Lewoskręt z kontrapasa dla rowerów

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Lewoskręt z kontrapasa dla rowerów

Postprzez ivytomek » środa 30 listopada 2016, 16:37

Witam,

mam pytanko - czy lewoskręt z drogi 1-kierunkowej mam wykonać z kontrapasa dla rowerów, który tamtędy przebiega (i jest wyznaczony przerywaną linią)?

Drugie pytanie o skręt w prawo, kiedy po prawej mam puste miejsca parkingowe wyznaczone linią P-19. Czy wykonuję go "od krawężnika", czy też nie mogę/powinienem najechać na owe miejsca?

pozdrawiam!
ivytomek

Re: Lewoskręt z kontrapasa dla rowerów

Postprzez mp0011 » środa 30 listopada 2016, 17:17

1) Tak*, kontrapas jest normalnym pasem ruchu, tylko węższym i z zakazem ruchu innych pojazdw niż rower. Skręcasz zbliżając się do osi jezdni, czyli w tym przypadku oddzielającej kontrapas od pasa ogólnego. Ustępujesz jadącym pasem ogólnym lub z niego skręcającym w ich prawo.

*) Jeżeli jedziesz rowerem oczywiście ;) Jeżeli jedziesz samochodem, skręcasz ze swojego pasa, nie wjeżdżając na kontrapas. Ustępujesz rowerzystom jadącym nim.

2) Skręcasz ze swojego pasa ruchu, nie zjeżdżasz na miejsca parkingowe.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez Henq » czwartek 01 grudnia 2016, 00:15

mp0011 napisał(a):1) Tak*, kontrapas jest normalnym pasem ruchu, ...
*) Jeżeli jedziesz rowerem oczywiście ;)

Czyli nie jest "normalnym" pasem ruchu ;) normalnym pasem ruchu mogą poruszać się pojazdy wielośladowe a nie rowery ;) od poruszania się tylko rowerem jest pas ruchu dla rowerów :spoko:
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez ivytomek » czwartek 01 grudnia 2016, 14:55

mp0011 napisał(a):1) Tak*, kontrapas jest normalnym pasem ruchu, tylko węższym i z zakazem ruchu innych pojazdw niż rower. Skręcasz zbliżając się do osi jezdni, czyli w tym przypadku oddzielającej kontrapas od pasa ogólnego. Ustępujesz jadącym pasem ogólnym lub z niego skręcającym w ich prawo.

*) Jeżeli jedziesz rowerem oczywiście ;) Jeżeli jedziesz samochodem, skręcasz ze swojego pasa, nie wjeżdżając na kontrapas. Ustępujesz rowerzystom jadącym nim.

2) Skręcasz ze swojego pasa ruchu, nie zjeżdżasz na miejsca parkingowe.

Oczywiście chodziło mi o jazdę samochodem.
Interesują mnie podstawy prawne, tzn gdzie jest wprost zabroniony wjazd pojazdem wielośladowym na kontrapas oraz gdzie jest napisane, że nie mogę jechać po miejscu wyznaczonym znakiem P-19.
ivytomek

Postprzez Henq » czwartek 01 grudnia 2016, 21:00

ivytomek napisał(a):Interesują mnie podstawy prawne...

art. 2.8
pas ruchu dla rowerów – część jezdni przeznaczoną do ruchu rowerów w jednym kierunku, oznaczoną odpowiednimi znakami drogowymi;
Henq

Postprzez eragon » piątek 02 grudnia 2016, 11:56

ivytomek napisał(a): gdzie jest napisane, że nie mogę jechać po miejscu wyznaczonym znakiem P-19.

W definicji znaku.. Pas postojowy to nie pas ruchu - wjeżdża się na niego, parkuje i wyjeżdża.. To jest tak logiczne, że nawet Henqa chyba zaskoczyło pytanie. Nie odpowiedział na tę część.. A on dużo wie, słuchaj sie go .. Warto..
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Postprzez Henq » piątek 02 grudnia 2016, 13:02

eragon napisał(a):że nawet Henqa chyba zaskoczyło pytanie. Nie odpowiedział na tę część.

bo nie ma tego nigdzie zabronione, a autor wyraźnie prosi o wskazanie gdzie jest napisane, że jazda pasem postojowym jest zabroniona :eek2: .

eragon napisał(a):W definicji znaku.

"Znak P-19 „linia wyznaczająca pas postojowy” wyznacza pas przeznaczony na postój pojazdów
wzdłuż krawędzi jezdni lub oddziela od niej zatokę postojową."

wskaż w którym miejscu jazda tym pasem jest zabroniona? to jak pojazdy mają się znaleźć na tym pasie? :eek2:

eragon napisał(a):wjeżdża się na niego, parkuje i wyjeżdża.
:hmm: zaraz, zaraz, jak się wjeżdża na ten pas skoro sam piszesz że w definicji jazda tym pasem jest zabroniona? no to przecież logiczne jest, że się nie wjeżdża wg ciebie :eek2:
nie ma nigdzie zabronionej jazdy pasem postojowym, jest za to definicja pasa ruchu dla rowerów w której wyraźnie jest napisane, że poruszać się może takim pasem rower a nie samochód i o takie przepisy autor prosił a nie o twoje interpretacje.
Henq

Postprzez eragon » piątek 02 grudnia 2016, 16:20

Co nie jest zabronione, jest dozwolone.. W porzo..
Ja na tym pasie zaparkuję a ty po nim wtedy przejedziesz, bo nie ma zakazu. Wyluzuj w końcu.
To, ze nim przejedziesz w celu zaparkowania nie zmienia faktu, że nie do tego służy. Pas awaryjny też nie służy do jeżdżenia a jeżdżą po nim.. Ściany nie ma, poloczek da radę.
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Postprzez Henq » piątek 02 grudnia 2016, 19:14

eragon napisał(a):Co nie jest zabronione, jest dozwolone.. W porzo..

nie jest zabronione wyprzedzanie na moście czy to znaczy, że mogę czy nie mogę wyprzedzać na moście? :spoko:

eragon napisał(a):Ja na tym pasie zaparkuję a ty po nim wtedy przejedziesz, bo nie ma zakazu.

oczywiście ze przejadę, by znaleźć odpowiednie miejsce do zaparkowania, jeżeli po drodze trafię na przeszkodę najnormalniej w świecie ją ominę co tu trudnego do zrozumienia?
Rozumiem że jak wjadę na pas postojowy i się rozmyślę, że jednak nie chcę tutaj parkować, to wg ciebie nie mogę przejechać i jechać dalej, tylko muszę się zatrzymać ponieważ jest to pas postojowy i tylko do tego służy :eek2: aha nadmienić trzeba, że muszę stać dłużej niż 1 min zanim ruszę i wyjadę z tego pasa bo przecież to pas postojowy

eragon napisał(a):To, ze nim przejedziesz w celu zaparkowania nie zmienia faktu, że nie do tego służy.

idąc tym tokiem rozumowania to nie służy również do zatrzymania, więc tak jak wyżej, czy to oznacza że jeżeli już się zatrzymam na nim to muszę stać dłużej niż 1 min by był to postój i dopiero wówczas wolno mi wyjechać? :eek2:
Henq

Postprzez LeszkoII » piątek 02 grudnia 2016, 19:35

ivytomek napisał(a):Oczywiście chodziło mi o jazdę samochodem.
W takim razie:
Zabrania się (...) wykorzystywania drogi lub poszczególnych jej części w sposób niezgodny z przeznaczeniem, chyba że przepisy szczegółowe stanowią inaczej /art. 45 uPoRD/
eragon napisał(a):To, ze nim przejedziesz w celu zaparkowania nie zmienia faktu, że nie do tego służy.
Nie tylko można, co TRZEBA poruszać się możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Linia P-19 nie wyznacza krawędzi jezdni, toteż miejsce które przeznaczono do postoju (ale nie wyłączono go z jazdy) a znajdujące się na JEZDNI nie zmienia definicji tego odcinka JEZDNI. Podobnie zresztą do linii P-17, która wiadomo co znaczy...
Pas awaryjny też nie służy do jeżdżenia a jeżdżą po nim
Bo to jest pobocze!
LeszkoII

Postprzez Henq » piątek 02 grudnia 2016, 19:46

LeszkoII napisał(a):Nie tylko można, co TRZEBA poruszać się możliwie blisko prawej krawędzi jezdni

wspomnę tutaj jeszcze o:
art 22.2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
1. do prawej krawędzi jezdni – jeżeli zamierza skręcić w prawo;
Henq

Postprzez mp0011 » piątek 02 grudnia 2016, 20:07

Owszem, ale istnieje jeszcze oznakowanie poziome, które jest ponad ustawą...
Najbliżej, ale w granicach prawa i rozsądku.

Jeżeli przy skręcie w prawo zbliżenie się do prawej krawędzi oznacza jazdę po pasie postojowym, to jak wywiązujecie się z Art 16.4?

Art. 16. 1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.
4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej
krawędzi jezdni. (...)

Też jedziecie pasem postojowym?
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez LeszkoII » piątek 02 grudnia 2016, 23:10

mp0011 napisał(a):Też jedziecie pasem postojowym?
Jeżeli jest wolny, to tak. Czy coś w tym dziwnego?
LeszkoII

Postprzez mp0011 » sobota 03 grudnia 2016, 01:42

LeszkoII napisał(a):

Jak chcesz jechać pasem postojowym, bo masz taki kaprys, to nim jeździj.
Pytanie tylko (i taki był sens mojej wypowiedzi) czy zmuszają Cię do tego zacytowane przepisy.
Czy na pustej drodze masz ustawowy obowiązek jechać tym pasem?

Bo jeszcze chwila i wyjdzie Ci że jadąc autostradą masz obowiązek zjechać na pas rozbiegowy, bo jest przeznaczony do ruchu i jest "możliwie blisko prawej krawędzi"...
mp0011

Postprzez szerszon » sobota 03 grudnia 2016, 08:16

LeszkoII napisał(a):
Ktoś się włamał na konto leszka , trzeba zgłosić moderacji.
Obrazek
szerszon

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze