Wymuszenie przy zmianie pasa ruchu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wymuszenie przy zmianie pasa ruchu

Postprzez Badura » czwartek 06 października 2016, 18:32

Czysto teoretycznie. Pojazd A i B jadą drogą dwupasmową jednokierunkową. Pojazd A jedzie ze stałą prędkością na prawym pasie. Pojazd B wyprzedza A i zajmuje prawy pas ruchu tuż przed maską pojazdu A. Z przyczyn niezależnych, np. wyskoczyła sarna na drogę, pojazd B jest zmuszony do gwałtownego hamowania, pojazd A uderza w tył pojazdu B ze względu na bardzo małą odległość po wyprzedzaniu, czas reakcji i takie tam pierdy.
Wina B bo wymusił niejako pierwszeństwo czy A, bo nie zachował odpowiedniej odległości od B?
Badura

Re: Wymuszenie przy zmianie pasa ruchu

Postprzez LeszkoII » czwartek 06 października 2016, 20:33

Badura napisał(a):Pojazd B wyprzedza A i zajmuje prawy pas ruchu tuż przed maską pojazdu A.
Badura napisał(a):Z przyczyn niezależnych, np. wyskoczyła sarna na drogę, pojazd B jest zmuszony do gwałtownego hamowania
"Udowadniasz niewinność" i jesteś niewinny mimo że "wjechałeś tuz przed maskę". Proste?

A tak poważniej, czego oczekujesz zadając tak sformułowane pytanie na tym forum?
LeszkoII

Postprzez Badura » czwartek 06 października 2016, 20:42

Interesuję się w mniejszym lub większym stopniu bezpieczeństwem w ruchu drogowym i zadałem to "trywialne" pytanie, aby po odpowiedzi zadać takie, które mnie męczy od wielu tygodni i wcale nie jest takie oczywiste. A więc kogo wina? Rozpatrzmy opcję że nie ma świadków ani nagrań z kamery.
Pojazd który "wymusił" i znajduje się na swoim pasie rozumiem jest czysty, bo ten z tyłu nie zachował odstępu?

EDIT:
albo nie, przepraszam. zróbmy tak. Jest nagranie z wideorejestratora samochodu A jak B pakuje się prosto pod maskę i gwałtownie hamuje. Wina oczywista prawda? proszę tylko o potwierdzenie, bez tego nie ruszę dalej dyskusji
Badura

Postprzez JAKUB » czwartek 06 października 2016, 21:16

Wina pojazdu - A.
Wideorejestrator nie jest dowodem dla sądu, więc ja będąc pojazdem B od razu zarządałbym odrzucenia tego dowodu w protokółach policji (nieskutecznie) to później skutecznie w sądzie. Ważne, aby nagrania nie oglądać, bo komentarze są protokółowane i te stają się dla sądu dowodem. Ale to poza tematem.

Winny pojazd - A
JAKUB

Postprzez papadrive » czwartek 06 października 2016, 21:34

Przepisy, co prawda, nie precyzują kiedy (w jakiej odległości) należy zjechać na prawy pas ruchu po wyprzedzeniu, ale jest nakaz upewnienia się przed rozpoczęciem manewru, czy:
Art. 24.1.1. ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu;
.
Z takiego zapisu można wnioskować, że na pas prawy należy powrócić tak, aby nie utrudnić ruchu wyprzedzanemu.
Gdyby nie nagłe zdarzenie (sarna), pewnie nie miałoby to wpływu na bezpieczeństwo, ale z drugiej strony, wyprzedzający powinien brać pod uwagę i taką sytuację. Gdyby nie spieszył się z powrotem na prawy, to w razie nagłego hamowania oba pojazdy znajdowałyby się na sąsiednich pasach i najechanie na tył wyprzedzającego, nie miałoby miejsca.
Jeśli całe zdarzenie byłoby zarejestrowane przez wyprzedzanego, wątpliwości o winie wyprzedzającego, raczej nie powinno być. Gorzej, gdyby nie było żadnego świadka. Wtedy jest słowo przeciw słowu i dylemat, kto zawinił? :?
===
Dla sądu nie, ale często policja, na miejscu zdarzenia, ogląda nagranie i na jego podstawie ustala winowajcę i jeśli sprawa kończy się mandatem (zgoda winnego), koniec pieśni.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez sankila » piątek 07 października 2016, 02:00

JAKUB napisał(a):Wideorejestrator nie jest dowodem dla sądu, więc ja będąc pojazdem B od razu zarządałbym odrzucenia tego dowodu
To nie do końca prawda... Art. 308 kpc "sąd może dopuścić dowód z filmu [...] i innych przyrządów utrwalających albo przenoszących obraz lub dźwięki".
Ja nie przedstawiam nagrania jako dowodu popełnienia przestępstwa (wtedy mógłbyś żądać odrzucenia), tylko jako dowód prawdziwości moich zeznań.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez LeszkoII » piątek 07 października 2016, 19:44

Dowodem jest to, co sąd uzna za dowód. Ja to przeczytałem, nie wymyśliłem :roll:
LeszkoII

Powrót do Sytuacje na drodze