Droga poprzeczna

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Droga poprzeczna

Postprzez szerszon » poniedziałek 16 stycznia 2017, 21:25

Wszystko zależy od aktualnej sytuacji na drodze. Raz można lekko wystawać a raz lepiej poczekać na głównej.
szerszon

Postprzez mp0011 » wtorek 17 stycznia 2017, 15:33

Zwracam tylko nieśmiało uwagę, że tam jest DdR przed przejściem.
Kierowcy nie powinni puszczać pieszych stojąc na niej, tylko ewentualnie przed nią - czyli wystając na jezdnię.

I tu rowerzyści mają pierwszeństwo nawet nie będąc jeszcze na przejeździe, ale się do niego zbliżając, więc zatrzymanie się i upewnienie że żaden nie jedzie nie może być traktowane jako nieuzasadnione zatrzymanie, blokowanie ruchu lub też błąd na egzaminie...
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez szerszon » wtorek 17 stycznia 2017, 19:06

mp0011 napisał(a):więc zatrzymanie się i upewnienie że żaden nie jedzie nie może być traktowane jako nieuzasadnione zatrzymanie, blokowanie ruchu lub też błąd na egzaminie...
Hę ? Potrzebujesz zatrzymania aby się upewnić ?
szerszon

Postprzez mp0011 » wtorek 17 stycznia 2017, 19:22

szerszon napisał(a):
mp0011 napisał(a):więc zatrzymanie się i upewnienie że żaden nie jedzie nie może być traktowane jako nieuzasadnione zatrzymanie, blokowanie ruchu lub też błąd na egzaminie...
Hę ? Potrzebujesz zatrzymania aby się upewnić ?

Nie potrzebuję. Ale jeżeli nie mam 100% pewności, zatrzymanie się nie powinno być traktowane jako coś nieprawidłowego.
Podobnie jak wyjazd z podporządkowanej. Możesz jechać bez zatrzymania, ale nikt CI tego nie może zabronić, ani Cię za to karać czy pouczać.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez Henq » wtorek 17 stycznia 2017, 20:27

mp0011 napisał(a):Nie potrzebuję. Ale jeżeli nie mam 100% pewności, zatrzymanie się nie powinno być traktowane jako coś nieprawidłowego.
Podobnie jak wyjazd z podporządkowanej. Możesz jechać bez zatrzymania, ale nikt CI tego nie może zabronić, ani Cię za to karać czy pouczać.

Wyjeżdżając z podporządkowanej wychylasz się tak by pół auta blokowało drogę główną? Raczej nie :lol: zatrzymujesz się w takim miejscu by nie utrudniać ruchu na drodze głównej a mieć dobrą widoczność na drogę główną bądź na jezdnię na którą zamierzasz wjechać. Więc tak jeżeli zatrzymasz się, bo nie masz 100% pewności czy coś nie jedzie, w miejscu gdzie ruch utrudniasz to jest to coś nieprawidłowego :thumb2:
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez rpa » środa 18 stycznia 2017, 16:42

Henq, jak rozumiem, stanie w korku na drodze głównej to też utrudnianie ruchu i mandat się należy? A jeśli nie, to czym się różni ta sytuacja od zatrzymania na drodze głównej przed PdP i PdR?
rpa

Postprzez Henq » środa 18 stycznia 2017, 18:28

rpa napisał(a):Henq, jak rozumiem, stanie w korku na drodze głównej to też utrudnianie ruchu i mandat się należy? A jeśli nie, to czym się różni ta sytuacja od zatrzymania na drodze głównej przed PdP i PdR?

rozumiem że w korku poprzecznie stoisz :eek2: jeżeli tak to też jest to utrudnianie ruchu i mandat się należy
Henq

Postprzez rpa » czwartek 19 stycznia 2017, 17:20

a kto mówi o staniu poprzecznie? Nie zjechałem jeszcze z głównej, zastawiając tylko pas, którym się poruszam - mam do tego pełne prawo, jeśli wynika to z warunków drogowych. Gdzie tu widzisz stanie w poprzek? Jakbym zastawiał jeszcze sąsiedni pas, to inna sprawa.
rpa

Postprzez Henq » czwartek 19 stycznia 2017, 21:52

rpa napisał(a):a kto mówi o staniu poprzecznie?

autor posta, czyżbyś coś przeoczył? :

marcinszh napisał(a):Piesi stali przed przejściem ja jechałem jak na zdjeciu od góry w lewo czyli w droge jednokierunkową no i popełniłem błąd, bo tył mi został na głownej ( mało miejscia miedzy przejsciem a drogą głowną )...
Henq

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze