Dlaczego zdawalność na kat. B jest tak niska? (Ankieta)

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Dlaczego zdawalność egzaminu praktycznego na prawo jazdy kat. B jest w Polsce tak niska?

Czas głosowania minął wtorek 07 marca 2017, 05:18

1- Problem leży w samym egzaminie który jest nastawiony na oblewanie
9
36%
2- Mamy (statystycznie) najgorszych instruktorów w Europie
7
28%
3- Polacy są wyjątkowymi nieudacznikami z urodzenia
9
36%

Liczba głosów : 25

Re: Dlaczego zdawalność na kat. B jest tak niska? (Ankieta)

Postprzez Blacksmith » wtorek 07 marca 2017, 12:40

Czas głosowania w ankiecie właśnie minął. Czas na podsumowanie wyników. Ta sama ilość osób uważa, że to egzamin jest nastawiony na oblewanie i to tam leży problem. Taka sama ilość osób uważa, że to Polacy są wyjątkowymi nieudacznikami i stąd takie wyniki. Tutaj należy pomyśleć w zadumie jak my Polacy źle o sobie myślimy. Gdzie narodowa duma i system wartości? Gdzie docenianie swoich umiejętności? Tylko trochę mniej osób uważa, że to patologia leży w systemie szkolnictwa.

Mimo wszystko uważam wyniki za mało miarodajne. Głosowało tylko 25 osób. Gdybym taką ankietę przeprowadził na ulicy to wyniki byłyby zapewne zupełnie inne. I królowałaby odpowiedź nr.1.
Blacksmith

Postprzez szerszon » wtorek 07 marca 2017, 12:47

Blacksmith napisał(a):
Słuchaj szerszon, łuk mógłby zostać, ale w wypadku zdawania na autach OSK. Wtedy byłby sprawiedliwy. Dlatego moja petycja będzie dotyczyć raczej likwidacji WORD, zdawania na autach OSK i przeniesieniu opłat za egzamin do budżetu państwa.

Absolutnie nie. Łuk wywalamy z placu. Zdawanie na pojazdach OSK wbrew pozorom może podnieść koszt PJ.U mnie kosztowałoby to 50 zł za każdą rozpoczętą godzinę na chwilę obecną za podstawienie pojazdu
Gdybym taką ankietę przeprowadził na ulicy to wyniki byłyby zapewne zupełnie inne. I królowałaby odpowiedź nr.1.
Oczywiście że masz rację. Wszyscy winni tylko nie ja. Taka małpia złośliwość niedouczonych, płytkich umysłowo itp...W każdym punkcie jest trochę prawdy i rozkład głosów to potwierdza.
szerszon

Postprzez rpa » wtorek 07 marca 2017, 13:35

Blacksmith napisał(a):rpa - Mam pytanie. Czy zgodziłbyś się powtórnie zdawać egzamin praktyczny z ryzykiem, że jak oblejesz to tracisz uprawnienia?

Tak, pod warunkiem, że każdy by przystąpił do egzaminu na takich samych zasadach. Nawet jeśli bym nie zdał (pechowe sytuacje się zdarzają), to drugi raz byłby mój. Za to wielu z tych, co prześlizgnęli się fartem, a później tylko utrwalali złe nawyki (albo np. nauczyli się jeździć jednym autem i dostali o dziwo "prawo jazdy", a nie "prawo do kierowania autem xxx") pożegnałoby się z prawkiem na dużo dłużej - czysty profit, większe bezpieczeństwo i mniejsze korki.
rpa

Postprzez JAKUB » wtorek 07 marca 2017, 14:06

@Blacksmith ; Pan Mosiński Jan, był Radnym Sejmiku, więc zamiast wywarzać drzwi (wieloletnie tworzenie prawa w Sejmie) możesz tego Posła zapytać o swoje problemy ze stresującym egzaminem i możliwosciami interwencji na szczeblu Urzędu Marszałkowskiego.
JAKUB

Postprzez sankila » wtorek 07 marca 2017, 20:24

Cyryl napisał(a):kolega mówił o osobach, które zdały egzamin dawno i dlatego dzisiaj on by skierował je na powtórny egzamin, aby sprawdzić umiejętności, czy egzamin nie był kupiony.
No to niech kolega się zdecyduje, co chce sprawdzić - umiejętności starych kierowców czy legalność ich PJ - bo to dwie różne rzeczy.
Każdy, kto jeździ, nauczy się - wcześniej czy później - poprawnej jazdy. Choćby dlatego, że - gdy jeździ inaczej - szybko usłyszy parę solidnych "komplementów".

Gdybym miała weryfikować czyjeś umiejętności, to wybrałabym kierowców, którzy zdawali PJ w ostatnich 5 - 10 latach. I nie z powodu podejrzeń, że "plastik" kupili lub w chipsach znaleźli, ale żeby sprawdzić, czy im jakichś prawd objawionych w mózgi nie wtłoczono (jak choćby, że kierowca na drodze z pierwszeństwem może robić co chce, ze zmianą pasów ruchu bez migacza - włącznie).

Tak niektórzy uczą:
http://oskduet.pl/sites/oskduet/files/m ... -znaki.jpg
http://oskduet.pl/sites/oskduet/files/m ... caniey.jpg
http://www.prawodrogowe.pl/email/foto2014/498-10.jpg

I modelowy przykład w stylu "uczył Marcin Marcina": https://2.bp.blogspot.com/-SlmKPkwpcHo/ ... M%2B1A.png
Jak powiadał Fabian Bohatyrowicz: "jeden gamoń, drugi dureń, a obydwa błazny". Jeden każe w poprzek skrzyżowania pod prąd jechać, "bo jest na drodze z pierwszeństwem" a drugi ustępować wjeżdżającym spod A7 "bo zawracający nie ma pierwszeństwa". To jakież my mamy przepisy - na drodze z pierwszeństwem nie obowiązuje ruch prawostronny a zawracanie odwołuje D1?

Innymi słowy: "nie bój się kierowcy, bój się jego instruktora" :wink:
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez skov » wtorek 07 marca 2017, 21:55

Blacksmith napisał(a):Czas głosowania w ankiecie właśnie minął. Czas na podsumowanie wyników. Ta sama ilość osób uważa, że to egzamin jest nastawiony na oblewanie i to tam leży problem. Taka sama ilość osób uważa, że to Polacy są wyjątkowymi nieudacznikami i stąd takie wyniki. Tutaj należy pomyśleć w zadumie jak my Polacy źle o sobie myślimy. Gdzie narodowa duma i system wartości? Gdzie docenianie swoich umiejętności? Tylko trochę mniej osób uważa, że to patologia leży w systemie szkolnictwa.

Ja po takiej ankiecie nie odważyłbym się żadnych wniosków wyciągać.

Blacksmith napisał(a):Mimo wszystko uważam wyniki za mało miarodajne. Głosowało tylko 25 osób. Gdybym taką ankietę przeprowadził na ulicy to wyniki byłyby zapewne zupełnie inne. I królowałaby odpowiedź nr.1.

Blacksmith ankieta nie wypadła po twojej myśli bo zakładałeś że poprze ona twoją tezę. Nie poparła więc kombinujesz, że gdyby dobrać inną grupę badawczą byłoby inaczej . :D

Blacksmith napisał(a):
JAKUB napisał(a):WORD wszystkie nadwyżki finansowe jak i obowiązkowe opłaty na BRD wpłaca do kasy Urzędu Marszałkowskiego. WORD nie przynosi zysku i rocznie bilansuje się na "O".

Świetnie! A więc w teorii nie powinni mieć nic przeciwko przeniesieniu opłat za egzamin do budżetu państwa. Przecież im powinna przyświecać idea przeprowadzania uczciwych egzaminów i BRD.

Gdyby zdający wiedzieli to że:
JAKUB napisał(a):WORD wszystkie nadwyżki finansowe jak i obowiązkowe opłaty na BRD wpłaca do kasy Urzędu Marszałkowskiego. WORD nie przynosi zysku i rocznie bilansuje się na "O".

nikogo nie obchodziłoby gdzie idą pieniądze z egzaminów, ale ludzie o tym nie wiedzą i myślą że pieniądze są przejadane przez same WORDy.

Blacksmith napisał(a):W takim razie bardzo dziwnym jest, że gdy poseł Jan Mosiński rozpoczął walkę o przeniesienie opłat to WORD'y zaczęły trząść porciętami a prezes stowarzyszenia WORD-ów pan Kucharski staje na głowie i ciągle pisze protestacyjne pisma do ministerstwa.

WORDy to nie twór, który ma portki i nie może nimi trząść :D WORDy mają jednak dyrektorów, zastępców, kierowników, zastępców kierowników i zastępców zastępców którzy te portki mają. :D
skov

Postprzez Cyryl » wtorek 07 marca 2017, 21:57

Blacksmith napisał(a):...egzamin TOTALNIE sprawiedliwy nigdy nie będzie...

blisko tego ideału był do niedawna egzamin na kat. A we Wrocławiu: jedna trasa z góry znana, jeszcze jest element losowy ruch na drodze, więc gdyby tak na tym Brochowie na czas egzaminu zamknąć ruch pojazdów i pieszych, to wtedy byłoby TOTALNIE SPRAWIEDLIWIE. ale czy to byłby egzamin?

moje zdanie jest takie: życie nie jest sprawiedliwe i nie wiadomo co komu los szykuje na drodze i tak też jest na egzaminie, więc można rzec że jest możliwie zbliżony do rzeczywistości.

Blacksmith napisał(a):...egzamin jest nastawiony na oblewanie i to tam leży problem...

Twoje ubolewanie nad sobą staje się ciężkie.
uprawnienia instruktorskie uzyskałem dawno, pracowałem w zawodzie lecz życie sprawiło, że dłuższy czas pracowałem w transporcie międzynarodowym i budownictwie drogowym. gdy chciałem wrócić do zawodu okazało się, że moje uprawnienia nie są uprawnieniami, muszę odbyć kurs - około 10 000 zł i egzamin na każdą kategorię - osobna cena. oczywiście stresujący.
czy to TOTALNIE sprawiedliwe? nie wiem, ale takie zastałem realia i musiałem spełnić te warunki, aby pracować w zawodzie.
nie szukam zmowy, nie czuję się pokrzywdzony. po prostu, trafiłem w taki czas i nie ma co narzekać, zakładać tematu, tworzyć ankietę.
Cyryl

Postprzez tomcioel1 » wtorek 07 marca 2017, 23:51

a tak obok tematu - słyszał ktoś nad czym tam teraz debatują w sprawie szkolenia ? Coś się mówi o cenie minimalnej w okolicy 1800 zł i wyłączności placu dla każdej szkoły jazdy ... bo jedna nocka i możemy się obudzić w nowej rzeczywistości ...
tomcioel1

Postprzez Blacksmith » środa 08 marca 2017, 00:24

Cyryl napisał(a): ci którzy dzisiaj zdają w ramach wyrównywania szans powinni przynieść pół świniaka, tak?

Kiedyś świniaki były dużo zdrowsze i nie karmione taką chemią jak dzisiaj. Czy słyszałeś za czasów swojej młodości o czymś takim jak GMO? (Genetycznie modyfikowana żywność).
Cyryl napisał(a): są dwie możliwości: albo dobrze jeździ, bo życie na drodze to zweryfikowało, albo w ogóle nie korzysta z samochodu.

Niedawno czytałem, że w Austrii złapali jednego Austriaka bez prawa jazdy i wpadł bez tego prawa jazdy po raz pierwszy. Niby żadna sensacja... Gdyby nie to, że jeździł bez tego prawka przez 54 lata i nigdy nie zrobił. http://pikio.pl/austria-mezczyzna-przez ... okumentu/#
Cyryl napisał(a): tutaj kolega stara się nam wmówić, że dzisiejsza forma egzamin jest ponad możliwości przeciętnego człowieka. zdają tylko Supermani, Batmani i inni herosi

Nie ponad przeciętne możliwości, ale jest zbyt niesprawiedliwy i zbyt wielką loterią. Główna patologia to zdawanie na autach WORD.
Cyryl napisał(a): Twoje ubolewanie nad sobą staje się ciężkie.

Ja mam prawo jazdy i osobiście nad sobą nie ubolewam. Ale jestem głosem wszystkich tych których na co dzień dosięga niesprawiedliwość Polskiego egzaminu na prawo jazdy. Jestem człowiekiem OGROMNIE empatycznym. Gdy stałem raz pod WORD'em i widziałem schodzącą z placu płaczącą młodą dziewczynę... to mi samemu łzy popłynęły :cry:
Cyryl napisał(a): nie szukam zmowy, nie czuję się pokrzywdzony. po prostu, trafiłem w taki czas i nie ma co narzekać, zakładać tematu, tworzyć ankietę

W ogromnym skrócie... Ja wychowałem się w nieciekawej rodzinie. Dzieciństwa i dużej części młodości nie miałem. Co to jest dzieciństwo to ja znam tylko jako pojęcie w słowniku języka Polskiego i nic więcej. I też nie użalam się nad tym, tak bywa, trudno się mówi. Ale czy to znaczy, że nie trzeba walczyć i podejmować działań aby inni mieli bardziej sprawiedliwie i lepiej? Analogicznie jest z egzaminem na prawo jazdy. Ja chciałbym aby Ci młodzi ludzie nie przeżywali tego co ja przeżywałem.
szerszon napisał(a):U mnie kosztowałoby to 50 zł za każdą rozpoczętą godzinę na chwilę obecną za podstawienie pojazdu

Nie są to duże pieniądze i ja byłbym jak najbardziej ZA, nawet gdybyś miał dać auto na 4 godziny. i tak bym sporo zaoszczędził bo zapewne zdałbym wtedy za pierwszym razem.
Blacksmith

Postprzez JAKUB » środa 08 marca 2017, 01:02

Wystarczy się nauczyć, a egzamin staje się formalnością.
Ja uważam, że to wina uczących "wozaków", których w procesie szkolenia kandydatów na kierowców nie brakuje.
JAKUB

Postprzez Blacksmith » środa 08 marca 2017, 01:06

JAKUB napisał(a):Wystarczy się nauczyć, a egzamin staje się formalnością.

No pewnie. Wystarczy się nauczyć dobrze strzelać, a na wojnie na pewno nie zginiesz.
Blacksmith

Postprzez szerszon » środa 08 marca 2017, 01:49

tomcioel1 napisał(a): i wyłączności placu dla każdej szkoły jazdy ....
Chyba popaliło. Ustawa Szyszki dopiero weszła w życie. Skąd tyle terenu ?
Blacksmith napisał(a): Główna patologia to zdawanie na autach WORD.
A byłem przekonany,że łuk.Ale ok. Może być.Mi pasuje zmiana.
Po analizie twoje pomysły, a przynajmniej ich część zaczęły mi się podobać.
szerszon

Postprzez JAKUB » środa 08 marca 2017, 05:32

Blacksmith napisał(a):
JAKUB napisał(a):Wystarczy się nauczyć, a egzamin staje się formalnością.

No pewnie. Wystarczy się nauczyć dobrze strzelać, a na wojnie na pewno nie zginiesz.
To jakby siedzenie na fotelu przy kierownicy dawało uprawnienia do ...zabijania?
JAKUB

Postprzez Cyryl » środa 08 marca 2017, 06:44

Blacksmith napisał(a):...
Cyryl napisał(a): Twoje ubolewanie nad sobą staje się ciężkie.

Ja mam prawo jazdy i osobiście nad sobą nie ubolewam...

a co robisz pisząc tyle?
trafiam na Ciebie na drugim forum (na poprzednim według innych uczestników nie było to Twoje pierwsze), gdzie zakładasz tematy i piszesz o niesprawiedliwości egzaminów na prawo jazdy w ilości takiej, jakby egzamin na prawo jazdy był najważniejszym i jedynym wydarzeniem w Twoim życiu, a znaczenie jego miałoby podobny wpływ na psychikę jak zbiorowy gwałt na nieletniej.
gdybyś tyle pracy, czasu, samozaparcia włożył w przygotowanie się do egzaminu, to po dwóch tygodniach zapomniałbyś, że go zdawałeś i nie wpadłoby Ci do głowy, że był niesprawiedliwy.
Cyryl

Postprzez Blacksmith » środa 08 marca 2017, 11:56

Cyryl napisał(a):a co robisz pisząc tyle?
trafiam na Ciebie na drugim forum (na poprzednim według innych uczestników nie było to Twoje pierwsze), gdzie zakładasz tematy i piszesz o niesprawiedliwości egzaminów na prawo jazdy w ilości takiej, jakby egzamin na prawo jazdy był najważniejszym i jedynym wydarzeniem w Twoim życiu

Po prostu interesuje się tą tematyką i ją akurat wybrałem. Przecież nie będę walczył ze wszystkim prawda? Az tyle czasu też nie mam. Wiele rzeczy mi nie pasuje: Jak właściciele czworonogów nie sprzątają po psach i mamy trawniki jakie mamy, że nie można w parku sobie piwka wypić jak w Niemczech, i wiele wiele innych. Ale wolę się skupić na jednej rzeczy niż na wielu... po trochu.

Moja walka trwa dalej. Pan poseł Jan Mosiński odpisał, że się nie podda i będzie ciąg dalszy. Super człowiek.
skov napisał(a):nikogo nie obchodziłoby gdzie idą pieniądze z egzaminów, ale ludzie o tym nie wiedzą i myślą że pieniądze są przejadane przez same WORDy.

No to jeszcze raz mówię, że w takim razie nie powinny mieć nic przeciwko jeśli się przeniesie opłaty do budżetu państwa. Ale chyba mają coś przeciwko jeśli zobaczyć co robi pan Kucharski?!
Blacksmith

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy