Nie pisz "co byś zrobił na zwykłym..."
Napisz lepiej o Broniewskiego, kto ma pierwszeństwo przy zwężaniu pasów i dlaczego

Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez RossoneriDevil » poniedziałek 24 kwietnia 2017, 23:50
przez szerszon » wtorek 25 kwietnia 2017, 06:36
A kto ciebie tak okłamał ?RossoneriDevil napisał(a):
Na rondzie nie skręcam w lewo ani nie zawracam, tylko zjeżdżam z ronda wylotami, wjeżdżając na rondo kontynuuje jazdę jedynym możliwym torem.
Jakiś problem ? Wskaż przepis, który w jakikolwiek sposób to uniemożliwia.Chcesz opuścić rondo z lewego pasa?
Ty tak na serio ? Przecież ten "wyrok" był tu przedmiotem dyskusji, gdzie sąd nie potrafi odróżnić kierunku ruchu od kierunku jazdy.Tak na szybko coś tam wyszperałem.
Mowa o skrzyżowaniu o ruchu okrężnym, a nie o zwykłym.
przez Henq » wtorek 25 kwietnia 2017, 07:29
szerszon napisał(a):Jakiś problem ? Wskaż przepis, który w jakikolwiek sposób to uniemożliwia.RossoneriDevil napisał(a):Chcesz opuścić rondo z lewego pasa?
przez problem » wtorek 25 kwietnia 2017, 08:28
przez gumik » wtorek 25 kwietnia 2017, 09:07
przez RossoneriDevil » wtorek 25 kwietnia 2017, 10:30
szerszon napisał(a):Przy Arkadii omijasz Radosława ?To raz nie omiń tylko przejedź się przez to skrzyżowanie wjeżdżając którymś z lewych pasów, a potem nam opowiedz jakie to znaki widziałeś.
Są tam znaki które informują o kierunkach jazdy i do nich się stosuję.
Chcesz tym samym potwierdzić swoją niby rację że w takim razie jedziemy w lewo na rondzie.
Z tym, że to rondo różni się od omawianego...Jakiś problem ? Wskaż przepis, który w jakikolwiek sposób to uniemożliwia.
Nie, tylko chciałbym zobaczyć jak się pakujesz komuś pod maskę.Ty tak na serio ? Przecież ten "wyrok" był tu przedmiotem dyskusji, gdzie sąd nie potrafi odróżnić kierunku ruchu od kierunku jazdy.
"...Reasumując powyższe należy uznać, iż w świetle obowiązujących przepisów ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym wjeżdżający na skrzyżowanie o ruchu okrężnym nie może sygnalizować zmiany kierunku ruchu lewym kierunkowskazem...."
Tyle w temacie, a to czy on to uznał za zwykłe czy nie zwykłe jest mało istotne.Porażka
Wcześniej pisałem że im dłużej żyję, tym mniej wiem. Teraz im więcej Was czytam, tym mniej wiem
Myślałem, że przy dwóch pasach, jeśli jadę w lewo albo zawracam, mam obowiązek ustawić się możliwie blisko lewej krawędzi jezdni. Stąd złość na kierowców jadących w lewo z prawego pasa i zawracających. Niestosowanie się do tego obowiązku powoduje zagrożenie. Ok, zjeżdżając muszę ustąpić temu na prawym, tylko że on do tej pory powinien zjechać pierwszym albo drugim zjazdem.
Dobrze ja myślałem, czy mam zapierniczać prawym? W sumie nie ma tego złego - lewy błotnik mam do zrobienia, prędzej czy później trafi się na lewym frajer... taki jak ja
przez szerszon » wtorek 25 kwietnia 2017, 10:44
Pytam się, inne C-12 ? A jakby nie było F-10 to co ? Tak samo jak na skrzyżowaniach bez C-12 masz znaki F-10 jak i bez znaków też się stosujesz do Art 22.Są tam znaki które informują o kierunkach jazdy i do nich się stosuję.
Chcesz tym samym potwierdzić swoją niby rację że w takim razie jedziemy w lewo na rondzie.
A chciałbyś zobaczyć, jak ten ktoś pisze oświadczenie, bo nie ma pojęcia ,że nie skręca się w lewo z prawego pasa ?Nie, tylko chciałbym zobaczyć jak się pakujesz komuś pod maskę.
Świetnie ,że zacytowałeś. Tak samo rozróżniasz kierunek ruchu od kierunku jazdy jak sąd.Reasumując powyższe należy uznać, iż w świetle obowiązujących przepisów ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym wjeżdżający na skrzyżowanie o ruchu okrężnym nie może sygnalizować zmiany kierunku ruchu lewym kierunkowskazem.
Tyle w temacie, a to czy on to uznał za zwykłe czy nie zwykłe jest mało istotne.
Pytam się. C-12 jest inny ? Art 22 jest inny dla rond turbinowych i tzw klasycznych ?gumik napisał(a):
Sposób jazdy przedstawiony przez szerszona itp. byłby prawdziwy, gdyby rondo było zorganizowane w inny sposób.
.
A to zjazd z ronda jet zmianą kierunku jazdy ? Każdy ruch kierownicą kwalifikujesz jako zmiane kierunku jazdy ?Henq napisał(a):art 22.2 nie wszystkie zjazdy z ronda są prosto
przez RossoneriDevil » wtorek 25 kwietnia 2017, 10:58
A chciałbyś zobaczyć, jak ten ktoś pisze oświadczenie, bo nie ma pojęcia ,że nie skręca się w lewo z prawego pasa ?
przez szerszon » wtorek 25 kwietnia 2017, 11:13
Jadę przez skrzyżowanie zmieniajac kierunek jazdy w lewo, a nie po łuku. Zacznij myśleć i czytać co kto pisze.Obwiednia to nie droga jednokierunkowa. Nie wierzysz ?RossoneriDevil napisał(a):Szerszon
Ty pewnie jadąc po łuku, też jedziesz z lewym kierunkowskazem.
Dawaj...załatwimy od razu, a nie pękasz.Mam akurat prawy błotnik do robienia.Gdybym miał gorszy samochód, chętnie bym się z Tobą ustawił na takim rondzie...
Padłem przed takim argumentem. Nie na darmo są dowcipy o policjantach.Skończę tylko na tym, że widziałem jak w drogówce wystawiają mandat
przez RossoneriDevil » wtorek 25 kwietnia 2017, 12:01
przez szerszon » wtorek 25 kwietnia 2017, 12:14
przez RossoneriDevil » wtorek 25 kwietnia 2017, 12:59
przez gumik » wtorek 25 kwietnia 2017, 16:03
Przepisy dotyczą zmiany kierunku jazdy i to jak należy jest zastosować na konkretnym skrzyżowaniu w dużej mierze zależy od tego jak zorganizowane jest skrzyżowanie. Są oczywiście ludzie, którzy zupełnie ignorują znaki poziome - wyprzedzanie na podwójnej ciągłej, jazda po "martwym polu" - ale nie należy ich naśladować.szerszon napisał(a):Art 22 jest inny dla rond turbinowych i tzw klasycznych ?
przez Henq » wtorek 25 kwietnia 2017, 18:16
szerszon napisał(a):A to zjazd z ronda jet zmianą kierunku jazdy ? Każdy ruch kierownicą kwalifikujesz jako zmiane kierunku jazdy ?Henq napisał(a):art 22.2 nie wszystkie zjazdy z ronda są prosto
dylek napisał(a):
gumik napisał(a):
zjazd z prawym czyli co zmieniasz kierunek jazdy? czy co sygnalizujesz?szerszon napisał(a):A-Wjazd z prawym zjazd z prawym
szerszon napisał(a):Jadę przez skrzyżowanie zmieniajac kierunek jazdy w lewo, a nie po łuku.
przez szerszon » wtorek 25 kwietnia 2017, 21:20
No to znajdź czas na poczytanie przepisów zanim coś napiszesz.RossoneriDevil napisał(a):Nie mam czasu na siedzenie na forum i rozprawianie, mam inne sprawy.
Z tego co mówi to tak. Nie konsultuję się nawet z PoRDMyslisz ze taki dworak wyskakuje sobie od tak i wyglasza takie rzeczy, czy moze jest to poparte konsultacjami z prawnikami itd.
Ja podaję przepisy a Pan Dworak się umawia.Czy oby na pewno moze w telewizji publicznej cos takiego powiedziec jego slowo przeciwko twojemu.
[/quote]Niech PoRD przemówi... porażka z takim dyletanctwem. Odróżniasz już kierunek ruchu od kierunku jazdy i czy zauważyłeś,że obowiązek sygnalizacji dotyczy zmiany kierunku jazdy, czy dalej pustka ?Jak narazie bardziej przemawia do mnie to co on mowi i co mowi drogowka w takiej sytuacji.
Nie na skrzyżowaniu tylko przejeżdżając przez skrzyżowanie. Na skrzyżowaniu nie zmieniasz kierunku jazdy.gumik napisał(a):Przepisy dotyczą zmiany kierunku jazdy i to jak należy jest zastosować na konkretnym skrzyżowaniu w dużej mierze zależy od tego jak zorganizowane jest skrzyżowanieszerszon napisał(a):Art 22 jest inny dla rond turbinowych i tzw klasycznych ?
Henq napisał(a):jeżeli zjazd z ronda jest skrętem w prawo to tak, jest zmianą kierunku jazdy i należy go sygnalizować:
czy napisałem,że w trakcie jazdy po skrzyżowaniu przestaję sygnalizować ?zjazd z prawym czyli co zmieniasz kierunek jazdy? czy co sygnalizujesz?
Przy zmianie kierunku jazdy w lewo nie widze powodu, aby na obwiedni zaprzestać sygnalizacji."Każdy ruch kierownicą kwalifikujesz jako zmiane kierunku jazdy ?"