taka stuacja - kto jedzie pierwszy

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

taka stuacja - kto jedzie pierwszy

Postprzez aguusia88 » czwartek 02 lutego 2017, 21:34

może odpowiedź jest oczywista ale z jednej strony logika, a z drugiej przepisy i pierwszeństwo.

jestem pojazdem skręcającym w lewo w jednokierunkową, po drugiej stronie stoi pojazd który chce pojechać prosto.
on nie ma możliwości przejazdu bo ma zablokowany pas (gęste natężenie ruchu) a mój pas się zwalnia (natężenie ruchu jest mniejsze).

pytanie czy ustąpić pierwszeństwo, nie zależnie od natężenia ruchu i czekać aż kierowca z naprzeciwka przejedzie czy skręcić w lewo bo ja mam możliwość
istnieje ryzyko że któryś pojazd z kolumny się zatrzyma (np przed pasami) i kierujący z naprzeciwka zdąży przeciąć skrzyżowanie, a ja mogę wymusić mu pierwszeństwo, dojdzie do kolizji
Załączniki
krzyzowkaa.jpg
Prawo Jazdy B - 2009r za I razem
aguusia88

Re: taka stuacja - kto jedzie pierwszy

Postprzez papadrive » czwartek 02 lutego 2017, 22:03

Jeśli pojazd z naprzeciwka nie ma możliwości wjazdu na skrzyżowanie, a Ty masz, to możesz wjechać. Nie wymusisz na nim PP, bo on i tak stoi. Żeby mieć 100 % pewności, że on nie ruszy, wybierz moment, kiedy pojazd na drodze z PP, na prawym pasie, będzie przejeżdżał przez skrzyżowanie. Wtedy ten z naprzeciwka będzie przez niego zablokowany. Rozumiem, że skręcając w lewo, w jednokierunkową, masz zamiar zająć lewy pas tej drogi/jezdni, na którym jest mniejszy ruch. Uważaj również na tych z pierwszeństwem.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Powrót do Sytuacje na drodze