Tramwaj a znaki gdy nie działają światła

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Tramwaj a znaki gdy nie działają światła

Postprzez sankila » czwartek 27 października 2016, 18:30

nicniechce napisał(a):nie wiem jaki przepis reguluje tu pierwszeństwo przejazdu pomiędzy autem i tramwajem znajdującym się na tej samej drodze
Między autem a "jego" tramwajem - art 25.3: tramwaj ma pierwszeństwo i na skrzyżowaniu, i w "innych miejscach przecięcia kierunków ruchu" (o ile nie ma znaku A7).

W tej sytuacji tramwaj musiałby mieć A7, ustawiony w sposób widoczny dla kierowców na drodze.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez waw » piątek 28 października 2016, 01:18

eragon napisał(a):
waw napisał(a):D-1 czasami daje pierwszeństwo przed tramwajem

Uważasz przykład z fotki adekwatny do głównego pytania ?? Raczej slabo.. Tu jest typowy przejazd tramwajowy, sygnalizacja i znaki dla każdego.. W pytaniu autora juz tak jasno nie jest oznakowany "przejazd" i dlatego na pierwszy rzut oka nie widać co do czego..

W pytaniu autora sytuacja jest podobna tylko że w obrębie skrzyżowania i stąd niejasności czy D-1 będąc nad A-21 (na tym samym słupku) dotyczy przejazdu przez torowisko czy nie i jeśli tak to dlaczego tramwaj nie ma A-7. Ot cały problem.
waw

Postprzez LeszkoII » piątek 28 października 2016, 08:30

Zbliżają się krótkie dni i długie wieczory :)
Gdyby autor wątku miał ochotę na rozmyślania o dość podobnym przypadku, to polecam ten topik:
http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=38572
LeszkoII

Postprzez wrola » sobota 29 października 2016, 15:46

Prawie wszytko jest już dla mnie jasne prócz tego co napisała sankila: w jaki sposób znak D-7 dla tramwaju ma być ustawiony w sposób widoczny dla kierującego?! :O Wciąż mi się zdaje, że mnie obowiązują te znaki, które ja mam po swojej prawej stronie a nie te, które ma ktoś inny...
wrola

Postprzez sankila » niedziela 30 października 2016, 19:18

wrola napisał(a):Wciąż mi się zdaje, że mnie obowiązują te znaki, które ja mam po swojej prawej stronie a nie te, które ma ktoś inny...
Dobrze Ci się zdaje, z wyjątkiem paru znaków, które niekoniecznie muszą stać po prawej stronie.
Ciebie nie obowiązuje A7 tramwaju, natomiast widząc, że tramwaj ma A7, nie ustępujesz mu pierwszeństwa. Jak np. tu:
https://www.google.pl/maps/@51.0729434, ... 312!8i6656
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez nicniechce » poniedziałek 31 października 2016, 14:24

sankila napisał(a):
wrola napisał(a):Wciąż mi się zdaje, że mnie obowiązują te znaki, które ja mam po swojej prawej stronie a nie te, które ma ktoś inny...
Dobrze Ci się zdaje, z wyjątkiem paru znaków, które niekoniecznie muszą stać po prawej stronie.
Ciebie nie obowiązuje A7 tramwaju, natomiast widząc, że tramwaj ma A7, nie ustępujesz mu pierwszeństwa. Jak np. tu:
https://www.google.pl/maps/@51.0729434, ... 312!8i6656

Wg mnie to akurat w tym przypadku oznakowanie jest nie właściwe.
A-7 się stawia przed skrzyżowaniu a tu skrzyżowania nie ma.
Po 2 kierujący autem rzeczywiście nie ma informacji, że tramwaj ma ustąpić pierwszeństwa.
nicniechce

Postprzez gumik » poniedziałek 31 października 2016, 15:20

Pozwolę się nie zgodzic z tym, że A-7 stawia się tylko przed skrzyżowaniem.
5. Znak A-7 „ustąp pierwszeństwa” ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem. Znak A-7 znajdujący się w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko
najbliższej jezdni, przed którą został umieszczony.
6. Przepis ust. 5 stosuje się odpowiednio do znaku A-7 umieszczonego przed torowiskiem pojazdów szynowych lub w innych miejscach przecinania się kierunków ruchu.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez sankila » poniedziałek 31 października 2016, 22:48

nicniechce napisał(a):A-7 się stawia przed skrzyżowaniu a tu skrzyżowania nie ma. Po 2 kierujący autem rzeczywiście nie ma informacji, że tramwaj ma ustąpić pierwszeństwa.
A7 stawia się przed przecięciami kierunków ruchu; a to nie tylko skrzyżowania.
Po 2/ kierujący autem wie, że tramwaj, zjeżdżający z drogi, ma A7 (bo widzi charakterystyczny kształt znaku). Widzi też pętlę tramwajową z drugiej strony, więc wie, że i tamten tramwaj ustawowo ustępuje pierwszeństwa.
Kierujący ma obowiązek nie tylko patrzeć na drogę, ale również obserwować jej otoczenie! Ma widzieć nie tylko, czy przecinający kierunek ma A7, ale też obserwować, czy aby na pewno zamierza się do niego zastosować.
To się nazywa "zachować szczególną ostrożność"
sankila

Postprzez LeszkoII » wtorek 01 listopada 2016, 20:54

sankila napisał(a):Po 2/ kierujący autem wie, że tramwaj, zjeżdżający z drogi, ma A7 (bo widzi charakterystyczny kształt znaku).
Nie musi wypatrywać znaków naturalnie dla niego nie widocznych, chyba że ma nawyk rozglądania się za ciekawymi widokami (różowe paski, parasolki, smerfetki etc).
LeszkoII

Postprzez waw » wtorek 01 listopada 2016, 23:34

LeszkoII napisał(a):chyba że ma nawyk rozglądania się za ciekawymi widokami (różowe paski, parasolki, smerfetki etc).

Tylko że to jest jedna z przyczyn wypadków i kolizji.
waw

Postprzez nicniechce » niedziela 06 listopada 2016, 16:21

gumik napisał(a):Pozwolę się nie zgodzic z tym, że A-7 stawia się tylko przed skrzyżowaniem.
5. Znak A-7 „ustąp pierwszeństwa” ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem. Znak A-7 znajdujący się w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko
najbliższej jezdni, przed którą został umieszczony.
6. Przepis ust. 5 stosuje się odpowiednio do znaku A-7 umieszczonego przed torowiskiem pojazdów szynowych lub w innych miejscach przecinania się kierunków ruchu.

Ok, tu racja.
nicniechce

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze