Parę pytań odnośnie sygnalizacji S1 i S2

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Parę pytań odnośnie sygnalizacji S1 i S2

Postprzez Alpheus » poniedziałek 03 października 2016, 20:52

Witam serdecznie,
mam do Was kilka pytań, które mogą wydawać się banalne.

1. Sygnalizator S1 - lewoskręt
Czy podczas nadawania zielonego sygnału, chcąc skręcić w lewo, mam prawo wyjechać za sygnalizator, do linii przerywanej P-1E, jeżeli z naprzeciwka jedzie pojazd?
Czy jeżeli światło zmieni mi się na czerwone, gdy będę przepuszczał ten pojazd, a następnie pojadę (będąc za sygnalizatorem), popełnię wykroczenie?

2. Sygnalizator S2 - gasnąca zielona strzałka
Wyobraźcie sobie taką sytuację - podjeżdżam do sygnalizatora, zatrzymuję się i zapala się zielona strzałka. Podjeżdżam - jestem ponad połową samochodu na przejściu dla pieszych, a tu nagle strzałka gaśnie - jechać czy stać / cofać?

3. Ta sama sytuacja co w drugim pytaniu, tyle że stoję przy linii warunkowego zatrzymania, przepuszczając pojazdy, a strzałka już zgasła. Czy w takiej sytuacji, jak zostanie to zauważone, mogę zapłacić mandat za wjechanie na czerwonym, mimo że, gdy podjeżdżałem do linii warunkowego zatrzymania, fizycznie miałem warunkową strzałkę?
10.08.2016: Odebrane:)
Alpheus

Re: Parę pytań odnośnie sygnalizacji S1 i S2

Postprzez waw » wtorek 04 października 2016, 01:40

Alpheus napisał(a):1. Sygnalizator S1 - lewoskręt
Czy podczas nadawania zielonego sygnału, chcąc skręcić w lewo, mam prawo wyjechać za sygnalizator, do linii przerywanej P-1E, jeżeli z naprzeciwka jedzie pojazd?
Tak, pod warunkiem, że nie zablokujesz innych relacji skrętnych.
Alpheus napisał(a):Czy jeżeli światło zmieni mi się na czerwone, gdy będę przepuszczał ten pojazd, a następnie pojadę (będąc za sygnalizatorem), popełnię wykroczenie?
Nie. Karany jest tylko wjazd za sygnalizator, a ty czynność tą wykonałeś jak była jeszcze legalna

Alpheus napisał(a):2. Sygnalizator S2 - gasnąca zielona strzałka
Wyobraźcie sobie taką sytuację - podjeżdżam do sygnalizatora, zatrzymuję się i zapala się zielona strzałka. Podjeżdżam - jestem ponad połową samochodu na przejściu dla pieszych, a tu nagle strzałka gaśnie - jechać czy stać / cofać?
Jak już wjechałeś to powinieneś kontynuować jazdę.
Alpheus napisał(a):3. Ta sama sytuacja co w drugim pytaniu, tyle że stoję przy linii warunkowego zatrzymania, przepuszczając pojazdy, a strzałka już zgasła. Czy w takiej sytuacji, jak zostanie to zauważone, mogę zapłacić mandat za wjechanie na czerwonym, mimo że, gdy podjeżdżałem do linii warunkowego zatrzymania, fizycznie miałem warunkową strzałkę?
Nie. Ważne żebyś wjechał za sygnalizator gdy pali się zielona strzałka.

Mam nadzieję, że jasno wyjaśniłem ;)
waw

Postprzez Henq » niedziela 09 października 2016, 22:04

waw napisał(a):Nie. Ważne żebyś wjechał za sygnalizator gdy pali się zielona strzałka.

Tak zapłaci mandat, zatrzymał się przed sygnalizatorem. Swoją drogą sygnalizator i linia warunkowego zatrzymania :wow: coś nie bardzo. Albo zatrzymuje się przed sygnalizatorem, albo sygnalizator nie działa i zatrzymuje się na linii warunkowego zatrzymania. Ciężko wyobrazić sobie sytuację by pojazd mając sygnalizator kierunkowy wjeżdżał na skrzyżowanie i zatrzymywał się przed linią wz :eek2: jak ma zielone również się zatrzyma?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez waw » niedziela 09 października 2016, 23:15

Henq napisał(a):Tak zapłaci mandat, zatrzymał się przed sygnalizatorem. Swoją drogą sygnalizator i linia warunkowego zatrzymania :wow: coś nie bardzo. Albo zatrzymuje się przed sygnalizatorem, albo sygnalizator nie działa i zatrzymuje się na linii warunkowego zatrzymania. Ciężko wyobrazić sobie sytuację by pojazd mając sygnalizator kierunkowy wjeżdżał na skrzyżowanie i zatrzymywał się przed linią wz :eek2: jak ma zielone również się zatrzyma?

Linia warunkowego zatrzymania by przepuścić pojazdy z kierunku poprzecznego. Autor wątku pytał o strzałkę nadawaną przez sygnalizator S-2, czyli kolizyjny z warunkową strzałką. Sygnalizacja kierunkowa to S-3.
waw

Postprzez Henq » poniedziałek 10 października 2016, 07:24

waw napisał(a):Linia warunkowego zatrzymania by przepuścić pojazdy z kierunku poprzecznego.

nie ma takiej linii :eek2: jak. niby taka linia miała by wyglądać?

waw napisał(a):Autor wątku pytał o strzałkę nadawaną przez sygnalizator S-2, czyli kolizyjny z warunkową strzałką. Sygnalizacja kierunkowa to S-3.

linia wz malowana jest przed sygnalizatorem lub przed pasami nie ma znaczenia czy to s-1 czy s-2 czy s-3
zgodnie z tym wjazd za s-2 dozwolony jest po zatrzymaniu przed sygnalizatorem, skoro linia wz malowana jest przed sygnalizatorem to tam ma się zatrzymać, jeżeli przepuscił pojazdy i pieszych i zgaśnie strzalka z s-2 to wjazd jest zabroniony i tak dostanie mandat.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 10 października 2016, 07:51

Alpheus napisał(a):stoję przy linii warunkowego zatrzymania, przepuszczając pojazdy, a strzałka już zgasła
Mógłbyś się skutecznie bronić choćby w oparciu o fakt, że zielona strzałka zapala się i gaśnie bez żadnego dodatkowego sygnału "przejściowego". Takim sygnałem przejściowym (pomiędzy sekwencją: zielony - czerwony - zielony) jest sygnał żółty i czerwony trwający 1 sek. oraz sygnał żółty trwający 3 sekundy. W przypadku sygnalizatora S-2 nie ma odpowiednika, podobnie jak dla wielu innych sygnalizatorów (np. na przejeździe kolejowym).
LeszkoII

Powrót do Sytuacje na drodze