Tramwaj a znaki gdy nie działają światła

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Tramwaj a znaki gdy nie działają światła

Postprzez LeszkoII » środa 19 października 2016, 15:52

No to jak włączą sygnalizację świetlną, to pierwszeństwo tez ma tramwaj - mimo, że przecinanie jego toru jazdy z torem jazdy samochodu jadącego na wprost łudząco przypomina skręcenie w lewo.

Pierwszeństwa ustępowałby motorniczy w jednej sytuacji, gdy by ustawiono dla niego znak A-7/B-20 w trybie "inne miejsca przecinania się kierunków ruchu". Mając na uwadze zwyczaj nadawania przywileju pierwszeństwa komunikacji miejskiej, zwłaszcza tramwajowi, jest to sytuacja w sumie hipotetyczna.
LeszkoII

Postprzez wrola » czwartek 20 października 2016, 00:25

szerszon napisał(a):
wrola napisał(a):
To mam zgadywać i wybierać sobie, czego dotyczy D-1? Tramwaj nie ma A-7 - ale skąd mam to wiedzieć, skoro obchodzą mnie znaki które mam ja, a nie te, które ma tramwaj? To na nie mam zwracać uwagę...

Tramwaj jechał równolegle. Może miał D-1 ? Jak masz sygnał zielony S-1 to tniesz ostro w lewo nie przejmując się że z kierunku przeciwnego mogą też mieć zielone ? Przecież nie widzisz i co ciebie może to obchodzić ? :eek2:

??? O czym ty piszesz? Rozmawiamy o sytuacji ze znakiem "droga z pierwszeństwem" stojącym przed torowiskiem i zbliżającym się tramwajem, a nie o sygnalizacji świetlnej.

Jakie to ma w ogóle oparcie w przepisach? Jak prawnie uzasadnić to, że D-1 nie dotyczy torowiska? Nie interesują mnie opinie, tylko przepisy.
Paragraf 1

Paragraf 1 czego?
wrola

Postprzez eragon » czwartek 20 października 2016, 09:04

LeszkoII napisał(a):jak włączą sygnalizację świetlną, to pierwszeństwo tez ma tramwaj

Jeśli piszesz o tym miejscu, to tramwaj ma swoją sygnalizację.. Typu STT..
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Postprzez LeszkoII » czwartek 20 października 2016, 15:41

W Krakowie to się robi tak:

Obrazek

Na jedno wychodzi, może z tą różnicą, że gdyby dla samochodów nadawany był zielony z S-1, to kierujący byłby nastawiony na ustąpienie pierwszeństwa nie oglądając się na STT dla motorniczych (w sumie wystarczy normalny ST).
LeszkoII

Postprzez eragon » czwartek 20 października 2016, 20:39

LeszkoII napisał(a):gdyby dla samochodów nadawany był zielony z S-1

Odchodzisz od tematu - problem jest gdy swiatła zgasną.. Co wtedy ?? O to pytał autor wątku..
Obrazek
eragon

Postprzez szerszon » czwartek 20 października 2016, 20:58

wrola napisał(a):
Paragraf 1 czego?
rozporządzenia w sprawie znaków i sygnałów. Poczciwa 170-tka.
szerszon

Postprzez LeszkoII » piątek 21 października 2016, 20:17

Tramwaj zrobił "zygzak". Z wypowiedzi w tym wątku wynika, że nie zmienił kierunku jazdy - bo jechał na wprost i jedzie na wprost.
W takim razie DLACZEGO "zygzak" na rondzie stanowi jedną albo i więcej zmian kierunku jazdy w sytuacji gdy pojazd nie opuszcza drogi którą jechał :?:
LeszkoII

Postprzez wrola » poniedziałek 24 października 2016, 20:22

szerszon napisał(a):
wrola napisał(a):
Paragraf 1 czego?
rozporządzenia w sprawie znaków i sygnałów. Poczciwa 170-tka.

To nic nie wyjaśnia. Tam napisali tylko co to jest droga z pierwszeństwem, a co - droga podporządkowana. Nie napisali natomiast skąd mam wiedzieć, że znak który widzę nie dotyczy przejazdu tramwajowego, do którego się zbliżam.
wrola

Postprzez szerszon » poniedziałek 24 października 2016, 22:29

wrola napisał(a):

To nic nie wyjaśnia. Tam napisali tylko co to jest droga z pierwszeństwem, a co - droga podporządkowana. Nie napisali natomiast skąd mam wiedzieć, że znak który widzę nie dotyczy przejazdu tramwajowego, do którego się zbliżam.
Proszę wybaczyć, ale nic nie poradzę na brak czytania ze zrozumieniem.

drodze z pierwszeństwem — rozumie się przez to
drogę oznakowaną jako droga z pierwszeństwem,
na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania
ma pierwszeństwo w stosunku do kierujących zbli-
żających się do skrzyżowania drogą oznakowaną
jako podporządkowana;

Czy przejazd tramwajowy jest drogą podporządkowaną ?
szerszon

Postprzez wrola » wtorek 25 października 2016, 13:49

szerszon napisał(a):Proszę wybaczyć, ale nic nie poradzę na brak czytania ze zrozumieniem.

Nie trzeba od razu obrażać :evil:

szerszon napisał(a):Czy przejazd tramwajowy jest drogą podporządkowaną ?

A jaką ma być, skoro moja droga jest oznakowana jako droga z pierwszeństwem?! I skąd ja mam wiedzieć, jak oznakowana jest droga tramwaju, skoro mnie obowiązują znaki po mojej prawej stronie a nie te, które ma tramwaj? Mam zgadywać?! Właśnie o to pytam.
wrola

Postprzez szerszon » wtorek 25 października 2016, 21:31

wrola napisał(a):Nie trzeba od razu obrażać .
Przepraszam , ale tylko stwierdzam fakt.
A jaką ma być, skoro moja droga jest oznakowana jako droga z pierwszeństwem?!
A to podporządkowanej nie widać ?
I skąd ja mam wiedzieć, jak oznakowana jest droga tramwaju, skoro mnie obowiązują znaki po mojej prawej stronie a nie te, które ma tramwaj?
Jechał podporządkowaną ?
szerszon

Postprzez jasper1 » wtorek 25 października 2016, 22:03

Mam wrażenie, że pytanie ma charakter przedegzaminacyjny.
W tym miejscu z pozycji kandydata na kierowcę pojawia się poczucie, że torowisko nie należy do drogi (szczególnie na odcinku od Armii Krajowej do Klimasa), a ono jest częścią drogi z pierwszeństwem.

Jak to staje się jasne, to nie powinno być wątpliwości, że tramwaj ma pierwszeństwo, gdy sygnalizacja nie działa.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez waw » czwartek 27 października 2016, 02:05

szerszon napisał(a):Czy przejazd tramwajowy jest drogą podporządkowaną ?

Oczywiście że nie. Ale D-1 czasami daje pierwszeństwo przed tramwajem, np tu:
https://i.ytimg.com/vi/QxM82BCgNM8/maxresdefault.jpg
i na tym cała trudność polega.
waw

Postprzez eragon » czwartek 27 października 2016, 10:17

waw napisał(a):D-1 czasami daje pierwszeństwo przed tramwajem

Uważasz przykład z fotki adekwatny do głównego pytania ?? Raczej slabo.. Tu jest typowy przejazd tramwajowy, sygnalizacja i znaki dla każdego.. W pytaniu autora juz tak jasno nie jest oznakowany "przejazd" i dlatego na pierwszy rzut oka nie widać co do czego..
Obrazek
eragon

Postprzez nicniechce » czwartek 27 października 2016, 11:37

KD / PORD
Art. 5.
1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować się do poleceń i sygnałów dawanych przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli, sygnałów świetlnych oraz znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez te osoby, sygnały świetlne lub znaki drogowe.
2. Polecenia i sygnały dawane przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli mają pierwszeństwo przed sygnałami świetlnymi i znakami drogowymi.
3. Sygnały świetlne mają pierwszeństwo przed znakami drogowymi regulującymi pierwszeństwo przejazdu.

A więc: Wskazania osoby uprawninej --> sygnalizator --> znaki drogowe --> ustawa

Art. 2.
Użyte w ustawie określenia oznaczają:
droga – wydzielony pas terenu składający się z jezdni, pobocza, chodnika, drogi dla pieszych lub drogi dla rowerów, łącznie z torowiskiem pojazdów szynowych znajdującym się w obrębie tego pasa, przeznaczony do ruchu lub postoju pojazdów, ruchu pieszych, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt;

Art. 1
skrzyżowanie – przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową, z drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą wewnętrzną;

Czyli:
1. Tramwaj jest na tej samej drodze co auto, więc nie zachodzi tu potrzeba regulowania pierwszeństwa przejazdu jak na skrzyżowaniu - czyli sygnalizator oraz znak D-1 nie dotyczą "stosunków" między drogą asfaltowa a torowiskiem.
Sygnalizator oraz znak D-1 wskazują na możliwość i regulują pierwszeństwo wjechania na skrzyżowanie (gdzie w myśl przepisów w tym przypadku przecięcie pasa ruchu z torowiskiem nim nie jest).

Wracając do pytania - nie wiem jaki przepis reguluje tu pierwszeństwo przejazdu pomiędzy autem i tramwajem znajdującym się na tej samej drodze - jednakże wiem że to tramwaj ma pierwszeństwo. Chciałem tylko wyjaśnić dlaczego znak oraz sygnalizator nie wskazują pierwszeństwa pomiędzy autem a tramwajem.
nicniechce

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze