Parę niejasności na drodze

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Parę niejasności na drodze

Postprzez ekhmmm » środa 28 września 2016, 17:52

Witam,

Jestem już po kursie i jutro mnie czeka egzamin praktyczny. Mam parę wątpliwości którymi chciałbym się z wami podzielić i poprosić o wyjaśnienie :)

1. Jadę ulicą Pojezierską i skręcam w prawo w ulicę Włókniarzy. Po uprzednim zatrzymaniu się przed sygnalizacją(zielona strzałka) i upewnieniu się ruszam po czym dojeżdżam do drogi poprzecznej. Tutaj pojawia się szeroka linia przerywana tzw. krawędziowa. Teoretycznie mam pas na który mogę wjechać więc nie muszę czekać aż będzie luka między samochodami, ale z drugiej strony któryś z samochodów na wysokości skrzyżowania może zmienić pas(mimo że chyba nie powinien) więc jakie zachowanie będzie najlepsze w danej sytuacji? Poniżej obrazki instruktażowe :)
Obrazek
https://www.google.pl/maps/@51.7991872,19.4248758,3a,75y,279.22h,75.99t/data=!3m7!1e1!3m5!1sxUdPnrsluWQ7CIkfoNNr5w!2e0!6s%2F%2Fgeo3.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3DxUdPnrsluWQ7CIkfoNNr5w%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dsearch.TACTILE.gps%26thumb%3D2%26w%3D392%26h%3D106%26yaw%3D181.64403%26pitch%3D0!7i13312!8i6656

2. Jadę na parkingu pod blokiem w którym nie ma zbyt dużo miejsca bo pełno aut. Mam zaparkować z prawej strony prostopadle, ale nie mam +/- 2m od samochodu z prawej strony i teraz czy powinienem mimo wszystko wjechać na tyle ile będę mógł i dokonać korekty poprzez cofnięcie i pewne ustawienie czy raczej odbić do lewej strony parkingu(jazda pod prąd?) bym miał ok 2m i dopiero rozpocząć parkowanie?

3. Czy takie drogie poprzeczne jak tutaj -> https://www.google.pl/maps/@51.7897603,19.4477796,3a,75y,22.53h,86.5t/data=!3m6!1e1!3m4!1sgn79Uwcs8ooNSWlYX1h82Q!2e0!7i13312!8i6656 są uważane za gruntowe?

Z góry dziękuję za pomoc :)
Pozdrawiam
ekhmmm

Re: Parę niejasności na drodze

Postprzez Armani » czwartek 29 września 2016, 00:49

ekhmmm napisał(a):1. Jadę ulicą Pojezierską i skręcam w prawo w ulicę Włókniarzy. Po uprzednim zatrzymaniu się przed sygnalizacją(zielona strzałka) i upewnieniu się ruszam po czym dojeżdżam do drogi poprzecznej. Tutaj pojawia się szeroka linia przerywana tzw. krawędziowa. Teoretycznie mam pas na który mogę wjechać więc nie muszę czekać aż będzie luka między samochodami, ale z drugiej strony któryś z samochodów na wysokości skrzyżowania może zmienić pas(mimo że chyba nie powinien) więc jakie zachowanie będzie najlepsze w danej sytuacji?

Jeśli wcześniej miałeś warunkowy skręt w prawo, to dojeżdżasz do krzyżówki i się zatrzymujesz. Kierowcy jadąc ulica Włókniarzy, z prawej strony mają przerywaną linie, czyli teoretycznie mijając sygnalizator, mogą zmienić pas, na który Ty chcesz właśnie wjechać - żaden mądry kierowca oczywiście tak nie zrobi, ale wiadomo, ilu mamy tych "Niedzielnych" i BAM gwarantowane ;)

Najlepiej przeczekać aż samochody przejadą, tudzież dostaną czerwone i wtedy rura (MUSISZ KONIECZNIE UWAŻAĆ NA PIESZYCH, bo oni też będą mieli wtedy zielone).

ekhmmm napisał(a):2. Jadę na parkingu pod blokiem w którym nie ma zbyt dużo miejsca bo pełno aut. Mam zaparkować z prawej strony prostopadle, ale nie mam +/- 2m od samochodu z prawej strony i teraz czy powinienem mimo wszystko wjechać na tyle ile będę mógł i dokonać korekty poprzez cofnięcie i pewne ustawienie czy raczej odbić do lewej strony parkingu(jazda pod prąd?) bym miał ok 2m i dopiero rozpocząć parkowanie?

Egzaminator rzadko wskazuje docelowe miejsce parkowania. Raczej wygląda to tak, że wjeżdżacie w jakąś ulicę i mówi, że masz znaleźć miejsce i zaparkować prostopadle. Jeśli wskaże Ci miejsce to zaparkowania, to nie będzie to takie, gdzie będziesz wjeżdżał "na styk", a w ciasnotę nie może Cię wprowadzić.

ekhmmm napisał(a):3. Czy takie drogie poprzeczne jak tutaj -> https://www.google.pl/maps/@51.7897603,19.4477796,3a,75y,22.53h,86.5t/data=!3m6!1e1!3m4!1sgn79Uwcs8ooNSWlYX1h82Q!2e0!7i13312!8i6656 są uważane za gruntowe?

Z reguły droga gruntowa to droga z gliny, żużla, żwiru itp.,krótsza niż 20m. Jak dla mnie ta droga NIE jest gruntową, a wyjeżdżając z niej, jesteś na pewno "podporządkowany" ;)
Kategoria B - 13.05.2009r - teoria/praktyka za pierwszym razem.
Kategoria D - 17.08.2015r - teoria - za pierwszym razem, 11.09.2015r praktyka - za drugim.
Armani

Postprzez ekhmmm » czwartek 29 września 2016, 08:15

Armani napisał(a):Egzaminator rzadko wskazuje docelowe miejsce parkowania. Raczej wygląda to tak, że wjeżdżacie w jakąś ulicę i mówi, że masz znaleźć miejsce i zaparkować prostopadle. Jeśli wskaże Ci miejsce to zaparkowania, to nie będzie to takie, gdzie będziesz wjeżdżał "na styk", a w ciasnotę nie może Cię wprowadzić.

Załóżmy tak hipotetycznie że mam zaparkować prostopadle po prawej stronie a odległość od samochodów wynosi mniej niż 2m. Proszę powiedz co wtedy powinienem zrobić?

Armani napisał(a):Z reguły droga gruntowa to droga z gliny, żużla, żwiru itp.,krótsza niż 20m. Jak dla mnie ta droga NIE jest gruntową, a wyjeżdżając z niej, jesteś na pewno "podporządkowany" ;)

Właśnie też mi się wydaję że jestem "podporządkowany", aczkolwiek na tej głównej ulicy nie ma znaku określającego pierwszeństwo, dlatego zastanawia mnie ta sytuacja.
ekhmmm

Postprzez gumik » czwartek 29 września 2016, 09:03

Armani napisał(a):Z reguły droga gruntowa to droga z gliny, żużla, żwiru itp.,krótsza niż 20m. Jak dla mnie ta droga NIE jest gruntową, a wyjeżdżając z niej, jesteś na pewno "podporządkowany"

Jeśli nie jest ona gruntowa, ani nie jest drogą wewnętrzną (brak oznakowania), to dlaczego wyjeżdżając z niej jest "podporządkowany"? Czy w tym przypadku nie działa zasada prawej dłoni? Brak tam znaków mówiących o pierwszeństwie.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez LeszkoII » czwartek 29 września 2016, 13:21

gumik napisał(a):Jeśli nie jest ona gruntowa, ani nie jest drogą wewnętrzną (brak oznakowania), to dlaczego wyjeżdżając z niej jest "podporządkowany"?
Wyjazd z tej ulicy (od drugiej strony): https://goo.gl/maps/kxwkzXfGwVT2
Rozumiem, że skrzyżowanie o nieuregulowanych znakami zasadach pierwszeństwa :lol: Jednak jest - częściowo, bo na Limanowskiego stoi D-1, ale o tym nie wie wyjeżdżający ze Snycersiej.
Niestety tak się u nas nie-znakuje drogi, potrzeba "trupa albo kaleki" żeby ktoś w końcu zaczął myśleć i robić to, za co mu płacą.
LeszkoII

Postprzez ekhmmm » czwartek 29 września 2016, 13:27

LeszkoII napisał(a):
gumik napisał(a):Jeśli nie jest ona gruntowa, ani nie jest drogą wewnętrzną (brak oznakowania), to dlaczego wyjeżdżając z niej jest "podporządkowany"?
Wyjazd z tej ulicy (od drugiej strony): https://goo.gl/maps/kxwkzXfGwVT2
Rozumiem, że skrzyżowanie o nieuregulowanych znakami zasadach pierwszeństwa :lol: Jednak jest - częściowo, bo na Limanowskiego stoi D-1, ale o tym nie wie wyjeżdżający ze Snycersiej.
Niestety tak się u nas nie-znakuje drogi, potrzeba "trupa albo kaleki" żeby ktoś w końcu zaczął myśleć i robić to, za co mu płacą.

Tylko że wjeżdżając z Limanowskiego w Snycerską mamy znak że droga jednokierunkowa, ale z drugiej strony Snycerskiej mamy nakaz skrętu w prawo czyli musimy skręcić w Snycerską. Więc się pogubiłem w którą stronę jest to ulica jednokierunkowa 0_o
ekhmmm

Postprzez LeszkoII » czwartek 29 września 2016, 19:24

Nie zwróciłem uwagi na znak D-3.
LeszkoII

Postprzez papadrive » czwartek 29 września 2016, 19:52

Jednokierunkowa jest tylko na pewnym odcinku. Dalej jest dwukierunkowa.
https://goo.gl/maps/BbygNmmgY6z
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez ekhmmm » czwartek 29 września 2016, 19:54

ekhmmm

Postprzez gumik » czwartek 29 września 2016, 20:55

Nie widzę powodu żeby nie traktować tych dróg jako równorzędne. Świetne miejsce do wymuszania odszkodowań. ;)
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Henq » czwartek 29 września 2016, 21:22

ekhmmm napisał(a):
1 ...ale z drugiej strony któryś z samochodów na wysokości skrzyżowania może zmienić pas(mimo że chyba nie powinien)

Dlaczego uważasz, że nie powinien?
Przecież może. Są linie przerywane więc nic nie zabrania zmiany pasa, najlepsze rozwiązanie, niestety, czekać aż wszyscy przejadą, albo ktoś wpuści w razie korku :( i tak trzeba uważać jak wpuszczają czy inni nie zmieniają pasa widząc lukę.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez ekhmmm » piątek 30 września 2016, 07:54

Henq napisał(a):
ekhmmm napisał(a):
1 ...ale z drugiej strony któryś z samochodów na wysokości skrzyżowania może zmienić pas(mimo że chyba nie powinien)

Dlaczego uważasz, że nie powinien?
Przecież może. Są linie przerywane więc nic nie zabrania zmiany pasa, najlepsze rozwiązanie, niestety, czekać aż wszyscy przejadą, albo ktoś wpuści w razie korku :( i tak trzeba uważać jak wpuszczają czy inni nie zmieniają pasa widząc lukę.

Raz jak jechałem z instruktorem i czekałem aż przejadą samochody to instruktor miał pretensje że czemu nie wjeżdżam na ten pas prawy tylko czekam aż przejadą...
ekhmmm

Postprzez sankila » piątek 30 września 2016, 23:47

Tu nie ma skrzyżowania - droga kończy się krawężnikiem. Dalej jest jakaś dojazdówka do garaży.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez gumik » sobota 01 października 2016, 00:19

Czy zarządca drogi publicznej nie powinien w takim przypadku zadbać o postawienie znaku "droga wewnętrzna"?
gumik

Postprzez Henq » sobota 01 października 2016, 18:15

sankila napisał(a):Tu nie ma skrzyżowania

Tu jest skrzyżowanie!
sankila napisał(a):- droga kończy się krawężnikiem.

jakieś nowe wytyczne do drogi?
sankila napisał(a):Dalej jest jakaś dojazdówka do garaży.

Normalna droga z bruku.
---

gumik napisał(a):Czy zarządca drogi publicznej nie powinien w takim przypadku zadbać o postawienie znaku "droga wewnętrzna"?

To nie jest droga wewnętrzna, normalne skrzyżowanie nieoznakowane.
Co do znaków droga wewnętrzna to nie odpowiada za nie zarządca drogi publicznej a właściciel lub zarządca terenu.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze