Wyjazd z drogi podporządkowanej i zatrzymanie przy wysepce

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wyjazd z drogi podporządkowanej i zatrzymanie przy wysepce

Postprzez R2FL » sobota 27 sierpnia 2016, 00:30

Witam, mam pytanie, czy w tym wypadku wyjeżdżając z drogi podporządkowanej mogę zatrzymać się w pobliżu środka jezdni po przepuszczeniu samochodów jadących z lewej strony? Od czego zależy czy mogę zatrzymać się w takim miejscu, czy nie? Jakie znaki zezwalają nam na wjazd tam? Link do tego miejsca w google maps: https://www.google.pl/maps/@51.3191426,22.6071829,3a,75y,171.12h,76.45t/data=!3m6!1e1!3m4!1sju-s10IdpnTwcNMgr_xkEA!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1?hl=pl
Z góry dziękuję za wyjaśnienia co do tej sytuacji. Pozdrawiam
Załączniki
333.png
R2FL

Re: Wyjazd z drogi podporządkowanej i zatrzymanie przy wysep

Postprzez sankila » wtorek 30 sierpnia 2016, 21:43

Możesz się tam zatrzymać, bo nikomu nie przeszkadzasz (art. 25.4. - na tym skrzyżowaniu JEST miejsce - na końcu pasa do lewoskrętu). Musisz tylko zjeżdżających przepuścić.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez papadrive » środa 31 sierpnia 2016, 22:39

sankila napisał(a):Możesz się tam zatrzymać, bo nikomu nie przeszkadzasz...

Może motocyklem lub smartem/maluchem, to tak. Ale większym autem trudno będzie stanąć tak, aby nie utrudniać ruchu na DK 19. W realu może to wyglądać trochę inaczej niż na zdjęciu.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez R2FL » środa 31 sierpnia 2016, 22:51

A jak to wygląda z prawnego punktu widzenia? Zawsze mogę, jeżeli nie będę przeszkadzał?
R2FL

Postprzez sankila » czwartek 01 września 2016, 18:41

R2FL napisał(a):A jak to wygląda z prawnego punktu widzenia? Zawsze mogę, jeżeli nie będę przeszkadzał?
Zgodnie z art 25.4 "Kierującemu pojazdem zabrania się wjeżdżania na skrzyżowanie, jeżeli na skrzyżowaniu lub za nim nie ma miejsca do kontynuowania jazdy" - jedyne "gwarantowane" miejsce, gdzie możesz stać i nikt nie ma prawa Ci podskoczyć, to linia zatrzymania. W pozostałych przypadkach zawsze można się przyczepić, choćby o to, że "drogę zasłoniłeś".
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez papadrive » piątek 02 września 2016, 21:23

sankila napisał(a):
Zgodnie z art 25.4 "Kierującemu pojazdem zabrania się wjeżdżania na skrzyżowanie, jeżeli na skrzyżowaniu lub za nim nie ma miejsca do kontynuowania jazdy"
- jedyne "gwarantowane" miejsce, gdzie możesz stać i nikt nie ma prawa Ci podskoczyć, to linia zatrzymania. W pozostałych przypadkach zawsze można się przyczepić, choćby o to, że "drogę zasłoniłeś".

Przecież wjechał na drogę z PP i jest na równi z innymi na tej drodze. Niech go omijają lub czekają aż przejedzie. :lol:
W innym wątku linii P-13 jakoś nie brałaś pod uwagę. :?
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Powrót do Sytuacje na drodze