Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szerszon » poniedziałek 27 lutego 2017, 19:18
przez Henq » poniedziałek 27 lutego 2017, 19:36
gumik napisał(a):Czyli na skrzyżowaniu, gdzie są namalowane P1-d/e nie można wyprzedzać z prawej strony, bo nie ma tam wyznaczonych pasów ruchu?
ergo - każdy klon P-1x wyznacza pasy ruchu i spełnia swoje inne funkcje....wyznacza pasy ruchu.
przez sankila » poniedziałek 27 lutego 2017, 19:40
Eragon,eragon napisał(a):szerszon napisał(a): pytaniami staram się wzbudzić myślenie
Ja to rozumiem, pewnie też Leszko, Szymon, sankila, jasper i może Henquś też.. Ale zadajacemu pytanie, w konkretnej sytuacji nie potrzeba mieszać w głowie, lecz odpowiedzeć - TAK lub NIE..
przez szerszon » poniedziałek 27 lutego 2017, 20:47
To jadąc po łamanym pierwszeństwie nie masz prawa nic sygnalizować, bo jedziesz cały czas swoim pasem ruchu po drodze prowadzącej po łuku.ergo - każdy klon P-1x wyznacza pasy ruchu i spełnia swoje inne funkcje.
sankila napisał(a):Ten "zadający pytanie" doskonale wie, co robi i myślę, że najlepiej będzie mu nie przeszkadzać
przez gumik » wtorek 28 lutego 2017, 09:49
szerszon napisał(a):No przecież jest napisane ,że na drodze, a nie na skrzyżowaniu.gumik napisał(a):1. Czyli na skrzyżowaniu ten artykuł nie obowiązuje? Obowiązuje/nie obowiązuje.
gumik napisał(a):Czy na każdym skrzyżowaniu nie można wyprzedzać z prawej strony pojazdu jadącego na wprost?
szerszon napisał(a):Nie na każdym.
gumik napisał(a):Na jakich można, a na jakich nie można?
szerszon napisał(a):Na takich można , gdzie są wyznaczone pasy ruchu, a nie można tam, gdzie tych pasów ruchu nie ma wyznaczonych.
przez szerszon » wtorek 28 lutego 2017, 20:19
Widzisz jak to nieznajomość zasad prawa nie pozwala ci zrozumieć prostych rzeczy, o których już ci pisałem. A nie dotarło...to jest niepokojące.gumik napisał(a):
Z jednej strony piszesz,
Z drugiej strony piszesz,
przez gumik » wtorek 28 lutego 2017, 20:45
Właśnie pytam o ten przepis szczególny. Który to będzie? Bo ogólny to art. 24. 10. Tak?szerszon napisał(a):Przepis ogólny- to twoje " z jednej strony" vs przepis szczególny- to twoje "z drugiej strony" uchyla przepis ogólny w pewnych konkretnych przypadkach.
przez szerszon » wtorek 28 lutego 2017, 21:39
Ogólny.A poniżej masz szczególne, których oddzielnie nie możesz stosować.3. Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu przejeżdżać z lewej strony wyprzedzanego pojazdu, z zastrzeżeniem ust. 4, 5, 10 i 12.
7. Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:
1) przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia;
2) na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi;
3) na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.
8. Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscach, o których mowa w ust. 7 pkt 1 i 2, na jezdni:
1) jednokierunkowej;
2) dwukierunkowej na odcinku z wyznaczonymi pasami ruchu, pod warunkiem że kierujący nie wjeżdża na część jezdni przeznaczoną do ruchu w kierunku przeciwnym – w miejscu, gdzie jest to zabronione znakami na jezdni.
10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:
przez gumik » wtorek 28 lutego 2017, 22:08
A Przecież pisałeśDopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:
szerszon napisał(a):No przecież jest napisane ,że na drodze, a nie na skrzyżowaniu.
przez zgredziatko » wtorek 28 lutego 2017, 22:41
przez szerszon » wtorek 28 lutego 2017, 23:20
Ehhhgumik napisał(a):Chodziło mi o przepis, który pozwala wyprzedzać z prawej strony na skrzyżowaniach.
3) na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.
przez gumik » wtorek 28 lutego 2017, 23:25
przez zgredziatko » wtorek 28 lutego 2017, 23:54
przez szerszon » środa 01 marca 2017, 07:51
Pisałem...czytaj przepisy i wyciągnij sobie wnioski. Są odniesienia do innych ustępów artykułu. Podałem ci je. Wystarczy teraz tylko pomyśleć.gumik napisał(a):I gdzie tam jest, że można wyprzedzać na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym lub o ruchu kierowanym z prawej strony?
przez gumik » środa 01 marca 2017, 10:19
szerszon napisał(a):na odcinku drogi
szerszon napisał(a):Ponieważ jesteś na skrzyżowaniu a nie na drodze.
szerszon napisał(a):Na drodze, np na autostradzie jak najbardziej możesz wyprzedzić z prawej.
szerszon napisał(a):gumik napisał(a):1. Czyli na skrzyżowaniu ten artykuł nie obowiązuje? Obowiązuje/nie obowiązuje.
No przecież jest napisane ,że na drodze, a nie na skrzyżowaniu.