Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez LeszkoII » środa 19 października 2016, 15:52
przez wrola » czwartek 20 października 2016, 00:25
szerszon napisał(a):Tramwaj jechał równolegle. Może miał D-1 ? Jak masz sygnał zielony S-1 to tniesz ostro w lewo nie przejmując się że z kierunku przeciwnego mogą też mieć zielone ? Przecież nie widzisz i co ciebie może to obchodzić ?wrola napisał(a):
To mam zgadywać i wybierać sobie, czego dotyczy D-1? Tramwaj nie ma A-7 - ale skąd mam to wiedzieć, skoro obchodzą mnie znaki które mam ja, a nie te, które ma tramwaj? To na nie mam zwracać uwagę...![]()
??? O czym ty piszesz? Rozmawiamy o sytuacji ze znakiem "droga z pierwszeństwem" stojącym przed torowiskiem i zbliżającym się tramwajem, a nie o sygnalizacji świetlnej.Paragraf 1Jakie to ma w ogóle oparcie w przepisach? Jak prawnie uzasadnić to, że D-1 nie dotyczy torowiska? Nie interesują mnie opinie, tylko przepisy.
przez eragon » czwartek 20 października 2016, 09:04
LeszkoII napisał(a):jak włączą sygnalizację świetlną, to pierwszeństwo tez ma tramwaj
przez LeszkoII » czwartek 20 października 2016, 15:41
przez eragon » czwartek 20 października 2016, 20:39
LeszkoII napisał(a):gdyby dla samochodów nadawany był zielony z S-1
przez szerszon » czwartek 20 października 2016, 20:58
rozporządzenia w sprawie znaków i sygnałów. Poczciwa 170-tka.wrola napisał(a):
Paragraf 1 czego?
przez LeszkoII » piątek 21 października 2016, 20:17
przez wrola » poniedziałek 24 października 2016, 20:22
szerszon napisał(a):rozporządzenia w sprawie znaków i sygnałów. Poczciwa 170-tka.wrola napisał(a):
Paragraf 1 czego?
przez szerszon » poniedziałek 24 października 2016, 22:29
Proszę wybaczyć, ale nic nie poradzę na brak czytania ze zrozumieniem.wrola napisał(a):
To nic nie wyjaśnia. Tam napisali tylko co to jest droga z pierwszeństwem, a co - droga podporządkowana. Nie napisali natomiast skąd mam wiedzieć, że znak który widzę nie dotyczy przejazdu tramwajowego, do którego się zbliżam.
drodze z pierwszeństwem — rozumie się przez to
drogę oznakowaną jako droga z pierwszeństwem,
na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania
ma pierwszeństwo w stosunku do kierujących zbli-
żających się do skrzyżowania drogą oznakowaną
jako podporządkowana;
przez wrola » wtorek 25 października 2016, 13:49
szerszon napisał(a):Proszę wybaczyć, ale nic nie poradzę na brak czytania ze zrozumieniem.
szerszon napisał(a):Czy przejazd tramwajowy jest drogą podporządkowaną ?
przez szerszon » wtorek 25 października 2016, 21:31
Przepraszam , ale tylko stwierdzam fakt.wrola napisał(a):Nie trzeba od razu obrażać .
A to podporządkowanej nie widać ?A jaką ma być, skoro moja droga jest oznakowana jako droga z pierwszeństwem?!
Jechał podporządkowaną ?I skąd ja mam wiedzieć, jak oznakowana jest droga tramwaju, skoro mnie obowiązują znaki po mojej prawej stronie a nie te, które ma tramwaj?
przez jasper1 » wtorek 25 października 2016, 22:03
przez waw » czwartek 27 października 2016, 02:05
szerszon napisał(a):Czy przejazd tramwajowy jest drogą podporządkowaną ?
przez eragon » czwartek 27 października 2016, 10:17
waw napisał(a):D-1 czasami daje pierwszeństwo przed tramwajem
przez nicniechce » czwartek 27 października 2016, 11:37