https://polskiedrogi-tv.pl/kolizja-parkingowa/#comments
Ciekawa dyskusja w komentarzach
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez gagatek » środa 29 marca 2017, 23:01
przez mp0011 » czwartek 30 marca 2017, 02:14
przez Henq » czwartek 30 marca 2017, 07:38
mp0011 napisał(a):Jechałem kiedyś po deszczu tak, jak ten rowerzysta. Dość szybko, bo z górki.
mp0011 napisał(a):"bo na drogach wewnętrznych znaki pionowe nie są wymagane, starczą poziome".
przez LeszkoII » czwartek 30 marca 2017, 12:23
przez sankila » czwartek 30 marca 2017, 19:46
a) - nie; b) - nie; c) - i tak, i nie.mp0011 napisał(a):Tak więc są już trzy opcje:
a) Linie oraz znaki nie obowiązują poza drogami publicznymi;
b) Linie obowiązują ale tylko łącznie ze znakami;
c) Starczą same linie, bez znaków
przez szerszon » czwartek 30 marca 2017, 21:22
O ile w pierwszej kolejności ogłosi własne rozporządzenie.sankila napisał(a):[ W każdym razie - prywatny właściciel nie ma obowiązku znakowania zgodnie z regułami obowiązującymi na drodze publicznej.
przez LeszkoII » czwartek 30 marca 2017, 21:37
Reguły znakowania dróg zawierają się załącznikach do rozporządzenia wydanego na podstawie art. 7 ust. 3 uPoRD. W tym zał. 1, na samym początku czytamy że przepisy tego rozporządzenia stosuje się w większości do dróg twardych a w mniejszości (i wymieniono przypadki) do dróg gruntowych. Nie ma tutaj słowa o podziale na publiczne/niepubliczne. Nawet gdyby taki podział był, to pierwszeństwo ma przepis ustawy:sankila napisał(a): prywatny właściciel nie ma obowiązku znakowania zgodnie z regułami obowiązującymi na drodze publicznej
10a. Podmioty zarządzające drogami, o których mowa w ust. 7, ustalając organizację ruchu na tych drogach stosują znaki i sygnały drogowe oraz zasady ich umieszczania wynikające z ustawy i jej przepisów wykonawczych. Koszt oznakowania drogi wewnętrznej ponosi podmiot zarządzający drogą.
przez kg1956 » sobota 01 kwietnia 2017, 08:04
przez Henq » sobota 01 kwietnia 2017, 11:32
kg1956 napisał(a):Czy złomiarz, który wyrwał A-7 na flaszkie - upoważnia kierujących do olania P-13?
przez sankila » sobota 01 kwietnia 2017, 20:12
Na publicznej - owszem. Ale na prywatnej posesji (a taką jest parking pod sklepem) nawet gdy postawię tabliczkę "ruch lewostronny" to masz zjechać do lewej krawędzi jezdni albo w tył zwrot i wypad. Mój teren i ja rządzę. Ja nawet nie muszę mieć piktogramów chłopczyka i dziewczynki na toalecie parkingowej. Mogę namalować banana i brzoskwinkę - i lepiej będzie, żebyś trafił do właściwego.Henq napisał(a):P-13 bez A-7 jest tylko bohomazem na jezdni.
przez waw » sobota 01 kwietnia 2017, 20:20
przez mp0011 » sobota 01 kwietnia 2017, 21:41
przez szerszon » sobota 01 kwietnia 2017, 22:40
Zatrzymaj się i czytaj cały regulamin.sankila napisał(a):
BTW - w 42 punkcie regulaminu, wywieszonego przed wjazdem na parking - mam zapis, że kierowcy zobowiązani są stosować się do znaków poziomych. A teraz tłumacz się przed sądem, dlaczego nie zastosowałeś się do obowiązującego regulaminu i zlekceważyłeś trójkąty
przez sankila » niedziela 02 kwietnia 2017, 00:23
Nic dziwnego, TU zawsze kombinują jak nie zapłacić. Taka sprawa kończy się w sądzie i TU grzecznie zapłaci, bo sąd to nie "eksperci ruchu" i używa logiki. Skoro P13 maluje się tam, gdzie stoi A7, to znaczy, że A7 tu jest/ma być. Może ktoś zajumał, może przewrócił, czy bokiem postawił, a może nie zauważyłam, ale P13 nie namalowano dla ozdoby jezdni - o czym każdy kierowca wiedzieć powinien ...waw napisał(a):Proponuję poczytać jak skończyła się stłuczka na parkingu z P-13 bez A7
Nie spotkałam się nigdy ze strefą na parkingu - Zazwyczaj jest na wjeździe ograniczenie prędkości i tablica, że "obowiązują przepisy ruchu drogowego" albo "wszystkie drogi są równorzędne" (albo "42 punkty regulaminu") i to wszystko. Nie ma to wpływu na znaczenie trójkątów; brak A7 możesz co najwyżej wykorzystać do tłumaczenia, że linii nie zauważyłeś, ale nie próbuj tłumaczyć się przed sądem, że olałeś ją, bo "bez A7 to bohomaz na jezdni". Takie rzeczy to tylko na forum ...mp0011 napisał(a):Jeszcze jest kwestia, czy jest to "Droga wewnętrzna" czy "Strefa ruchu". Z załączonego filmu to nie wynika...
przez Henq » niedziela 02 kwietnia 2017, 04:20
sankila napisał(a):Nic dziwnego, TU zawsze kombinują jak nie zapłacić. Taka sprawa kończy się w sądzie i TU grzecznie zapłaci, bo sąd to nie "eksperci ruchu" i używa logiki. Skoro P13 maluje się tam, gdzie stoi A7, to znaczy, że A7 tu jest/ma być. Może ktoś zajumał, może przewrócił, czy bokiem postawił, a może nie zauważyłam, ale P13 nie namalowano dla ozdoby jezdni - o czym każdy kierowca wiedzieć powinien ...waw napisał(a):Proponuję poczytać jak skończyła się stłuczka na parkingu z P-13 bez A7
Swoją drogą, to najsensowniejsze jest malowanie P15/16 - tu już się nikt nie może przyczepić, że nie ma znaku pionowego.Nie spotkałam się nigdy ze strefą na parkingu - Zazwyczaj jest na wjeździe ograniczenie prędkości i tablica, że "obowiązują przepisy ruchu drogowego" albo "wszystkie drogi są równorzędne" (albo "42 punkty regulaminu") i to wszystko. Nie ma to wpływu na znaczenie trójkątów; brak A7 możesz co najwyżej wykorzystać do tłumaczenia, że linii nie zauważyłeś, ale nie próbuj tłumaczyć się przed sądem, że olałeś ją, bo "bez A7 to bohomaz na jezdni". Takie rzeczy to tylko na forum ...mp0011 napisał(a):Jeszcze jest kwestia, czy jest to "Droga wewnętrzna" czy "Strefa ruchu". Z załączonego filmu to nie wynika...