Pierwszeństwo przejazdu...

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pierwszeństwo przejazdu...

Postprzez Mephedronee » wtorek 07 marca 2017, 00:18

Hejka;).
Zacznę może od tego że prawko mam od niedawna, cały czas uczę się jeździć i pewnie będę się uczyła całe życie...
Dziś dosłownie zbaraniałam przejeżdżając przez jedno ze skrzyżowań... Zostałam otrąbiona jak nie wiem.. Może słusznie?
Jechałam tak jak prowadzi strzałka A, pan który trąbił na mnie jechał jak strzałka B.
Nie wiem czy dobrze myślałam, że zjeżdżając z kończącego się pasa powinien ustąpić, tak jak przy normalnej zmianie pasa ruchu?
Pogubiłam się już w kompletnie, mam nadzieje że ktoś pomoże zrozumieć... :help: :oops:
http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/3ed8a016888f7ff1
http://www.fotosik.pl/zdjecie/bfe166748fd97826
http://www.fotosik.pl/zdjecie/9625ff8bc70ac824
Mephedronee

Re: Pierwszeństwo przejazdu...

Postprzez LeszkoII » wtorek 07 marca 2017, 09:43

Pierwszeństwo posiada A i tylko A.
LeszkoII

Postprzez gumik » wtorek 07 marca 2017, 09:48

Podstawa prawna:
Art. 22. 4. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu
po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez szerszon » wtorek 07 marca 2017, 11:47

Mephedronee napisał(a): A, pan który trąbił na mnie jechał jak strzałka B.

Mocno po szęśćdziesiatce z otwartą gębą dyszący łapiący z trudem powietrze ? Typowy Janusz, który wie lepiej...
szerszon

Postprzez waw » środa 15 marca 2017, 20:27

szerszon napisał(a):Mocno po szęśćdziesiatce z otwartą gębą dyszący łapiący z trudem powietrze ? Typowy Janusz, który wie lepiej...

Niekoniecznie, może ktosmłody i pojętny tylko osłuchał się osób wpuszczających się same i tak też robi.
waw

Postprzez gumik » środa 15 marca 2017, 21:36

W tym filmie nigdzie nie ma sugestii, żeby wymuszać pierwszeństwo jak to zrobił kierowca opisany przez autora tego wątku.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez waw » środa 15 marca 2017, 22:13

Ale źle zrozumiane mogą do tego prowadzić. Dworak ma duże doświadczenie w kierowaniu i może tak wjeżdżać ale gorsi kierowcy powinniz tym uważać.
waw

Postprzez Henq » czwartek 16 marca 2017, 20:41

waw napisał(a):Ale źle zrozumiane mogą do tego prowadzić. Dworak ma duże doświadczenie w kierowaniu i może tak wjeżdżać ale gorsi kierowcy powinniz tym uważać.

Może tak wjeżdżać? Tzn że może przyspieszać jak auto go wyprzedza?
Nosz kurde już nie pierwszy raz p. Dworak jadąc pasem włączenia przyspiesza jak auto na skrajnym lewym pasie go wyprzedza, co jest? To że auto wyprzedzające jest oddzielone od wyprzedzającego pasem środkowym nie jest usprawiedliwieniem, nadal jest obok i nadal jest to zabronione. :eek2:
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez waw » czwartek 16 marca 2017, 21:34

Henq napisał(a):Może tak wjeżdżać?

Praktycznie tak, teoretycznie nie.
waw

Postprzez Henq » czwartek 16 marca 2017, 22:30

waw napisał(a):
Henq napisał(a):Może tak wjeżdżać?

Praktycznie tak, teoretycznie nie.

A zgodnie z przepisami? :hmm:
Henq

Postprzez sankila » czwartek 16 marca 2017, 23:31

waw napisał(a):Ale źle zrozumiane mogą do tego prowadzić. Dworak ma duże doświadczenie w kierowaniu i może tak wjeżdżać ale gorsi kierowcy powinniz tym uważać.
Na tym polega kultura jazdy, że ułatwia się wjazd z pasów włączeniowych. Na włączeniowym przyspiesza, na głównym - zdejmuje nogę z gazu; jeden moment i "wjechany".
To raczej wina instruktora, że dziewczynie tego nie objaśnił. W końcu jazda to trochę więcej niż niełamanie przepisów.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez waw » niedziela 19 marca 2017, 21:44

sankila napisał(a):Na tym polega kultura jazdy, że ułatwia się wjazd z pasów włączeniowych. Na włączeniowym przyspiesza, na głównym - zdejmuje nogę z gazu; jeden moment i "wjechany".
To raczej wina instruktora, że dziewczynie tego nie objaśnił. W końcu jazda to trochę więcej niż niełamanie przepisów.

Ale nie jest to obowiązek i wyjeżdżający z pasa włączeniowego jeśli nie chce mieć kłopotów to wjechać może tylko jeśli pas jest wolny lub ma 100% pewności że pojazd jadący nim go wpuści.
Niektórzy uważają że włączający się ma wręcz pierwszeństwo i dochodzi do groźnych sytuacji jak zajeżdżanie drogi.
Jakby ktoś miał wątpliwości to na pasach włączeniowych obowiązują przepisy dotyczące zmiany pasa ruchu, czyli art. 22.4.
waw

Postprzez sankila » wtorek 21 marca 2017, 00:57

waw napisał(a):Ale nie jest to obowiązek
Kultura z samej swej istoty nie jest obowiązkowa, to tylko wyznacznik poziomu cywilizacyjnego. Niemniej objaśnienie zasad kultury na drodze jest obowiązkiem instruktora.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez Henq » wtorek 21 marca 2017, 07:58

sankila napisał(a):
Kultura z samej swej istoty nie jest obowiązkowa, to tylko wyznacznik poziomu cywilizacyjnego. Niemniej objaśnienie zasad kultury na drodze jest obowiązkiem instruktora.

zadaniem instruktora jest nauczenie kursanta przepisów drogowych oraz ich przestrzeganie, na egzaminie na pj nie ma dodatkowych punktów za wpuszczenie auta z podporządkowanej, czy pasa włączenia, jest za to punkt ujemny za tamowanie ruchu :spoko:
Henq

Postprzez waw » wtorek 21 marca 2017, 11:30

sankila napisał(a):

Zgoda, ale są dwie różne sytuacje.
Jedna to wyjazd z pasa zawczasu, takiemu pomoc to kwestia kultury, ale jak ktoś wyjeżdża przwd nos komuś to zarzutów o brak kultury za niewpuszczenie trudno wyciągać.

Co do poziomu cywilizacyjnego - rowerzyści zasad kultury nie uznają, potrafią za wszelką cenę wymóc swoje przywileje, a mimo to przedstawiani są jako najbardziej ucywilizowani uczestnicy ruchu drogowego, wręcz zbawcy świata. Więc z tą cywilizacyjnością nie moźna przesadzać.
Henq napisał(a):na egzaminie na pj nie ma dodatkowych punktów za wpuszczenie auta z podporządkowanej, czy pasa włączenia, jest za to punkt ujemny za tamowanie ruchu :spoko:
tudzież brak znajomości zasad pierwszeństwa.
waw

Powrót do Sytuacje na drodze