Pierwszeństwo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pierwszeństwo

Postprzez omen1986 » niedziela 22 stycznia 2017, 00:32

Witam,

pytanie odnośnie sytuacji w której, pojazd np autobus skręca z drogi głównej w drogę podporządkowaną.
Drogę podporządkowaną przecinają pasy dla pieszych. Przyjmujemy przypadek, że pojazd wykonuje manewr skrętu w lewo i na pasach pojawia się pieszy.
Pojazd zatrzymuje się blokując drogę samochodom jadącym z naprzeciwka po głównej drodze.

I teraz mamy przypadki:
A. samochody z naprzeciwka są widoczne (przed rozpoczęciem wykonywania skrętu) dla kierowcy pojazdu skręcającego w lewo i są w bliskiej odległości (muszą gwałtownie zahamować)
B. samochody z naprzeciwka są widoczne dla kierowcy ale znajdują się w dużej odległości (muszą zwolnić ale nie wymagane jest ich zatrzymanie)
C. w momencie wykonywania skrętu w lewo brak samochodów nadjeżdżających (kierowca nie ma możliwości ich zobaczenia), pojawiają się po chwili (muszą się zatrzymać)

w przypadku A mamy jasną sytuację: wymuszenie pierwszeństwa ale jak to będzie w przypadku B i C?

Pytam ponieważ, opisane sytuacje dość często pojawiają się rano jak jadę do pracy (w tym przypadku jestem samochodem który jedzie po drodze głównej) i zastanawia mnie co by było w przypadku np C kiedy przy zwalnianiu wpadłbym w poślizg i np uderzył w autobus który skręca z głównej w podporządkowaną (stoi ponieważ na pasach pojawili się piesi).
omen1986

Re: Pierwszeństwo

Postprzez JAKUB » niedziela 22 stycznia 2017, 09:11

Uderzyłbyś w stojący pojazd - mimo że jesteś na pierwszeństwie Twoja wina. (przypadek C).
- Utrata panowania nad pojazdem.
JAKUB

Postprzez Cyryl » niedziela 22 stycznia 2017, 19:43

1. art. 25 ust. 1 kierujący zbliżając się do skrzyżowania obowiązany jest zachować szczególną ostrożność - czyli zwiększenie uwagi pozwalające na odpowiednio szybkie zareagowanie na zmieniającą się sytuację na drodze.
2. art. 25 ust. 4 kierującemu pojazdem zabrania się wjeżdżania na skrzyżowanie jeżeli na skrzyżowaniu lub za nim nie ma miejsca do kontynuowania jazdy.
3. art. 4 uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze mają prawo liczyć, że inni uczestnicy tego ruchu przestrzegają przepisów ruchu drogowego, chyba że okoliczności wskazują na możliwość odmiennego ich zachowania.

myślę, że wyjaśnione.
Cyryl

Postprzez sankila » poniedziałek 23 stycznia 2017, 01:39

omen1986 napisał(a):w przypadku A mamy jasną sytuację: wymuszenie pierwszeństwa
Skąd wziąłeś wymuszenie pierwszeństwa? Autobus zatrzymał się, bo na przejściu pojawił się pieszy, więc jt zatrzymanie wynikające z warunków ruchu. Pieszy nie powinien wchodzić na przejście, widząc skręcający autobus. A niezależnie - kierowcy na drodze głównej również mają obowiązek zachować szczególną ostrożność i jechać z prędkością umożliwiającą panowanie nad pojazdem.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez omen1986 » poniedziałek 23 stycznia 2017, 23:49

dzięki wszystkim za odpowiedzi.

sankila napisał(a):Skąd wziąłeś wymuszenie pierwszeństwa? Autobus zatrzymał się, bo na przejściu pojawił się pieszy, więc jt zatrzymanie wynikające z warunków ruchu. Pieszy nie powinien wchodzić na przejście, widząc skręcający autobus. A niezależnie - kierowcy na drodze głównej również mają obowiązek zachować szczególną ostrożność i jechać z prędkością umożliwiającą panowanie nad pojazdem.

Ogólnie czytając różnego rodzaju informacje w internecie np forum prawne czy oglądając programy w tv, youtube często można usłyszeć regułkę która mówi, że jeśli nasz manewr zmusi innego uczestnika ruchu (mającego pierwszeństwo) do gwałtownego hamowania, zmiany pasu czy nawet zwolnienia mamy do czynienia z wymuszeniem pierwszeństwa.

Cyryl napisał(a):1. art. 25 ust. 1 kierujący zbliżając się do skrzyżowania obowiązany jest zachować szczególną ostrożność - czyli zwiększenie uwagi pozwalające na odpowiednio szybkie zareagowanie na zmieniającą się sytuację na drodze.
2. art. 25 ust. 4 kierującemu pojazdem zabrania się wjeżdżania na skrzyżowanie jeżeli na skrzyżowaniu lub za nim nie ma miejsca do kontynuowania jazdy.
3. art. 4 uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze mają prawo liczyć, że inni uczestnicy tego ruchu przestrzegają przepisów ruchu drogowego, chyba że okoliczności wskazują na możliwość odmiennego ich zachowania.

myślę, że wyjaśnione.

dzięki

pytanie jeszcze co w przypadku gdy to nie jest skrzyżowanie? tylko mamy układ T (pozioma - droga główna, pionowa podporządkowana)?

Żeby nie było nie czepiam się i nie neguje odpowiedzi.
Zastanawiam się tylko nad regułką którą podałem na początku tego posta i jej odniesienie do tych przypadków.
omen1986

Postprzez mp0011 » wtorek 24 stycznia 2017, 13:19

Układ T także jest skrzyżowaniem. I pieszy ma tam zawsze pierwszeństwo (na drodze poprzecznej), nawet jeżeli nie ma pasów. Nie oczekujmy od pieszych że będzie wiedział jaki zamiar ma kierowca będący 100m dalej i że będzie widział Twój kierunkowskaz.

Wjazd na przeciwległy pas i zatrzymanie się aby ustąpić pierwszeństwa takiemu pieszemu JEST wymuszeniem pierwszeństwa. O ile faktycznie utrudni ruch na tym pasie. Nie możemy wjechać, jeżeli nie mamy 100% pewności, że tego ruchu nie utrudnimy, zmuszając do zmiany prędkości, kierunku czy pasa.

Podobnie, wjechanie na przejście czy przejazd dla rowerów i czekanie tam na wolną drogę na drodze "głównej" także jest wymuszeniem pierwszeństwa na pieszym czy rowerzyście.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez JAKUB » wtorek 24 stycznia 2017, 14:34

I tak czekanie stało się nieustąpieniem pierwszeństwa. (winno być utrudnieniem)

Przez brak dynamiki, uważam to za nadużycie !
JAKUB

Postprzez szerszon » wtorek 24 stycznia 2017, 15:58

JAKUB napisał(a):I tak czekanie stało się nieustąpieniem pierwszeństwa. (winno być utrudnieniem)

Nie stało się. Po prostu jest tu źle interpretowane pojęcia ustąpienia pierwszeństwa.
szerszon

Postprzez mp0011 » wtorek 24 stycznia 2017, 16:09

Nie ulega chyba jednak wątpliwości, że wjechanie na pas dla ruchu przeciwnego i czekanie tam na wolną drogę przez przejście "mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości"...?
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez szerszon » wtorek 24 stycznia 2017, 16:42

Ruch mógłby zmusić a nie stanie.
szerszon

Postprzez mp0011 » wtorek 24 stycznia 2017, 16:48

phpBB [media]

Ruch nie zmusił mnie do zwolnienia, ani zmiany kierunku. Jego zatrzymanie - owszem.
Nie jest to wymuszeniem pierwszeństwa? Czy jest jakiś margines, np. 5 sekund, który zmienia wymuszenie w utrudnianie ruchu?
mp0011

Postprzez szerszon » wtorek 24 stycznia 2017, 17:03

Jak to ruch nie zmusił ? Czy zaparkowany samochód na PdR "wymusza" pierwszeństwo ?
szerszon

Postprzez mp0011 » wtorek 24 stycznia 2017, 17:13

Jakby jechał dalej, nie musiałbym reagować, czyli pierwszeństwa by nie wymusił.
Dopiero fakt że się zatrzymał zmusił mnie do reakcji, co jest już - dla mnie - wymuszeniem pierwszeństwa...

Precyzując - nieustąpienie (ruch o którym mowa w przepisie) nastąpiło w momencie samego wjazdu (który mógł mieć miejsce dowolnie wcześniej) a moje zatrzymanie było skutkiem tego wcześniejszego ruchu, który aktualnie już ustał. Czyli moje zatrzymanie jest skutkiem nieustąpienia pierwszeństwa, które miało miejsce kilkanaście sekund wcześniej.
mp0011

Postprzez JAKUB » wtorek 24 stycznia 2017, 22:26

mp0011 - Ty to piszesz na trzeźwo?

Jak jechał dalej, - jest pieszy na pasach.
Jaka zmiana pasa - jest pieszy na pasach.
Wszyscy się zatrzymują.
JAKUB

Postprzez mp0011 » wtorek 24 stycznia 2017, 23:07

Odnoszę się do filmu który zamieściłem, aby wyjaśnić Szerszonowi że wcale nie trzeba się poruszać aby wymusić pierwszeństwo.

Jest to sytuacja bliźniacza do opisywanej w temacie - ktoś wjeżdża ze swojego pasa skręcając w lewo przez mój pas ruchu, ale nie ma gdzie zjechać i mnie blokuje. Dla mnie, jest to wymuszenie pierwszeństwa, niezależnie od tego jak długo blokujący stał.
mp0011

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze