O ile prowadzi w kierunku w którym rowerzysta podąża. Ale ja kłamię i manipuluję.Henq napisał(a):zapomniałeś o Art. 33.1. który to art wymusza na rowerzyście korzystanie z drogi dla rowerów lub pasa ruchu dla rowerów.
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szerszon » poniedziałek 12 grudnia 2016, 22:29
O ile prowadzi w kierunku w którym rowerzysta podąża. Ale ja kłamię i manipuluję.Henq napisał(a):zapomniałeś o Art. 33.1. który to art wymusza na rowerzyście korzystanie z drogi dla rowerów lub pasa ruchu dla rowerów.
przez PraktykRuchu » wtorek 13 grudnia 2016, 00:00
Henq napisał(a):Pytanie czy rowerzysta może zjechać z przejazdu dla roweru na jezdnię jest jak pytanie czy pieszy przechodzący po pasach może zejść z pasów na jezdnie
przez mp0011 » wtorek 13 grudnia 2016, 00:18
przez waw » wtorek 13 grudnia 2016, 15:09
przez PraktykRuchu » wtorek 13 grudnia 2016, 22:31
przez waw » wtorek 13 grudnia 2016, 22:40
PraktykRuchu napisał(a):jeżeli droga rowerowa nie prowadzi
przez sankila » środa 14 grudnia 2016, 00:47
Na tym skrzyżowaniu - to będzie chyba 10 punktów i 500 zł; wjazd na czerwonym świetle jest traktowany surowo.PraktykRuchu napisał(a):Oczywiście, że do tego służą - co nie znaczy, że nie można z nich zjechać w prawo lub w lewo. Chyba, że nie można? Może znasz jakiś przepis, który tego zabrania? Ile grozi za to mandatu? Na jakiej podstawie zostanie on wystawiony?
przez PraktykRuchu » środa 14 grudnia 2016, 00:51
przez Henq » środa 14 grudnia 2016, 07:34
PraktykRuchu napisał(a):Nie znają, bo nie wiedzą, że jeżeli droga rowerowa nie prowadzi w kierunku, w którym zamierzamy jechać - to nie musimy nią jechać...
PraktykRuchu napisał(a):Do uwalenia w sądzie.
przez mp0011 » środa 14 grudnia 2016, 13:56
Henq napisał(a):PraktykRuchu napisał(a):Nie znają, bo nie wiedzą, że jeżeli droga rowerowa nie prowadzi w kierunku, w którym zamierzamy jechać - to nie musimy nią jechać...
(...) Wychodzi na to że jednak kierowcy znają przepisy lepiej niż rowerzyściktórych to przepisy dotyczą :spoko
mp0011 napisał(a):Przesłałem link, do którego nikt się nie odniósł: http://mp0011.republika.pl/JP2-ah.jpg a właśnie takich przebiegów dotyczy ten problem.
Podobnych miejsc jest dużo więcej.
Czerwone - wybudowany DdR.
Niebieskie - mój (hipotetyczny) tor jazdy do kilku punktów docelowych, przed jego wybudowaniem.
Czy przez wybudowanie DdR stał się on nielegalny? Czy w którymkolwiek miejscu zaznaczonym na niebiesko nie mam prawa jechać rowerem?
przez szerszon » środa 14 grudnia 2016, 16:22
Jechać na wprost przez trzy skrzyżowania jezdnią gdy obok jest DDR to lekkie przegięcie.mp0011 napisał(a):
Po raz któryś wrzucam ten przykład i jakoś nikt z obeznanych w przepisach kierowców do nieg nie chce się odnieść...
przez gumik » środa 14 grudnia 2016, 17:01
przez mp0011 » środa 14 grudnia 2016, 18:12
szerszon napisał(a):Jechać na wprost przez trzy skrzyżowania jezdnią gdy obok jest DDR to lekkie przegięcie.mp0011 napisał(a):
Po raz któryś wrzucam ten przykład i jakoś nikt z obeznanych w przepisach kierowców do nieg nie chce się odnieść...
przez Henq » środa 14 grudnia 2016, 19:26
mp0011 napisał(a):Czy w którymkolwiek miejscu moja obecność jest zabroniona? Może podlegać karze? Upoważnia kierowców do nierespektowania praw rowerzysty? W znaczący sposób zagraż bezpieczeństwu ruchu?
przez szerszon » środa 14 grudnia 2016, 21:59
Skąd kierowcy mają wiedzieć,że zajeżdżasz do kilku punktów po drodze ??? Dlatego się burzą. Ty wiesz ,że jedziesz i według Ciebie( i Art 33.1) jest ok. Gdyby reszta wiedziała to też byłoby ok.A problem wynika z faktu ,że nie wiedzą.mp0011 napisał(a):
Może i jest, ale nie o tym mowa. Czy w którymkolwiek miejscu moja obecność jest zabroniona? Może podlegać karze? Upoważnia kierowców do nierespektowania praw rowerzysty?