Pierwszeństwo pieszego

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pierwszeństwo pieszego

Postprzez kasjopeja » środa 07 grudnia 2016, 02:49

Witam

Powiedzcie mi czy na rysunku zarówno pieszy 1 i 2 ma pierwszeństwo przed samochodem? Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedniego przepisu. Rysunek w załączniku.
pieszy.jpg
kasjopeja

Re: Pierwszeństwo pieszego

Postprzez mp0011 » środa 07 grudnia 2016, 02:53

Art. 26. 2. Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany
ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu przez jezdnię
drogi, na którą wjeżdża.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez gumik » środa 07 grudnia 2016, 08:12

http://kodeks-drogowy.org/ruch-drogowy/ ... nkow-ruchu

Czy jak zamierza przejść, ale jeszcze nie wszedł na jezdnię, to też ma ustąpić?
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez LeszkoII » środa 07 grudnia 2016, 10:08

gumik napisał(a):Czy jak zamierza przejść, ale jeszcze nie wszedł na jezdnię, to też ma ustąpić?
Jak dodasz sobie sygnalizację świetlną S-1, to nie powinieneś mieć problemów z tym pytaniem retorycznym.
LeszkoII

Postprzez eragon » środa 07 grudnia 2016, 12:03

LeszkoII napisał(a):Jak dodasz sobie sygnalizację świetlną S-1

Odpowiadaj na pytanie, a nie dorabiaj ideologii.. Skrzyzowanie na rysunku jest równorzędne i nie ma PDP .. Tego sie trzymajmy..
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Postprzez LeszkoII » środa 07 grudnia 2016, 13:03

Jak chcesz interpretować normy prawne wyrywkowo, literalnie i powołując się na lingwistykę, to nie jestem w stanie Cię nakierować na właściwe tory, podobnie jak nie byłem w stanie (mimo najszczerszych chęci) zrobić tego z @szymonem1997.

Problemy pojawiają się dlatego, że nie wystarczy znać art. 26. 2., ale wiedzieć jak ten przepis należy stosować, by miał sens. To Ci przecież podpowiedziałem.
LeszkoII

Postprzez gumik » środa 07 grudnia 2016, 13:59

A możesz to po prostu napisać i wyjaśnić? Nie jestem zbyt dobry w rozwikływaniu zawiłości prawa. Zresztą jest szansa, że dojdę do złych wniosków.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez LeszkoII » środa 07 grudnia 2016, 19:06

Najprościej: gdyby na tym skrzyżowaniu ustawili sygnalizator S-1, to kierujący pojazdem też zastosowałby wobec pieszego art. 26 ust. 2., który ma zastosowanie identyczne niezależnie od ruchu kierowanego sygnalizacja świetlną.
LeszkoII

Postprzez eragon » środa 07 grudnia 2016, 19:35

LeszkoII napisał(a):chcesz interpretować normy prawne wyrywkowo, literalnie i powołując się na lingwistykę

Nie, chcę tylko abyś w poście odpowiedział na konkretne pytanie. Jeśli cos dodajesz, to poslij gumikowi PW..
LeszkoII napisał(a):wiedzieć jak ten przepis należy stosować, by miał sens. To Ci przecież podpowiedziałem.

Dzięki wielkie, ale za przeproszeniem wielkie G zrozumiałem a co ma zrozumieć początkujący ??
gumik napisał(a):możesz to po prostu napisać i wyjaśnić?

Dokładnie - pisz językiem zrozumiałym..
LeszkoII napisał(a):Najprościej: gdyby na tym skrzyżowaniu(...)

Jaja z pogrzebu robisz ?? nie ustawiaj sygnalizacji tam, gdzie nie jest potrzebna.. Wystarczy odpowiedzieć na zadane pytanie - ustępujemy albo nie..
Obrazek
eragon

Postprzez eragon » środa 07 grudnia 2016, 19:37

kasjopeja napisał(a): czy na rysunku zarówno pieszy 1 i 2 ma pierwszeństwo przed samochodem?

TAK..
gumik napisał(a):jak zamierza przejść, ale jeszcze nie wszedł na jezdnię, to też

NIE, ale trzeba ocenić sytuację bo zapewne jest dynamiczna i pieszy nie stoi przy krawędzi czekając na mozliwość przejścia..
Obrazek
eragon

Postprzez LeszkoII » środa 07 grudnia 2016, 21:00

eragon napisał(a): za przeproszeniem wielkie G zrozumiałem a co ma zrozumieć początkujący ??
Daję Ci namiary. Chcę żebyś uruchomił myślenie. Wszystko stratą czasu :( Nie chciałbym nikomu polecić takiego INJ, sorry.
LeszkoII

Postprzez waw » środa 07 grudnia 2016, 22:26

Tu na forum piszą też ludzie chcący uzyskać jednoznaczną odpowiedź bo nie zajmują się grzebaniem w paragrafach i ich interpretowaniem.
waw

Postprzez eragon » czwartek 08 grudnia 2016, 12:04

LeszkoII napisał(a):Nie chciałbym nikomu polecić takiego INJ

Dobrze, że ty nie jesteś.. Dałbyś kursantowi "namiary".. a on by cię po prostu kopnął wtedy w dupe i więcej nie przyszedł..
waw napisał(a): ludzie chcący uzyskać jednoznaczną odpowiedź

Piszą tez mieszacze, co grubość przecinka w przepisie ci przetłumaczą na zakaz, nakaz lub ustąp.. Paranoja. Jak widzisz nie mozna sie dowiedzieć jednoznacznej odpowiedzi..
Ale to normalne na tym forum - szkoda czasu na cytowaczy i namiarodawców..
Obrazek
eragon

Postprzez JAKUB » czwartek 08 grudnia 2016, 13:01

eragon napisał(a):(...)Piszą tez mieszacze, co grubość przecinka w przepisie ci przetłumaczą na zakaz, nakaz lub ustąp.. Paranoja. Jak widzisz nie mozna sie dowiedzieć jednoznacznej odpowiedzi....
Popieram.
Ja tych pieszych wpuściłbym.
JAKUB

Postprzez JAKUB » czwartek 08 grudnia 2016, 15:20

gumik napisał(a):Czy jak zamierza przejść, ale jeszcze nie wszedł na jezdnię, to też ma ustąpić?
TAK.(autem jestem poza kierunkiem obserwacji wykonanej przez pieszego)
JAKUB

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze