====================================
gumik napisał(a):
szerszon napisał(a):Art 22 jest inny dla rond turbinowych i tzw klasycznych ?
Przepisy dotyczą zmiany kierunku jazdy i to jak należy jest zastosować na konkretnym skrzyżowaniu w dużej mierze zależy od tego jak zorganizowane jest skrzyżowanie
Nie na skrzyżowaniu tylko przejeżdżając przez skrzyżowanie. Na skrzyżowaniu nie zmieniasz kierunku jazdy.
Poczytaj w końcu ze zrozumieniem te przepisy. Np dyspozycję F-10
=================================================
Henq napisał(a):jeżeli zjazd z ronda jest skrętem w prawo to tak, jest zmianą kierunku jazdy i należy go sygnalizować:

Uściślijmy... czy zjeżdżając ze skrzyżowania zmieniam kierunek jazdy w prawo na takim zwykłym klasyku ?
zjazd z prawym czyli co zmieniasz kierunek jazdy? czy co sygnalizujesz?
czy napisałem,że w trakcie jazdy po skrzyżowaniu przestaję sygnalizować ? :wink:
"Każdy ruch kierownicą kwalifikujesz jako zmiane kierunku jazdy ?"
Przy zmianie kierunku jazdy w lewo nie widze powodu, aby na obwiedni zaprzestać sygnalizacji.
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze