Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździ

Postprzez szerszon » czwartek 22 września 2016, 21:33

Ania26 napisał(a):
W paragrafie napisano o obowiązku odbycia ruchu w kierunku wskazanym na znaku C-12. W przypadku pojazdu będzie do kierunkek jazdy (pojazdy po drogach nie biegają, nie latają, nie pływają - tylko jeżdzą - to celem prypomnienia, bo wydajesz się o tym nie wiedzieć.

Przypomnę ci kolumnę pieszych , która nie jedzie...chyba że na wrotkach.Twoja interpretacja sprowadza się do nakazu np jak w przypadku C-5. A napisane jest,że ruch odbywa się , a nie mam obowiązek jeździć w kółko.
Oczywiście, że to prawda. Nie zgadzasz się z tym, że pojazdy na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym mają jechać w kierunku wskazanym na znaku C-12?
Jaki to kierunek jazdy ?
ObrazekMając zamiar zmienić KIERUNEK JAZDY w lewo nie jadę zgodnie z C-12 ?
gumik napisał(a):
Dlaczego obwiednię ronda znakuje się znakami P-7 oraz P-1?
Jesteś pewien ,że to P-7 ??? :lol: :lol: :lol:
szerszon

Postprzez papadrive » czwartek 22 września 2016, 21:55

sankila napisał(a):Ustawa w ogóle nie przewiduje jazdy pod prąd,...

I tu się mylisz. Jak zwykle. :? Jazda pasem dla przeciwnego k.r. podczas wyprzedzania na drodze dwukierunkowej. 8)
... natomiast poprzecznego kierunku jazdy nie ma jedynie na autostradzie.

Zostaw autostrady. Zacznij od podstaw. :wink: Na autostradach nie występuje poprzeczny, ale ruch. :!:
I zaś logika a 'la papadrive: organizacja ruchu nie zmienia definicji skrzyżowania ale zmienia liczbę skrzyżowań ... To jakbyś mierzył wódkę raz na flaszki, raz na kieliszki - i twierdził, że to jest to samo.

Wódka ciągle ta sama. Chyba, że we flaszce jest bimber, a w kieliszkach whisky. Wtedy to dwa różne napoje, chociaż smakują podobnie. :lol:
Wskaż różne definicje skrzyżowań w zależności od organizacji ruchu na nich. :help:

Na potrzeby UoRD powstała osobna definicja, która mówi, że skrzyżowanie to przecięcie/połączenie dróg, posiadających jezdnię; którego powierzchnia obejmuje plac utworzony przez to przecięcie albo połączenie (czyli część wspólną łączących się dróg, ale bez odcinków drogi między nimi)

Naprawdę tak tam jest napisane :?: :?: :?: Jest coś o odcinkach dróg, czy ich braku :?:

Którą definicję przyjmiesz - nie ma znaczenia

Jasne, że nie ma znaczenia, bo obowiązuje jedna. :!:
Na obu rysunkach możesz mieć albo jedno skrzyżowanie z czterema przecięciami kierunków ruchu (i do każdego przecięcia stosujesz przepisy oddziału VII), albo masz cztery skrzyżowania - każde z jednym przecięciem kierunków ruchu (i do każdego skrzyżowania stosujesz przepisy oddziału VII).

Czy Ty, aby na pewno wiesz o czym mowa w oddziele VII UoRD?

... skręcając w prawo z lewym migaczem i wciskając ludziom ciemnotę, że nie ma różnicy pomiędzy skrętem w drogę poprzeczną a objechaniem wyspy dookoła.

Jak mam zamiar skręcić w prawo na SoRO, to mrugam prawym i pakuję się w pierwszy wylot po prawej, nawet nie objeżdżając wyspy dookoła. I co mi zrobisz? 8)
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez gumik » czwartek 22 września 2016, 22:36

szerszon napisał(a):
gumik napisał(a):Dlaczego obwiednię ronda znakuje się znakami P-7 oraz P-1?
Jesteś pewien ,że to P-7 ??? :lol: :lol: :lol:

Oczywiście, że nie jestem pewien. Gdybym był pewien, to bym nie zadawał pytań. Rozumiem, że rozwiejesz wszelkie moje wątpliwości?
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez sankila » piątek 23 września 2016, 00:14

papadrive napisał(a):Jazda pasem dla przeciwnego k.r. podczas wyprzedzania na drodze dwukierunkowej
wyprzedzanie i omijanie nie jest jazdą pod prąd.
Na autostradach nie występuje poprzeczny, ale ruch.
Aaa, to ja nie wiedziałam, że trzeba osobno zakazać ruchu w poprzek drogi i osobno jazdy w poprzek drogi? A już myślałam, że tam ruch drogowy, gdzie auta jeżdżą...
Wskaż różne definicje skrzyżowań w zależności od organizacji ruchu na nich
Rozp. 430. par 55.1
- skrzyżowanie zwykłe
- skrzyżowanie skanalizowane wyspą centralną
- skrzyżowanie o ruchu okrężnym
Jasne, że nie ma znaczenia, bo obowiązuje jedna.
To która z nich NIE obowiązuje i dlaczego?

BTW - staraj się zapanować nad emocjami i nie sadź emotikonek na prawo i lewo, bo to nie "takie" forum.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez papadrive » piątek 23 września 2016, 20:44

sankila napisał(a):wyprzedzanie i omijanie nie jest jazdą pod prąd.

Uważaj, prąd może porazić. :!: Nie pisałem o prądzie, a o kierunku jazdy przeciwnym do (obowiązującego) kierunku ruchu.
Aaa, to ja nie wiedziałam, że trzeba osobno zakazać ruchu w poprzek drogi i osobno jazdy w poprzek drogi? A już myślałam, że tam ruch drogowy, gdzie auta jeżdżą...

Nic osobno nie trzeba zakazywać. Jeśli ruch poprzeczny jest zabroniony, to i jazda w poprzek. A na pewno poprzeczny kierunek jazdy. :wink:
Wskaż różne definicje skrzyżowań w zależności od organizacji ruchu na nich
Rozp. 430. par 55.1
- skrzyżowanie zwykłe
- skrzyżowanie skanalizowane wyspą centralną
- skrzyżowanie o ruchu okrężnym

Prosiłem o różne definicje, a nie rodzaje skrzyżowań. :help:
Jasne, że nie ma znaczenia, bo obowiązuje jedna.
To która z nich NIE obowiązuje i dlaczego?

Żadna, bo to nie są definicje skrzyżowania. :!:

BTW - staraj się zapanować nad emocjami i nie sadź emotikonek na prawo i lewo, bo to nie "takie" forum.

Regulamin forum nie zakazuje ich używania. 8)
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez Ania26 » sobota 24 września 2016, 06:49

szerszon napisał(a):
Ania26 napisał(a):W paragrafie napisano o obowiązku odbycia ruchu w kierunku wskazanym na znaku C-12. W przypadku pojazdu będzie do kierunkek jazdy (pojazdy po drogach nie biegają, nie latają, nie pływają - tylko jeżdzą - to celem prypomnienia, bo wydajesz się o tym nie wiedzieć.

Przypomnę ci kolumnę pieszych , która nie jedzie...chyba że na wrotkach.

Dlatego napisano o ruchu, a nie o jeździe - aby taką kolumnę pieszych również uwzględnić w przepisie.

szerszon napisał(a):
Oczywiście, że to prawda. Nie zgadzasz się z tym, że pojazdy na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym mają jechać w kierunku wskazanym na znaku C-12?
Jaki to kierunek jazdy ?

KIERUNEK WSKAZANY NA ZNAKU C-12.

szerszon napisał(a):Mając zamiar zmienić KIERUNEK JAZDY w lewo nie jadę zgodnie z C-12 ?

Jeżeli jedziesz w kierunku wskazanym na znaku C-12 i zmienisz ten kierunek "w lewo" to wjedziesz na wyspę. Podawanie jako argumentu oznakowania niezgodnego z rozporządzeniem jest mocno SŁABE.

gumik napisał(a):
Dlaczego obwiednię ronda znakuje się znakami P-7 oraz P-1?
P-7 oznacza krawędź jezdni - czyli w przypadku skrzyżowania o ruchu okrężnym - obwiedni.
Ania26

Postprzez szerszon » sobota 24 września 2016, 07:38

Ania26 napisał(a):Dlatego napisano o ruchu, a nie o jeździe - aby taką kolumnę pieszych również uwzględnić w przepisie.

Czyli ruch = kierunek jazdy...nieźle... :lol: :lol: :lol: dalej nie dotarło,że nadajesz to samo znaczenie różnym określeniom ? Jeśli do kolumny pieszych stosuje się takie same przepisy jak dla pojazdów to twój argument jest cieniutki, bardzo cieniutki. ( polecam konkretny artykuł PoRD)
KIERUNEK WSKAZANY NA ZNAKU C-12.
A jaki kierunek JAZDY jest wskazany na znaku C-12 ? Możesz w odpowiedzi wspomóc się np znakami C-2 czy C-5 , F-10 czy F-11 a także Art 22
Jeżeli jedziesz w kierunku wskazanym na znaku C-12 i zmienisz ten kierunek "w lewo" to wjedziesz na wyspę. Podawanie jako argumentu oznakowania niezgodnego z rozporządzeniem jest mocno SŁABE.

:lol: :lol: :lol: a dlaczego na wyspę ? Nie można przed wyspą ? Albo za ?
Obrazek
Czy na takim skrzyżowaniu przy skręcie w lewo jadąc od południa ("dołu") też wjeżdżasz na wyspę ? Jeśli tak to mamy problem okulistyczny.( dlatego grafika duża :mrgreen: ) W obu przypadkach masz F-10. Dlaczego mieliby się mylić tylko na SoRO ?
Możesz wskazać , w którym miejscu oznakowanie jest NIEZGODNE z rozporządzeniem ? Tu jest problem...BRAK CZYTANIA ZE ZROZUMIENIEM. Jeśli kwestionuję się oczywiste przepisy powołując się na jakieś tam wytyczne to mamy pełen obraz "wiedzy i zrozumienia".
P-7 oznacza krawędź jezdni - czyli w przypadku skrzyżowania o ruchu okrężnym - obwiedni.
Tylko nie ma P-7...mamy chyba problem ?
szerszon

Postprzez Ania26 » sobota 24 września 2016, 08:15

szerszon napisał(a):
Ania26 napisał(a):Dlatego napisano o ruchu, a nie o jeździe - aby taką kolumnę pieszych również uwzględnić w przepisie.

Czyli ruch = kierunek jazdy...nieźle... :lol: :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol: Nic takiego nie napisałam, ani tak nie twierdzę.

Najlepsze jest to, że albo kompletnie nie rozumiesz co sie do ciebie pisze, albo celowo wprowadzasz zamęt w dyskusję bo nie masz już żadnych argumentów. Typowe dla mąciciela.

szerszon napisał(a):
Ania26 napisał(a):KIERUNEK WSKAZANY NA ZNAKU C-12.

A jaki kierunek JAZDY jest wskazany na znaku C-12 ?

Jak to jaki kierunek? Nie widać? Niewidomy jesteś?

szerszon napisał(a):Czy na takim skrzyżowaniu przy skręcie w lewo jadąc od południa ("dołu") też wjeżdżasz na wyspę ?

A czy tutaj jest jazda w kierunku wskazanym na znaku C-12?
Naprawdę, nie odróżniasz skrzyżowania o ruchu okrężnym od zwykłego skrzyżowania?
Ania26

Postprzez Blacksmith » sobota 24 września 2016, 12:27

Co za dziecinna dyskusja. Będzie kolejnych 500 stron na temat znaku C-12 i jaki kierunek jazdy wyznacza. Poprzestańcie w końcu na tym, że jest to ruch okrężny z wjazdem na rondo od strony prawej. Bo raczej chyba nie z lewej. No chyba, że dyskusja ma na celu rozśmieszanie widzów, i chyba tak bo nawet moderator musi mieć z dyskusji niezły ubaw, że jeszcze nie zamknął tego wątku.

P.S- Proponuje założenie wątku: "Co było pierwsze, jajko czy kura?"
Blacksmith

Postprzez szerszon » sobota 24 września 2016, 20:33

Ania26 napisał(a): Nic takiego nie napisałam, ani tak nie twierdzę.
Ależ tak
odbycia ruchu w kierunku wskazanym na znaku C-12. W przypadku pojazdu będzie do kierunkek jazdy

Najlepsze jest to, że albo kompletnie nie rozumiesz co sie do ciebie pisze, albo celowo wprowadzasz zamęt w dyskusję bo nie masz już żadnych argumentów.
Najlepsze jest to...
Kompletnie nie rozumiesz co się do ciebie pisze, albo celowo wprowadzasz zamęt w dyskusję , ponieważ nie masz żadnych argumentów.Typowe...
Pytam się. Jaki kierunek JAZDY wskazuje C-12 skoro dla ciebie zjeżdając ze skrzyżowania zmieniam kierunek jazdy w prawo ?
A czy tutaj nie ma wyspy ? Postawienie C-12 coś zmieni w kierunku jazdy i nagle będziesz miał problem z ominięciem wyspy ?
Naprawdę, nie odróżniasz skrzyżowania o ruchu okrężnym od zwykłego skrzyżowania?
Naprawdę masz problem ze zrozumieniem definicji skrzyżowania ? Czy ta definicja nie pasuje do obu skrzyżowań ? C-12 coś zmienia ?
szerszon

Postprzez sankila » sobota 24 września 2016, 22:07

papadrive napisał(a):Nie pisałem o prądzie, a o kierunku jazdy przeciwnym do (obowiązującego) kierunku ruchu.
A ja o poprzecznym na skrzyżowaniu. Masz z tym problem?
Prosiłem o różne definicje, a nie rodzaje skrzyżowań.
Zdefiniuj "rodzaj" , bo dla mnie skrzyżowanie z ruchem dookoła wyspy i SORO to dwie różne definicje; Podobnie jak krzesło i krzesło elektryczne.
Żadna, bo to nie są definicje skrzyżowania.
Tak się składa, że to definicje skrzyżowania, podobnie jak definicja motocykla i roweru jest definicją pojazdu jednośladowego. Ale nie o te definicje pytałam, tylko o TE:
- z rozp. 430, §3,9;
- z UoDP, art 4.9.a,b;
- z UoRD, art 2.10
To które odrzucamy i dlaczego?

Regulamin forum nie zakazuje ich używania
Ale netykieta nakazuje umiarkowanie, a 12 emotek w jednym poście to już lekkie przegięcie.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez Ania26 » niedziela 25 września 2016, 07:42

szerszon napisał(a):
Ania26 napisał(a): Nic takiego nie napisałam, ani tak nie twierdzę.
Ależ tak
W paragrafie napisano o obowiązku odbycia ruchu w kierunku wskazanym na znaku C-12. W przypadku pojazdu będzie to kierunkek jazdy

To teraz wyciągnij elementarz z tornistra i odrób pracę domową z czytania ze zrozumieniem, bo na razie to się pałka szykuje na jutrzejszej kartkówce.

Kierunek jazdy to kierunek wskazany na znaku C-12, a nie ruch - mącicielu nie umiejący przeczytać zdania.

szerszon napisał(a):
Najlepsze jest to, że albo kompletnie nie rozumiesz co sie do ciebie pisze, albo celowo wprowadzasz zamęt w dyskusję bo nie masz już żadnych argumentów.
Najlepsze jest to...
Kompletnie nie rozumiesz co się do ciebie pisze, albo celowo wprowadzasz zamęt w dyskusję , ponieważ nie masz żadnych argumentów.Typowe...
Pytam się. Jaki kierunek JAZDY wskazuje C-12 skoro dla ciebie zjeżdając ze skrzyżowania zmieniam kierunek jazdy w prawo ?

Jeszcze raz zadam pytanie. Niewidomy jesteś? Skoro nie wiesz jaki kierunek wskazano na znaku C-12 to po co udzielasz się w dyskusji?

szerszon napisał(a):
A czy tutaj nie ma wyspy ? Postawienie C-12 coś zmieni w kierunku jazdy i nagle będziesz miał problem z ominięciem wyspy ?
Naprawdę masz problem ze zrozumieniem definicji skrzyżowania ? Czy ta definicja nie pasuje do obu skrzyżowań ? C-12 coś zmienia ?

No przecież i jamnik i owczarek niemiecki to są psy. Według ciebie są identyczne, bo przecież i jeden i drugi pasuje do definicji psa.... :lol:
Ania26

Postprzez LeszkoII » niedziela 25 września 2016, 15:52

No własnie szerszon dobrze pyta, ja też "nie wiem", jaki to kierunek wskazano na C-12. My się dopytujemy, jaki kierunek wskazano a Ty udzielasz odp., że wskazano ten wskazany na znaku :lol:

Masz do wyboru:
a.) na wprost
b.) w prawo
c.) w lewo
LeszkoII

Postprzez Henq » niedziela 25 września 2016, 16:45

LeszkoII napisał(a): ja też "nie wiem"

to. może nie powinniście po drogach jeździć :eek2:
LeszkoII napisał(a):Masz do wyboru:
a.) na wprost
b.) w prawo
c.) w lewo

czemu ma do wyboru? czy ty definicji znaku C-12 nie znasz czy też nie rozumiesz?
C-12 - oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.
no to jaki kierunek jest wskazany na znaku zgodny czy przeciwny do ruchu wskazówek zegara? :eek2:
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LeszkoII » niedziela 25 września 2016, 20:23

Henq napisał(a):czemu ma do wyboru?
Temu, że o takich kierunkach jazdy mowa w ustawie; dodatkowo wchodzi w grę jeszcze zawracanie. Natomiast wyprzedzanie czy omijanie z prawej strony nie ma związku z kierunkiem jazdy w sensie art. 22.

Objeżdżasz wyspę, wysepkę, plac - z prawej strony w ruchu prawostronnym albo z lewej strony w ruchu lewostronnym, co też symbolizują strzałeczki na znaku C-12.
Henq napisał(a):C-12 - oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.
No i jaki to kierunek? Na wprost, w prawo a może w lewo - a może okrężny, odśrodkowy, faktyczny, chwilowy, rzeczywisty, bo widać na rys. E?
Henq napisał(a):no to jaki kierunek jest wskazany na znaku zgodny czy przeciwny do ruchu wskazówek zegara?
A co mnie obchodzi kierunek zegara. Interesuje mnie prawoskręt, lewoskręt lub jazda na wprost bez liczenia kątów skręceń kierownicą z zachowaniem znaku +/-.

Trzy strzałki, kandydat na kierowcę wyobraża sobie w środku nich przeszkodę do objechania. Tą przeszkodą jest wyspa centralna. Skręcając w lewo czy jadąc na wprost ma pojechać zgodnie z tymi strzałkami. Czy to takie trudne?
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze