Kto ma pierwszeństwo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kto ma pierwszeństwo

Postprzez Nierajdowy » czwartek 07 lipca 2016, 22:51

Witam mam pytanie co to skrzyżowania w tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=GU-jMwC8llM
moim zdaniem pierwszy pojedzie pojazd 3 później kolejno 2 i 1
ale sporo osób twierdzi że 2,1,3 ponieważ pojazd 3 musi czekać na środku skrzyżowania z powodu tego że skręcając ma pojazd po prawej stronie ale jak to ma się do zasady że pierwszeństwo ustala się przed skrzyżowaniem :wow:
Nierajdowy

Re: Kto ma pierwszeństwo

Postprzez LeszkoII » piątek 08 lipca 2016, 09:28

Nierajdowy napisał(a):ale jak to ma się do zasady że pierwszeństwo ustala się przed skrzyżowaniem
Ano ustala się żeby już na skrzyżowaniu wiedzieć komu ustąpić a nad kim posiadać pierwszeństwo. Tak więc "trójka" może wjechać na skrzyżowanie, jeżeli nikt nie nadjeżdża z prawej strony, po czym realizuje pierwszeństwo ustalone na wlocie ustępuje pierwszeństwa "jedynce". "Jedynka" wjedzie na skrzyżowanie, a jeżeli "dwójka" zrezygnuje z pierwszeństwa, bo nie zmieści się za "trójką" to przepuści "jedynkę". W tym czasie "trójka" opuści skrzyżowanie z lewo a na końcu przejedzie "dwójka".

Nie jest to żadna sztywno ustalona w przepisach zasada, bo równie dobrze "trójka" może przepuścić "dwójkę". Natomiast jeśli chodzi o pierwszeństwo, to każdy obowiązany jest ustąpić komuś i na tym polega klasyczny pat, który rozwiązuje się metodą tzw. "partnerstwa na drodze".

:D
LeszkoII

Postprzez kg1956 » piątek 08 lipca 2016, 09:56

Trójka powinna ustąpić pierwszeństwa jedynce z dwóch powodów. Po pierwsze dlatego, że 3 skręca w lewo a 1 jedzie prosto. Po drugie dlatego, że po wjechaniu 3 na środek zbliża się do niej 1 z prawej strony. Obie zasady opisane są w tym samym artykule.
kg1956

Postprzez Henq » piątek 08 lipca 2016, 23:48

kg1956 napisał(a):Po drugie dlatego, że po wjechaniu 3 na środek zbliża się do niej 1 z prawej strony. Obie zasady opisane są w tym samym artykule.

:wow: zbliża się z na przeciwka nie z prawej strony i wjazd na skrzyżowanie tego nie zmieni
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez kg1956 » sobota 09 lipca 2016, 22:05

Tak myślisz? Ja mam inne zdanie.
kg1956

Postprzez Henq » sobota 09 lipca 2016, 22:23

kg1956 napisał(a):Tak myślisz? Ja mam inne zdanie.

a pierwszeństwo ustalasz na skrzyżowaniu czy przed?
Henq

Postprzez papadrive » sobota 09 lipca 2016, 23:32

kg1956 napisał(a):Tak myślisz? Ja mam inne zdanie.

Mieć inne zdanie, to nic niezwykłego. 8) Tylko, czy ono nie jest błędne?
Miałbyś go z prawej. gdybyś skręcił/ał w lewo, ale nie możesz skręcić, bo musisz mu ustąpić PP. Więc Henq Ci napisał skąd nadjeżdża. :thumb2:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szymon1977 » sobota 09 lipca 2016, 23:48

kg1956 napisał(a):Obie zasady opisane są w tym samym artykule.
Czy aby na pewno?
kg1956 napisał(a):Po pierwsze dlatego, że 3 skręca w lewo a 1 jedzie prosto.
W art. 25.1. nie ma takiej "zasady".
kg1956 napisał(a):Po drugie dlatego, że po wjechaniu 3 na środek zbliża się do niej 1 z prawej strony.

Jak nie w art.25 1. to gdzie tych "zasad" szukac?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez kg1956 » niedziela 10 lipca 2016, 08:19

Chodzi Tobie o słowo "zasada"? Nie szukaj w innych artykułach. Wszystko jest w tym jednym art. 25.1.
kg1956

Postprzez Henq » niedziela 10 lipca 2016, 16:34

kg1956 napisał(a):Chodzi Tobie o słowo "zasada"? Nie szukaj w innych artykułach. Wszystko jest w tym jednym art. 25.1.

art25. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania...
raczej nic na temat bycia już na skrzyżowaniu :eek2:
Henq

Postprzez szymon1977 » niedziela 10 lipca 2016, 17:06

Ani o ustepowaniu jadacemu prosto tylko dlatego, ze samemu skreca sie w lewo. KG, powyrywales fragmenty z kontekstu i wyszly Ci bzdury.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » niedziela 10 lipca 2016, 19:21

szymon1977 napisał(a):Ani o ustepowaniu jadacemu prosto tylko dlatego, ze samemu skreca sie w lewo.
Bo na ogół ustępujesz pierwszeństwa od wlotu do wylotu. Na wlocie wiesz komu ustąpić a na skrzyżowaniu realizujesz tą wiedzę.

Temat jest banalny, więc po co na siłę robić z niego rozprawę doktorską?
LeszkoII

Postprzez papadrive » niedziela 10 lipca 2016, 20:59

Kg1956, nie to, że napisał bzdurę, tylko niefortunnie się wypowiedział. Jego "jedzie prosto" miało znaczyć "na wprost", a każdy widzi, że nadjeżdża z naprzeciwka. Uważam to za skrót myślowy. Ja zrozumiałem. 8) Niepotrzebnie tylko podał drugi powód ustąpienia jedynce. Co wyprostował Henq, a później ja. I to wszystko z mojej strony. Czołem, bo mecz się zaczyna. :lol:
papadrive

Postprzez kg1956 » środa 13 lipca 2016, 10:15

Na początek przypomnienie tego, co wszyscy znamy:
Art. 25.
1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.

Szymon1977 na moje słowa:
Po pierwsze dlatego, że 3 skręca w lewo a 1 jedzie prosto.

napisał:

Otóż jest:
(...)ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost

Po drugie dlatego, że po wjechaniu 3 na środek zbliża się do niej 1 z prawej strony.

napisał:
.
Otóż jest:
(...) ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony(...)

Nawet jeśli na małym skrzyżowaniu tego nie widać, to na większym widać już wyraźnie. "Nadjeżdżający" to nie to samo co "zbliżający się do skrzyżowania". Rozumiem, że są dwie interpretacje znaczenia art.25.1. Wyszło to m.in. w wątku "Pierwszeństwo na łamanym", gdzie pojazd zbliżał się do skrzyżowania z prawej strony a nadjężdżał z lewej. viewtopic.php?f=3&t=37227

Henq napisał:

Nie jest tak jak twierdzisz. Ustawodawca co prawda dość niefortunnie sformułował ten artykuł, ale nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie stosował go dosłownie. Ustąpić pierwszeństwa należy jednak na skrzyżowaniu a nie zbliżając się do niego.
kg1956

Postprzez papadrive » środa 13 lipca 2016, 12:27

kg1956 napisał(a):
Po drugie dlatego, że po wjechaniu 3 na środek zbliża się do niej 1 z prawej strony.

napisał:
.
Otóż jest:
(...) ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony(...)

Nawet jeśli na małym skrzyżowaniu tego nie widać, to na większym widać już wyraźnie. "Nadjeżdżający" to nie to samo co "zbliżający się do skrzyżowania". Rozumiem, że są dwie interpretacje znaczenia art.25.1.

W art,25.1 nie ma, "po wjechaniu na skrzyżowanie", czy "będąc na skrzyżowaniu", a jest "zbliżając się do skrzyżowania". To znaczy, ni miej ni więcej jak, przed skrzyżowaniem. To w tym miejscu kierujący ma obowiązek ustalić kolejność przejazdu przez skrzyżowanie, pojazdów nadjeżdżających z różnych stron/wlotów.

kg1956 napisał(a):Henq napisał:

Nie jest tak jak twierdzisz. Ustawodawca co prawda dość niefortunnie sformułował ten artykuł, ale nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie stosował go dosłownie. Ustąpić pierwszeństwa należy jednak na skrzyżowaniu a nie zbliżając się do niego.

Jest tak, jak napisał Henq, a wyzej ja. Przepis jest zrozumiały. Pierwszeństwo przejazdu ustala się przed wjechaniem na skrzyzowanie, ale można go realizować na skrzyżowaniu, jeśli warunki na to pozwalają. Jednak ten (wg. Ciebie) nadjeżdżający z prawej (gdy znajdujesz się na skrzyżowaniu i już skręcasz), jest/był nadal nadjeżdżającym z naprzeciwka i jadący na wprost.
Gdyby interpretować ten art., tak, jak Ty, to w czasie Twojego skrętu w lewo, nadjeżdżającym z naprzeciwka byłby wjeżdżający wlotem, którym Ty masz zamiar opuścić skrzyżowanie. Jak chcesz wtedy ustąpić mu PP?
papadrive

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze