mp0011 napisał(a):phpBB [media]
Trzeba przyznać, że oprócz fachowości Pana Marka Dworaka (co oczywiste) imponuje także fachowość i merytoryczność Pana Policjanta. BRAWO!
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez STARYSZOFER » środa 18 stycznia 2017, 01:12
mp0011 napisał(a):phpBB [media]
przez waw » środa 18 stycznia 2017, 01:40
przez szerszon » środa 18 stycznia 2017, 07:40
Jakieś argumenty na potwierdzenie ? Z wami prostowaczami jest jeden podstawowy problem. Czytanie ze zrozumieniem. Naprawdę nigdzie nie ma napisane,że obwiednia to droga jednokierunkowa, a wręcz przeciwnie.STARYSZOFER napisał(a):
Trzeba przyznać, że oprócz fachowości Pana Marka Dworaka (co oczywiste) imponuje także fachowość i merytoryczność Pana Policjanta. BRAWO!
przez gumik » środa 18 stycznia 2017, 11:36
przez dylek » środa 18 stycznia 2017, 12:19
przez Henq » środa 18 stycznia 2017, 18:40
przez LeszkoII » czwartek 19 stycznia 2017, 09:56
https://youtu.be/CkZRTTZ5fUU?t=474STARYSZOFER napisał(a):imponuje także fachowość i merytoryczność Pana Policjanta. BRAWO!
przez sankila » czwartek 19 stycznia 2017, 21:12
Na żadnej drodze (o ile nie masz pasów wystrzałkowanych) nie wolno Ci skręcić z lewego pasa w prawo ani z prawego pasa w lewo - i jakoś nie robisz dramatu, tylko zawczasu zmieniasz pas i zjeżdżasz do krawędzi jezdni.waw napisał(a):Niestety teorie głoszone przez prowadzącego doprowadzają do tego żeby nie używać wewnętrznego pasa, jechać tylko zewnętrznym bo zjazd z wewnętrznego jest prawie niemożliwy.
przez waw » czwartek 19 stycznia 2017, 21:51
sankila napisał(a):No to w czym problem?
przez dylek » czwartek 19 stycznia 2017, 22:45
przez szerszon » czwartek 19 stycznia 2017, 22:50
sankila napisał(a): No to w czym problem?
Art 22.3Na żadnej drodze (o ile nie masz pasów wystrzałkowanych) nie wolno Ci skręcić z lewego pasa w prawo ani z prawego pasa w lewo
Gdzie tu mowa o drodze ? To dlaczego WCIĄŻ powołujesz sie na zachowania jak na pojedynczej drodze, skoro to jest skrzyżowanie ?§ 36. 1. Znak C-12 „ruch okrężny” oznacza, że na
skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu
w kierunku wskazanym na znaku.
przez sankila » sobota 21 stycznia 2017, 01:36
Żadnego - to jest rondo typu "rotary"; takie jak pokazywałam parę postów w tył: http://www.insurancequotes.org/wp-conte ... raphic.jpg . Jeśli więc włączyłeś prawy migacz, jak autko na lewym pasie - to wszystko było ok.waw napisał(a):Na tym zjeździe zjeżdżam z lewego pasa. Jakie przepisy złamałem?
Zdradzę Ci pewną tajemnicę: nie istnieje jazda "po warszawsku", podobnie jak nie istnieje jazda "po krakowsku", bo przepisy są takie same, znaki też. A jeździmy według znaków. Jeśli rondo oznakowane jest jako "roundabout", to tak jedziesz - czy w Lublinie, czy w Krakowie. Oznakowane jako "rotary" - jedziesz według jego znaków; i podobnie wszystkie hybrydowe, ślimakowe, turbinowe, podpaskowe, pierścieniowe i uj wie, jakie jeszcze. I tak samo ja będę skręcała w lewo z każdego oznakowanego pasa, nie pytając czyja to szkoła. Dopiero jak wjadę na drogę, która znaków nie ma, to będę się trzymać przepisów i skręcać od krawędzi.BTW. W Lublinie jest sporo rond zaprojektowanych do jazdy "po warszawsku". I co wtedy z teoriami krakowskimi?
przez szerszon » sobota 21 stycznia 2017, 09:06
Nie widzę tam SoRO ...takiego jak w tytule wątku.Po co to pytanie ?sankila napisał(a):
To teraz moja kolej: ja na tym rondzie skręcam w lewo ze środkowego pasa - według jakiej szkoły jadę i jaki przepis złamałam?
https://goo.gl/maps/Uk4MMvo4xFv
Jest coś o takim podziale w PoRD ?A jeździmy według znaków. Jeśli rondo oznakowane jest jako "roundabout", to tak jedziesz - czy w Lublinie, czy w Krakowie. Oznakowane jako "rotary" - jedziesz według jego znaków;
Też tego oczekuję...sankila napisał(a):(i sugerowałabym - robić to w grzecznej formie).
Podwójne standardy.i uj wie, jakie jeszcze.
przez Blacksmith » sobota 21 stycznia 2017, 11:59
przez szerszon » sobota 21 stycznia 2017, 14:34