Równoczesne zajęcie środkowego pasa na drodze trójpasmowej

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Równoczesne zajęcie środkowego pasa na drodze trójpasmowej

Postprzez and123 » środa 01 lutego 2017, 11:07

Witam,
mam pytanie odnośnie winy w przypadku kolizji w następującej sytuacji:

Droga trójpasmowa (3 pasy w jednym kierunku), ale prawy pas jest oznaczony znakiem informacyjny jako "pas do skrętu w prawo".
Samochód A jedzie pasem skrajnie lewym, a samochód B pasem skrajnie prawym. Gdy oba jednocześnie zjadą na środkowy pas, kto będzie winny stłuczki?
Wiem, że gdyby takiego znaku nie było, to wina by była na pewno po stronie samochodu A (bo jest po lewej stronie). Czy ten znak zmienia sytuację? Jaka by była podstawa prawna?

Tu widać sytuację i znaki informacyjne, że prawy pas będzie skręcał (za jakieś 400 metrów).
PS. Ciągła między prawym, a środkowym właśnie się skończyła. Ale linia przerywana jest "gęstsza" niż między lewym a środkowym.
Obrazek
and123

Re: Równoczesne zajęcie środkowego pasa na drodze trójpasmow

Postprzez eragon » środa 01 lutego 2017, 23:06

A będzie winny... Linia P-6 to zakaz wyprzedzania ale zmienić pas jeszcze tu wolno.
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Postprzez jasper1 » środa 01 lutego 2017, 23:33

eragon napisał(a):A będzie winny... Linia P-6 to zakaz wyprzedzania

A będzie winny, owszem, ale P-6 i zakaz wyprzedzania? :hmm: Możesz rozwinąć tę rewelację?
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez eragon » czwartek 02 lutego 2017, 23:29

A czemu "rewelację", dobrze się orientujesz w przepisach to chyba nie nowość dla ciebie.. Uściślę - mam na myśli rozpoczęcie .. Jaśniej teraz??
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Postprzez jasper1 » czwartek 02 lutego 2017, 23:41

Mam na myśli, że rzucasz hasła w sposób nieprecyzyjny i mogący wprowadzać w błąd.

Poza tym nie zgadzam się, że każdego rozpoczęcia wyprzedzania (tego skręcającego w prawo z prawego pasa nie mogę wyprzedzić?) i że zabrania. Co najwyżej informuje, że jeśli teraz rozpocznę wyprzedzanie ze zmianą pasa ruchu, to wracając na swój pas mogę już spotkać P-4, której przekraczać nie mogę. Nie dostanę mandatu za przekroczenie P-6, ale za P-4 tak. Jak po P-6 będziesz mieć P-3, to przecież masz prawo wrócić na swój pas w majestacie prawa.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez sankila » piątek 03 lutego 2017, 02:26

and123 napisał(a):Czy ten znak zmienia sytuację? Jaka by była podstawa prawna?
Przepisy, regulujące pierwszeństwo przejazdu (pomiędzy drogami lub w obrębie tej samej drogi), mogą być zmienione tylko przez znaki, regulujące pierwszeństwo przejazdu (w tym przypadku byłoby to A7 dla prawego pasa lub linia z trójkątów między pasami). Wyznaczenie pasów ruchu dla poszczególnych kierunków nie ma wpływu na kolejność przejazdu.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez Cyryl » piątek 03 lutego 2017, 06:02

linia jak to nazwano "przerywana gęstsza", to chyba znak poziomy P6a - linia ostrzegawcza-naprowadzająca, a on oznacza: "rozdziela pasy ruchu i uprzedza o zbliżaniu się do linii, przez którą przejeżdżanie jest zabronione, lub do miejsca niebezpiecznego", więc przekraczanie tej samej linii nie jest zabronione. pozostaje nam art. 22 ust. 4.
Cyryl

Postprzez Henq » sobota 04 lutego 2017, 13:00

eragon napisał(a):A czemu "rewelację", dobrze się orientujesz w przepisach to chyba nie nowość dla ciebie.. Uściślę - mam na myśli rozpoczęcie .. Jaśniej teraz??

P-6 linia ostrzegawcza, w której kreski są dłuższe od przerw, rozdziela pasy ruchu i uprzedza o zbliżaniu się do linii, przez którą przejeżdżanie jest zabronione, lub do miejsca niebezpiecznego.
:wow:
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Powrót do Sytuacje na drodze