PLACYK.... RATUNKU!!!

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

PLACYK.... RATUNKU!!!

Postprzez stratfora » piątek 04 listopada 2005, 11:44

Czy ktoś mógłby mi udostępnić przepis na placyk, taki łoptaologiczny, jak dla blondynek. Grubo ponad 2 lata temu ukończyłam kurs z 20h jazdy. Wszystko było ok, łuk cacy, większość manewrów udawała się bez problemów. Niestety, nie mogłam wtedy zdawać. Teraz wzięłam jazdy dodatkowe i delikatnie mówiąc, jest nieciekawie. Może to dlatego, że uczyłam się na Punto 1 bez wspomagania, gdzie kierownicą kreci się więcej i ciężej.
Na łuku zatrzymuję się przodem i tyłem idealnie, ale zatrzymując się przodem - zawsze wychodzi pod kątem, nigdy równo. Poza tym nie pamiętam co i kiedy po kolei przy innych manewrach. Ciągle katuję placyk i szlag mnie trafia. A tu kasa na jazdy się kończy, egzamin się zbliża... ratujcie![color=brown]
[/color]
Szkółka zakończona 2 lata temu. Teraz egzamin w Świętkorzyskim. Teoria zdana w pierwszym podejściu. Praktyka 22.11.2005 - egzamin oblany :( . Następny niebawem....
stratfora

Postprzez Tomek_ » piątek 04 listopada 2005, 11:56

Takie rzeczy to powinien wytlumczayc ci instruktor a nie na forum suche fakty kiedy krecici kierownica i ile. To jak nauka plywania bez wody.
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez dianda » piątek 04 listopada 2005, 12:48

masz stratfora (blondynko :P )
http://www.autospeed.pl/plac_manewrowy.htm

łopatologicznie już ktoś tu tłumaczył ile co i jak... przekop forum to się dokopiesz, ja na szukanie linków nie mam czasu :)

moje sugestie:
prostopadłe przodem: -stajesz na lewym pasie, max przy lewej linii
pacholek prawy pojawia się na wys. pol szyby prawej, max w prawo. Dojezdzasz do pacholka lewego i max w lewo, az uznasz ze mozna wjechac. Prostujesz kola i fruuu (1 1/2 obrotu)

prostopadłe tyłem: -stajesz na lewym pasie, max przy prawej linii
W ostatniej prawej tylnej szybie pokaze ci sie pachol prawy to dajesz max w prawo. Jesli nie mozesz wjechac, to koryguj dajac lekko w lewo i znow do prawej (kwestia wyczucia, mnie się sparwdza)

skośny: - stajesz na lewym pasie, max przy lewej linii
pachoł prawy na wys. prawego lusterka i max w prawo, potem wyprostuj koła

koperta: -stajesz na pasie prawym, max przy lewej linii
pachoł 1 zrówna się z tylnym kołem -max w prawo
pachoł po przekątnej -jak zniknie 1 1/2 w lewo (prostuj koła)
jak koła będą na linii przerywanej max w lewo i prostuj

zawracanie na 3:
max w lewo stop
max w prawo stop
max w lewo i fruuuu

Wszystko na wyczucie, kucie na pamiec, dwa w tą 3 w tamtą sprawi, że jak coś ci zdarzy, to schrzanisz robote, bo nie bedziesz umiala wyczuc steru.
:arrow: Kat. B: 29.11.2005
>>>Zdane za pierwszym podejściem<<<
Obrazek
dianda

Postprzez stratfora » piątek 04 listopada 2005, 14:22

Blond zadziałał, chociaż sztuczny. :lol: Właśnie o to mi chodziło. :D Wiem, że wykuć się nie da - jak ze wszystkim w życiu, ale w nerwach na egzaminie, dobrze jest po prostu pamiętać, co po czym. Wtedy właśnie takie debilne rady najbardziej sie przydają. Są potrzebne i już.
WIELKIE dzięki! :D
Szkółka zakończona 2 lata temu. Teraz egzamin w Świętkorzyskim. Teoria zdana w pierwszym podejściu. Praktyka 22.11.2005 - egzamin oblany :( . Następny niebawem....
stratfora

Postprzez jimorrison » piątek 04 listopada 2005, 18:28

przejrzyj forum...
jest co najmniej 5 takich tematow, z "łopatologicznymi" wskazowkami co i jak krok po kroku.
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Postprzez dianda » poniedziałek 07 listopada 2005, 17:10

:arrow: Kat. B: 29.11.2005
>>>Zdane za pierwszym podejściem<<<
Obrazek
dianda

Postprzez stratfora » poniedziałek 07 listopada 2005, 20:48

Bardzo dziekuję, bardzo mi sie to przyda. No i czuje sie trochę podniesiona na duchu :)
stratfora

Powrót do Egzamin na prawo jazdy