Wątpliwość odnośnie skrzyżowania dróg gruntowych z twardą

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wątpliwość odnośnie skrzyżowania dróg gruntowych z twardą

Postprzez Wheelman » poniedziałek 24 października 2016, 12:56

To mój pierwszy post na forum, dlatego witam wszystkich serdecznie. Ostatnio spotkałem się z sytuacją na drodze, która wzbudziła moje wątpliwości. Załączam poglądowy rysunek.

Jadąc się drogą gruntową zbliżyłem się do specyficznego skrzyżowania, które nie było regulowane żadnymi znakami. Poruszałem się pojazdem "A", z mojej lewej strony pojazd B poruszał się drogą utwardzoną kostką betonową, która jednak kończyła się przy skrzyżowaniu dróg gruntowych. W pierwszej chwili odniosłem się do PoRD, skąd wiemy, że wjeżdżając na drogę twardą z gruntowej włączamy się do ruchu. Z drugiej jednak strony pojazd "B" opuszczał drogę twardą wjeżdżając na gruntową. Miałem go po lewej stronie, a on mnie po prawej. Nie mogąc jednak jednoznacznie określić, kto ma pierwszeństwo ustąpiłem mu opierając się na założeniu, że lepiej ustąpić pierwszeństwa przejazdu niż go wymusić. Czy była sytuacja równorzędna, czy jednak nie?

Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie.

Obrazek
Wheelman

Re: Wątpliwość odnośnie skrzyżowania dróg gruntowych z tward

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 24 października 2016, 14:50

Autor słusznie zauważył, iż w pierwszej kolejności sprawdzamy, które pojazdy włączają się do ruchu. Jeżeli wyniknie, że obywa włączają się do ruchu, to przepisem skutecznie rozstrzygającym pierwszeństwo będzie art. 25 ust. 1 ustawy Prawo o ruchu drogowym - a właściwie jego odpowiednik dotyczący miejsc poza skrzyżowaniem (czyli ust. 3). Przepisy te dotyczą tzw. zasady prawej strony. Naturalnie przeciwieństwem tego przypadku będzie okoliczność, gdy żaden z pojazdów nie włącza się do ruchu a wtedy bezpośrednio odwołać się trzeba do wspomnianej zasady prawej strony.

Pozostaje jeszcze jeden, najbardziej interesujący przypadek a w zasadzie dwa podprzypadki jednego rodzaju polegające na tym, że tylko jeden z pojazdów włącza się do ruchu, czyli:

a.) pojazd A włącza się do ruchu oraz pojazd B nie włącza się do ruchu;
b.) pojazd B włącza się do ruchu oraz pojazd A nie włącza się do ruchu.

Z racji iż w art. 17 ustawy PoRD istnieje wiele przesłanek przemawiających za "manewrem" włączania się do ruchu, pozostawię ich analizę autorowi :) Zwrócę uwagę na pewną przesłankę, która może nie wydawać się oczywista.
Mianowicie w sytuacji odpowiadającej warunkowi a.), kierujący pojazdem A włącza się do ruchu, jeżeli wjeżdża na drogę twardą z drogi gruntowej. Żeby ten fakt miał miejsce, pojazd A musi skręcać w lewo. Wówczas, wciąż mając na uwadze przypadek a.), kierujący pojazdem B pojedzie jako pierwszy z tej racji, iż nie włącza się do ruchu a zatem posiada pierwszeństwo nad kierującym pojazdem A.

Za przykład odzwierciedlający warunek b.) może posłużyć sytuacji, gdy pojazd B wjeżdża na drogę z drogi wewnętrznej przy jednoczesnym założeniu, iż kierujący pojazdem A nie włącza się do ruchu. Wówczas pierwszeństwo będzie posiadał pojazd A - nie dlatego iż nadjeżdża z prawej strony pojazdu B, lecz dlatego że pojazd B włącza się do ruchu.

Tak wygląda to wszystko od strony teoretycznej i autor tematu z pewnością zgodzi się ze mną, że taki tok rozumowania ma niewiele wspólnego z praktyką poruszania się w ruchu drogowym. Wobec powyższego stwierdzam, że autor tematu zachował się prawidłowo, tzn. uniknął niepotrzebnych działań, które mogłyby zagrozić bezpieczeństwu, porządkowi bądź płynności ruchu drogowego.

Ciekawostką jest, że przedstawiona grafika przedstawiać może skrzyżowanie co najwyżej trzywlotowe (dróg gruntowych publicznych) a "wlot twardy" nie będzie wchodził w skład skrzyżowania. Jak napisałem na wstępie, nie to znaczenia czy stosujemy art. 25 ust. 1 czy ust. 3, gdyż te normy w zasadzie polegają na wykonaniu identycznych czynności.
LeszkoII

Re: Wątpliwość odnośnie skrzyżowania dróg gruntowych z tward

Postprzez Wheelman » wtorek 25 października 2016, 09:47

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Tak to już jest, że na drodze spotykamy wiele sytuacji, które należałoby przeanalizować i przemyśleć "na spokojnie", a jednak podczas prowadzenia kierowca musi podjąć jakaś decyzję i to czasami szybko.

Kontynuując temat, chciałbym zapytać o kolejny przypadek na drodze. Załączam obrazek (w celu powiększenie proszę kliknąć w obrazek).

Opierając się na tym, co Pan wcześniej napisał sytuacja wygląda następująco:

1. Pojazd "A" nie włącza się do ruchu.
2. Pojazd "B" wyjeżdża ze stacji benzynowej, a więc włącza się do ruchu.
3. Pojazd "C" wyjeżdża z parkingu, a więc włącza się do ruchu.
4. Pojazd "B" oraz "C" są względem siebie w sytuacji równorzędnej.
5. Pojazd "A" w tym przypadku przejedzie jako pierwszy, ponieważ pomimo tego, że ma pojazd "B" ze swojej prawej strony, to pojazd "B" włącza się do ruchu.
6. Pojazd "B" ustępuję pierwszeństwa pojazdowi "C" mając go ze swojej prawej strony.

Dziękuję z góry za odpowiedź.

Obrazek
Wheelman

Powrót do Sytuacje na drodze