Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździ

Postprzez szerszon » czwartek 20 kwietnia 2017, 20:22

gumik napisał(a):[Specjalnie dla Ciebie rysunek:
Czy ty naprawdę masz problem z czytaniem ze zrozumieniem ? Pisałem, pokaż mi taką sytuację w realu to się odniosę. Twoje rysunki są tylko wstępem do manipulacji, którą chcesz odstawić
szerszon

Postprzez gumik » czwartek 20 kwietnia 2017, 20:26

Masz problem z odniesieniem się do szkicu sytuacyjnego? W realu wyglądało by tak samo. Co z resztą pytań? Jakiś problem?
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez szerszon » czwartek 20 kwietnia 2017, 20:32

Tak. Ponieważ ci pisałem,że znam takie sytuacje w realu i oznakowanie poziome wpływa na kierunek jazdy.Nie dam ci szansy na manipulację.
Co do reszty pozwole sobie ciebie zlekceważyć. Takie pytania są na teorii.A wsi dalej na filmie nie widzę tak jak i drogi z pierwszeństwem.
Bardzo sprytnie :wink: zmieniasz temat, aby uciec od tego swojego "z ronda to zawsze w prawo" :lol:
Dlatego mój i Henqa przykład pozwolił obnażyć twoje dyletanctwo.
szerszon

Postprzez gumik » czwartek 20 kwietnia 2017, 20:34

Brak oznakowania poziomego. Ile razy mam powtarzać?

Nie sądziłem, że tak szybko się poddasz. Ale widzę, że pytania okazały się bardzo niewygodne skoro nie chcesz na nie odpowiedzieć. A może nie znasz odpowiedzi?
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez szerszon » czwartek 20 kwietnia 2017, 20:42

Nie męcz się z prowokacjami. Wystarczy,że udowodniliśmy ci po raz kolejny, że "z ronda zawsze w prawo" jest bzdurą.
Brak oznakowania poziomego. Ile razy mam powtarzać?
To namaluj.
szerszon

Postprzez gumik » czwartek 20 kwietnia 2017, 20:54

szerszon napisał(a):Nie męcz się z prowokacjami.
Sądziłem, że instruktor nauki jazdy poradzi sobie z każdym pytaniem. Ale skoro uważasz to za prowokację, to może boisz się, że odpowiedzi na te pytania odkryją jakieś braki w Twoim rozumowaniu? A jeśli nie, to dlaczego nie chcesz na nie odpowiedzieć?
szerszon napisał(a):To namaluj.
Mam namalować coś czego ma nie być? Dobre! :spoko: Przypomniał mi się ten skecz: https://www.youtube.com/watch?v=BKorP55Aqvg :lol:
szerszon napisał(a):Takie pytania są na teorii.
Podasz źródło do bazy z takimi pytaniami? Chętnie poczytam. ;-)
szerszon napisał(a):A wsi dalej na filmie nie widzę (...)
Przykro mi z tego powodu.
szerszon napisał(a):Bardzo sprytnie zmieniasz temat,
Jaki temat chciałbyś dokończyć? Jestem otwarty na propozycje.
szerszon napisał(a):
Ale nie ma w ustawie definicji legalnej tych dwóch pojęć, więc trzeba zastosować jakąś wykładnię.
Jest nawet konkretna,
A może jednak nam przedstawisz? Na pewno będzie to cenny materiał w dyskusji. Czy będzie takie
szerszon napisał(a):wiem, ale nie powiem ?
gumik

Postprzez szerszon » czwartek 20 kwietnia 2017, 21:21

gumik napisał(a):[A jeśli nie, to dlaczego nie chcesz na nie odpowiedzieć?

Pisałem. Lekceważę taki banalne pytania, ponieważ szkoda na nie czasu. Dam ci może maila do któregoś z kursantów. Poćwiczy przed egzaminem. Nie kompromituj się. Usiłujesz zamydlić swoją porażkę pt "z ronda to zawsze w prawo"
]Mam namalować coś czego ma nie być?
Takiś pewien ? :lol: Daj zdjęcie z reala.a nie swoje rysunki...pamietam słynny E :lol:
Podasz źródło do bazy z takimi pytaniami? Chętnie poczytam. ;-)
Masz tu na forum. Możesz wykupić. Klebek ci poda namiary.
Przykro mi z tego powodu.
Że usiłujesz cos wcisnąć ? Nie krępuj się.
Jaki temat chciałbyś dokończyć? Jestem otwarty na propozycje.
:wink: Z ronda to zawsze w prawo :lol: :lol: :lol:
A może jednak nam przedstawisz?
I tak nie zrozumiesz jak tej którą podałem. Grochem o ścianę.
szerszon

Postprzez gumik » czwartek 20 kwietnia 2017, 22:12

szerszon napisał(a):Pisałem. Lekceważę taki banalne pytania, ponieważ szkoda na nie czasu. Dam ci może maila do któregoś z kursantów. Poćwiczy przed egzaminem.
W tym czasie byś zdążył byś odpowiedzieć zamiast unikać odpowiedzi jak ognia. ;-) Coś widzę, że jednak pytania nie są takie banalne, ale chyba zbyt trudne. Jeśli jest inaczej, to czemu po prostu nie odpowiesz?
Takiś pewien ? :lol: Daj zdjęcie z reala.a nie swoje rysunki...pamietam słynny E :lol:
A co nie tak z tym rysunkiem, że nie chcesz udzielić na jego podstawie odpowiedzi?
Że usiłujesz cos wcisnąć ? Nie krępuj się.
Że nie widzisz wsi na filmie.
:wink: Z ronda to zawsze w prawo :lol: :lol: :lol:
I co tam konkretnie chcesz wiedzieć? W pierwszym poście w tym temacie masz filmy, w których jest wszystko wyjaśnione.
I tak nie zrozumiesz jak tej którą podałem. Grochem o ścianę.
Tak myślałem. Czyli "wiem, ale nie powiem". Bo może nie ma czegoś takiego?

Dla przypomnienia wrzucę te pytania do szerszona, na które nie chce odpowiedzieć, bądź nie zna odpowiedzi.
Obrazek
Czy jadąc "od dołu" prosto w drogę podporządkowaną pojazd zmienia kierunek jazdy, czy nie?

Obrazek
W jaki sposób sygnalizujesz przejazd przez skrzyżowanie w sytuacjach A, B, C, D?
gumik

Postprzez szerszon » czwartek 20 kwietnia 2017, 22:58

gumik napisał(a): Coś widzę, że jednak pytania nie są takie banalne
Dalej udajesz,że nie rozumiesz. Wystarczy,że wysłano twoje "z ronda zawsze w prawo" na śmietnik.Cała reszta to próba przykrycia swojej porażki. :lol:
co nie tak z tym rysunkiem, że nie chcesz udzielić na jego podstawie odpowiedzi?
Nieudolny tendencyjny szkic, który da ci pole do manipulacji.Problem ze wrzuceniem rzeczywistej sytuacji ?
Że nie widzisz wsi na filmie.
Nie widzę. Krówek nie widzę, GSu nie widzę, proboszcza nie widzę.
I co tam konkretnie chcesz wiedzieć? W pierwszym poście w tym temacie masz filmy, w których jest wszystko wyjaśnione.
Dawaj, pośmiejemy się jeszcze raz. :lol: :lol: :lol:
Tak myślałem. Czyli "wiem, ale nie powiem". Bo może nie ma czegoś takiego?
Poszukaj sobie. Jest. Jest kilka wykładni, gdzie m.in można znaleźć dlaczego kierunek ruchu czy kierunek jazdy są określeniami konkretnymi w konkretnej sytuacji.
Bawisz mnie, bo rzucałeś się ww temacie, aż dostałeś pstryczka w nos wykładnią i takie bzdurki wypisywałeś aż ci synonimy trzeba było cytować :lol: :lol: :lol:
Obrazek
W lewo z kierunkowskazem...czy teraz przełożysz ten rysunek na rondo i będziesz udawał,że fragment skrzyżowania jest skrzyżowaniem ?
Nowa wersja rysunku E ? :lol: :lol: :lol:
Przy normalnie oznakowanym skrzyzowaniu w takim miejscu można spotkać dodatkowe oznakowanie w postaci znaków F-10 i P-8x oraz odpowiednie linie prowadzące.
szerszon

Postprzez gumik » czwartek 20 kwietnia 2017, 23:21

Dziękuję za odpowiedź! Ale pytanie brzmiało, czy jadąc w podporządkowaną zmieniasz kierunek jazdy, a nie, czy w lewo dajesz kierunkowskaz. Wnioskuję jednak z tego, że jadąc w podporządkowaną nie dajesz kierunkowskazu, zgadza się?
Czy doczekamy się odpowiedzi do drugiego pytania?

szerszon napisał(a):Wystarczy,że wysłano twoje "z ronda zawsze w prawo" na śmietnik.
Nawet jeśli wydaje Ci się, że sąd, czy Dworak nie mają racji, to jeszcze nie oznacza, że z automatu Twoje teorie są prawdziwe.
gumik

Postprzez szerszon » piątek 21 kwietnia 2017, 01:49

gumik napisał(a):. Wnioskuję jednak z tego, że jadąc w podporządkowaną nie dajesz kierunkowskazu, zgadza się?
Przenikliwa analiza.
Nawet jeśli wydaje Ci się, że sąd, czy Dworak nie mają racji, to jeszcze nie oznacza, że z automatu Twoje teorie są prawdziwe.
Mi sie nie wydaje, tylko ja to wiem na podstawie przepisów. To Pan Dworak wali teksty typu "umówmy się" i to nie ja a sąd nie odróżnia kierunku ruchu od kierunku jazdy.
I dalej ci będę przypominać,że twoje "z ronda zawsze w prawo" jest bzdurą.Zostało to ci dobitnie udowodnione.
szerszon

Postprzez gumik » piątek 21 kwietnia 2017, 07:05

zawsze w prawo" jest bzdurą. Zostało to ci dobitnie udowodnione.
To pozostaje Ci jeszcze dobitnie udowodnić, że Twoje teorie są prawdziwe. :lol:
Pomoże Ci w tym odpowiadanie na takie proste pytania jakie zadałem.

To jak? Dowiemy się jak powinno się tam sygnalizować przejazd w przypadkach z rysunku? No bo jeśli nie sąd czy Dworak, to muszę mieć jakąś alternatywę. ;-)
gumik

Postprzez LeszkoII » piątek 21 kwietnia 2017, 08:40

szerszon napisał(a):Nowa wersja rysunku E ?
W sumie zamiast A-6 namalował D-1. Znów pojawiają się sytuacje ekstremalne mające rzekomo dowodzić, jak należy poruszać się na większości rond. Odnoście tego skrzyżowania - normalnie nie trzeba by było ustawiać T-6b, ale tutaj droga biegnie na wprost a trasa z pierwszeństwem w lewo. Tabliczkę ustawia się, by zaakcentować że droga z pierwszeństwem biegnie łukiem w lewo i nie zachodzi tu zmiana kierunku jazdy w lewo. Niestety czasem trudno odróżnić T-6a od T-6b.

Zwiedziłem Toruń: https://goo.gl/maps/fhsMFRGMy8K2

Obrazek

Czyli "rys. E" istnieje w realu :shock:
LeszkoII

Postprzez gumik » piątek 21 kwietnia 2017, 09:08

LeszkoII napisał(a):Znów pojawiają się sytuacje ekstremalne
Bo sensowne zasady działają w każdym przypadku. :thumb2:
gumik

Postprzez LeszkoII » piątek 21 kwietnia 2017, 09:17

gumik napisał(a):
LeszkoII napisał(a):Znów pojawiają się sytuacje ekstremalne
Bo sensowne zasady działają w każdym przypadku. :thumb2:
Na mini/małych rondach nieużywanie lewego kierunkowskazu - oto ta zasada?
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze