Rozwidlenie, skrzyżowanie.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rozwidlenie, skrzyżowanie.

Postprzez szerszon » czwartek 05 maja 2016, 21:55

Henq napisał(a):[
Hola hola czyżby takie wielki pan instruktor nie wiedział że skrzyżowanie to nie tylko przecięcie?

Proszę przeczytać definicję węzła.Jest napisane o Krzyżowaniu sie dróg , a nie skrzyżowaniu jako przecięcia połączenia itp...ktoś tu coś o czytaniu ze zrozumieniem ? :hmm:
a jak byk jest napisane:
Kod: Zaznacz cały
1) bezkolizyjny typu WA - na którym nie występuje przecinanie torów jazdy, a relacje skrętne są realizowane tylko jako manewry wyłączania, włączania i przeplatania się potoków ruchu;

jak w WA są realizowane relacje skrętne! Proszę czytać ze zrozumieniem.
Nic nie ma o połązceniu lub rozwidleniu w jednym poziomie jak tona skrzyżowaniach bywa.Prosze czytać ze zrozumieniem.
A to muszą się drogi przecinać by było skrzyżowanie?
Muszą być na jednym poziomie. Dalej polecam definicję węzła i dalej ze zrozumieniem.
cytowana wcześniej definicja znaku A6x z 220 nie pozostawia złudzeń polecam ciekawa lektura.
Ciekawe dlaczego później ( cytowane przeze mnie) oznakowanie użyte na autostradach jakoś o skrzyżowaniu nie wspomina. Też ciekawa lektura.
-A-6d "wlot drogi jednokierunkowej z prawej strony" umieszczany przed każdym wjazdem na autostradę
Wjazdem...nie skrzyżowaniem.
ba gdzie to wyczytałeś że ja tak pisze?
Nie masz tak szerokich horyzontów, aby widzieć inne przepisy skoro dorwałeś się do jednego.Gdzie posądziłem ciebie,że coś ty takiego napisałeś ?
Zaczynasz manipulować i wmawiać innym coś czego nie powiedzieli gdy brakuje ci argumentów.
Wskaż gdzie ?
Nie że widać, w przeciwieństwie do ciebie nie mam klapek na oczach i czytam rozporządzenia ministra tzw akty prawne a w jednym z nich jak byk masz napisane:
Jak wyżej..czytaj wszystkie przepisy, a nie jeden.Jak szymon..brat bliźniak.
Ale żadne wnioski tak jest napisane a ty widocznie czytać nie umiesz?
Skłaniałbym sie,że masz racje gdyby nie pozostałe przepisy.
czy ty masz jakieś problemy z czytaniem? w podstawówce nie uczyli?:
ja ??? a to ja nie widzę pozostałych przepisów ?
tak wygląda skrzyżowanie. no i popatrz nie przecinają się kierunki ruchu a jednak to jest skrzyżowanie no cud
I na tej samej podstawie widzisz skrzyżowanie na autostradzie bo wygląda tak samo ? Nie chcesz przyjąć do wiadomości,że jest tyo tylko część węzła ? Skądś już znam takie dzielenia skrzyżowania na cztery bo widać.
na jakiej podstawie uważasz że węzeł jest skrzyżowaniem? znów problemy z czytaniem? Węzeł łączy krzyżujące się autostrady na różnych poziomach!
Zaczynają mnie przekonywać wasze posty o A-6d :lol: :lol: :lol:
Jest różnica przecinanie się dróg a łączenie się dróg, ale nadal przecięcie się dróg jest skrzyżowaniem, oraz połączenie się dróg jest skrzyżowaniem, zdejmij klapki z oczu i nie ucz kursantów debilizmów
No to w końcu jest czy nie jest węzeł skrzyżowaniem czy też dwoma skrzyżowaniami ?
Nie węzeł jest skrzyżowaniem, a połączenie drogi z łącznicą jest skrzyżowaniem
Połączenie dróg na różnych poziomach łacznicą jest węzłem. No to jak z tymi prędkościami ?
szerszon

Postprzez Henq » czwartek 05 maja 2016, 22:13

brak słów w kółko jedno i to samo piszesz by zabłysnąć? czym glupotami brawo błyszczysz ale w negatywnym tego słowa znaczeniu
szerszon napisał(a):Połączenie dróg na różnych poziomach łacznicą jest węzłem. No to jak z tymi prędkościami ?

a połączenie łącznicy z drogą jest na jednym poziomie i jest to skrzyżowanie
prędkości regulują znaki tak samo jak na innych skrzyżowaniach.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szymon1977 » czwartek 05 maja 2016, 23:10

szerszon napisał(a):Wjazdem...nie skrzyżowaniem.
Kazdym wjazdem, a wiec nie tylko wjazdem nie bedacym skrzyzowaniem, ale takze przed wjazdem bedacym skrzyzowaniem. O ile w ogole na autostradzie sa wjazdy nie bedace skrzyzowaniami... chyba raczej byc ich nie moze, a przynaniej nie w obrebie wezla bo inaczej drogowcy na podst. wytycznych ostrzegaliby nas za pomoca a-6d o skrzyzowaniu... ktorego nie ma. Ale cyrk!
.....
szerszon napisał(a):Skłaniałbym sie,że masz racje gdyby nie pozostałe przepisy.
Dlaczego? Zacytuj choc jeden, ktory sprzeczny jest z tym:
220.2.2.7 napisał(a):Znak A-6d "wlot drogi jednokierunkowej z prawej strony" (rys. 2.2.7.1) stosuje się przed skrzyżowaniem z drogą będącą podporządkowanym wlotem jednokierunkowym z prawej strony, którym jest w szczególności łącznica lub inna droga kończąca się pasem włączania...
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 05 maja 2016, 23:21

Henq napisał(a):brak słów w kółko jedno i to samo piszesz by zabłysnąć? czym glupotami brawo błyszczysz ale w negatywnym tego słowa znaczeniu
szerszon napisał(a):Połączenie dróg na różnych poziomach łacznicą jest węzłem. No to jak z tymi prędkościami ?

a połączenie łącznicy z drogą jest na jednym poziomie i jest to skrzyżowanie
prędkości regulują znaki tak samo jak na innych skrzyżowaniach.
W kółko jedno i to samo to ty piszesz. Nie odnosisz się do pytań.
Łącznica nie tworzy skrzyżowania, a jeśli tak to pytam się jaka prędkość na AUTOSTRADZIE jest za "skrzyżowaniem" drogi głównej z łącznicą. I jakie to znaki regulują..możesz wskazać ?
szerszon

Postprzez szerszon » czwartek 05 maja 2016, 23:28

szymon1977 napisał(a):Kazdym wjazdem, a wiec nie tylko wjazdem nie bedacym skrzyzowaniem, ale takze przed wjazdem bedacym skrzyzowaniem.
Napisane jest wjazdem..trzymaj się literalnie treści..zarzucasz brak trzymania się innym a sam to robisz.
O ile w ogole na autostradzie sa wjazdy nie bedace skrzyzowaniami... chyba raczej byc ich nie moze, a przynaniej nie w obrebie wezla bo inaczej drogowcy na podst. wytycznych ostrzegaliby nas za pomoca a-6d o skrzyzowaniu... ktorego nie ma. Ale cyrk!
Nie wiesz za pomocą czego oznacza się zbliżanie do zjazdu z autostrady ? To też według twojej/waszej wizji jest "skrzyżowanie"
Obrazek
I masz po raz kolejny przepis, który nijak nie pasuje do twojego.
definicja węzła i ich dalsza charakterystyka z podziałem na WA WB i WC ogarniesz ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 06 maja 2016, 00:13

szerszon napisał(a):Napisane jest wjazdem..
Napisane jest przed KAŻDYM wjazdem, a wiec nie tylko przed wjazdem nie bedacym skrzyzowaniem, ale takze przed wjazdem bedacym skrzyzowaniem.
szerszon napisał(a):..trzymaj się literalnie treści..zarzucasz brak trzymania się innym a sam to robisz.

.....
szerszon napisał(a):To też według twojej/waszej wizji jest "skrzyżowanie"
Nie. To bzdura - kolejna po węźle bedacym skrzyzowaniem Twojego autorstwa.
szerszon napisał(a):Nie wiesz za pomocą czego oznacza się zbliżanie do zjazdu z autostrady ?
O zjezdzie z autostrady ktos cos pisal?
szerszon napisał(a):I masz po raz kolejny przepis, który nijak nie pasuje do twojego.
Zacytujesz?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 06 maja 2016, 07:15

szymon1977 napisał(a):Nie. To bzdura - kolejna po węźle bedacym skrzyzowaniem Twojego autorstwa.
Czy gdzieś broniłem koncepcji,że węzeł jest skrzyżowaniem ? Mam wątpliwości jak to potraktować z punktu widzenia PoRD, ponieważ przepisy są niejednoznaczne. Z tego powodu nie zgodze sie z waszymi kategorycznymi stwierdzeniami, że połączenie łącznicy z drogą główną autostrady jest skrzyżowaniem.
O zjezdzie z autostrady ktos cos pisal?
Jak na każdym skrzyżowaniu oprócz tego,że trzeba na nie wjechać to też trzeba zjechać.Pomijasz niewygodny dla twego punktu widzenia ten fakt ? Zjazd można potraktować jako rozwidlenie-też występuje w definicji skrzyżowania.
Zacytujesz?

10)węźle - rozumie się przez to krzyżowanie się lub połączenie dróg na różnych poziomach, zapewniające pełną lub częściową możliwość wyboru kierunku jazdy,

Krzyżowanie się..a nie skrzyżowanie. O połaczeniu mowa przy WC, gdzie z jednej strony węzła może występować skrzyzowanie..ale nie z tej strony autostradowej.
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 06 maja 2016, 07:56

szerszon napisał(a):Krzyżowanie się..a nie skrzyżowanie.
Totez nikt (poza Toba) nie wpadl na pomysl nazwac krzyzowania (czyli calego wezla) skrzyzowaniem. Za to jego czesci - owszem (m. in. autor PoRD).
szerszon napisał(a):...nie zgodze sie z waszymi kategorycznymi stwierdzeniami, że połączenie łącznicy z drogą główną autostrady jest skrzyżowaniem.
Ok. Masz jedna opcje: wykaz, ze łącznica nie jest droga (choc autor PoRD twierdz, ze jest).
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 06 maja 2016, 10:21

szymon1977 napisał(a): Za to jego czesci - owszem (m. in. autor PoRD).
Nie tak do końca. Bo jak widać z innych przepisów tylko w przypadku WC i to nie od strony autostrady.
Masz jedna opcje: wykaz, ze łącznica nie jest droga (choc autor PoRD twierdz, ze jest)
wykaż ,że jest...szukasz jelenia do roboty ? :D Poza tym zaprzestałeś już korzystać ze stwierdzenia " ja i PoRD" ? :lol:
No i jak tam z moim zjazdem , po waszemu rozwidleniem ? Jak tam z prędkościami ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 06 maja 2016, 12:50

szerszon napisał(a):...wykaż ,że jest...
Definicja drogi a na potwierdzenie "opinia" samego autora PoRD:
220.2.2.7 napisał(a):Znak A-6d "wlot drogi jednokierunkowej z prawej strony" (rys. 2.2.7.1) stosuje się przed skrzyżowaniem z drogą będącą podporządkowanym wlotem jednokierunkowym z prawej strony, którym jest w szczególności łącznica lub inna droga kończąca się pasem włączania...
szymon1977

Postprzez LeszkoII » piątek 06 maja 2016, 12:56

Szerszon, czy wg. Ciebie jezdnia główna autostrady jest drogą z pierwszeństwem? Czym zatem w kwestii pierwszeństwa jest łącznica, za pomocą której wjeżdżasz na jezdnię główną autostrady?
LeszkoII

Postprzez Henq » piątek 06 maja 2016, 21:17

szerszon napisał(a):Łącznica nie tworzy skrzyżowania,

:thumb2: takie argumenty to ja rozumiem, przekonałeś mnie :eek2:

szerszon napisał(a): a jeśli tak to pytam się jaka prędkość na AUTOSTRADZIE jest za "skrzyżowaniem" drogi głównej z łącznicą.

A jaka prędkość jest dozwolona na autostradzie? :eek2:

szerszon napisał(a):I jakie to znaki regulują..możesz wskazać ?

Obrazek
d-9

spotkałem się również na autostradzie z ograniczeniem prędkości
Obrazek
B-33

oraz z jej odwołaniem
Obrazek
B-34

A teraz ja mam pytanie: jaka prędkość obowiązuje w tym miejscu
https://www.google.pl/maps/@50.2078422, ... 312!8i6656
bo wg twojej niczym nie popartej teorii
szerszon napisał(a):Łącznica nie tworzy skrzyżowania,

jest to 50km/h :eek2: czy coś się zmienia i twierdzisz inaczej?

szerszon napisał(a):Proszę przeczytać definicję węzła.Jest napisane o Krzyżowaniu sie dróg , a nie skrzyżowaniu jako przecięcia połączenia itp...ktoś tu coś o czytaniu ze zrozumieniem ? :hmm:
Proszę rozumieć definicję węzła, my piszemy o połączeni węzła z autostrada a ty piszesz o dupie Maryny.
Kod: Zaznacz cały
§ 40.1.W węźle typu WA:
1)wyjazdy i wjazdy powinny być zlokalizowane po prawej stronie jezdni autostrady,
2)wyjazd z jezdni autostrady powinien być usytuowany przed wjazdem na tę jezdnię,
3)wyjazdy powinny być wyposażone w pas wyłączania, z zachowaniem wymagań, o których mowa w § 49 i 50,
4)wjazd powinien być wyposażony w pas włączania, z zachowaniem wymagań, o których mowa w § 51 i 52.

szerszon napisał(a):Nie wiesz za pomocą czego oznacza się zbliżanie do zjazdu z autostrady ? To też według twojej/waszej wizji jest "skrzyżowanie"

wyjazdu z autostrady :spoko:
i tak wyjazd z autostrad a dokładniej połączenie pasa wyłączenia z łącznicą to jest skrzyżowanie!
A czy ty wiesz gdzie umieszcza się tablice E-1a? jak byś nie wiedział to proszę z 220 wstawiam foto bo z czytanie u ciebie widzę różnie bywa:
Obrazek
No i najwidoczniej znów ustawodawca jest głupi i nie wie co pisze :eek2:
znak na A-4 i do skrzyżowania mamy 500m :eek2: "toż to szok"
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szymon1977 » piątek 06 maja 2016, 22:24

Ustawodawca nie jest głupi tylko jak robi jaja - to na całego. Już raz zrobił sobie z nas jaja ostrzegając za pomocą znaku a-6d o skrzyżowaniu... którego nie ma. Pisząc, że łącznica jest drogą też zrobił sobie z nas jaja... bo przecież nie jest. Według niektórych to cały PoRD to jedne wielkie jaja i dlatego należy jego treść poddać interpretacji. Przecież są argumenty, w których... ani słowa o omawianym zagadnieniu.

W sumie mój post nic wnosi do tematu. Od kilku dni żaden post do tematu nic nie wniósł. Temat uważam za wyczerpany na fragmencie...

Zgłaszam wątek do zamknięcia.
Ostatnio zmieniony piątek 06 maja 2016, 22:30 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 06 maja 2016, 22:28

szymon1977 napisał(a):
szerszon napisał(a):...wykaż ,że jest...
Definicja drogi a na potwierdzenie "opinia" samego autora PoRD:
Powtarzasz się...nie jesteś partnerem do dyskusji. Za cienki jesteś.
LeszkoII napisał(a):Szerszon, czy wg. Ciebie jezdnia główna autostrady jest drogą z pierwszeństwem? Czym zatem w kwestii pierwszeństwa jest łącznica, za pomocą której wjeżdżasz na jezdnię główną autostrady?
Jak pisałem wcześniej... jest galimatias przepisowy. Na razie zwolennicy skrzyżowania nie użyli jeszcze jednego przepisu, moim zdaniem istotnego w kwestii uznania połączenia za skrzyżowanie. Ale o tym na końcu.
Henq napisał(a):A jaka prędkość jest dozwolona na autostradzie? :eek2:

Na wstępie... uważam ,że jako jedyny "oponent" usiłujesz posługiwać się argumentami korzystając z coraz to innych przepisów majacych potwierdzić twoje stanowisko.
A jaka prędkość jest dozwolona na autostradzie?
Przed węzłem, o ile znaki nie wskazują 140, a ile za węzłem który jako skrzyżowanie odwołuje ?
Proszę rozumieć definicję węzła, my piszemy o połączeni węzła z autostrada a ty piszesz o dupie Maryny.
Węzeł łączy np dwie autostrady WA..to tak jakbyś chciał dyskutować o wjeździe na skrzyżowanie zapominając o wyjeździe i pisać rozprawki o skrzyżowaniu tylko na podstawie wlotu na nie.
i tak wyjazd z autostrad a dokładniej połączenie pasa wyłączenia z łącznicą to jest skrzyżowanie!
Nie widać...linkowana przeze mnie tabliczka nic nie wspomina o skrzyżowaniu.
A czy ty wiesz gdzie umieszcza się tablice E-1a?
Bardzo dobrze ..idealnie do węzła WC. A jak z tablicą do WA ? Co powiesz a E-1b ?
==========================================
A teraz co nie padło w tej dyskusji

3) autostrada – drogę dwujezdniową, oznaczoną odpowiednimi znakami drogowymi, na której nie dopuszcza się ruchu poprzecznego,
Brak ruchu poprzecznego czyli nie dopuszcza się do istnienia klasycznych skrzyżowań z uwagi na dozwolone prędkości.
Czy brak ruchu poprzecznego to brak skrzyżowania..chyba jednak nie.Te 50 na łącznicach muszą być jakoś odwoływane. Dziękuję za dyskusję i "dyskusje"
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 06 maja 2016, 22:32

szerszon napisał(a):Czy brak ruchu poprzecznego to brak skrzyżowania...
Nie.
szerszon napisał(a):Brak ruchu poprzecznego czyli nie dopuszcza się do istnienia klasycznych skrzyżowań z uwagi na dozwolone prędkości.
Brawo! Dopuszcza się skrzyżowania ale tylko takie bez ruchu poprzecznego. Gdzieś tam ktoś coś cytował o łączących się kierunkach ruchu, rozwidlających się i przeplatających (czy jakoś tak).
Ostatnio zmieniony piątek 06 maja 2016, 22:35 przez szymon1977, łącznie zmieniany 2 razy
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze