Zawracanie na ręczym, a przepisy.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zawracanie na ręczym, a przepisy.

Postprzez STARYSZOFER » sobota 19 listopada 2016, 17:52

Czy zawracanie na hamulcu ręcznym jest wykroczeniem drogowym?
Parę dni temu zatrzmał mnie nieoznakowany radiowóz po tym jak w czasie deszczu zawróciłem na drodze przy pomocy hamulca ręcznego. Policja chciała wypisać mandat za stworzenie zagrożenia, oczywiście mandatu nie przyjąłem.
Czy sąd może ukrać za takie coś?
STARYSZOFER

Re: Zawracanie na ręczym, a przepisy.

Postprzez Mtsz » sobota 19 listopada 2016, 18:58

Co ma się rozumieć przez "zawracanie na ręcznym"?

To?
https://www.youtube.com/watch?v=qGqNgv1UynQ

To w takim razie policja jak najbardziej miała słuszność, a wręcz takim powinni zabierać prawo jazdy na miejscu i kierować na badania psychiatryczne, czy aby na pewno delikwent taki ma równo pod deklem.
Mtsz

Postprzez eragon » sobota 19 listopada 2016, 20:31

STARYSZOFER napisał(a): Policja chciała wypisać

Nie żebym się czepiał, ale chyba "policjant".. I miał rację..
A sąd może lecz nie musi ukarać.. Jest niezawisły..
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Postprzez LeszkoII » sobota 19 listopada 2016, 20:44

STARYSZOFER napisał(a):Czy zawracanie na hamulcu ręcznym jest wykroczeniem drogowym?
Nie.
STARYSZOFER napisał(a):Policja chciała wypisać mandat za stworzenie zagrożenia
Zawracając można stworzyć zagrożenie b.r.d. Pytanie, czy stworzyłeś komukolwiek zagrożenie?

Jeżeli policja twierdzi, że stworzyłeś, to niech udowodni. W końcu jest stroną oskarżającą.
LeszkoII

Postprzez sankila » niedziela 20 listopada 2016, 02:23

STARYSZOFER napisał(a):w czasie deszczu zawróciłem na drodze przy pomocy hamulca ręcznego [...]Czy sąd może ukrać za takie coś?

1/niedostosowanie prędkości do warunków na drodze; czego konsekwencją była 2a/utrata panowania nad pojazdem i 2b/niekontrolowany poślizg, który doprowadził do 2c/obrócenia auta o 180 st. Tym samym kierujący 3/ stworzył zagrożenie b.r.d (nawet gdyby nikogo na drodze nie było, to własnego zdrowia i życia również narażać nie wolno).

Trzeba było przyjąć mandat.
Teraz módl się, żeby sąd nie pomyślał, że chciałeś wprowadzić auto w poślizg, bo za taką brawurę na drogach publicznych, możesz skończyć bez p.j.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez LeszkoII » niedziela 20 listopada 2016, 08:24

sankila napisał(a):1/niedostosowanie prędkości do warunków na drodze
Powiedz to Kubicy.
sankila napisał(a):czego konsekwencją była 2a/utrata panowania nad pojazdem
Jak wyżej.
sankila napisał(a):2b/niekontrolowany poślizg, który doprowadził do 2c/obrócenia auta o 180 st.
Skoro wykonał obrót o 180 stopni a planował zawrócić, to znaczy że poślizg był kontrolowany.

Niektórzy uczą się takich "cudów" na płytach w ODTJ.

Powstałe zagrożenie musi mieć realny związek z manewrem. A że policja wypisuje mandaty to ja wiem - nawet za ruszanie z piskami opon.
LeszkoII

Postprzez STARYSZOFER » niedziela 20 listopada 2016, 11:01

Oczywiście, żadnego zagrożenia na drodze nie stworzyłem. Sam manewr nawet był bezpieczniejszy niż zawracanie "na trzy" bo trwał krócej i nie trzeba było cofać.
Policji jednak nie spodobało się to, nie wiem dlaczego, nie chceli dyskutować.

Co do wypowiedzi Sankila:
- prędkość była jak najbardziej dosptosowana do warunków i mniejsza niż dopuszczalne 90 km/h.
- poślizg był w 100% kontrolowany
- żadnego zagrożenia dla siebie ani dla innych nie stworzylem. Dla mnie to normalny sposob zawracania na śliskiej drodze (czasami nawet na suchej, ale wtedy szkoda opon).

Mtsz - sam masz "nierówno pod deklem".
STARYSZOFER

Postprzez sankila » niedziela 20 listopada 2016, 21:55

STARYSZOFER napisał(a):Sam manewr nawet był bezpieczniejszy niż zawracanie "na trzy" bo trwał krócej i nie trzeba było cofać [...]. Dla mnie to normalny sposob zawracania na śliskiej drodze
No to zostało Ci przekonać o tym sąd ( ze szczególnym uwzględnieniem "normalnego sposobu zawracania"). Wytarczy uzasadnić, że używanie hamulca postojowego do blokowania kół w czasie jazdy, jest zgodne z zasadami techniki kierowania pojazdem ...
LeszkoII napisał(a):Powiedz to Kubicy
Myślisz, że on tego nie wie? Uważasz, że TU zrobił "zatrzymanie z wykorzystaniem infrastruktury drogowej" ? http://www.v10.pl/archiwum/rajdy/kierow ... icy_01.jpg

To zapewne miła przejażdżka po lesie? http://2.bp.blogspot.com/-57TNkD8bvFY/U ... rugie1.jpg

A tu nie chciało mu się iść pieszo po wodę. http://zw.lt/assets/BeL_atiCQAAOpH1.jpg

Tu postanowił obejrzeć podwozie ... http://3.bp.blogspot.com/-K9E4ixf1Lvo/U ... orter2.jpg

A tu zrobił postój na świeże mleczko: http://www.autoklub.pl/news/foto/201309 ... 51021h.jpg

Niektórzy uczą się takich "cudów" na płytach w ODTJ
Po to, żeby sobie radzić w razie potrzeby, a nie po to, żeby siać popłoch na drogach.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 21 listopada 2016, 05:38

sankila napisał(a):Wytarczy uzasadnić, że używanie hamulca postojowego do blokowania kół w czasie jazdy, jest zgodne z zasadami techniki kierowania pojazdem ...
To prawda. Umiesz zablokować koła samochodu przy użyciu ręcznego (nie dotyczy lodu, śniegu)? Ta cała "technika kierowania pojazdem" jest wyjęta spoza prawa. Samo nadużywanie hamulca postojowego do celów innych niż blokowanie kół unieruchomionego pojazdu to kwestia wolności do... częstego ponoszenia kosztów za utrzymywanie sprawności tego elementu. Podobnie z paleniem gumy, nieekonomiczną jazdą samochodami sportowymi, maksymalną eksploatacją układu zawieszenia. Niech każdy ma prawo robić to na swój koszt i nic policjantowi oraz sądowi do tego.
sankila napisał(a):Po to, żeby sobie radzić w razie potrzeby, a nie po to, żeby siać popłoch na drogach.
Ciekawe... co by powiedział biegły o technice kierowania pojazdem przez Małysza, gdyby sąd poprosił o opinię w sprawie, w której go zatrzymano podczas kontroli za skuteczne zawrócenie przy użyciu hamulca postojowego, np. coś w tym stylu:

https://youtu.be/NrBd6pMeAmY?t=44
LeszkoII

Postprzez waw » poniedziałek 21 listopada 2016, 12:31

sankila napisał(a):
LeszkoII napisał(a):Powiedz to Kubicy
Myślisz, że on tego nie wie?
Co mają wspólnego te wypadki z zawracaniem na ręcznym?
Idąc tokiem myślenia można dojść do wniosku że jażde korzystanie z drogi jest sytuacją zagrożenia
waw

Postprzez eragon » poniedziałek 21 listopada 2016, 19:39

waw napisał(a): każde korzystanie z drogi jest sytuacją zagrożenia

Patrząc co się wyprawia na drogach to faktycznie mozna odnieść wrażenie, ze jest..
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Postprzez JAKUB » wtorek 22 listopada 2016, 12:08

waw napisał(a):(..)Idąc tokiem myślenia można dojść do wniosku że jażde korzystanie z drogi jest sytuacją zagrożenia
W ruchu drogowym zawsze należy zachowywać ostrożność, a w niektórych miejscach i sytuacjach szczególną ostrożność.
JAKUB

Postprzez sankila » środa 23 listopada 2016, 02:30

waw napisał(a):Co mają wspólnego te wypadki z zawracaniem na ręcznym?
Ano to, że w każdym z nich Kubica nie dostosował prędkości do warunków na drodze. Innymi słowy, dowodzą, że jazda "szybka ale bezpieczna" jest mitem; podobnie jak umiejętności i doświadczenie kierowcy.
LeszkoII napisał(a):co by powiedział biegły o technice kierowania pojazdem przez Małysza
Powiedziałby, że poligon jest odpowiednim miejscem na takie ewolucje; droga - nie!

Niech każdy ma prawo robić to na swój koszt i nic policjantowi oraz sądowi do tego
Jak robisz to na swój koszt, to policji i sądowi nic do tego. Oni tylko pilnują, żebyś nie robi tego na MÓJ koszt.
sankila

Postprzez waw » środa 23 listopada 2016, 18:28

sankila napisał(a):
waw napisał(a):Co mają wspólnego te wypadki z zawracaniem na ręcznym?
Ano to, że w każdym z nich Kubica nie dostosował prędkości do warunków na drodze. Innymi słowy, dowodzą, że jazda "szybka ale bezpieczna" jest mitem; podobnie jak umiejętności i doświadczenie kierowcy.

A co ma zawracanie do niedostosowania prędkości do warunków na drodze skoro podczas tego zawracania nie doszło do wypadku? Z jaką prędkością można więc wg Ciebie zawrócić na ręcznym żeby dostosować do warunków?

Praktyka pokazuje, że mitem to jest kojarzenie kierowców rajdowych z bezpieczną jazdą. Było już wiele wypadków z ich udziałem. Dzieje się to dlatego, że kierowcy rajdowi są uczeni do niebania się na drodze wykonując ryzykowne manewry. A mnie uczono że w inżynierii drogowej zasada jest prosta: kto się nie boi, ten ginie. I nie dotyczy to tylko kierowców.

Natomiast zależność pomiędzy właściwie cenionymi umiejętnościami kierowcy a bezpieczeństwem jest dużo większa niż pomiędzy bezpieczeństwem a ilością popełnianych wykroczeń na drodze, najlepszym przykładem mogą być słynni busiarze Lublin-Warszawa.
waw

Postprzez sankila » sobota 26 listopada 2016, 01:33

waw napisał(a):A co ma zawracanie do niedostosowania prędkości do warunków na drodze skoro podczas tego zawracania nie doszło do wypadku? Z jaką prędkością można więc wg Ciebie zawrócić na ręcznym żeby dostosować do warunków?
Powtarzam jeszcze raz: najpierw udowodnij, że był to poprawnie wykonany manewr zawracania, a nie utrata panowania nad pojazdem.

Na drodze - nie zawraca się na ręcznym. A to z tego powodu, że - widząc auto tańczące po jezdni - każdy kierowca daje na maxa po hamulcach i zjeżdża mu z drogi, wiedząc, że auto w poślizgu to auto bez kontroli. Nie mam zamiaru zastanawiać się, czy kierujący stracił panowanie nad kierownicą i mam spylać mu z drogi, czy jazdę figurową trenuje.
sankila

Powrót do Sytuacje na drodze