Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździ

Postprzez STARYSZOFER » środa 18 stycznia 2017, 01:12

mp0011 napisał(a):
phpBB [media]

Trzeba przyznać, że oprócz fachowości Pana Marka Dworaka (co oczywiste) imponuje także fachowość i merytoryczność Pana Policjanta. BRAWO!
STARYSZOFER

Postprzez waw » środa 18 stycznia 2017, 01:40

Ten funkcjonariusz chyba pojawiał się już w wielu odcinkach programu.

Natomiast co do problemu rond dwupasowych z jednym zgadzam się z panem prowadzącym w 100% - "To nie jest śmieszne": https://youtu.be/CkZRTTZ5fUU?t=205
waw

Postprzez szerszon » środa 18 stycznia 2017, 07:40

STARYSZOFER napisał(a):
Trzeba przyznać, że oprócz fachowości Pana Marka Dworaka (co oczywiste) imponuje także fachowość i merytoryczność Pana Policjanta. BRAWO!
Jakieś argumenty na potwierdzenie ? Z wami prostowaczami jest jeden podstawowy problem. Czytanie ze zrozumieniem. Naprawdę nigdzie nie ma napisane,że obwiednia to droga jednokierunkowa, a wręcz przeciwnie.
szerszon

Postprzez gumik » środa 18 stycznia 2017, 11:36

Jazda zgodnie z tym co mówi pan Dworak wprowadza więcej uśmiechu wśród kierowców. :spoko: Proszę porównać:
korek.jpg
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez dylek » środa 18 stycznia 2017, 12:19

gumik - do rysunku dołóż jeszcze wjeżdżajacych z zachodu i chcących pojechać na północ, którzy nie mogą się przebić na zewnętrzny pas, z lewego wyjechać nie mogą, bo im się wtryniają ci z prawego....kręcą więc dodatkowe kółka po rondzie zatykając to rondo.... no....im do śmiechu chyba najbardziej..... :|
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Henq » środa 18 stycznia 2017, 18:40

@gumik analogiczna sytuacja:
Obrazek
tylko teraz dodaj wjeżdżających z każdej strony i już nie będzie tak kolorowo ;) :spoko:
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LeszkoII » czwartek 19 stycznia 2017, 09:56

STARYSZOFER napisał(a):imponuje także fachowość i merytoryczność Pana Policjanta. BRAWO!
https://youtu.be/CkZRTTZ5fUU?t=474
Pan policjant ma braki w wiedzy, bo uznaje że pieszy ma pierwszeństwo znajdując się poza PdP. Oczywiście nie jest to wina policjanta, lecz krakowskiej Policji, która tak właśnie szkoli funkcjonariuszy (o czym wiemy i na co mamy liczne dowody z odcinków o przejściach dla pieszych).

Funkcjonują dwie wersje, obydwie nie mające zastosowania do sytuacji:
a.) "omijanie pojazdu (...), który zatrzymał się w celu przepuszczenia pieszego"
b.)"(...) w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszemu".

Wracając do tematu rond, pan Dyrektor niech wybierze się na to rondo w godzinach szczytu. Nie zdziwiłbym się gdyby w efekcie niemożliwości zmiany pasa z lewego na prawy zaczął ganić kierowców ze nie stosują zamka błyskawicznego na pierścieniu ronda. Przecież skoro posiada się pierwszeństwo NA skrzyżowaniu, to logicznym jest żeby je jak najszybciej opuścić z dowolnego pasa.

Ten lewy pas nie jest do niczego potrzebny na tak małym rondzie, chociaż prowadzący będzie się zarzekał, że to jakaś extra powierzchnia akumulująca ruch, którą trzeba zajmować - ... i objeżdżać wyspę 10 razy w nadziei że ktoś wpuści na prawy pas. Do tego jeszcze martwe pole - czyli zachęcanie do wysoce ryzykownych manewrów.
LeszkoII

Postprzez sankila » czwartek 19 stycznia 2017, 21:12

waw napisał(a):Niestety teorie głoszone przez prowadzącego doprowadzają do tego żeby nie używać wewnętrznego pasa, jechać tylko zewnętrznym bo zjazd z wewnętrznego jest prawie niemożliwy.
Na żadnej drodze (o ile nie masz pasów wystrzałkowanych) nie wolno Ci skręcić z lewego pasa w prawo ani z prawego pasa w lewo - i jakoś nie robisz dramatu, tylko zawczasu zmieniasz pas i zjeżdżasz do krawędzi jezdni.
To skąd nagle takie protesty na rondzie?

Są ronda z pasami wyprowadzającymi z wewnętrznego; są ronda, gdzie możliwa jest zmiana pasa i kierunku jazdy w obrębie jednego wylotu; są też ronda gdzie nawet pasa na wylocie nie zmienisz - i to jest właśnie jedno z nich. No to w czym problem?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez waw » czwartek 19 stycznia 2017, 21:51

sankila napisał(a):No to w czym problem?

Problem w tym, że w takim układzie jazda pasem wewnętrznym to zwyczajne utrudnianie sobie życia.
Poza tym zapraszam w moje strony:
https://www.google.pl/maps/@51.2581051, ... 312!8i6656
Na tym zjeździe zjeżdżam z lewego pasa. Jakie przepisy złamałem?
BTW. W Lublinie jest sporo rond zaprojektowanych do jazdy "po warszawsku". I co wtedy z teoriami krakowskimi?
waw

Postprzez dylek » czwartek 19 stycznia 2017, 22:45

waw - z lubelskich rond to już bardziej inne mogą pasować do tej tu dyskusji :D
Te za Felicity :P
Obrazek
https://www.google.pl/maps/@51.2310112,22.6222226,270a,20y,60.96h/data=!3m1!1e3
Jak do niego dołożyć ten zapis :
Obrazek
.... to nagle się okazuje, że wiele osób ma wątpliwości z którego pasa gdzie można przejechać przez skrzyżowanie przy braku strzałek... ;)
I zaczyna się epopeja jak to w kółko oznacza prosto, bo tak pasy prowadzą :D
P.S. A jak zapytasz, co w takim razie oznacza strzałka w lewo na lewym pasie wlotu takiego ronda, to im wychodzi, że to pod prąd wskazań znaku C-12 :mrgreen:
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » czwartek 19 stycznia 2017, 22:50

sankila napisał(a): No to w czym problem?

W tym...
Na żadnej drodze (o ile nie masz pasów wystrzałkowanych) nie wolno Ci skręcić z lewego pasa w prawo ani z prawego pasa w lewo
Art 22.3
i w tym...
§ 36. 1. Znak C-12 „ruch okrężny” oznacza, że na
skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu
w kierunku wskazanym na znaku.
Gdzie tu mowa o drodze ? To dlaczego WCIĄŻ powołujesz sie na zachowania jak na pojedynczej drodze, skoro to jest skrzyżowanie ?
Stawiam pytanie-kiedy nauczysz się czytać ze zrozumieniem co jest napisane w przepisach ?
szerszon

Postprzez sankila » sobota 21 stycznia 2017, 01:36

waw napisał(a):Na tym zjeździe zjeżdżam z lewego pasa. Jakie przepisy złamałem?
Żadnego - to jest rondo typu "rotary"; takie jak pokazywałam parę postów w tył: http://www.insurancequotes.org/wp-conte ... raphic.jpg . Jeśli więc włączyłeś prawy migacz, jak autko na lewym pasie - to wszystko było ok.

To teraz moja kolej: ja na tym rondzie skręcam w lewo ze środkowego pasa - według jakiej szkoły jadę i jaki przepis złamałam?
https://goo.gl/maps/Uk4MMvo4xFv

BTW. W Lublinie jest sporo rond zaprojektowanych do jazdy "po warszawsku". I co wtedy z teoriami krakowskimi?
Zdradzę Ci pewną tajemnicę: nie istnieje jazda "po warszawsku", podobnie jak nie istnieje jazda "po krakowsku", bo przepisy są takie same, znaki też. A jeździmy według znaków. Jeśli rondo oznakowane jest jako "roundabout", to tak jedziesz - czy w Lublinie, czy w Krakowie. Oznakowane jako "rotary" - jedziesz według jego znaków; i podobnie wszystkie hybrydowe, ślimakowe, turbinowe, podpaskowe, pierścieniowe i uj wie, jakie jeszcze. I tak samo ja będę skręcała w lewo z każdego oznakowanego pasa, nie pytając czyja to szkoła. Dopiero jak wjadę na drogę, która znaków nie ma, to będę się trzymać przepisów i skręcać od krawędzi.

A trzeba było słuchać instruktora, zamiast pozwalać robić sobie wodę z mózgu na forum ...
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » sobota 21 stycznia 2017, 09:06

sankila napisał(a):
To teraz moja kolej: ja na tym rondzie skręcam w lewo ze środkowego pasa - według jakiej szkoły jadę i jaki przepis złamałam?
https://goo.gl/maps/Uk4MMvo4xFv

Nie widzę tam SoRO ...takiego jak w tytule wątku.Po co to pytanie ?

A jeździmy według znaków. Jeśli rondo oznakowane jest jako "roundabout", to tak jedziesz - czy w Lublinie, czy w Krakowie. Oznakowane jako "rotary" - jedziesz według jego znaków;
Jest coś o takim podziale w PoRD ?
sankila napisał(a):(i sugerowałabym - robić to w grzecznej formie).
Też tego oczekuję...
i uj wie, jakie jeszcze.
Podwójne standardy.
szerszon

Postprzez Blacksmith » sobota 21 stycznia 2017, 11:59

Ty szerszon ze sprawy zwykłego ronda robisz temat jakby to była fizyka jądrowa. Już Ci tłumaczyłem jak poruszać się na rondzie na innym portalu. Gdzie jest moderacja? Że zamyka się wartościowe wątki a nic się nie robi z wątkami na 522 strony gdzie toczy się taka jałowa dyskusja o tym czy szklanka jest w połowie pełna czy pusta.
Blacksmith

Postprzez szerszon » sobota 21 stycznia 2017, 14:34

Przede wszystkim chodzi mi o to,aby nie zawracać pasem zewnętrznym bo "to droga jednokierunkowa bo widać" I od razu rozwiązuje się problem sygnalizowania.
I jak mogłeś cokolwiek mi tłumaczyć skoro masz problem przy tak banalnym zadaniu jak jazda po łuku do tyłu ?
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze