mariusz79 napisał(a):Obiekt przydrożny, to obiekt o którym mowa w art.17. Obiekt znajdujący się przy drodze, to obiegowe pojęcie, mające takie samo znaczenie jak obiekt przydrożny. Przecież obiekt przydrożny znajduje się przy drodze tak samo jak "obiekt znajdujący się przy drodze".
O obiekcie znajdującym się przy drodze jest też mowa w art.2 pkt 10 K.D. Moim zdaniem te pojęcia można stosować zamiennie i oznaczają dokładnie to samo.
Ja właśnie mam co do tego wątpliwość. Odnoszę wrażenie, że pojęcie obiekt przy drodze jest pojęciem szerszym, obejmuje zabudowane nieruchomości i obiekty przydrożne, stąd wg mnie rozróżnienie nieruchomości i obiektów przydrożnych w art. 17.
Wg mnie rozróżnienie bierze się stąd, że każdy obiekt znajdujący się przy drodze jest nieruchomością/ na nieruchomości, ale nie każda nieruchomość jest obiektem znajdującym się przy drodze.
Gdyby o to chodziło, to wystarczyłoby napisać z nieruchomości, nie ważne zabudowanej czy nie.
Troszkę teraz zaprzeczasz samej sobie.

Co np. nie jest obiektem?
Nie zaprzeczam, raczej Ty od początku utożsamiasz obiekt przydrożny z obiektem przy drodze. Uważam, że są to wszystko obiekty przy drodze, ale trudno wg mnie uznać szpital, pocztę czy komendę policji za obiekt przydrożny.
Im dłużej myśle na ten temat, tym bardziej się skłaniam do rozróżniania tych pojęć.
Skoro przy drodze, to są to też obiekty, jeśli oczywiście na tych nieruchomościach znajdują się jakieś obiekty np. stacja paliw, parking, sklep itp.
Idę w tym kierunku, że obiekty przy drodze, to zarówno te na nieruchomościach, jak i obiekty przydrożne.
Ja bym w to nie mieszał pasa drogowego o którym mowa w art.4 pkt 1 ustawy o drogach publicznych.
A dlaczego nie? W moim odczuciu nieruchomości, o których mowa w art. 17 przylegają do pasa drogowego, może się na nich znajdować jeden lub więcej obiektów o różnym przeznaczeniu, także takie, które zaspokajają potrzeby podróżnych, a w pasie drogowym pojawiają się obiekty przydrożne, których jedynym lub głównym celem jest zaspokajanie potrzeb podróżnych.
Czy firma transportowa albo produkcyjna przyległa do pasa drogowego, to obiekt przydrożny? Śmiem wątpić. Nieruchomość jak najbardziej, obiekt przy drodze też.
A dla tych mniej istotnych i powszechnych, jak np. sklepy nie przewidział dla nich znaków .
A robienie zakupów, to rzeczywiście jedna z podstawowych potrzeb podróżnych, czy raczej codzienna czynność?
A na poważnie, myślę, że jeszcze się doczekamy znaku informacyjnego "centrum handlowe" czy bank, a zniknie telefon, bo już go nie ma. Prawo trochę nie nadąża za przemianami społeczno-gospodarczymi i cywilizacyjnymi.
Podsumowując powyższe: myślę, że nie jest to przypadek, że w art. 17 jest mowa o nieruchomości i obiekcie przydrożnym, a w art. 2.10) i w §54.1 ze 170 o obiektach znajdujących się przy drodze.