https://www.google.pl/maps/@50.0431479,18.5733129,177m/data=!3m1!1e3
Teraz, aby ułatwić rozpoznanie zdjęcia:

Ul. Świerklańska jest drogą z pierwszeństwem, ul Nowa drogą podporządkowaną, na skrzyżowaniu znajduje się sygnalizacja świetlna. Przy skręcie w lewo z ul. Nowej nie mamy wyodrębnionego pasu oraz sygnalizacji do lewoskrętu.
Wiadomą sprawą jest, że jeżeli działa sygnalizacja i mamy światło zielone, a z ul. Nowej skręcamy w lewo (strzałka niebieska) to musimy ustąpić pierwszeństwa samochodom jadącym z naprzeciwka i jadącym prosto.
Pytanie co z tymi jadącymi w prawo (strzałka czerwona)?
Zgodnie z zasadami pierwszeństwa na skrzyżowaniach również musimy ustąpić pierwszeństwa, gdyż skręcamy w lewo i mamy pojazd po swojej prawej, sprawa prosta - art. 25 ust. 1 Prawa o ruchu drogowym + definicja skrzyżowania z art. 2, niewątpliwie za wysepką dalej jest skrzyżowanie, więc rozpatrujemy sytuacje jako całe skrzyżowanie, czyli ja skręcam w lewo, więc muszę przepuścić jadących prosto lub w prawo.
Jednak ze względu na wysepkę o długości około 10 m (a przecież zdarzają się większe) ja (niebieski) zdążę zakończyć manewr skrętu, w całości będę znajdował się na pasie drogi ul. Świerklańskiej, zanim w ogóle osoba z naprzeciwka (czerwony) dojedzie do wjazdu na pas drogi ul. Świerklańskiej, więc to ona powinna mi ustąpić pierwszeństwa, ze względu, że wjeżdża na mój pas, po którym ja już jadę (a przed wjazdem na mój pas ma znaki poziome - namalowane trójkąty). Zapis art 22 ust. 4 Prawa o ruchu drogowym. Aczkolwiek w art. 22 jest mowa o zmianie pasa ruchu i zmianie kierunku jazdy, natomiast ust. 4 dotyczy wyłącznie zmiany pasa ruchu, więc być może w tym przypadku nie ma zastosowania, ponieważ czerwony zmienia kierunek ruchu. Jednak zgodnie z definicją pasa ruchu a art. 2 pkt 7 moim zdaniem (w tym przypadku) zmiana kierunku jazdy jest równoznaczna ze zmianą pasa ruchu. Ponieważ wjeżdżam z pasa ruchu ul. Nowej na inny pas ruchu ul. Świerklańskiej.
Dodam, że na ogół ludzie stosują się do zasad panujących na skrzyżowaniu, ale czasem, Ci skręcający w prawo (czerwoni) ustępują pierwszeństwa niebieskim i robi się zamieszanie bo jeden ustępuje drugiemu.
Wiem, że podejście pierwsze jest tym prawidłowym, ale może mi ktoś wskazać podstawę prawną, z której to wynika?
PS. Możliwie, że widziałem podobne pytania już, ale zdjęcia wygasły i nie wiem czy na pewno o to samo chodzi.