Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździ

Postprzez sankila » poniedziałek 12 grudnia 2016, 00:27

oskbelfer napisał(a):Co to za znak i jak go interpretować ? https://www.google.pl/maps/@50.0160973, ... 6656?hl=pl

Dla mnie jest on trochę "głupawy"
To znak E1 czyli tablica przeddrogowskazowa, która informuje, jak przejechać przez skrzyżowanie, żeby wyjechać na odpowiednią drogę. Tu wskazuje, że - aby dojechać do centrum - można ominąć rondo i pojechać "rękawkiem".
Tu - wskazuje, który zjazd dokąd prowadzi:http://d.polskatimes.pl/k/r/5/73/0e/4a1ad7dee2395_p.jpg?-62169989040
A tu, że jedna z dróg jest w remoncie i nie ma przejazdu http://www.swiatowy.org/bilety/sikor/tablica.jpg

Że zapytam z ciekawości - co jest głupawego w fakcie, że kierowca z góry wie, którym wlotem ma wyjechać ze skrzyżowania?
Głupie byłoby, gdyby pocudzołożył szlaki z tablicy E1 z kierunkami ruchu na skrzyżowaniu, ale wątpię, żeby zdarzył się ktoś tak nierozgarnięty ...
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 12 grudnia 2016, 00:37

sankila napisał(a):To znak E1 czyli tablica przeddrogowskazowa, która informuje, jak przejechać przez skrzyżowanie, żeby wyjechać na odpowiednią drogę. Tu wskazuje, że - aby dojechać do centrum - można ominąć rondo i pojechać "rękawkiem".

Widzisz Hequ, takiej odpowiedzi oczekiwałem, jak pisze Sankila. Informacja jak przejechać by dojechać, a nie gdzie nie można "pojechać".

sankila napisał(a):Że zapytam z ciekawości - co jest głupawego w fakcie, że kierowca z góry wie, którym wlotem ma wyjechać ze skrzyżowania?

Znak jest głupawy, ponieważ ogłupia "fahofcuf" nie tylko forumowych.
Wyobraź sobie Sankila - że niektórzy posiłkowali się tym znakiem by twierdzić, że na "tym" rondzie nie wolno pojechać w innym kierunku niż "prosto" :mrgreen:
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez PraktykRuchu » poniedziałek 12 grudnia 2016, 00:52

szerszon napisał(a):Sąd mówi ,że srondo to normalne skrzyżowanie, a na normalnym skrzyżowaniu skręcając w lewo masz zamiar sygnalizować. Toga nie chroni przed głupotą.

Od kiedy istnieje przepis mówiący o tym, że zamiar skrętu w lewo sygnalizujemy przed skrzyżowaniem? Nie ma takiego przepisu. I właśnie to miał na myśli sąd porównując ronda i zwykłe skrzyżowania. Kategorie sygnalizowania zmiany kierunku ruchu oraz skrzyżowania są ze sobą rozdzielne. Sygnalizujemy wtedy (i tylko wtedy), gdy zmieniamy kierunek ruchu - w tym przepisie nie ma nic o skrzyżowaniach. Chyba, że mi znajdziesz jakąkolwiek część tego przepisu, która odnosi się wprost do kategorii skrzyżowania?

szerszon napisał(a):Umiesz tylko zakładać kolejne konta.

Chyba mnie z kimś pomyliłeś. Przepraszam za nieporozumienie, jeżeli wybrałem sobie nick podobny do czyjegoś, ale jestem tu pierwszy raz.
PraktykRuchu

Postprzez szerszon » poniedziałek 12 grudnia 2016, 01:16

PraktykRuchu napisał(a):
Od kiedy istnieje przepis mówiący o tym, że zamiar skrętu w lewo sygnalizujemy przed skrzyżowaniem?
A będziesz sygnalizował w trakcie jego wykonywania jadąc po skrzyżowaniu ?
Nie ma takiego przepisu.
Jest. Art 22.5. Tylko jest jeden warunek. Trzeba zacząć myśleć. Co mi po kierunkowskazie "po" ?
I właśnie to miał na myśli sąd porównując ronda i zwykłe skrzyżowania.
Jasnowidz.
Kategorie sygnalizowania zmiany kierunku ruchu oraz skrzyżowania są ze sobą rozdzielne. Sygnalizujemy wtedy (i tylko wtedy), gdy zmieniamy kierunek ruchu - w tym przepisie nie ma nic o skrzyżowaniach.
Jeśli zamierzasz ze mną polemizować naucz się czytać ze zrozumienim i PoRD. Od kiedy to sygnalizujemy zamiar zmiany kierunku ruchu ? Art 22.5 zna ? Może zacytować z kierunkiem ruchu ? :lol:
. Chyba, że mi znajdziesz jakąkolwiek część tego przepisu, która odnosi się wprost do kategorii skrzyżowania?
Art 25 i 22 skręcając na skrzyzowaniu nie zmieniasz kierunku jazdy ?
Chyba mnie z kimś pomyliłeś.
Ja się nie mylę.
szerszon

Postprzez Henq » poniedziałek 12 grudnia 2016, 08:13

oskbelfer napisał(a):Widzisz Hequ, takiej odpowiedzi oczekiwałem, jak pisze Sankila. Informacja jak przejechać by dojechać, a nie gdzie nie można "pojechać".

czytanie ze zrozumieniem:
Dz.U. 170 rys 6.3.1.4 Tablica E-1 przed skrzyżowaniem o ruchu okreżnym.

oskbelfer napisał(a):Znak jest głupawy, ponieważ ogłupia "fahofcuf" nie tylko forumowych.
Wyobraź sobie Sankila - że niektórzy posiłkowali się tym znakiem by twierdzić, że na "tym" rondzie nie wolno pojechać w innym kierunku niż "prosto" :mrgreen:

Dz.U. 170 Na tablicach przeddrogowskazowych podaje się:
- schematyczny plan skrzyżowania z zaznaczeniem ustalonego pierwszeństwa przejazdu,
- schematyczny plan wyjazdów na węźle drogowym,
- nazwy miejscowości,
- numery dróg.

Jak widać ogłupił tylko instruktorów.
Całe szczęście jedynie @dylek nie dał się nabrać na twoją prowokację.
ps znaki E-1 stosuje się przed skrzyżowaniem, więc tak jest to jedno skrzyżowanie :eek2:
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Re: Zjazd z ronda, to zmiana pasa

Postprzez gumik » poniedziałek 12 grudnia 2016, 09:28

szerszon napisał(a):Aha..czyli najpierw błotkiem bez podstaw, a teraz udajesz. OK. Zdanie na twój temat sobie wyrobiłem.

Nie rozumiem o co Ci chodzi, ale cieszę się że offtopic zakończony.
Przecież nie znasz przepisów to jak jesteś w stanie to ocenić ? Podaję cytaty z przepisów :lol: vs wasze "bo widać"

Przecież pisałem już o tym jak jestem w stanie to ocenić. Poza podawaniem przepisów i stwierdzeniem "poglowkuj" inni jeszcze potrafią zdobyć się na wysiłek żeby je (przepisy) wytłumaczyć.
To po co mącisz ? Widzisz jak łatwo zostałeś zapędzony w kozi róg ?

Nie, nie widzę. Nadal nie odpowiedziałes co z rondami spiralnym, odśrodkowymi, turbinowymi. Też występują, ale nie ma ich w przepisach.
To samo wynika z Art 22. Tylko dla tych co nie znają przepisów trzeba pomalować strzałki i postawić znaki określające kierunki jazdy przez skrzyżowanie. Zastosowanie się do Art 22 da taki sam efekt. Wystarczy nie pisać,iż C-12 wskazuje kierunek jazdy "bo jadą"

Nie widzę żeby to wynikało. Na tych rondach co wymieniłem wyżej sposób jazdy jest całkowicie odmienny. Wymusza to właśnie oznakowanie poziome. To wg. którego rodzaju ronda mam jechać na rondzie które nie ma oznaczeń?
No to w końcu je podaj. Jeden polewacz wody zniknął pojawił się kolejny. :eek2:

W tym wątku wiele razy dostawales konkretne argumenty i za każdym razem je odrzucales pisząc zdawkową odpowiedz.
No i jakie przepisy podają moi oponenci ? C-12 wskazuje kierunek jazdy ? :lol: :lol: :lol: tylko tego udowodnić nie potrafią.I płacz bo F-10 przed rondem jest niezgodne z prawem. Takie argumenty ? Nie bądź śmieszny, a jesteś.

j. w.
Może czas sprawdzić to w realu ?

Pisze o realu.
Nie umiesz nawet myśleć logicznie ? Przecież moje odpowiedzi są dla ciebie mało konkretne. Masz akt prawny i dedukuj.Śmieszny jesteś.

A tu właśnie przykład o czym pisałem wyżej.
Ustaliliśmy ,że większość nie stosuje się do przepisów. Zrób taką samą ankietę dotyczącą S-2 i przekraczania prędkości i okaże się , że większość to nie znaczy zgodnie z prawem.

Przecież pisaliśmy, że to nie jest potwierdzenie zgodności z prawem. Pisałem, że generalnie ludzie dają tylko prawy kierunkowskaz na rondzie. Napisałeś, że wcześniej dają tez lewy. Ale tak nie jest. Twoj argument dokładnie taki sam jak dwa czy trzy posty wcześniej na który już odpowiadalem.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 12 grudnia 2016, 09:56

Obrazek

Podzielam zadanie dylka. Na rysunku jest jedno skrzyżowanie i nie ma tam żadnych rozwidleń w sensie "rozwidleń", które pojawiają się w def. skrzyżowania.

Zgłaszane tu rzekome rozwidlenie to nic innego jak odseparowany prawy pas (najpierw P-21, później wyspą trójkątną na wlocie). Rękaw do skrętu w prawo nie powstał jako alternatywa przejechania przez skrzyżowania, tylko wygenerował obowiązek skorzystania z tego pasa celem przejazdu przez skrzyżowanie w prawo. Potwierdza to oznakowanie pionowe (F-10) i poziome (P-8). Tak należy korzystać z tego skrzyżowania, czyli nie można robić sztucznego tłoku na obwiedni SoRO, bo może to wpłynąć negatywnie na założone i projektowe natężenie ruchu w strefie oddziaływania skrzyżowania.

No chyba że tam widzicie dwa skrzyżowania.
1. o ruchu okrężnym
2. rozwidlenie tuż przed SoRO
LeszkoII

Postprzez eragon » poniedziałek 12 grudnia 2016, 13:35

https://goo.gl/maps/tWMh63E2qL62
Dylematy.. A na tym SoRO mozna zawrócić jadąc "z dołu" ul. Oświęcimską ?? :hmm:
Ja bym zawrócił.. :spoko:
Na rondku oskbelfer-a spokojnie bym pojechał w dowolnym kierunku.. :spoko:
Nie bić !! :wow:
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Postprzez szerszon » poniedziałek 12 grudnia 2016, 14:22

gumik napisał(a):Przecież pisałem już o tym jak jestem w stanie to ocenić. Poza podawaniem przepisów i stwierdzeniem "poglowkuj" inni jeszcze potrafią zdobyć się na wysiłek żeby je (przepisy) wytłumaczyć.
Czyli nie jesteś w stanie.
Nie, nie widzę. Nadal nie odpowiedziałes co z rondami spiralnym, odśrodkowymi, turbinowymi. Też występują, ale nie ma ich w przepisach.
To są skrzyżowania. W czym problem ? W dodatku jest rozrysowane dla tych, co nie rozumieją Art 22.
Nie widzę żeby to wynikało.
Bo nie masz pojęcia o Artt 22.
Czy tutaj aby skręcić w lewo bez żadnego oznakowania ustawiasz się przy prawej krawędzi ?
Obrazek i jedziesz po zewnętrznej części skrzyżowania ?
Czy tutaj też ci trzeba namalować strzałki kierunkowe, bo nie wiesz jak skręca się w lewo ?
Obrazek
Wymusza to właśnie oznakowanie poziome.
Na powyższym nie wymusza. Jak skręcasz w lewo ?
To wg. którego rodzaju ronda mam jechać na rondzie które nie ma oznaczeń?
Według Art 22.
W tym wątku wiele razy dostawales konkretne argumenty i za każdym razem je odrzucales pisząc zdawkową odpowiedz.
Jakie ? Cytat poproszę. Bo widać czy C-12 wskazuje kierunek jazdy ? Na takie argumenty ciężko coś rozsądnego odpowiedzieć. Pytasz powyżej...masz odpowiedzi. Zdawkowe, czy aby zrozumiałeś ?
j. w.
jw podałem wasze "argumenty".
Pisze o realu.
Sądzę ,że wątpię. Nie masz bladego pojęcia o czym jest mowa.Z przyjemnością zaprosiłbym ciebie na jazdę próbną . :lol: Nagrywamy i wrzucamy filmik.
A tu właśnie przykład o czym pisałem wyżej.
Ja też pisalem wyżej. Nie możesz pojąć co się do ciebie pisze to proszę bardzo-przepis. Zrozum.
Przecież pisaliśmy, że to nie jest potwierdzenie zgodności z prawem.
No to po co się powołujesz ? Przedstawiasz ankietę, która nic wspólnego z przepisami nie ma.Po co ? Że ludzie łamią prawo ? To wiem.
LeszkoII napisał(a):Obrazek

1. o ruchu okrężnym
Tak . Tam są dwa skrzyżowania. Rozwidlenie jest jeszcze przed C-12+A-7. Nie widać ? Rozwidlenie nie łapie się pod C-12+A-7, które oznacza skrzyżowanie o ruchu okrężnym. Chyba że dla w(W)as w miejscu rozwidlenia stosujemy się do C-12+A-7.
szerszon

Postprzez STARYSZOFER » poniedziałek 12 grudnia 2016, 14:41

szerszon napisał(a):Bo nie masz pojęcia o Artt 22.
Czy tutaj aby skręcić w lewo bez żadnego oznakowania ustawiasz się przy prawej krawędzi ?
Obrazek

Aleś ty "mundry". To jest oznakowanie całkowicie nizgodne z prawem. W rozporządzeniu jasno napisano i narysowano jak powino wyglądać skrzyżowanie o ruchu okrężnym o średnicy do 65 metrów.
Napisano także, że na takim skrzyżowaniu nie wyznacza się pasów ruchu.

Także, skrzyżowanie do przemalowania, lub C-12 do zdjęcia.

szerszon napisał(a):
Kategorie sygnalizowania zmiany kierunku ruchu oraz skrzyżowania są ze sobą rozdzielne. Sygnalizujemy wtedy (i tylko wtedy), gdy zmieniamy kierunek ruchu - w tym przepisie nie ma nic o skrzyżowaniach.
Jeśli zamierzasz ze mną polemizować naucz się czytać ze zrozumienim i PoRD. Od kiedy to sygnalizujemy zamiar zmiany kierunku ruchu ? Art 22.5 zna ? Może zacytować z kierunkiem ruchu ? :lol: .

Przynajmniej od 1962 roku kiedy wyszło pierwsze rozporządzenie regulujące używanie kierunkowskazów - to w Polsce.
I co najmniej od 1968 roku w Europie - Konwencja Wiedeńska.

Także tyle w tym temacie - dyletancie.
STARYSZOFER

Postprzez szerszon » poniedziałek 12 grudnia 2016, 15:13

STARYSZOFER napisał(a):
Aleś ty "mundry". To jest oznakowanie całkowicie nizgodne z prawem. W rozporządzeniu jasno napisano i narysowano jak powino wyglądać skrzyżowanie o ruchu okrężnym o średnicy do 65 metrów.
Napisano także, że na takim skrzyżowaniu nie wyznacza się pasów ruchu.
W rozporządzeniu nie masz wszystkich możliwych skrzyżowań i podane są tylko przykłady jak powinno się oznaczać. Nawet tego nie ogarniasz.
Także, skrzyżowanie do przemalowania, lub C-12 do zdjęcia.
Nie sądzisz chyba,że z powodu twojego nieogarniania polikwidują tysiące skrzyżowań w Polsce ? Łatwiej zabrać PJ tym nieogarniętym.
Przynajmniej od 1962 roku kiedy wyszło pierwsze rozporządzenie regulujące używanie kierunkowskazów - to w Polsce.
Polecam zapoznać się z aktualnym Art 22.5
I co najmniej od 1968 roku w Europie - Konwencja Wiedeńska.
Która w gruncie jest przeznaczona dla ustawodawcy.
Także tyle w tym temacie - dyletancie.
Ale co w temacie ? Że po raz kolejny się zbłaźniłeś ? Przecież nie masz pojęcia czym się różmi kierunek jazdy od kierunku ruchu. Nie masz pojęcia kogo obowiązuje KW.
szerszon

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 12 grudnia 2016, 19:16

szerszon napisał(a):
LeszkoII napisał(a):Obrazek

1. o ruchu okrężnym

Tak . Tam są dwa skrzyżowania. Rozwidlenie jest jeszcze przed C-12+A-7. Nie widać ? Rozwidlenie nie łapie się pod C-12+A-7, które oznacza skrzyżowanie o ruchu okrężnym. Chyba że dla w(W)as w miejscu rozwidlenia stosujemy się do C-12+A-7.

Każdy widzi co chce, nie każdy rozumie co widzi :lol:
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 12 grudnia 2016, 19:33

szerszon napisał(a):Tak . Tam są dwa skrzyżowania. Rozwidlenie jest jeszcze przed C-12+A-7. Nie widać ?
Przede wszystkim kultowe "nie widać". Moim zdaniem robisz sobie z rozwidlenia jedni skrzyżowanie a to już podpada pod szymonizm, choć nawet szymon by tego nie wymyślił. Skrzyżowanie to połączenie dróg mających jezdnie.

Ciekawe, że tutaj widzisz "rozwidlenie dróg" a w wątku o skrzyżowaniach na autostradzie widziałeś brak połączenia dróg.

Wracając do ronda @oskbelfera, dlaczego uważasz, że to dwa skrzyżowania? (a w zasadzie to nawet 5!, jak się dobrze przypatrzyć po Twojemu) :hmm:
szerszon napisał(a):Rozwidlenie nie łapie się pod C-12+A-7, które oznacza skrzyżowanie o ruchu okrężnym. Chyba że dla w(W)as w miejscu rozwidlenia stosujemy się do C-12+A-7.
Jadąc prawym pasem wlotu skrzyżowania, tzn. pasem ruchu przeznaczonym do skręcenia w prawo na skrzyżowaniu, znak C-12 mam po lewej stronie jezdni którą sie poruszam - on mnie nie obowiązuje.

Dokładnie tak samo jak tutaj: https://goo.gl/maps/SreEj6N4YHp

Jedno skrzyżowanie, ale skopana organizacja ruchu. Zamiast P-8a powinni wymalować P-8i.

Obrazek
Ostatnio zmieniony poniedziałek 12 grudnia 2016, 19:39 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 3 razy
LeszkoII

Postprzez Henq » poniedziałek 12 grudnia 2016, 19:37

oskbelfer napisał(a):Każdy widzi co chce, nie każdy rozumie co widzi :lol:

żałosne jest to ze instruktor nie rozumie definicji E-1 oraz wytycznych do jej umieszczania pomimo że dwie osoby ci cytowały definicje E-1
jedna droga jedno pierwszeństwo jedno skrzyżowanie, aż strach że takie osoby uczą na pj :eek2:
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez gumik » poniedziałek 12 grudnia 2016, 20:40

szerszon napisał(a):Czyli nie jesteś w stanie.
Wychodząc z takiego założenia to dziwię się, że w ogóle odpowiadasz mi na pytania. Skoro i tak nie pojmę... ;-)
To są skrzyżowania. W czym problem ? W dodatku jest rozrysowane dla tych, co nie rozumieją Art 22.
Dla mnie żaden problem.
Bo nie masz pojęcia o Artt 22.
Obrazek i jedziesz po zewnętrznej części skrzyżowania ?
Czy tutaj też ci trzeba namalować strzałki kierunkowe, bo nie wiesz jak skręca się w lewo ?
Obrazek

Co rozumiesz przez "bez żadnego oznakowania"? Przecież pasy są tam ładnie wymalowane. Na drugim skrzyżowaniu sytuacja jest jasna. W lewo tylko z lewego pasa.
Na powyższym nie wymusza. Jak skręcasz w lewo ?
Skręcam j. w. napisałem. Strzałki kierunkowe mogą zmienić te zasady. Np. mógłby być lewy pas do skrętu tylko w lewo, bez możliwości jazdy prosto. Prawy mógłby dawać możliwość skrętu w lewo przy założeniu, że na drugiej ulicy byłyby dwa pasy ruchu po skręcie w lewo. Różne konfiguracje da się tam zrobić. I wtedy już jest inaczej niż gdyby strzałek nie było. Tak samo na rondach turbinowych jedzie się inaczej niż na rondach bez strzałek i linii ciągłych.
Jakie ? Cytat poproszę. Bo widać czy C-12 wskazuje kierunek jazdy ? Na takie argumenty ciężko coś rozsądnego odpowiedzieć. Pytasz powyżej...masz odpowiedzi. Zdawkowe, czy aby zrozumiałeś ?

Sorry, nie chce mi się szukać. Kiedyś już czytałem cały ten wątek i raz mi wystarczy. Generalnie doskonale rozumiem jaka jest argumentacja "szkoły warszawskiej", więc nie musisz się specjalnie powtarzać. Wszystko to co piszesz teraz już kiedyś czytałem. Inna sprawa, że ta argumentacja wydaje mi się słaba.
Sądzę ,że wątpię. Nie masz bladego pojęcia o czym jest mowa.Z przyjemnością zaprosiłbym ciebie na jazdę próbną . :lol: Nagrywamy i wrzucamy filmik.
Dziękuję za zaproszenie, ale nie skorzystam. Wolę się odezwać do swojego sympatycznego instruktora, dzięki któremu zdałem za pierwszym podejściem. Przez wiele lat żadnej kolizji. Może jakieś tam pojęcie mam o jeździe w praktyce.
Ja też pisalem wyżej. Nie możesz pojąć co się do ciebie pisze to proszę bardzo-przepis. Zrozum.
Kolejna super klarowna wypowiedź.
No to po co się powołujesz ? Przedstawiasz ankietę, która nic wspólnego z przepisami nie ma.Po co ? Że ludzie łamią prawo ? To wiem.
Już pytałeś po co, a ja odpowiedziałem. viewtopic.php?f=3&t=35676&start=7500#p403402
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze