Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździ

Postprzez Ania26 » poniedziałek 26 września 2016, 21:01

LeszkoII napisał(a):
Henq napisał(a):No więc, dlaczegóż to nie chcesz się stosować do dyspozycji znaków drogowych odnoszących się do kierunku jazdy? Czyżby C-12 nie był jasno i wyraźnie czytelny?
Ponieważ nie uznaję okrężnego i nieokrężnego kierunku jazdy, toteż nie zmieniam kierunku(jazdy) z jednego na inny przy wjeździe na SoRO oznaczonym C-12 ani przy wyjeździe z takiego skrzyżowania.

Problem w tym, że ty nie uznajesz ruchu okrężnego - czyli ruchu w kierunku wskazanym na znaku C-12.

papadrive napisał(a):W art. 2 nie ma definicji kierunku jazdy, bo i po co?

Masz rację. Po co definiować coś co jest powszechnie znane?
Kierunek jazdy to kierunek w jakim odbywa się jazda. Chyba nie ma osoby, która się nie zgodzi?

papadrive napisał(a):Masz za to w innych przepisach, szczególnie w rozporządzeniu o znakach.
§ 35. 1. Znaki:
1) C-1 „nakaz jazdy w prawo przed znakiem”,
2) C-2 „nakaz jazdy w prawo za znakiem”

Ciekawa jestem, czy wiesz jaka jest różnica między nakazem jazdy w prawo/lewo i nakazem ruchu w prawo/lewo oraz
nakazem jazdy z prawej strony znaku i nakazem jazdy w kierunku wskazanym na znaku C-12.....
Raczej nie powinno być z tym problemu u osoby, która wie co to jest ruch okrężny.
Ania26

Postprzez gumik » poniedziałek 26 września 2016, 22:11

szerszon napisał(a):
gumik napisał(a):Czy np. na takim rondzie linia P-1 ma rację bytu? https://goo.gl/maps/roqGA7VybXF2
Czy jeśli na rondzie jest linia P-1 biegnąca dookoła wyspy (jak w przykładzie powyżej), to czy jest to zgodne z prawem?
.

Moje google strajkuje, ale są dwa SoRO w Warszawie na Żwirki i Wigury przy lotnisku, gdzie przy identycznej geometrii nie masz linii P-1 krótkiej.
Który zarządca popełnił błąd ?

Chodziło mi o rondo Lewandowskiej w Krakowie.
Nie wiem kto popełnił błąd. To ja pytam. ;-)

szerszon napisał(a):Z dz.U 220 załącznik 2 pkt 2.2.1.2
Znak P-1b „linia pojedyncza przerywana — krótka”
(rys. 2.2.1.2) stosuje się do wyznaczenia pasów ruchu
pomiędzy skrzyżowaniami na drogach o dopuszczalnej
prędkości do 70 km/h.

To albo mamy skrzyżowanie co wynika z C-12+A-7 albo skrzyżowania, bo zastosowano P-1 krótką.Tylko trochę kiepsko oznakowane :lol: :lol: :lol:

Czyli rozumiem, że odpowiedź na pytanie "czy można stosować takie oznaczenie" brzmi nie?
Jeśli dobrze to zrozumiałem, to nasuwają mi się kolejne pytania:
1. Jak powinno się znakować takie ronda? (o to pytałem już wcześniej, ale nie odpowiedziałeś)
2. Jaka linia jest przy wewnętrznej krawędzi ronda Jana Szala w Warszawie?
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez szerszon » poniedziałek 26 września 2016, 22:53

Ania26 napisał(a):
Problem w tym, że ty nie uznajesz ruchu okrężnego - czyli ruchu w kierunku wskazanym na znaku C-12.

.
Nie uznajemy kierunku jazdy wskazanym na C-12.
Kierunek jazdy to kierunek w jakim odbywa się jazda. Chyba nie ma osoby, która się nie zgodzi?
Zgadza się. Tylko nie zawsze kierunek jazdy jest równoznaczny z kierunkiem ruchu. F-10 z jednoczesnym T-18 dalej was boli. :lol:
Ciekawa jestem, czy wiesz jaka jest różnica między nakazem jazdy w prawo/lewo i nakazem ruchu w prawo/lewo
W którym przepisie jest napisane o nakazie ruchu w prawo/lewo ?
nakazem jazdy w kierunku wskazanym na znaku C-12.....
Dalej czekamy na przepis traktujący o nakazie jazdy na C-12

gumik napisał(a):Chodziło mi o rondo Lewandowskiej w Krakowie.
Nie wiem kto popełnił błąd. To ja pytam. ;-)
Chyba z 220 wynika kto popełnił błąd.
1. Jak powinno się znakować takie ronda?
Jak wynika z 220 wiemy jak się nie powinno.
Na pewno nie P-1
szerszon

Postprzez gumik » poniedziałek 26 września 2016, 22:59

szerszon napisał(a):
1. Jak powinno się znakować takie ronda?
Jak wynika z 220 wiemy jak się nie powinno.
Na pewno nie P-1

Dzięki za odpowiedzi. Niestety zaprzeczenia niewiele mi tu wyjaśniają. Czy ktoś umie szczegółowo odpowiedzieć na powyższe pytania?
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez sankila » wtorek 27 września 2016, 00:46

papadrive napisał(a):Zapoznaj się z tą, która obowiązuje kierujących. Jest jedna, jak dla psa.
Ponawiam pytanie: która obowiązuje kierujących?

1/ skrzyżowanie - przecięcie lub połączenie dróg w jednym poziomie, zapewniające pełną lub częściową możliwość kierunku jazdy, którego obszar obejmuje wspólną część przecinających się lub łączących się dróg oraz odcinki tych dróg[...]spowodowane [...]wyspami kanalizującymi".

2/ skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami, utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia
papadrive napisał(a):Oczywiście, że na skrzyżowaniach mogą występować krótkie odcinki jezdni o jednym kierunku ruchu, kierujące strumienie pojazdów w różnych kierunkach i oddzielone wyspami kanalizującymi ruch.
Z powyższego twierdzenia wynika, że mówisz o def 1, która ma odcinki dróg i wyspy kanalizujące, a nie o def. 2, która ich nie ma i mieć nie może.
Ale def. 2 jest przecież w UoRD, więc dlaczego twierdzisz, że nie obowiązuje kierujących?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » wtorek 27 września 2016, 07:05

gumik napisał(a):. Niestety zaprzeczenia niewiele mi tu wyjaśniają. Czy ktoś umie szczegółowo odpowiedzieć na powyższe pytania?
Polecam postudiować załącznik 2 z 220 jakie linie POWINNO się stosować.
szerszon

Postprzez Ania26 » wtorek 27 września 2016, 07:38

szerszon napisał(a):
Ciekawa jestem, czy wiesz jaka jest różnica między nakazem jazdy w prawo/lewo i nakazem ruchu w prawo/lewo

W którym przepisie jest napisane o nakazie ruchu w prawo/lewo ?

Paragraf 35. Czyżbyś go nie znał?

szerszon napisał(a):
Zgadza się. Tylko nie zawsze kierunek jazdy jest równoznaczny z kierunkiem ruchu.

Tak? A czym się różni jeden i ten sam kierunek? Nawet w paragrafie 35 stosuje sie zamiennie - nakaz jazdy / nakaz ruchu w kierunku zgodnym ze znakiem.

szerszon napisał(a):
Ania26 napisał(a):Problem w tym, że ty nie uznajesz ruchu okrężnego - czyli ruchu w kierunku wskazanym na znaku C-12.

Nie uznajemy jazdy w kierunku wskazanym na C-12.

Zatem łamiesz zasadę prawa określoną w paragrafie 36. Na szczęście policja coraz częściej wyłapuje takich jak ty.

gumik napisał(a):Jaka linia jest przy wewnętrznej krawędzi ronda Jana Szala w Warszawie?

Taka sama jak i przy zewnętrznej krawędzi jezdni: P-7a.
Ania26

Postprzez gumik » wtorek 27 września 2016, 07:58

szerszon napisał(a):
gumik napisał(a):. Niestety zaprzeczenia niewiele mi tu wyjaśniają. Czy ktoś umie szczegółowo odpowiedzieć na powyższe pytania?
Polecam postudiować załącznik 2 z 220 jakie linie POWINNO się stosować.

Zapewne tam jest wiele wyjaśnione. Ustawa ma kilkaset stron, więc byłoby szybciej i prościej gdybyś nakierował mnie na której stronie szukać tych informacji. Również unikniemy ryzyka, że coś źle zrozumiem.
gumik

Postprzez szerszon » wtorek 27 września 2016, 08:14

Ania26 napisał(a):Paragraf 35. Czyżbyś go nie znał?
Znam. Nawet cały, czego nie można powiedzieć o tobie.
2. Znaki, o których mowa w ust. 1, obowiązują na
najbliższym skrzyżowaniu lub w miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy.
Gdzie jest napisane o możliwości zmiany kierunku RUCHU ?
Tak? A czym się różni jeden i ten sam kierunek?
No tak. Jedziesz na wprost w linii prostej vs jedziesz na wprost po łuku. Widać różnicę ? Czy jedziesz cały czas tym samym torem jazdy ? Boli was F-10 i T-18 :lol: :lol: :lol:

gumik napisał(a): Ustawa ma kilkaset stron,.
Plizzzz ..rozporządzenie.Ciężko z kimś dyskutować , kto nie odróżnia ustawy od rozporządzenia lub artykułu od paragrafu. Przecież podałem. Załącznik 2. Pozostaje kilkanaście stron.
szerszon

Postprzez Ania26 » wtorek 27 września 2016, 08:50

szerszon napisał(a):
Ania26 napisał(a):Paragraf 35. Czyżbyś go nie znał?
Znam. Nawet cały, czego nie można powiedzieć o tobie.

Dałeś jednak dowód, że nie znasz.
szerszon napisał(a):
2. Znaki, o których mowa w ust. 1, obowiązują na
najbliższym skrzyżowaniu lub w miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy.
Gdzie jest napisane o możliwości zmiany kierunku RUCHU ?

W tym samym paragrafie.
Znaki zobowiązują kierującego do ruchu w kierunku wskazanym strzałkami. Wcześniej jest mowa o nakazie jazdy w kierunku wskazanym na znaku.
Tak więc jazda i ruch w przypadku kierującego pojazdem są pojęciami tożsamymi tak samo jak kierunek w ktorym porusza się pojazd i kierunek w którym jedzie pojazd.
szerszon napisał(a):
Tak? A czym się różni jeden i ten sam kierunek?
No tak. Jedziesz na wprost w linii prostej vs jedziesz na wprost po łuku. Widać różnicę ?

Dlatego na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym Jedzies dookoła wyspy i kierunku jazdy nie zmieniasz - cały czas jedziesz w kierunku wskazanym na znaku C-12.

gumik napisał(a):
szerszon napisał(a):Polecam postudiować załącznik 2 z 220 jakie linie POWINNO się stosować.

Zapewne tam jest wiele wyjaśnione. Ustawa ma kilkaset stron, więc byłoby szybciej i prościej gdybyś nakierował mnie na której stronie szukać tych informacji. Również unikniemy ryzyka, że coś źle zrozumiem.

Daj spokój Gumik. Szerszon nic ci nie poda, bo nie ma żadnego przepisu na te bzdury, które wypisuje.
Ania26

Postprzez gumik » wtorek 27 września 2016, 09:11

szerszon napisał(a):Plizzzz ..rozporządzenie.Ciężko z kimś dyskutować , kto nie odróżnia ustawy od rozporządzenia lub artykułu od paragrafu. Przecież podałem. Załącznik 2. Pozostaje kilkanaście stron.

Ja nie dyskutuję. Ja pytam. Szkoda, że nie chcesz zacytować nic. Myślę, że inni by też skorzystali.
W każdym razie pytania zostają otwarte. Będę wdzięczny za odpowiedź.
gumik

Postprzez Henq » wtorek 27 września 2016, 17:33

simon1977 napisał(a):Wprost przeciwnie - każde skrzyżowanie musi być rozpatrywane jako jedno przecięcie się dróg.

Błąd nie samo przecięcie, czy też nie tylko przecięcie, definicja skrzyżowania przeczy temu.
simon1977 napisał(a):
Henq napisał(a):...rozpatrywać w świetle obwodu koła i poruszaniu się po tym obwodzie, albo innej figury: kwadratu, romba, trapezu, prostokąta; ale nadal poruszaniu się po obwodzie tych figur...
Ale aby dojechać do miejsca, z którego wystartowaliśmy to jeżeli jedziemy po kwadracie musimy cztery razy skręcić, a jeżeli jedziemy po okręgu to dojedziemy tam łukiem bez skręcania. Jedyne co c-12 określa, to w którą stronę będziemy jechać po tym kwadracie czy okręgu, bo bez c-12 możliwości byłyby dwie. Nic za to nie ma c-12 wspólnego z określeniem, czy będziemy jechać po kwadracie, czy po okręgu.

Kształt wyspy centralnej może być różny dlatego pisałem ogólnikowo, to że mamy C-12 informuje nas że ruch odbywa się dookoła i teraz placu wyspy itp a kształt tego tworu może być różny np:
Rynek miejski w Nowym Sączu

P.S. skoro dostałeś bana to czy przypadkiem pisanie z innego konta nie jest łamaniem regulaminu? :wink: :lol: :lol: :lol:
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez simon1977 » wtorek 27 września 2016, 18:53

Henq napisał(a):Błąd nie samo przecięcie, czy też nie tylko przecięcie...
Przeciecie, rozwidlenie czy polaczenie drog - mniejsza o to, istotne ze jedno. Za to przeciec, polaczen czy rozwidlen kierunkow ruchu az osiem. A w czterech z nich mozliwosc kontynuowania jazdy w tym samym kierunku lub wybrania innego kierunku jazdy od dotychczasowego.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja" - Sankila.
simon1977

Postprzez Ania26 » wtorek 27 września 2016, 18:56

simon1977 napisał(a):
Henq napisał(a):Błąd nie samo przecięcie, czy też nie tylko przecięcie...
Przeciecie, rozwidlenie czy polaczenie drog - mniejsza o to, istotne ze jedno. Za to przeciec, polaczen czy rozwidlen kierunkow ruchu az osiem. A w czterech z nich mozliwosc kontynuowania jazdy w tym samym kierunku lub wybrania innego kierunku jazdy od dotychczasowego.

Kiedy nauczycie się, że droga i jezdnia to nie to samo?

Przecięcie dróg (pasów terenu) - jedno. Co innego z jezdniami. Tutaj układ jezdni może być inny. Jezdnia skrzyżowania może biec dookoła wyspy.
Ania26

Postprzez Henq » wtorek 27 września 2016, 19:08

Ania26 napisał(a):Kiedy nauczycie się, że droga i jezdnia to nie to samo?

Przecięcie dróg (pasów terenu) - jedno. Co innego z jezdniami. Tutaj układ jezdni może być inny. Jezdnia skrzyżowania może biec dookoła wyspy.

A kiedy ty się w końcu nauczysz że skrzyżowanie to przecięcie, rozwidlenie połączenie dróg a nie samych jezdni?
---

simon1977 napisał(a):A w czterech z nich mozliwosc kontynuowania jazdy w tym samym kierunku lub wybrania innego kierunku jazdy od dotychczasowego.

Więc de facto w czterech miejscach możliwość kontynuowania jazdy, lub wjazd na inną drogę :hmm:
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze