Nieuzasadniony optymizmsankila napisał(a): Aaa, już rozumiem:

Można być na więcej niż jednej drodze...skrzyżowanie...- jak jestem na jezdni to nie jestem na drodze bo jezdnia nie jest drogą,
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szerszon » poniedziałek 24 października 2016, 07:36
Nieuzasadniony optymizmsankila napisał(a): Aaa, już rozumiem:
Można być na więcej niż jednej drodze...skrzyżowanie...- jak jestem na jezdni to nie jestem na drodze bo jezdnia nie jest drogą,
przez gumik » poniedziałek 24 października 2016, 09:30
LeszkoII napisał(a):No bo jezdnia nie jest drogąsankila napisał(a):Czyli jadąc po jezdni nie jadę po drodze, ponieważ jezdnia nie jest drogą? Gdzieś to już słyszałam.I dlatego drogi nie możesz nazwać jezdnią ani na odwrót [...]
przez LeszkoII » poniedziałek 24 października 2016, 10:27
przez gumik » poniedziałek 24 października 2016, 16:36
przez gumik » poniedziałek 24 października 2016, 16:58
przez LeszkoII » poniedziałek 24 października 2016, 18:50
Machając lesznurem, machasz połączonymi sznurkami. Może te połączone sznurki posiadają inne właściwości niż przed połączeniem?gumik napisał(a):lesznur - sznurki złączone ze sobą w celu machania nimi jako całość
przez szerszon » poniedziałek 24 października 2016, 22:32
Za grosz...zbyt wąskie horyzonty. Jest jeszcze coś takiego jak skrzyżowanie, gdzie nie da rady mówić o jednej drodze.Ale co tam się będę...gumik napisał(a):
Proste wnioskowanie logiczne.
przez gumik » poniedziałek 24 października 2016, 23:04
LeszkoII napisał(a):To tyle w sprawie lesznurów
przez sankila » wtorek 25 października 2016, 02:35
Nie ma ani pomyłki, ani sprzeczności. Jest tylko czytanie definicji ZE ZROZUMIENIEM. A definicje mogą dotyczyć pojęć mniej lub bardziej szczegółowych, co oznacza, że mogą zawierać się jedna w drugiej.LeszkoII napisał(a): mylnie zakłada się, że kierując zespołem pojazdów kieruje się pojazdem. Z drugiej strony w jeszcze większej części przepisów PoRD normy prawne dotyczą tylko kierującego pojazdem, co rodzi pewną sprzeczność i brak konsekwencji ustawodawcy.
To raczej Ty nie rozumiesz, co oznacza tekst "Użyte w ustawie określenia oznaczają:" i stąd takie babole sadzisz. A to kierujący ruch odbywa, a to kierujący kierunek jazdy zbywa, a to dwa pasy terenu w jednym miejscu widzisz, a to odziedziczalność definicji wprowadzasz ... Ale to przepisy są głupie, nieprawdaż?Wasz błąd polega na tym, że nie rozumiecie konstrukcji definicji drogi w kontekście definicji poszczególnych jej części, np. def. jezdni.
przez LeszkoII » wtorek 25 października 2016, 10:41
Zespół pojazdów to nie pojazd, zapewniam Cię. Nie napisano, że to pojazd ani tym bardziej jego odmiana. Zresztą to nielogiczne, żeby zespół pojazdów był pojazdem.sankila napisał(a):POJAZD - środek transportu przeznaczony do poruszania się po drodze oraz maszynę lub urządzenie do tego przystosowane.
Czyżby zespól pojazdów nie był "środkiem transportu do poruszania się po drodze"?
przez gumik » wtorek 25 października 2016, 11:37
przez sankila » środa 26 października 2016, 19:07
Art. 2.40. pojazd członowy - zespół pojazdów składający się z pojazdu silnikowego złączonego z naczepąLeszkoII napisał(a):Zespół pojazdów to nie pojazd, zapewniam Cię. Nie napisano, że to pojazd ani tym bardziej jego odmiana.
Nielogiczne to jest odbywanie ruchu przez kierującego.Zresztą to nielogiczne, żeby zespół pojazdów był pojazdem.
przez LeszkoII » środa 26 października 2016, 19:26
Pojazd członowy jest zespołem pojazdów, ale zespół pojazdów nie jest pojazdem.sankila napisał(a):Art. 2.40. pojazd członowy - zespół pojazdów składający się z pojazdu silnikowego złączonego z naczepą
Tak się przyjęło, by nazywać pewne zawody, pełnione funkcje przy użyciu rodzaju męskiego. Mam nadzieję, że Ci to nie przeszkadzasankila napisał(a):Zgodnie z Twoją logiką, to mnie żadne przepisy ruchu nie obowiązują, bo wszystkie mówią o kierującym, a żaden o kierującej.
przez gumik » sobota 29 października 2016, 00:00
przez sankila » niedziela 30 października 2016, 20:06
A czy zespół pojazdów może zmienić kierunek jazdy albo pas ruchu? Przecież nie jest wymieniony w art 22.LeszkoII napisał(a):D-18 + T-30i czy na tak oznaczonym miejscu można zaparkować zespół pojazdów złożony z pojazdu samochodowego o dmc=2t oraz przyczepy lekkiej?
Ustawa to dokument a nie radosna twórczość forumowa domorosłych filozofów. Definicja "kierującego" to: "osoba, która kieruje" (art 2.25), a pojęcie "osoba" obejmuje wszystkie płcie, zatem w świetle UPoRD osoba płci żeńskiej, nawet nie w ciąży, jest kierującym pojazdem.Tak się przyjęło, by nazywać pewne zawody, pełnione funkcje przy użyciu rodzaju męskiego. Mam nadzieję, że Ci to nie przeszkadza![]()