Art.25 PoRD

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Art.25 PoRD

Postprzez szymon1977 » czwartek 25 sierpnia 2016, 09:56

LeszkoII napisał(a):...ewidencji gruntów zamieszcza się...
Przede wszystkim to w ewidencji gruntoe nie zamieszcza sie niczego, co zdefiniowano w PoRD. Zostaw geodezje geodetom.

LeszkoII napisał(a):...rzekomy pas terenu (dla drogi) wydzielają Wam doniczki z palmą, stanowiska postojowe (P-18), kolor nawierzchni, rodzaj nawierzchni, żwirki wyodrębniające stanowiska postojowe, obyczaje panujące...
A dlaczego niby mialyby nie wydzelac, skoro obszar za pasem nimi wyznaczonym nie jezt przeznaczony do ruchu pojazdow?

LeszkoII napisał(a):No i wychodzi, ze plac parkingowy to droga.
Nie Lesiu, wychodzi, ze to co Ty na swoim obrazku nazwales placem parkingowym to w rzeczywistosci polaczenie drog (na pierwszym planie).

LeszkoII napisał(a):Może skanalizowane to takie, pod którym zakopali rury kanalizacyjne... "udowodnij"...
Polecam Ci, zebys zapoznal sie z dostepnymi definicjami zamiast publicznie robil z siebie glupka domagajac sie od innych "udowodnienie" bledu w Twoich autorskich wymyslach.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » czwartek 25 sierpnia 2016, 12:16

szymon1977 napisał(a):A dlaczego niby mialyby nie wydzelac, skoro obszar za pasem nimi wyznaczonym nie jezt przeznaczony do ruchu pojazdow?
Bo pas terenu, o którym mowa w def. drogi z uPoRD, wydziela się granicami gruntu, względnie przyjmuje się cechy jakiejś części nieruchomości za służące do celów ruchu drogowego (np. łącznica). Na obiekcie zwanym parkingiem, do celów ruchu drogowego przeznacza się cały taki obszar niezależnie od organizacji ruchu uwzględniającej: strefy wyłączone z ruchu, strefy zieleni, separatory, wnęki postojowe, stanowiska postojowe, część jezdni poza stanowiskami. Za pasem wyznaczonym masz np. drogę publiczną lub działkę budowlaną.
szymon1977 napisał(a):Nie Lesiu, wychodzi, ze to co Ty na swoim obrazku nazwales placem parkingowym to w rzeczywistosci polaczenie drog (na pierwszym planie).
Nie ja nazwałem, tylko przeczytałem def. drogi wewnętrznej (uważaj definicja się ostatnio zmieniła). Tam jest plac a nie N>1 dróg, jeden plac - jedna droga wewnętrzna. Od "nazewnictwa" i nowomowy jesteś niedoścignionym fachowcem, szkoda że pomyliłeś fora.

Co sprawia, że tam widzisz drogi? Policz te drogi, opisz co je wyznacza i dlaczego. Tylko nie powołuj się na słowniki, gdyż o zasadach j. polskiego masz jeszcze mniejsze ogólne pojęcie niż o PoRD.
szymon1977 napisał(a):Polecam Ci, zebys zapoznal sie z dostepnymi definicjami zamiast publicznie robil z siebie glupka domagajac sie od innych "udowodnienie" bledu w Twoich autorskich wymyslach.
Polecam żebyś nie zamulał tematu żenującymi wpisami, bo Twój losowo wybrany wpis źle wygląda z pozycji Google ...i brzydko pachnie.
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » czwartek 25 sierpnia 2016, 13:15

LeszkoII napisał(a):...pas terenu, o którym mowa w def. drogi z uPoRD, wydziela się granicami gruntu...
Skad taki pomysl? Co to "granica gruntu"? Czyzbys ja znalazl na Geoportalu? A moze przeztaniesz sie osmieszac?

LeszkoII napisał(a):Tam jest plac...
...a tu, czyli na Twoim obrazki sa laczace sie drogi a nie plac.

LeszkoII napisał(a):Co sprawia, że tam widzisz drogi?
Definicja drogi z "Kodeksu".

LeszkoII napisał(a):...co je wyznacza...
Na przyklad "doniczki z palmami",
za ktorymi to doniczkami teren nie jest przeznaczony do ruchu pojazdow.

LeszkoII napisał(a):...żebyś nie zamulał tematu żenującymi wpisami...
Zenujacy to byl Twoj autorski pomysl z kanalizacja po skrzyzowaniem. BTW w zadnem ze skierowanych do uczestnikow ruchu przepisow (Kodeks i "170") okreslenie "skrzyzowanie "skanalizowane" nie istnieje. Fakt, czy skrzyzowanie jest skanalizowane nie ma wiec dla kierujacego zadnego znaczenia. Kierujacy nie musi wiec wiedziec co okreslenie "skrzyzowanie skanalizowane". I dlatego w nie zostalo w przepisach zdefiniowane. A Ty z kanalizacja pod skrzyzowaniem wobec braku definicji w Kodeksie czy w "170" po prostu wykazales sie brakiem wiedzy. I jak zwykle oczekujesz, ze kto inny z braku Twojej wiedzy bedzie sie tlumaczyl.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez sankila » czwartek 25 sierpnia 2016, 14:50

LeszkoII napisał(a):wchodzą w grę przepisy o wyprzedzaniu, zatrzymaniu/postoju "na skrzyżowaniu", którego dopatrujecie się nawet na parkingach-placach
Ajajaj! Podetkam Ci pod nos jeszcze raz, bo chyba nie doczytałeś ...
@sankila: Dwa przepisy są bezwzględnie konieczne ze względów bezpieczeństwa: 1/ o ruchu prawostronnym - żeby się dwa pojazdy nie pizgnęły na drodze i 2/ "reguła prawej ręki", żeby się dwa pojazdy nie pizgnęly na przecięciu dróg.
Dopatruję się gdzieś wyprzedzania/postoju?
rzekomy pas terenu (dla drogi) wydzielają Wam doniczki z palmą,[...]To może być dowolny plac, bez ani jednego znaku drogowego -[...]To że miejsca postojowe jednak się wyznacza (przynajmniej w stosunku do niepełnosprawnych taki obowiązek istnieje)
Bzdura na bzdurze, bzdurą pogania ...
Obowiązek wydzielania miejsc dla niepełnosprawnych mają parkingi publiczne, a one MUSZĄ być oznakowane. "Dowolny plac bez znaku" może być jedynie parkingiem prywatnym i żadnych miejsc wydzielać nie musi.

Proszę bardzo; tymczasowy parking na terenie prywatnym:
Obrazek

Budowla zbudowana z palików ze sznurkami, które wyznaczają linie zatrzymania pojazdów; do tego znak D18 i parkingowy. Pas terenu dla drogi wydziela wolna przestrzeń pomiędzy rzędami samochodów, bo - zgodnie z def. - jest ona przeznaczona do jazdy pojazdów.

A teraz sensacja - żaden kierowca nie jechał lewą stroną, żaden nie stanął na środku, żaden nie wyprzedzał i żaden nie jeździł 50/h!
A wiesz, dlaczego?
Bo kierowcy nie są idiotami. Przepisy ułatwiają jazdę, więc się do nich stosują.
"Czy Ty myślisz, że w ewidencji gruntów zamieszcza się jakiś szczegółowy opis"
Który art. PoRD mówi o ewidencji gruntów? A może jest ona w dyspozycji któregoś ze znaków? Bo jak nie, to co mnie ona obchodzi?
No i wychodzi, ze plac parkingowy to droga.
Nie - wychodzi, że na placu parkingowym jest droga (albo kilka).

jest taki akt wykonawczy do ustawy PoRD, który zawiera w sobie frazę "skrzyżowanie skanalizowane"
Nie..., nie..., niedźwiedzie, trzymajcie mnie!
Jak myślisz, dlaczego art 2. Ustawy zaczyna sie od słów: "Użyte w ustawie określenia oznaczają:"?
Czy napisano to dla ozdoby? A może "mówimy: w ustawie, myślimy: "w akcie wykonawczym"?

Jeżeli w ustawie będzie art. o skrzyżowaniach skanalizowanych, to znajdę sobie definicję takiego skrzyżowania w rozp. 430 lub 220 i będę się do tego art. stosować.
A dopóki takiego art. nie ma, to sorry - stosuję się do tych przepisów,które są.
A te przepisy mówią, że do zmiany kierunku jazdy w lewo, zjeżdżam do lewej i sruu! w drogę poprzeczną, a nie: najpierw na wprost - potem zawrócić - i na końcu skręcić w prawo (i cały czas z lewym migaczem, bo przecież skręcam w lewo).
pas terenu, o którym mowa w def. drogi z uPoRD, wydziela się granicami gruntu[...] Na obiekcie zwanym parkingiem, do celów ruchu drogowego przeznacza się
Ustawa nie nakazuje kierowcy budowania dróg ani organizowania ruchu - wyznacza, jak kierowca ma jeździć po tym co jest.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez LeszkoII » czwartek 25 sierpnia 2016, 18:19

sankila napisał(a):Dopatruję się gdzieś wyprzedzania/postoju?
Nie, ale chciałem rozwinąć temat - szkoda że nie załapałaś intencji.
sankila napisał(a):Bzdura na bzdurze, bzdurą pogania ...
Wiem że bzdury, ale ja tylko podsumowałem Wasz tok rozumowania. Wielokrotnie pytałem, co wg. Was warunkuje, że mamy do czynienia z "wydzielonym pasem terenu"? Definicja drogi wewnętrznej (przypominam o placu parkingowym) aż taka trudna?
sankila napisał(a):Obowiązek wydzielania miejsc dla niepełnosprawnych mają parkingi publiczne, a one MUSZĄ być oznakowane.
Miło wiedzieć, że coś tam wiesz; nie twierdziłem że jest inaczej, ale też nie chciałem umieszczać w nawiasie następnego tematu do dyskusji).
sankila napisał(a):"Dowolny plac bez znaku" może być jedynie parkingiem prywatnym i żadnych miejsc wydzielać nie musi.
Jesus (where are You?). Przecież pisałem o "dowolnym placu bez znaku" w kontekście (nie-)wyznaczania pasa terenu tymi znakami, bo jak mniemam takie P-18 wyznacza Wam drogę a może jezdnię tylko drogi dwujezdniowej, trójjezdniowej.... ble.

Notabene mały plac parkingowy "publiczny" (jak to określiłaś) nie musi mieć wyznaczonych żadnych miejsc.
sankila napisał(a):Proszę bardzo; tymczasowy parking na terenie prywatnym:
A może to działka rolna? A na działkach rolnych nie ma dróg nawet gdy są to prowizoryczne dróżki bite przez samego "Bauer'a". Tobie też polecam lekturę orzecznictw sadów administracyjnych (możesz zacząć OD...).
sankila napisał(a):Budowla zbudowana z palików ze sznurkami, które wyznaczają linie zatrzymania pojazdów;
To nie jest budowla ;) Mam podobne na balkonie, wieszam na nich ubrania czasem ćwiczę chodzenie po linie ;)
sankila napisał(a):Pas terenu dla drogi wydziela wolna przestrzeń pomiędzy rzędami samochodów, bo - zgodnie z def. - jest ona przeznaczona do jazdy pojazdów.
Pojechałaś... pas terenu wyznacza wolna przestrzeń? No to droga widmo - pojawia się, znika, przemieszcza, zmienia kształty - bać się lub płakać... ze śmiechu :rotfl2:
sankila napisał(a):Który art. PoRD mówi o ewidencji gruntów?
Żaden. I co z tego że żaden? Nic. Stosując wykładnię prawną często sięga się do norm zawartych w innych ustawach, np. znak D-44 jest ściśle powiązany z UoDP - przynajmniej tak wynika z orzeczenia NSA :-D To nie mój wymysł.
sankila napisał(a):Jak myślisz, dlaczego art 2. Ustawy zaczyna sie od słów: "Użyte w ustawie określenia oznaczają:"?
Czy napisano to dla ozdoby? A może "mówimy: w ustawie, myślimy: "w akcie wykonawczym"?
Jasne że dziedziczy się definicje ustawowe do aktów wykonawczych delegowanych od ustawy-matki; no chyba że w akcie wykonawczym zawarto definicje fraz o takiej samej nazwie co w ustawie-matce i wówczas korzystamy z definicji zawartej w akcie niższej rangi.
sankila napisał(a):A dopóki takiego art. nie ma, to sorry - stosuję się do tych przepisów,które są.
W ustawie ani rozporządzeniu w/s zn. i sygn. dr. nie ma ani definicji ronda ani definicji skrzyżowania o ruchu okrężnym. Trzeba ruszyć głową, ale nie w oparciu o słowniki języka polskiego.

I tak kocham z Tobą pisać :mrgreen:
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » czwartek 25 sierpnia 2016, 18:40

LeszkoII napisał(a):A może to działka rolna? A na działkach rolnych nie ma dróg...
Pomijajac nawet, ze w niewiedzy droge jako rodzaj uzytku gruntowego (geodezyja) pomyliles z droga w sensie PoRD to i tak jestes w bledzie.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » czwartek 25 sierpnia 2016, 18:50

U mnie na podwórku też mam drogę do garażu? A jak dziecko zrobi sobie w zimie labirynt na śniegu żeby pojeździć, to też droga? A jak śnieg stopnieje, to nie ma drogi? ha?

Głupoty opowiadasz i tyle. Obecność drogi musi mieć jakiekolwiek prawne potwierdzenie. Ok? A nie Twoje "bo widać".
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » czwartek 25 sierpnia 2016, 18:57

LeszkoII napisał(a):U mnie na podwórku też mam drogę do garażu?
Nie wiem - moze masz, amoze nie masz. A nawet jesli masz to dzialke ze wzgledu na przeznaczenie oznacza sie w calosci jako B. Nie wydziela sie z niej czesci jako Dr, bo choc droga jest, to tylko Ty z niej ozystasz i z punktu widzenia publicznego ona nie istnieje. Przezuc sie na jakies Forum geodezyjne.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » czwartek 25 sierpnia 2016, 19:04

szymon1977 napisał(a):Nie wiem - moze masz, amoze nie masz.
Normalny wjazd posiadam, pośrodku trawka, na zewnątrz kwiatostan. Nie migaj się, tylko powiedz czy to jest DROGA. Konkret proszę, jak zwykle.
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » czwartek 25 sierpnia 2016, 19:49

LeszkoII napisał(a):Obecność drogi musi mieć jakiekolwiek prawne potwierdzenie.
A jak droga powstała a jej istnienia prawnie nie potwierdzono? I kto tu głupoty powiada w dodatku doszukując się w Geoportalu potwierdzenia istnienia czegoś, czego w danych geodezyjnych się nie przedstawia nawet jeżeli faktycznie istnieje. Zwłaszcza, że dokumentacja geodezyjna przedstawia stan faktyczny na dzień... na Geopeortalu można spotkać się nawet zawartością będącą pochodną digitalizacji map katastralnych pamiętających czasy CK Franciszka. Powtórzę Ci jeszcze raz: to coś, co wg PoRD jest drogą nie ma odpowiednikach w geodezji. Chociaż na Wikipedii byś poczytał o tym, o czym się wypowiadasz.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 25 sierpnia 2016, 20:11

szymon1977 napisał(a):Przede wszystkim to w ewidencji gruntoe nie zamieszcza sie niczego, co zdefiniowano w PoRD. Zostaw geodezje geodetom.

.
Napiszę ci tak do innych "aktów prawnych" :lol: zostaw "wytyczne" budowlańcom, a nie stosujesz podwójne standarDy.
szerszon

Postprzez LeszkoII » czwartek 25 sierpnia 2016, 20:42

szymon1977 napisał(a):A jak droga powstała a jej istnienia prawnie nie potwierdzono?
i ty rzekomo jesteś po geodezji :lol: :lol: :lol: Istnienie tej drogi zostało prawnie potwierdzone w pozwoleniu na jej budowę. Nie myl procesu oddania do użytku z procesem zatwierdzania pozwolenia na budowę. Słaby jesteś jak na...
szymon1977 napisał(a): I kto tu głupoty powiada w dodatku doszukując się w Geoportalu potwierdzenia istnienia czegoś, czego w danych geodezyjnych się nie przedstawia nawet jeżeli faktycznie istnieje.
W Geoportalu nie masz danych urzędu d/s geodezji. Tam znajdują się informacje zatwierdzone prawem(nie ręczę za aktualność, jakby co to śledzić odpowiednie metadane), co wynika z ogólnych (bez danych osobowych) informacji wprost z ksiąg wieczystych lub jak wolisz z ewidencji g i b - powinny być z sobą kompatybilne.
szymon1977 napisał(a):na Geopeortalu można spotkać się nawet zawartością będącą pochodną digitalizacji map katastralnych pamiętających czasy CK Franciszka.
Ja mam pozytywne doświadczenia i Geoportal działa wspaniale jeżeli mierzymy odległości i powierzchnie!
szymon1977 napisał(a):Powtórzę Ci jeszcze raz: to coś, co wg PoRD jest drogą nie ma odpowiednikach w geodezji.
Mylisz się :lol: Ty serio studiowałeś geodezję? Nie wierzę! Farmazony wypisujesz, więc akcja --> reakcja: farmazony. Weź sobie mapę autostrady A-2.

P.S. O geodezji wiem trochę z życia i odnoszę wrażenie, ze więcej niż Ty. Głowa mnie aż boli.
LeszkoII

Postprzez papadrive » czwartek 25 sierpnia 2016, 21:37

szymon1977 napisał(a):A jak droga powstała a jej istnienia prawnie nie potwierdzono?

To nie jest drogą. Każda, wydzielona geodezyjnie działka ma swój numer i swoje przeznaczenie. Jeśli na mapach ewidencyjnych gruntów, działka jest ujęta jako droga, to jest nią, choćby była porośnięta krzaczurami, przekopana rowami czy zalana wodą i ogólnie nieprzejezdna. Jeżeli zaś nie będzie przeznaczona jako droga, to nią nie będzie, choćby przejeżdżało tamtędy "pińcet" pojazdów na godzinę.
I kto tu głupoty powiada w dodatku doszukując się w Geoportalu potwierdzenia istnienia czegoś, czego w danych geodezyjnych się nie przedstawia nawet jeżeli faktycznie istnieje.

No i kto tu głupoty opowiada? Dane z Geoportalu nie mają żadnego znaczenia prawnego. Nie ma tam opisu działek, a jedynie ich numeracja. Ewidencję gruntów prowadzi starostwo. Tam możesz sobie sprawdzić, czy interesująca Cię działka jest drogą faktycznie, czy tylko wyjeżdżonym pasem terenu, a powinna tam rosnąć kukurydza. :P
Powtórzę Ci jeszcze raz: to coś, co wg PoRD jest drogą nie ma odpowiednikach w geodezji.

...wydzielony (geodezyjnie) pas terenu...

Na gruntach prywatnych mogę sobie wytyczyć drogę gdziekolwiek (choć i tak nie będzie figurować jako droga), ale publicznej nie da się wybudować na działce innego przeznaczenia.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szymon1977 » czwartek 25 sierpnia 2016, 23:31

LeszkoII napisał(a):Istnienie tej drogi zostało prawnie potwierdzone w pozwoleniu na jej budowę.
Wow! Istnienie drogi potwierdzono kiedy jeszcze nie istniała? Wow! Myślałem, że istnienie drogi "potwierdza się" podczas jej inwentaryzacji już po jej powstaniu. A oddanie do użytku następuje dopiero po "potwierdzeniu" istnienia.

LeszkoII napisał(a):W Geoportalu nie masz danych urzędu d/s geodezji.
Wow! A myślałem, że Geoportal oparty jest na Ewidencji Gruntów, która to jest częścią Państwowego Zasobu Geodezyjnego potocznie zwanego "geodezją".

LeszkoII napisał(a):Tam znajdują się informacje ... z ewidencji g i b
Wow! To Ewidencja Gruntów to nie jest częścią "geodezji"?

LeszkoII napisał(a):Ja mam pozytywne doświadczenia i Geoportal działa wspaniale jeżeli mierzymy odległości i powierzchnie!
Ja mam negatywne z danymi geodezyjnymi w oparciu o które postał Geoportal. Rekord? Droga publiczna, która odsunęła się przez lata o 20m (Wow!) od granic działki i weszła sobie na działki prywatne. Wow!

LeszkoII napisał(a):Ty serio studiowałeś geodezję?
Nie. Wow!
.....
papadrive napisał(a):Każda, wydzielona geodezyjnie działka ma swój numer i swoje przeznaczenie
Ale nie każda fizycznie istniejąca droga musi być wydzieloną działką, a nawet pomimo pomimo przeznaczenia nie musi być oznaczona jako użytek gruntowy "droga", nie mówiąc już o nadaniu jej numeru. Bywają drogi, które choć fizycznie istnieją nie są wspomniane w geodezji ani jedną literką i wynika to wprost z zasad geodezji. O drogach, które nie są odrębną działką a przebiegają przez fragmenty kilkudziesięciu działek tylko wspomnę.

papadrive napisał(a):Jeśli na mapach ewidencyjnych gruntów, działka jest ujęta jako droga, to jest nią, choćby była porośnięta krzaczurami, przekopana rowami czy zalana wodą i ogólnie nieprzejezdna.
Nie! "Jeśli na mapach ewidencyjnych gruntów, działka jest ujęta jako droga", a w rzeczywistości "jest porośnięta krzaczurami, przekopana rowami czy zalana wodą i ogólnie nieprzejezdna" to wykrycie takiej "drobnej nieścisłości" podczas jakichkolwiek prac geodezyjnych pociąga za sobą aktualizację danych Ewidencji Gruntów.

papadrive napisał(a): Tam możesz sobie sprawdzić...
Szczerze to nie wiem co mogę sobie sprawdzić w Geoportalu i nie interesuje mnie to, bo jeżeli mam taką potrzebę to uzyskuję prawo dostępu do danych, na podstawie których Geoportal powstał, a niedostępne są przeciętnemu śmiertelnikowi.

papadrive napisał(a):Na gruntach prywatnych mogę sobie wytyczyć drogę gdziekolwiek (choć i tak nie będzie figurować jako droga)...
Jeżeli na prywatnym gruncie powstanie droga, a etapami jej powstania będzie wytyczenie itd., itp. to w 99% powstanie tej drogi zostanie odzwierciedlone w danych geodezyjnych.

papadrive napisał(a):...ale publicznej nie da się wybudować na działce innego przeznaczenia.
Teoretycznie się nie da, a jednak nadal istnieją drogi publiczne, które w dziwnych okolicznościach powstały na działkach prywatnych. Istnieją także drogi, które choć przebiegają przez teren prywatny to użytkowane są publicznie.
.....
papadrive napisał(a):No i kto tu głupoty opowiada?
Wy. Skończcie wbijać sobie nawzajem gwoździe do trumien geodezją i skupcie się na temacie. Jeszcze na dobranoc cytacik:
1. Do użytku gruntowego o nazwie „drogi” zalicza się grunty, które są pasami drogowymi dróg publicznych oraz dróg
wewnętrznych w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych (Dz. U. z 2013 r. poz. 260, 843 i 1446).

2. Do użytku gruntowego o nazwie „drogi” nie zalicza się gruntów w granicach pasów drogowych dróg wewnętrznych, jeżeli:
szymon1977

Postprzez sankila » piątek 26 sierpnia 2016, 10:12

LeszkoII napisał(a):A może to działka rolna? A na działkach rolnych nie ma dróg nawet gdy są to prowizoryczne dróżki bite przez samego "Bauer'a"
To jest działka rolna i trwały użytek zielony, czyli łąka. Ale w tym momencie pełni funkcję parkingu, zatem jest przeznaczony do ruchu i postoju pojazdów, a tym samym spełnia definicję drogi z Ustawy. Jeśli jest ich kilka i się przecinają, to w miejscu przecięć jest skrzyżowanie dróg. Z racji, że nie są to drogi publiczne - przepisy Ustawy obowiązują w zakresie, wyznaczonym art. 1.2.
Sądy administracyjne mogą sobie ustalać, czy jakaś droga spełnia normy drogi publicznej z UoDP, bo od tego zależą podatki. Ale żaden sąd administracyjny nie będzie mi mówił, czy to jest miejsce, w którym mam się stosować do przepisów ruchu drogowego!
Więc z czym mi tu wyjeżdżasz?
No to droga widmo - pojawia się, znika, przemieszcza, zmienia kształty - bać się lub płakać... ze śmiechu
Ktoś tu drogi tylko na mapie widuje ...
A TU: jest droga, czy nie jest? Obowiązuje PRD czy nie obowiązuje? A może przed wjazdem sprawdzisz, co na to orzeczenia sądów administracyjnych? Albo poszukasz działki u geodetów, lub Geoportal postudiujesz?
Obrazek

Stosując wykładnię prawną często sięga się do norm zawartych w innych ustawach, np. znak D-44 jest ściśle powiązany z UoDP - przynajmniej tak wynika z orzeczenia NSA
A jaki to ma związek z PRD? Pilnuj, szewcze, kopyta!
Stawianie znaków to sprawa drogowców a nie kierowców. Ty masz się stosować do dyspozycji D44 a nie do UoDP. Policjant nie wyciągnie wykładni prawnej, tylko taryfikator mandatowy. I co na to Twoje NSA?
Jasne że dziedziczy się definicje ustawowe do aktów wykonawczych delegowanych od ustawy-matki
. A jakaś podstawa prawna lub chociaż logiczna? Bo, jak na razie, to wasze "ruszanie głową" skończyło się na "w prawo ale w lewo" i "czy ja jadę, czy ja przejeżdżam?".

Ale dam Ci jeszcze jedną szansę.
Proszę bardzo:1,2,3,4 - to cztery skrzyżowania czy cztery wloty jednego skrzyżowania?
Przypominam, że w def. skrzyżowania nie ma słowa o znakach, więc ich obecność nie ma wpływu na status dróg i ich przecięć.
Uzasadnij odpowiedź, przy załozeniu że:
1/ w punkcie A stoi znak A7
2/ w punkcie A stoi znak C12
Obrazek
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze