Dwa znaki ustąp i park

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Dwa znaki ustąp i park

Postprzez Dami92rr » poniedziałek 26 grudnia 2016, 13:59

Witam mam takie pytanie

https://zapodaj.net/131441defd3c6.jpg.html

1.Czarne kółko to park a w okół niego objazd jak w koło ronda

2.Czerwona kreska w koło parku to przykładowy przejazd czyli objazd w koło

3.Pojazd A to ja zbliżający sie do tego niby ronda i przed wjazdem ma ustąp pierwszeństwa..

4.Zaś wjeżdżając na to niby rondo po prawej stronie mamy też drogę którą auta na rondo wlatują i też mają ustąp pierwszeństwa+znak ronda i ja to samo mam.I teraz według mnie ja wlatując na rondo ustępuje oczywiście tym co sa na rondzie ale i temu po prawej stronie.Dodam ja nie mam informacji o tym,ze po prawej jest droga podporządkowana,ale jak popatrzy się na drogę to widać jakieś 50m od drogi,że mają tam też ustąp pierwszeństwa.. i wychodzi głupia sytuacja bo ja sie zatrzymuje i koleś jakiś tez.. według mnie jeśli są dwa znaki ustąp ja mam.. i on(wiem,że on ma bo wystarczy popatrzyć się na jego drogę i stoi tam znak ale trójkąt rozpoznam przecież mimo,że jest z tyłu to według mnie on jest po prawej to on pojedzie pierwszy.Jak to Panowie i Panie jest?

zle to napisałem.Jest to trochę pomieszane.Bo z innego punktu widzenia jadąc na rondzie jak mogę się zatrzymać i kogoś puścić.Chyba,że bym miał znak samego ronda przed wjazdem bez ustąp.Z tym,że tutaj jest inna sytuacja bo my razem dojeżdżamy i mamy razem ustąp pierwszeństwa..
Dami92rr

Re: Dwa znaki ustąp i park

Postprzez gumik » poniedziałek 26 grudnia 2016, 17:21

Jak masz znak "ruch okrężny" razem z "ustąp pierwszeństwa", to znaczy, że na wszystkich wlotach powinny być takie znaki. Ustepujesz tym co już są na rondzie, a nie tym którzy wjeżdżają na nie. Jak gość z Twojej prawej już wjechał na rondo to oczywiście nie wjezdzasz mu w d...ę. ;)
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Re: Dwa znaki ustąp i park

Postprzez Henq » poniedziałek 26 grudnia 2016, 19:16

@Dami92rr a o C-12 nie zapomniałeś na rysunku?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Powrót do Sytuacje na drodze