Pierwszeństo a znaki poziome

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pierwszeństo a znaki poziome

Postprzez rubesom » piątek 14 kwietnia 2017, 22:34

Cześć

Chodzi mi o to nagranie:https://www.youtube.com/watch?v=vGi3wddEKVo

Pojazd zjeżdżający ze skrzyżowania o ruch okrężnym ma podobno pierwszeństwo nad srebrnym pojazdem wyjeżdżającym z prawej strony, ale jaki znak ma na to wskazywać? Jeżeli przyjrzeć się sytuacji pojazdowi z prawej strony (ten srebrny) to są tam znaki P-15 i A-7 ale kierowca zjeżdżający z ronda nie ma takiej wiedzy, że one tam są, bosą dla niego mało lub zupełnie niewidoczne.

Ja jadąc tą drogą ustąpił bym pierwszeństwa pojazdowi z prawej (ten srebrny) zachowując się jak na skrzyżowaniu równorzędnym.

Bardzo proszę o pomoc, bo mam prawo jazdy ale nie jestem aktywnym kierowcą i co raz bardziej zachodzę w głowę, że nie umiem jeździć...
rubesom

Re: Pierwszeństo a znaki poziome

Postprzez LeszkoII » sobota 15 kwietnia 2017, 16:42

Skrzyżowanie ma nietypową organizację ruchu. Prostak skręcał w prawo korzystając ze specjalnie wydzielonego "rękawa" czy "bypasa" (zwał jak zwał) i jego nie obowiązują znaki C-12 łącznie z A-7, tylko dotyczy go znak A-7 umieszczony w obrębie skrzyżowania. Wobec powyższego nie tylko nie ustąpił pierwszeństwa, ale dodatkowo utrudnił ruch wykazując się cebulactwem.

Zasada prawej strony nie obowiązuje, bo nie byliście w sytuacji równorzędnej.
LeszkoII

Postprzez Henq » sobota 15 kwietnia 2017, 17:55

rubesom napisał(a):ale jaki znak ma na to wskazywać?

A-7 w tym miejscu
dla zjeżdżającego z SoRO niestety znaków brak a wystarczyło zaraz za SoRO ustawić D-1
---

LeszkoII napisał(a):Wobec powyższego nie tylko nie ustąpił pierwszeństwa, ale dodatkowo utrudnił ruch wykazując się cebulactwem.

widzę że już wylądował na tablica-rejestracyjna.pl :lol: :spoko:
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez rubesom » sobota 15 kwietnia 2017, 21:14

A to nie jest czasem tak, że po zjeździe z ronda powinien być właśnie znak D-1? Przecież nie działa to w ten sposób, że muszą patrzeć jakie znaki ma kierowca w tym przypadku z prawej strony - chyba, że się mylę i muszę też na nie patrzeć?
Bez tego znaku myślę, że potraktował bym tą sytuację jak skrzyżowanie dróg równorzędnych...
rubesom

Postprzez eragon » wtorek 18 kwietnia 2017, 17:11

LeszkoII napisał(a):Skrzyżowanie ma nietypową organizację ruchu

Dlaczego nietypową skoro takich przełączek (zwał jak zwał) jest wiele ? Pozwalają skręcic w prawo bez wjeżdżania na rondo, ale wymagają ustapienia pierwszeństwa zjeżdżającym z ronda.
rubesom napisał(a): po zjeździe z ronda powinien być właśnie znak D-1?

Jadący obwiednią wie, że jest na drodze z pierwszeństwem. Nic mu go nie zabrało mimo, że rondo opuscił. Dlatego zarządca drogi nie dubluje znaków.
LeszkoII napisał(a):dotyczy go znak A-7 umieszczony w obrębie skrzyżowania

I wszystko chyba gra. Trzeba się tylko cieszyć, że jeszcze stoi A-7, bo w mojej okolicy pozmieniali na B-20..
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Postprzez Henq » wtorek 18 kwietnia 2017, 18:31

eragon napisał(a):Jadący obwiednią wie, że jest na drodze z pierwszeństwem. Nic mu go nie zabrało mimo, że rondo opuscił. Dlatego zarządca drogi nie dubluje znaków.
a jakiż to znak dał mu to pierwszeństwo? D-1?
pierwszenstwo na obwiedni SoRO uzyskał dzięki kombinacji znaków C-12+A-7 a więc ustąp pierwszeństwa który obowiązuje do skrzyżowania, skoro zjechał ze skrzyżowania znak go już nie obowiązuje i dobrze by było aby administrator postawił w tym miejscu D-1 bo go wcześniej nie było i nie ma mowy o dublowaniu :eek2:
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LeszkoII » wtorek 18 kwietnia 2017, 18:35

eragon napisał(a):
LeszkoII napisał(a):Skrzyżowanie ma nietypową organizację ruchu
Dlaczego nietypową skoro takich przełączek (zwał jak zwał) jest wiele ?
Skrzyżowanie jest jedno - o ruchu okrężnym, czyli wszystkie wloty powinny być oznakowanie C-12, podczas gdy jeden wlot (ten wydzielony wysepką do skrętu w prawo) nie ma nic wspólnego z ruchem dookoła wyspy. W tym sensie pisałem, że skrzyżowanie jest niekonwencjonalne. W ujęciu statystycznym, masz rację, można takie rozwiązania napotkać.
LeszkoII

Powrót do Sytuacje na drodze