Skręt w prawo z drogi jednojezdniowej w dwujezdniową

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skręt w prawo z drogi jednojezdniowej w dwujezdniową

Postprzez emilk1988 » czwartek 20 października 2016, 10:42

Witam.

Kolejna sytuacja z mojego miasta wygląda to tak:
Jedziemy ulicą Strzelców, mamy zielone światło i skręcamy w prawo:
https://www.google.pl/maps/@54.4693147, ... 312!8i6656
W tym samym czasie jadący z naprzeciwka ulicą Sopocką mają również zielone światło i skręcają w lewo:
https://www.google.pl/maps/@54.4689314, ... 312!8i6656

Wszelkie oznakowania jak na zdjęciach z Google Maps. Pytanie brzmi:

Czy jadąc ulicą Strzelców i skręcając w prawo mogę zająć dowolny pas ruchu, a skręcający w lewo z ulicy Sopockiej mają obowiązek ustąpić mi pierwszeństwa? Dodam, że zajęcie skrajnego lewego pasa po skręceniu ze Strzelców jest niezbędne by zawrócić na następnym skrzyżowaniu, gdyż ze Strzelców nie możemy jechać w lewo.
emilk1988

Re: Skręt w prawo z drogi jednojezdniowej w dwujezdniową

Postprzez Borys_q » czwartek 20 października 2016, 11:06

Tak możesz zająć dowolny pas ruchu, oczywiście zachowując cały czas szczególną ostrożność co by nie kusić losu.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez eragon » czwartek 20 października 2016, 11:35

phpBB [media]

Chyba tu masz jasno wszystko wyjasnione..
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Postprzez emilk1988 » czwartek 20 października 2016, 13:39

Dokładnie tak myślałem. Jest to skrzyżowanie, które pokonuję codziennie ponieważ tam mieszkam. Często jeżdżę w kierunku centrum i muszę skręcić w lewo. Jednak ze Strzelców mam nakaz jazdy w prawo i muszę zajmować lewy pas, by za kilkadziesiąt metrów zawrócić na skrzyżowaniu. Z reguły staram się zajmować prawy pas i potem zmieniać na lewy ale wczoraj w godzinach szczytu sytuacja zmusiła mnie do jechania bezpośrednio na lewy pas (prawy pas zatłoczony, podobnie jak lewy - musiałbym później liczyć na łaskę kierowców którzy wpuściliby mnie, bądź nie, na lewy pas). Z naprzeciwka jedzie pojazd i skręca w lewo, a ja kieruję się bezpośrednio na lewy pas i... gość na mnie trąbi. Następnym razem trzeba będzie kogoś uświadomić :) Pozdrawiam.
emilk1988

Postprzez nicniechce » piątek 28 października 2016, 10:39

Pojazd skręcający w lewo powinien ustąpić pierwszeństwa, co oznacza dokładnie tyle, że powinien ustąpić Ci pierwszeństwa wjazdu na skrzyżowanie (na dowolny pas ruchu).
nicniechce

Powrót do Sytuacje na drodze