Bardzo przydały mi się wszelkie fora z pytaniami. Dzisiaj za pierwszym razem teoria 74/74 WORD Katowice.
Pytania, które pamiętam
-czy zażywanie narkotyków może pomóc w ocenie sytuacji na drodze NIE
-Filmik droga dwujezdniowa dwa pasy ruchu, przejście dla pieszych. Samochód na prawym pasie zatrzymał się aby przepuścić pieszych, czy musze się też zatrzymać? TAK
-Czy muszę ustąpić pierwszeństwa tramwajowi wyjeżdżającemu z zajezdni? NIE
-znak obszar zabudowany, poniżej znak ograniczenie prędkości do 60km/h. Ile mogę jechać za znakiem ZAKAZU? 60km/h całą dobę
-takie samo pytanie jak wyżej ale ze znakiem z nazwą miejscowości.
-Czym mogą skutkować zepsute amortyzatory? Zmniejszenie przyczepności kół i skuteczności hamowania
-Włączam się do ruchu z pobocza, czy muszę udzielić pierwszeństwa pojazdowi widocznemu w lusterku? TAK
-Chcę zmienić pas ze środkowego na lewy czy mam pierwszeństwo przed pojazdami jadącymi tym pasem?NIE
-Filmik ludzie wysiadają z tramwaju, czy muszę poczekać aż ludzie bezpiecznie dotrą do chodnika zanim ruszę?TAK
-Ile osób mogę przewozić pojazdem? Tyle ile jest wpisanych w dowód rejestracyjny
-Zdjęcie czerwone światło na sygnalizatorze, strzałka warunkowa się NIE świeci. Czy mogę rozpocząć jazdę jeśli nie utrudnię ruchu pieszym i pojazdom?NIE
-Co może pogarszać ostrość widzenia? Wypity alkohol
-Filmik. Jadę drogą podporządkowaną (pierwszeństwo łamane) czy muszę udzielić pierwszeństwa pojazdom na drodze z pierwszeństwem. TAK
-Znak śliska nawierzchnia, czy mogę spodziewać się gołoledzi? TAK
-Znak strefa zamieszkania. Czy za tym znakiem mogę zaparkować na chodniku nie utrudniając ruchu pieszym? NIE (tylko na wyznaczonym miejscu)
Atmosfera była "normalna" jak na takie urzędowe warunki, nie nastawiajcie się źle...nie polecam słuchać panikujących dziewcząt albo przechwalających się chłopaczków, tylko do ostatniej chwili czytać pytania czy notatki, bo nigdy nie wiadomo czy to Wam się nie trafi w pierwszym pytaniu

Powodzonka