Jazda lewym pasem, gdy prawy niedługo się kończy

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Jazda lewym pasem, gdy prawy niedługo się kończy

Postprzez Alpheus » czwartek 15 września 2016, 20:01

Witajcie, koledzy kierowcy!

Byłem dzisiaj w dość paradoksalnej, śmiesznej, ale zarazem chamskiej sytuacji.

Droga wygląda w następujący sposób:
[*] dwa pasy w każdym kierunku
[*] Prawy i lewy pas dostępny do ruchu przez pewien odcinek drogi
[*] Po około 400m, prawy pas zmienia się w BUS pas
[*] Prawy pas rozpoczyna się na po prawej stronie tej drogi, na skrzyżowaniu, i jest przeznaczony dla skręcających na nim w prawo

W tej sytuacji zdecydowałem się pozostać na lewym pasie. Kontynuowałem jazdę z prędkością około 40km/h (kręta droga, a jestem nowym kierowcą).
W pewnym momencie zwolniłem, żeby przepuścić pieszego. Zaznaczę, że hamowanie nie było gwałtowne - płynne - do prędkości około 10km/h. Pieszy przeszedł i kontynuuję jazdę.

Dojechałem do skrzyżowania, na którym prawy pas zostaje wyłączony z ruchu. Czerwone światła. Niewybredny kierowca z samochodu stojącego za mną wysiada, podchodzi do mnie i rozpoczyna swój "wykład" bogaty w wulgarne epitety.
Dowiedziałem się między innymi, że mam nauczyć się jeździć, bo jak jeździ się lewym pasem, to jeździ się szybko, że jak hamuję na lewym pasie i jak on we mnie wjedzie, to będzie to moja wina, i że mam obowiązek jechać prawym pasem (skąd zatem wziął się on na lewym, skoro prawy był pusty).
Były z jego strony bezpośrednie groźby, nie pomogły tłumaczenia, że limit to 50.

Tutaj pytanie do Was,
czy ta sytuacja to była moja wina?
Czy jeżdżąc lewym pasem, jestem zmuszony jechać 50km/h, a w przeciwnym razie zjeżdżać z niego na 400m?
Czy faktycznie argumenty tego kierowcy są prawomocne?

Z góry dziękuję.
10.08.2016: Odebrane:)
Alpheus

Re: Jazda lewym pasem, gdy prawy niedługo się kończy

Postprzez sankila » czwartek 15 września 2016, 22:41

Alpheus napisał(a): czy ta sytuacja to była moja wina?
Czy jeżdżąc lewym pasem, jestem zmuszony jechać 50km/h, a w przeciwnym razie zjeżdżać z niego na 400m?
Czy faktycznie argumenty tego kierowcy są prawomocne?

Jedziesz 40/h lewym pasem, bo "za pół kilometra prazy pas przejdzie w bus-pas" i dziwisz się, że kierowcy z tyłu deczko nerwy puściły?
Nigdy Cię instruktor nie uprzedzał o zawalidrogach, co się wloką lewym pasem? Bo właśnie w takiej roli wystąpiłeś.

- więc tak - ta sytuacja to była Twoja wina; trzeba się było trzymać prawego pasa i nikomu byś nie wadził.
- nie ma prędkości minimalnej na żadnym z pasów, ale lewy pas zwyczajowo zostawia się do wyprzedzania.
- prawomocne to są wyroki a nie argumenty; ale jeden z tych argumentów miał moc prawa - naucz się jeździć (i nie chodzi o szybkość), inaczej jeszcze niejeden raz będziesz zbierał ochrzan od "niewybrednych" kierowców.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez Alpheus » czwartek 15 września 2016, 22:53

sankila napisał(a):- nie ma prędkości minimalnej na żadnym z pasów, ale lewy pas zwyczajowo zostawia się do wyprzedzania.

Wyprzedzanie za bardzo nie jest możliwe - dużo przejść dla pieszych, świateł i ciągłości linii.
Alpheus

Postprzez Henq » piątek 16 września 2016, 06:00

Alpheus napisał(a):Tutaj pytanie do Was,
czy ta sytuacja to była moja wina?

Art. 16.
4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni...
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez gumik » piątek 16 września 2016, 16:44

Czyli de facto masz jechać prawym, chyba że chcesz kogoś wyprzedzić, albo na prawym nie ma już miejsca. Jak jest duże natężenie, to zalecane jest wykorzystywanie wszystkich dostępnych pasów. Nie łamie to w/w przepisu.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez sankila » piątek 16 września 2016, 20:02

Alpheus napisał(a):Wyprzedzanie za bardzo nie jest możliwe - dużo przejść dla pieszych, świateł i ciągłości linii.
I Twoje szczęście, bo wyprzedziłby Cię prawym pasem, wjechał przed Ciebie i parę razy depnął po hamulcu - dla nauki.

Wyprzedzanie to problem wyprzedzającego. Ty się trzymaj prawego pasa i jedź swoim tempem.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez Alpheus » piątek 16 września 2016, 21:05

Mimo wszystko, jestem przekonany, że istnieją bardziej ludzkie metody na uświadomienie komuś błędu niż groźby i włączanie długich świateł (jechał za mną jeszcze przez parę km)
Alpheus

Postprzez sankila » piątek 16 września 2016, 23:34

Alpheus napisał(a):Mimo wszystko, jestem przekonany, że istnieją bardziej ludzkie metody na uświadomienie komuś błędu niż groźby i włączanie długich świateł (jechał za mną jeszcze przez parę km)
Zapewne są, ale prawdopodobnie nie uważał tego za błąd tylko za złośliwość. Masz naklejony zielony listek?
sankila

Postprzez Henq » sobota 17 września 2016, 08:28

Alpheus napisał(a):Mimo wszystko, jestem przekonany, że istnieją bardziej ludzkie metody na uświadomienie komuś błędu niż groźby i włączanie długich świateł (jechał za mną jeszcze przez parę km)
tak istnieją np niebieskie mrugajace i mandat od 20 do 500pln + 2pkt karne, skoro nie nauczyli na kursie ;)
Henq

Postprzez Alpheus » sobota 17 września 2016, 22:04

Henq napisał(a):
tak istnieją np niebieskie mrugajace i mandat od 20 do 500pln + 2pkt karne, skoro nie nauczyli na kursie ;)

Rozumiem, gdybym jechał na tym pasie 25 km/h, ale skoro jechałem 40-45, gdy limit to 50? Nie jest to lekka przesada?
Alpheus

Postprzez Henq » niedziela 18 września 2016, 00:24

Alpheus napisał(a):Rozumiem, gdybym jechał na tym pasie 25 km/h, ale skoro jechałem 40-45, gdy limit to 50? Nie jest to lekka przesada?

Nie :eek2: nie jest 8)
to nie jest mandat za zbyt małą prędkość, to jest mandat za olewanie jazdy blisko prawej krawędzi jedni :)
a oprócz tego skoro chcesz jechać 25 km/h:
Jazda z prędkością utrudniającą ruch innym kierującym (mandat – 50-200 zł). więc drogówka sumuje;)
na szczęście 1000 to jest maks jaki można dostać ;)
Henq

Postprzez Alpheus » niedziela 18 września 2016, 00:38

Henq napisał(a):
Alpheus napisał(a):Rozumiem, gdybym jechał na tym pasie 25 km/h, ale skoro jechałem 40-45, gdy limit to 50? Nie jest to lekka przesada?

Nie :eek2: nie jest 8)
to nie jest mandat za zbyt małą prędkość, to jest mandat za olewanie jazdy blisko prawej krawędzi jedni :)
a oprócz tego skoro chcesz jechać 25 km/h:
Jazda z prędkością utrudniającą ruch innym kierującym (mandat – 50-200 zł). więc drogówka sumuje;)
na szczęście 1000 to jest maks jaki można dostać ;)

Zatem panu jadącemu za mną należy się taki sam mandat, skoro nie wyprzedzał pojazdów na prawym pasie, bo zwyczajnie nikogo tam nie było.
Alpheus

Postprzez Henq » niedziela 18 września 2016, 09:00

Alpheus napisał(a):Zatem panu jadącemu za mną należy się taki sam mandat, skoro nie wyprzedzał pojazdów na prawym pasie, bo zwyczajnie nikogo tam nie było.

za notoryczną jazdę lewym pasem zapewne tak.
on chcial wyprzedzić ciebie ale skutecznie mu to uniemożliwiłeś
Henq

Postprzez Alpheus » niedziela 18 września 2016, 20:50

Henq napisał(a):
Alpheus napisał(a):Zatem panu jadącemu za mną należy się taki sam mandat, skoro nie wyprzedzał pojazdów na prawym pasie, bo zwyczajnie nikogo tam nie było.

Mógł przecież, zgodnie z zasadami, wyprzedzić mnie z prawej strony (Ten pas był wolny, nikt go praktycznie nie używa, bo zaraz i tak trzeba z niego zjeżdżać, a jest sporo miejsc, gdzie linia jest ciągła)
Alpheus

Postprzez Henq » niedziela 18 września 2016, 21:02

Alpheus napisał(a):
Henq napisał(a):

Mógł przecież, zgodnie z zasadami, wyprzedzić mnie z prawej strony (Ten pas był wolny, nikt go praktycznie nie używa, bo zaraz i tak trzeba z niego zjeżdżać, a jest sporo miejsc, gdzie linia jest ciągła)

Nie mnie oceniać, wygląda na to że uznał iż nie ma miejsca do wyprzedzania z prawej strony, sam piszesz że pas się za niedługo kończył. Twoim obowiązkiem jest jazda blisko prawej krawędzi jezdni więc nie lewym pasem, jak byś swój obowiązek spełnił pojazd by cię wyprzedził i do sytuacji by nie doszło. Swoją drogą na zakopiance w Krakowie policjanci maja spore żniwo na kierowcach notorycznie jadących lewym pasem i mandaty się sypią po 500zł zero skrupułów.
A tu coś do poczytania:
http://mojafirma.infor.pl/moto/prawo-na ... karne.html
http://www.infor.pl/prawo/wykroczenia/w ... pasem.html
Henq

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze