gumik napisał(a):Proste pytanie: można wyprzedzać na takim skrzyżowaniu z prawej strony, czy nie i dlaczego? Sytuacja dotyczy pojazdów na drodze z PP.
Przecież masz odpowiedź że można

Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez Henq » poniedziałek 27 lutego 2017, 02:18
gumik napisał(a):Proste pytanie: można wyprzedzać na takim skrzyżowaniu z prawej strony, czy nie i dlaczego? Sytuacja dotyczy pojazdów na drodze z PP.
przez szerszon » poniedziałek 27 lutego 2017, 06:17
Prosta odpowiedź... na drodze poziomej masz wyznaczone, a co na pionowej ? Przepis działa tylko w poziomie ?gumik napisał(a):Proste pytanie: można wyprzedzać na takim skrzyżowaniu z prawej strony, czy nie i dlaczego? Sytuacja dotyczy pojazdów na drodze z PP.
przez gumik » poniedziałek 27 lutego 2017, 10:06
przez eragon » poniedziałek 27 lutego 2017, 11:33
Henq napisał(a):w art 2.22
szerszon napisał(a):sa sytuacje ,że i po dwa się znajdą.
JAKUB napisał(a): jadę na Sygnale Zielonym
szerszon napisał(a):Przepis działa tylko w poziomie ?
gumik napisał(a):@szerszon, czy można prosić o odpowiedzi
przez szerszon » poniedziałek 27 lutego 2017, 12:42
Nie.1. Czy na przedstawionym rysunku, pojazd zielony może wyprzedzić pojazd niebieski na skrzyżowaniu? Oba jadą prosto.
Znowu pytanie. Będąc na skrzyzowaniu na której drodze jesteś ? Czy przy skręcie w lewo będziesz stosował Art 16 ?2. Czy pisząc, że w Art. 24. 10 jest napisane o drodze twierdzisz, że tego artykułu nie można stosować na skrzyżowaniu?
Nie na każdym.3. Czy na każdym skrzyżowaniu nie można wyprzedzać z prawej strony pojazdu jadącego na wprost?
Jak na wstępie. Pokazuję ,że przepis nie może być prawdą tylko w jednym przypadku, a w innym juz nie, gdyż będzie fałszem.Nie mieszaj, odpowiedz na pytanie dotyczace konkretnej sytuacji
Wyznaczył pasy ruchu ?Po co ten młyn ?? Zarządca tak pomalował i koniec.
Nie są.. Czasem zdarza sie, że źle sa pomalowane jakieś elementy
przez eragon » poniedziałek 27 lutego 2017, 12:58
szerszon napisał(a): pytaniami staram się wzbudzić myślenie
szerszon napisał(a):przepis nie może być prawdą tylko w jednym przypadku, a w innym juz nie, gdyż będzie fałszem
szerszon napisał(a):Wyznaczył pasy ruchu ?
szerszon napisał(a):Nie są.
przez szerszon » poniedziałek 27 lutego 2017, 13:40
Przesadziłeś z długością tej listy...eragon napisał(a):Ja to rozumiem, pewnie też Leszko, Szymon, sankila, jasper i może Henquś też.
W interpretacjach.No chyba żyjemy w jednym kraju, wiesz dobrze, że do takich absurdów dochodzi. Wszystkim poza tym nie dogodzisz.
No nie... a pionowo będą dwa pasy to co ? Pisałem,że są takie skrzyzowania.No to jak - na jednej drodze wyznaczone pasy ruchu, a na przecinającej nie ?A nie ?? A po co "pionowo" wyznaczać pas/pasy ruchu skoro jest jeden ?? Nie bardzo idzie zalapac o co ci chodzi.
Pisałem o rysunku.Czyli uważasz, że zawsze i wszędzie wszystko jest idealnie pomalowane ??
przez gumik » poniedziałek 27 lutego 2017, 13:54
szerszon napisał(a):Swoimi pytaniami staram się wzbudzić myślenie.Staram sie przedstawić zastosowanie przepisu w innej sytuacji, która jest na równi ważna jak przedstawiona.
Dlaczego?Nie.1. Czy na przedstawionym rysunku, pojazd zielony może wyprzedzić pojazd niebieski na skrzyżowaniu? Oba jadą prosto.
Poproszę o odpowiedź na pytanie. Zawsze możesz też napisać, ze nie wiesz. To nie ujma.Znowu pytanie. Będąc na skrzyzowaniu na której drodze jesteś ? Czy przy skręcie w lewo będziesz stosował Art 16 ?2. Czy pisząc, że w Art. 24. 10 jest napisane o drodze twierdzisz, że tego artykułu nie można stosować na skrzyżowaniu?
Na jakich można, a na jakich nie można?Nie na każdym.3. Czy na każdym skrzyżowaniu nie można wyprzedzać z prawej strony pojazdu jadącego na wprost?
przez szerszon » poniedziałek 27 lutego 2017, 14:06
Dlaczego chcesz zostawiać ? Przecież mój przykład poddaje pod wątpliwość twoje "wyznaczone" pasy ruchu.gumik napisał(a):To zostawmy na potem. Jak już odpowiesz na pytania dotyczące tej jednej konkretnej sytuacji.
Bo nie ma wyznaczonych pasów ruchu.Dlaczego?
Ponieważ jesteś na skrzyżowaniu a nie na drodze.Poproszę o odpowiedź na pytanie.
Na takich można , gdzie są wyznaczone pasy ruchu, a nie można tam, gdzie tych pasów ruchu nie ma wyznaczonych.Na jakich można, a na jakich nie można?
przez gumik » poniedziałek 27 lutego 2017, 14:39
A gdzie ja tu pisze, że są wyznaczone pasy ruchu? Raczej podałem cytaty Twoich postów, które mówią co innego.szerszon napisał(a):Dlaczego chcesz zostawiać ? Przecież mój przykład poddaje pod wątpliwość twoje "wyznaczone" pasy ruchu.
Na takich można , gdzie są wyznaczone pasy ruchu, a nie można tam, gdzie tych pasów ruchu nie ma wyznaczonych.
gumik napisał(a):Czy pisząc, że w Art. 24. 10 jest napisane o drodze twierdzisz, że tego artykułu nie można stosować na skrzyżowaniu?
szerszon napisał(a):Ponieważ jesteś na skrzyżowaniu a nie na drodze.
przez szerszon » poniedziałek 27 lutego 2017, 15:52
Ale jest odpowiedzią. Na drodze, np na autostradzie jak najbardziej możesz wyprzedzić z prawej. Pasy ruchu są wyraźnie wyznaczone.Nie wygląda mi to na odpowiedź na to pytanie.
przez Henq » poniedziałek 27 lutego 2017, 18:08
eragon napisał(a):Henq napisał(a):w art 2.22
Jak już to 2/27.. ogarnij sie, nie wprowadzaj zametu do prostej sytuacji.
eragon napisał(a):Poza tym dopiero w 24/2 jest określenie, ze przy wyprzedzaniu obowiazuje SO..
gumik napisał(a):@Henq - otrzymałem dwie odpowiedzi, że można...
gumik napisał(a): jedną niejasną
gumik napisał(a): i pytania szerszona, które nijak mi nie odpowiadają na pytanie.
przez gumik » poniedziałek 27 lutego 2017, 18:25
szerszon napisał(a):Ale jest odpowiedzią. Na drodze, np na autostradzie jak najbardziej możesz wyprzedzić z prawej. Pasy ruchu są wyraźnie wyznaczone.
Szerszon jest uważany przez siebie i przez moderatorów (viewtopic.php?f=4&t=29640&start=2145#p405488) za wielkiego znawcę tematu, więc korzystam z faktu, że chętnie odpisuje. W przeciwieństwie do np. Leszkoll, który prawie nigdy nie odpowiada na moje pytania.Henq napisał(a):nic nowego nie odkryłeś , przeszukaj forum i odpowiedz sobie na pytanie czy którakolwiek wypowiedź tego usera była na temat
przez szerszon » poniedziałek 27 lutego 2017, 18:40
No przecież jest napisane ,że na drodze, a nie na skrzyżowaniu.1. Czyli na skrzyżowaniu ten artykuł nie obowiązuje? Obowiązuje/nie obowiązuje.
Pisałem wyżej, nie zauważyłeś, ale proszę jeszcze raz-nie."Czyli na skrzyżowaniu, gdzie są namalowane P1-d/e nie można wyprzedzać z prawej strony, bo nie ma tam wyznaczonych pasów ruchu?"
Nie wyświetlił się..cytuj.2. Jeśli ten artykuł obowiązuje na skrzyżowaniu również, to co miałeś na myśli pisząc ten post?
przez gumik » poniedziałek 27 lutego 2017, 19:00
na odcinku drogi
gumik napisał(a):3. Czy na każdym skrzyżowaniu nie można wyprzedzać z prawej strony pojazdu jadącego na wprost?
szerszon napisał(a):Nie na każdym.
gumik napisał(a):Na jakich można, a na jakich nie można?
szerszon napisał(a):Na takich można , gdzie są wyznaczone pasy ruchu, a nie można tam, gdzie tych pasów ruchu nie ma wyznaczonych.