Skręt w lewo bezpośrednio na prawy pas ruchu w tej sytuacji

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skręt w lewo bezpośrednio na prawy pas ruchu w tej sytuacji

Postprzez Alpheus » czwartek 18 sierpnia 2016, 10:53

Na początku chciałbym się przywitać, jestem nowy na tym forum i jest to mój pierwszy post.

Zastanawia mnie pewna sytuacja dotycząca skrętu w lewo. [załącznik]

Skręcamy w lewo z drogi z pierwszeństwem w drogę poprzeczną. Jak widać, prawy pas oddzielony jest od lewego linią ciągłą.
Stąd moje pytanie - czy dozwolone jest zajęcie w takiej sytuacji od razu prawego pasa? (Jeżeli nie zetnie się zakrętu, to nie przejedzie się przez linię)

PS: Wybaczcie moje umiejętności paint'erskie:)
Załączniki
road2.png
road2.png (9.28 KiB) Przeglądane 7619 razy
10.08.2016: Odebrane:)
Alpheus

Re: Skręt w lewo bezpośrednio na prawy pas ruchu w tej sytua

Postprzez szymon1977 » piątek 19 sierpnia 2016, 02:37

Alpheus napisał(a):...czy dozwolone jest zajęcie w takiej sytuacji od razu prawego pasa?
TAK. Tylko miej na uwadze, ze ktorego bys pasa nie zajal to jadacy z przeciwka i skrecajacy w te sama droge ma nad Toba pierwszenstwo.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez JAKUB » piątek 19 sierpnia 2016, 06:01

We Francjii są takie skrzyżowania, jednak na pas prawy nie wejdziesz ponieważ jest on "zablokowany" przez wysepkę naprowadzającą na odpowiedni pas.
JAKUB

Postprzez LeszkoII » piątek 19 sierpnia 2016, 17:43

Alpheus napisał(a):Na początku chciałbym się przywitać
Witaj!
Alpheus napisał(a):czy dozwolone jest zajęcie w takiej sytuacji od razu prawego pasa?
Jak najbardziej TAK, np. (moto)rowerem, motocyklem, małą osobówką może się to udać. Ale: po co? Intuicyjnie wjechałbym na lewy, a później dynamicznie zmieniłbym pas mając odpowiednie przełożenie (np. dwójkę).

Obrazek

Wczoraj przejechałem tak jak obrazuje zielona linia, z uwagi na zakorkowany prawy pas z powodu zatoru w miejscu prawoskrętu do nieruchomości (zaznaczone na czerwono).
We Francjii są takie skrzyżowania, jednak na pas prawy nie wejdziesz ponieważ jest on "zablokowany" przez wysepkę naprowadzającą na odpowiedni pas.
W Polsce też ;)
LeszkoII

Postprzez Henq » piątek 19 sierpnia 2016, 19:06

szymon1977 napisał(a):
Alpheus napisał(a):...czy dozwolone jest zajęcie w takiej sytuacji od razu prawego pasa?
TAK. Tylko miej na uwadze, ze ktorego bys pasa nie zajal to jadacy z przeciwka i skrecajacy w te sama droge ma nad Toba pierwszenstwo.

Na jakiej podstawie ty tak twierdzisz? :hmm:
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez mp0011 » piątek 19 sierpnia 2016, 19:29

Henq napisał(a):
szymon1977 napisał(a):

Na jakiej podstawie ty tak twierdzisz? :hmm:

Nie jestem ekspertem, ale ostrożnie obstawiał bym Art. 25. 1.: :wink:
Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo – także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez Henq » piątek 19 sierpnia 2016, 19:58

mp0011 napisał(a):Nie jestem ekspertem, ale ostrożnie obstawiał bym Art. 25. 1.: :wink:
Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo – także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.

Nie zrozumiałeś pytania :)
pytałem na jakiej podstawie @szymon1977 tak twierdzi :) a nie każdy rozumiejący treść art 25.1
Henq

Postprzez szymon1977 » niedziela 21 sierpnia 2016, 21:26

Henq napisał(a):Na jakiej podstawie ty tak twierdzisz?
Na podst. art.25.1.: zbliżając się do skrzyżowania zostałem zobowiązany do ustąpienia PP nadjeżdżającemu z prawej..., więc skoro jestem na skrzyżowaniu a ktoś nadjeżdża z prawej do ustępuje mu PP spełniając na skrzyżowaniu swój obowiązek, który nałożono na mnie gdy zbliżałem się do skrzyżowania.

Podobnie jak z drzwiami od klatki: wychodząc z klatki zostałem zobowiązany do zamknięcia drzwi, więc skoro wyszedłem z klatki a drzwi są otwarte to zamykam drzwi spełniając po wyjściu z klatki obowiązek, który nałożono na mnie gdy wychodziłem z klatki.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Henq » niedziela 21 sierpnia 2016, 21:40

szymon1977 napisał(a):
Henq napisał(a):Na jakiej podstawie ty tak twierdzisz?
Na podst. art.25.1.: zbliżając się do skrzyżowania zostałem zobowiązany do ustąpienia PP nadjeżdżającemu z prawej..., więc skoro jestem na skrzyżowaniu a ktoś nadjeżdża z prawej do ustępuje mu PP spełniając na skrzyżowaniu swój obowiązek, który nałożono na mnie gdy zbliżałem się do skrzyżowania.

Oj coś za bardzo, pojazd nie nadjeżdża z prawej strony, pojazd już wjechał na skrzyżowanie!
Więc albo się człowieku ogarniesz i zaczniesz trzymać się swoich bredni do końca albo przestanę z tobą dyskutować, bo nie ma najmniejszego sensu polemizować z osoba która w zależności od swojego widzi mi się, dwie identyczne sytuację interpretuje każdą inaczej! :eek2:
Henq

Postprzez szymon1977 » niedziela 21 sierpnia 2016, 21:46

Pojazd na skrzyżowanie wjechał, ale nadal nadjeżdża do miejsca, w którym przetną się nasze kierunki ruchu.
szymon1977

Postprzez Henq » niedziela 21 sierpnia 2016, 21:48

szymon1977 napisał(a):Pojazd na skrzyżowanie wjechał, ale nadal nadjeżdża do miejsca, w którym przetną się nasze kierunki ruchu.

oj a to coś nowego w którym miejscu art 25.1 mówi coś na ten temat?
Henq

Postprzez szymon1977 » niedziela 21 sierpnia 2016, 21:51

W swej literalnej treści.
szymon1977

Postprzez Henq » niedziela 21 sierpnia 2016, 21:53

szymon1977 napisał(a):W swej literalnej treści.

:wow:

wskaż gdzie bo nie widzę nic na temat: przecinana się kierunków ruchu
Henq

Postprzez szymon1977 » niedziela 21 sierpnia 2016, 21:58

Popatrz linijkę powyżej art.25.1. a dowiesz się co jest przezeń regulowane.
szymon1977

Postprzez Henq » niedziela 21 sierpnia 2016, 22:03

szymon1977 napisał(a):Popatrz linijkę powyżej art.25.1. a dowiesz się co jest przezeń regulowane.

ale dlaczego mam patrzeć linijkę wyżej? sam twierdzisz że literalna treść art25.1 wskazuje na miejsce przecięcia się kierunków ruchu, nie oddział 7 nie linijkę wyżej ale literalna treść art 25.1 więc się kuźwa pytam gdzie bo chyba masz człowieku inny pord!
Henq

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze