Prawo jazdy - od 10 stycznia nowe zasady egzaminów

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez cappricio » niedziela 13 listopada 2005, 01:45

ella napisał(a):Będzie parkowanie prostopadłe przodem albo skośne-możliwa jedna korekta

W pierwszym przypadku tak jak pisał Sławek po zaparkowaniu powinna być możliwość opuszczenia samochodu z obydwu stron.

co to znaczy, ze musi byc mozliwosc opuszczenia samochodu? nie sadzicie, ze jest to punkt, w ktorym mogą zdających oblewac? :)
w zyciu stajemy roznie... raz na srodku stanowiska, raz blizej jednej strony raz drugiej... czasem sie musimy pogimnastykowac, zeby wysiasc i nie uderzyc auta... i zdarza sie to...
a na egzaminie, wydaje mi sie, znow wazny bedzie nastroj egzaminatora...
szukam oczywiscie dziury w calym :) ale istnieje tutaj luka, bo "powinna byc mozliwosc opuszczenia samochodu" moze byc dowolnie interpretowana... ;)
cappricio

Postprzez ella » niedziela 13 listopada 2005, 12:00

co to znaczy, ze musi byc mozliwosc opuszczenia samochodu

Dla mnie jest to jednoznaczne z tym, że wynalezione przez egzaminatora stanowisko do parkowanie musi być szerokie. Gdy nie będzie można otworzyć drzwi to będzie wina egzaminatora :lol: STANOWISKO WYNALAZŁ ZA WĄSKIE
ella
Moderator

Postprzez mildphoenix » niedziela 13 listopada 2005, 12:04

No wlasnie, poza tym nie zapominajmy, że przebieg egzaminu bedzie nagrywany wiec jezeli bedzie za wąskie to wszystko nagra się przez kamerke :)
prawo jazdy kat. B, wydane 16.01.06
mildphoenix

Postprzez xtek » wtorek 15 listopada 2005, 18:33

W jakims radiu mi dzisiaj przemknelo, ze wszyscy, ktorzy zaczeli kurs po 9 pazdziernka beda zdawac po nowemu... prawda czy kit ?
xtek

Postprzez mirinda » wtorek 15 listopada 2005, 18:55

A ja słyszałem że w styczniu nie będzie zmian w egzaminach.18-20 listop. jest spotkanie wszystkich dyr.Word , na tym spotkaniu mają zapaść konkretne decyzje oraz ma być przedstawiony pokaż egzaminowania po nowemu łączniez nagrywaniem egzaminu.Z racji ze kazdy dyr word musi ogłosić przetarg na kamery a przetarg musi być ogłoszony w biletynie zamówień publicznych czas na te przetargi jest długi (chodzi o wszystkie procedury oczekiwania na zgłoszenia,wybór oferenta itp.), nie ma szansna dotrzymanie terminu 10 styczeń.Rozważane jest wprowadzenie okresu przejściowego.Na pewno wyjaśni się coś po 21 listopada.Moze ktoś z Was wie czy w WORDACH już przygotowują się do malowania placów?Jak nie ta też może być sygnał żę zmian nie będzie.Idzie zima a kto w zimie będzie malował?
mirinda

Postprzez SXE » wtorek 15 listopada 2005, 19:51

Ja juz w swoim osrodku szkolenia mam pieknie wymalowny nowy luk i na nim stawiam 16 slupkow. Szkolenie zaczynam od starego , jezeli ktos sie nauczy(1, 2 jazdy) jedzie na nowy i wtedy jest w "pozytywnym szkoku".Parkowania ucze podobnie na poczatek pomiedzy slupkami na wyczucie , pozniej zwiekszam odleglosci (szerokosci) , aby potem na osiedle i wjezdzamy po kolei. Mam pytanie jeszcze do osob sizacych w temacie: Z nowej ustawy wynika , ze nie bedzie parkowania prostopadlego tylem. Czy na prawde wycofaja ten manewr w praktyce? Czy zawracanie bedzie obowiazkowe? Pisze rowniez , ze hamowanie awaryjne na B nieobowiazkowe, to pokazywac praktycznie (niszczac auto) czy tylko sucha teorie.I czy parkowan na miescie ma byc jedno czy wiecej , bo w ustawie pisze "lub" i czy ma prawo "wylosowac" na, wiecej zadan z parkowan. I kto decyduje jakie parkowanie nas czeka? Tego nie pisze juz w ustawie. To tyle . Z gory dzieki za wskazowki
SXE

Postprzez mirinda » wtorek 15 listopada 2005, 22:50

Według mnie, parkowanie o którym mówisz sprawdzane jest na "rękawie" tzn na jego końcu jest wyznaczony obszar zatrzymania po wyjeżdzie z łuku mam traić w garaż tyłem.Nie chodziło mi o ośrodek szkolenia (malowanie pasów) ale o ośrodek egzaminowania.W moim rejonie ośrodki szkolenia też malują place ale to nic nie znaczy. Dobre to jest dla kursantów ale jak coś się zmieni to co? Prawdą jest to że jak ktoś radzi sobie na starym placu to nowy dla niego to pic.
mirinda

Postprzez ella » wtorek 15 listopada 2005, 22:54

Z racji ze kazdy dyr word musi ogłosić przetarg na kamery a przetarg musi być ogłoszony w biletynie zamówień publicznych czas na te przetargi jest długi (chodzi o wszystkie procedury oczekiwania na zgłoszenia,wybór oferenta itp.),

Hmmmm....niektóre juz od dawna je mają.
Idzie zima a kto w zimie będzie malował?

Przecież można nalepiać pasy nie trzeba używać farby :wink: .
SXE napisał(a):Z nowej ustawy wynika , ze nie bedzie parkowania prostopadlego tylem. Czy na prawde wycofaja ten manewr w praktyce? Czy zawracanie bedzie obowiazkowe? Pisze rowniez , ze hamowanie awaryjne na B nieobowiazkowe, to pokazywac praktycznie (niszczac auto) czy tylko sucha teorie.I czy parkowan na miescie ma byc jedno czy wiecej , bo w ustawie pisze "lub" i czy ma prawo "wylosowac" na, wiecej zadan z parkowan. I kto decyduje jakie parkowanie nas czeka?

Studiując nową ustawę zrozumiałam, że dla każdego będzie jedno parkowanie + zawracanie. Parkowania tyłem nie wymieniają.
ella
Moderator

Postprzez mazak » wtorek 22 listopada 2005, 22:40

Specjalnie dla Was, tabela wskazówek dla egzaminatorów:
Naruszenia przepisów ruchu drogowego skutkujące przerwaniem egzaminu państwowego na prawo jazdy
(obowiązujące od 10 stycznia 2005 r.)
1.Kolizja drogowa
2.Omijanie pojazdu, który jechał w tym samym kierunku, lecz zatrzymał się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszym
3.Wyprzedzanie na przejściach dla pieszych bezpośrednio przed nimi
4.Nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na oznakowanym przejściu
5.Nieustąpienie pierwszeństwa przez kierującego pojazdem, który skręca drogę poprzeczną, pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu przez jezdnię drogi, na którą wjeżdża pojazd
6.Niezatrzymanie pojazdu w razie przechodzenia przez jezdnię osoby niepełnosprawnej, używającej specjalnego oznaczenia, lub osoby o widocznej ograniczonej sprawności poruszania się w celu umożliwienia jej przejścia
7.Nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu podczas cofania
8.Niezastosowanie się do: sygnałów świetlnych, sygnałów poleceń podawanych przez osoby uprawnione do kierowania ruchem drogowym, sygnałów poleceń podawanych przez osoby uprawnione do kontroli ruchu drogowego
9.Niezastosowanie się do znaków: „zakaz wjazdu”, „zakaz ruchu w obu kierunkach”, „zakaz skręcania w lewo”, „zakaz skręcania w prawo”, „nakaz jazdy…”, „linia podwójna ciągła”
10.Nieustąpienie pierwszeństwa pojazdu: na skrzyżowania w sytuacji równorzędnej; na skrzyżowaniu oznaczonym znakami określającymi pierwszeństwo przejazdu; pojazdom szynowym; rowerzystom; podczas zmiany pasa ruchu; w razie przecinania się poza skrzyżowaniem kierunków ruchu lub torów jazdy pojazdów poruszających się po tej samej drodze; podczas włączania się do ruchu; podczas cofania
11.Naruszenie zakazu zawracania
12.Przekroczenie dopuszczalnej prędkości o więcej niż 20 km/h
13.Nieupewnienie się o możliwości wyprzedzania
14.Naruszenie zakazu wyprzedzania: na przejazdach rowerowych bezpośrednio przed nimi; przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia; na zakrętach oznaczonych znakami ostrzegawczymi; na skrzyżowaniach; na przejazdach kolejowych i bezpośrednio przed nimi; na przejazdach tramwajowych bezpośrednio przed nimi
15.Niezastosowanie się do znaku zakazu wyprzedzania
16.Wyprzedzanie z niewłaściwej strony

Tekst jednolity i aktualizowany rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 27 października 2005 r. w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów instruktorów egzaminatorów
JEŚLI WIERZYSZ, ŻE NIE MA RZECZY NIE MOŻLIWYCH. TO TRZAŚNIJ OBROTOWYMI DRZWIAMI
mazak

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy