T-22 na drodze jednokierunkowej

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

T-22 na drodze jednokierunkowej

Postprzez Makabra » środa 14 września 2016, 20:36

Hej.
W Krakowie dorobili niedorobione niewiadomo co dla rowerzystów, bo nie są to kontrapasy.
Nasuwają się u mnie wątpliwości co do prawidłowości takiej organizacji ruchu. D3 + T22 a z drugiej strony B2 +T22. Niby wszystko pięknie, ale:

Obrazek

Na tym pierwszym zrzucie wszystko wskazuje na poprawną organizację ruchu:

Obrazek

A na drugim zrzucie to ja nie rozumieć co to ma być? Może sa tu jakies spece rowerowe które by mi wyjaśniły co to jest to namalowane na jezdni :) Czy to podchodzi pod jakąś definicję pasa ruchu? Czy to jest w ogóle jakiś znak drogowy? Jak ja mam się na takim wąskim odcinku mieścić szerokim 2 tonowym pojazdem z rowerzystą? Kto w ogóle ma pierwszeństwo w takim miejscu?

Obrazek
Makabra

Re: T-22 na drodze jednokierunkowej

Postprzez jasper1 » środa 14 września 2016, 21:17

Ostatnio zmieniony środa 14 września 2016, 21:22 przez jasper1, łącznie zmieniany 1 raz
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez LeszkoII » środa 14 września 2016, 21:21

:D Jasper uprzedziła :D
LeszkoII

Postprzez Makabra » środa 14 września 2016, 21:40

Dzięki jasper, faktycznie umknęło mi to P27, stary kodeks mam, a apk na android nie ma tych znaków. Tylko jakoś nie widzę powiązania definicji znaku P27 z definicją D3+T22, gdzie dalej jest o wyznaczonym pasie.
Makabra

Postprzez jasper1 » środa 14 września 2016, 21:50

1.5.2 Umieszczanie znaków c)
– w pkt 3.2.2 „Zakaz wjazdu” akapit drugi i trzeci otrzymują brzmienie: „Jeżeli na jezdni ruch jest otwarty w jednym kierunku tylko dla określonych pojazdów w tym: – karetek pogotowia, – pojazdów straży pożarnej, – autobusów komunikacji publicznej, – rowerów, wówczas na wlocie, na którym dopuszcza się wjazd tych pojazdów, umieszcza się znak B-2 z tabliczką, na której umieszcza się napis „Nie dotyczy” wraz z symbolem pojazdu lub wyrażeniem określającym ten pojazd, których zakaz nie dotyczy, np. „Nie dotyczy” i symbol pojazdu zgodnie z konstrukcją określoną w pkt 9, „Nie dotyczy MZA”. Na przeciwległym wlocie umieszcza się odpowiednio znak F-18, F-18a, F-18b (rys. 3.2.2.6) lub znak D-3 z tabliczką jak pod znakiem B-2.
Dwukierunkowy ruch rowerów lub wózków rowerowych na jezdni drogi jednokierunkowej może być wprowadzony tylko na drogach w obszarze zabudowanym, na których dopuszczalna prędkość pojazdu lub zespołu pojazdów nie jest wyższa niż określona w ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym. Jeżeli na wylocie ze skrzyżowania zastosowano znak B-2, to na wlotach pozostałych umieszcza się odpowiednio znaki dopełniające wraz z tabliczkami o takiej samej treści, jaką zastosowano pod znakiem B-2 (rys. 3.2.2.2 i 3.2.2.6).”,

Ten akt nie zmienia wklejonego przez Ciebie paragrafu o pasie ruchu tyko dodaje - moim zdaniem niestety - nową możliwość.
Zauważ:
Rys. 5.2.9.5. Znak P-27 „kierunek i tor ruchu roweru”,
Znak P-27 „kierunek i tor ruchu roweru” (rys. 5.2.9.5) można stosować na jezdni, z wyjątkiem: – pasa ruchu dla rowerów,– śluzy dla rowerów, – przejazdu dla rowerzystów. Znak P-27 umieszcza się na wylocie ze skrzyżowania i powtarza nie rzadziej niż co 50 m.”

A tu DU 2015 Poz. 1313 czyli nowelizacja 170:
§1.12) w § 44: a) ust. 2 otrzymuje brzmienie: „2. Umieszczona pod znakiem D-3 tabliczka z napisem „Nie dotyczy” wraz z symbolem pojazdu lub wyrażeniem określającym pojazd wskazuje, że ruch pojazdów określonych tabliczką odbywa się w dwóch kierunkach.”, b) dodaje się ust. 3 w brzmieniu: „3. Znak D-3 z umieszczoną pod nim tabliczką z napisem „Nie dotyczy” i symbolem roweru lub wózka rowerowego umieszczony na drodze o dopuszczalnej prędkości nie większej niż 30 km/h oznacza, że ruch tych pojazdów może odbywać się bez wyznaczonych pasów ruchu."
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
jasper1

Postprzez Makabra » czwartek 15 września 2016, 07:43

Ok chyba już wszystko jasne. Dzięki :spoko: Jeszcze mam wątpliwości czy aby na wszystkich tych nowych drogach o których wspomniałem jest organiczenie do 30. Z tego co pamiętam to dwie z tych ulic mają do 50 ograniczenie i P27
Makabra

Postprzez jasper1 » czwartek 15 września 2016, 14:43

Do 30, powyżej powinien być pas ruchu. Jak nie ma, to zażalenie do zarządcy drogi.
jasper1

Postprzez Makabra » sobota 17 września 2016, 17:46

Dostawili skubani 30 wszędzie.
Makabra

Powrót do Sytuacje na drodze