Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez bonzobonzo » niedziela 27 listopada 2016, 16:16
przez JAKUB » niedziela 27 listopada 2016, 22:51
przez waw » niedziela 27 listopada 2016, 23:00
Jakiej hierarchiiJAKUB napisał(a):Znaki drogowe STOP w hierarchii ważności "stoją" wyżej niż przepis o wyjeździe ze strefy zamieszkania.
JAKUB napisał(a):Moim zdaniem pojazd na tak oznaczonym skrzyżowaniu już nie włącza się do ruchu.
przez jasper1 » niedziela 27 listopada 2016, 23:53
przez LeszkoII » poniedziałek 28 listopada 2016, 08:33
Pierwszeństwo ma "1".bonzobonzo napisał(a):Witam kto ma pierwszenstwo w tym wypadku .
I to jest poprawne uzasadnienie pierwszeństwa pojazdu "1".bonzobonzo napisał(a):Samochod nr 2 wyjezdza z terenu zamieszkalego wiec powinien byc traktowany jako osoba wlaczajaca sie do ruchu?
Częściowo masz rację, ale nie w sytuacji, którą przedstawił bonzobonzo. Gdyby np. było tam skrzyżowanie z łamanym pierwszeństwem a wyjeżdżający ze strefy miałby dodatkowo D-1 (co wbrew pozorom nie zawsze jest błędem w oznakowaniu!), to przepis o włączania się do ruchu zostałby zostałby ograniczony w stosunku do pieszych. Jak nie ma łamanego pierwszeństwa, to znaki nie regulują pierwszeństwa między pojazdami nadjeżdżającymi z przeciwnych stron.JAKUB napisał(a):Znaki drogowe STOP w hierarchii ważności "stoją" wyżej niż przepis o wyjeździe ze strefy zamieszkania.
Stoi D-40, więc włącza się.waw napisał(a):Moim zdaniem pojazd na tak oznaczonym skrzyżowaniu już nie włącza się do ruchu.
Ja bym założył, że na odwrocie D-40 doklejono D-41. STOP umieszcza się też w innych miejscach przecinania się kierunków ruchu (niż skrzyżowanie), tzn. nie zawsze on stoi na wlocie drogi podporządkowanej.jasper1 napisał(a):Wyjeżdżający ze strefy nie ma D-41, ale STOP.
przez waw » poniedziałek 28 listopada 2016, 18:17
LeszkoII napisał(a):Stoi D-40, więc włącza się.waw napisał(a):Moim zdaniem pojazd na tak oznaczonym skrzyżowaniu już nie włącza się do ruchu.
przez LeszkoII » poniedziałek 28 listopada 2016, 18:26
Z powodu "ludzką rzeczą się mylić" - pomyliłem z JAKUBem.waw napisał(a):LESZKU, dlaczego przypisujesz mi rzeczy których nie napisałem?
przez bonzobonzo » wtorek 29 listopada 2016, 20:20
przez Henq » czwartek 01 grudnia 2016, 00:35
LeszkoII napisał(a):Pierwszeństwo ma "1".bonzobonzo napisał(a):Witam kto ma pierwszenstwo w tym wypadku .
bonzobonzo napisał(a):Samochod nr 2 wyjezdza z terenu zamieszkalego wiec powinien byc traktowany jako osoba wlaczajaca sie do ruchu?
przez LeszkoII » czwartek 01 grudnia 2016, 13:33
To że nie widać znaku D-41, nie znaczy że go tam nie ma.Henq napisał(a):brak odpowiedniego znaku
przez Henq » czwartek 01 grudnia 2016, 13:40
LeszkoII napisał(a):To że nie widać znaku D-41, nie znaczy że go tam nie ma.Henq napisał(a):brak odpowiedniego znaku
przez LeszkoII » czwartek 01 grudnia 2016, 14:26
akurat ten można po lewejHenq napisał(a):ale nadal znaki drogowe umieszcza się po prawej stronie
przez Henq » niedziela 04 grudnia 2016, 14:41
LeszkoII napisał(a):akurat ten można po lewej
Znak ten może być umieszczony po lewej stronie jezdni, na odwrotnej stronie znaku D40.