pytania na egzaminie, niekonkretne

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

pytania na egzaminie, niekonkretne

Postprzez abrover » środa 31 sierpnia 2005, 20:19

Bardzo się zdenerwowałem! Część pytań jest napisana przez kretynów! Np. pytanie o niedokładne odśnieżenie szyb. Były trzy warianty:
- nie wpływa na bezpieczeństwo
- może być przyczyną wypadku
- znacznie utrudnia jazdę

Co za bezsens!!!!!! Co oznacza NIEDOKŁADNE odśnieżenie? Co oznacza ZNACZNIE utrudnia? Fakt, może być przyczyną wypadku, tą odpowiedź bym zaznaczył, pierwszej odpowiedzi oczywiście bym nie zaznaczył ale ostatnia? Czy NIEDOKŁADNE odśnieżenie szyb ZNACZNIE utrudnai jazdę? No bezsens, po pierwsze w kodeksie nie znalazłem niczego co mogłoby to uściślić. A więc logicznie bym odpowiedział:

Zależy co autor zrozumiał poprzez niedokłanei odśnieżenie szyb! Jeżeli we Fiacie 125p (przykłąd taki bo to kanciasty sedan) zostawiłem poziomy pasek śniegu na tylnej szybie o wysokości 5 cm to odśnieżenie to będzie niedokładnym a przyczyną wypadku być nie może. Jeśli odśnieżę sobie tylko boczną szybę po swojej stronie a całą resztą wraz z przodem zostawie zaśnieżoną TO TO TEŻ JEST NIEDOKŁADNE ODŚNIEŻENE i to już MOŻE spowodować wypadek.

Część pytań jest tak GŁUPIA że ybucham śmiechem i gdy już spoważnieję muszę, zamiast kierować się kodeksem (lub logiką, jeśli prawo tego nie obejmuje) muszę domyślać sie co autor pytania ma na myśli.

Bo prawda jest taka że jeśli ZNACZNIE nie odśnieżę to znacznie utrudnia jazdę a jeśli NIEZNACZNIE nie odśnieżę to nie znacznie utrudnia jazdę.

Nie wiem jak ja to zrobie bo jak na razie to przeczytalem kodeks 2 razy + podręcznik kierowcy B i cały czas mam po 2-4 błędy, z czego 2 mam najżadziej.

I wiecie co wam powiem? Wiecie do czego zmuszają autorzy tych pytań? Do tego że nie będę po raz kolejny czytał ani kodeksu ani podręcznika tylko kupię książkę ze wszystkimi pytaniami (mam jeszcze prawie 2 tygodnie do pierwszej lekcji) i nauczę sie ich na pamięć, żeby zdać!!

Dzieki za uwage i jeśli ktoś uważa tak jak ja to niech sie wypowie.
abrover

Postprzez Wiedźma » środa 31 sierpnia 2005, 20:24

Prawdę mówiąc, to uważam, że trochę przesadzasz z tym brakiem logiki
BYKOM STOP! Poprawna pisownia i ortografia w Internecie.
Wiedźma

Postprzez ___Yggdrasil___ » czwartek 01 września 2005, 11:30

Jednakże warto dodać, że jest kilka takich pytań, które raczej mijają się z logicznym rozumowaniem. Przykład można znaleźć w tym miejscu. Ale to tylko cztery kwiatki spośród 487 pytań.
Co do wkuwania testów, to temat był już poruszany. Jako że jesteś jeszcze przed pierwszą lekcją, to zachęcam do wyciągnięcia wniosków.
Pozdrawiam!
___Yggdrasil___

Postprzez JarQ » piątek 02 września 2005, 08:04

To jest tak zwana faza buntu podczas nauki testów. Denerwują wszystkie pytania, na które odpowiedź jest różna od tej jaką sobie chytrze obmyśliliśmy ;) Myślę, że każdy to przechodził w mniejszym lub większym stopniu. A co do niedokładnego odśnieżenia szyb to też myślę, że troszkę przesadzasz. Jest parę pytań bardziej kontrowersyjnych :)
JarQ

Postprzez Wiedźma » piątek 02 września 2005, 13:23

Z tym, że jeśli każde pytanie rozpatruje się oddzielnie i nie porównuje do pozostałych, to wszystko się zgadza i ja osobiście nigdzie braku logiki nie zauwazyłam.
BYKOM STOP! Poprawna pisownia i ortografia w Internecie.
Wiedźma

Postprzez Mauro.Widzew » sobota 17 września 2005, 14:07

pytanie o znak: uwaga, rogatka uszkodzona...

po zatrzymaniu pojazdu przed tym znakiem:
A - powinienem oczekiwać na nadejście dróżnika OK
B - nie mogę kontynuowac jazdy, jezeli droznik na t nie zezwala OK
C - moge kontynuowac jazdę, jezeli nie ma dróżnika i upewniłem sie ze nie zbliża się pociąg

dlaczego odp. C jest błędna?
przeciez jest mnostwo sytuacji kiedy nie ma sensu czekac w nieskonczonosc, jezeli np:
- nie zdjęto znaku, a rogatka jest juz naprawiona (i nie ma droznika)
- droznik ma rozwolnienie i siedzi pol godziny na kiblu
- droznik nie przyszedl do pracy / spoznia sie do pracy / wczesniej wyszedl z pracy
- zwyczajnie nie chce mu sie wychodzic ze swojej budki

dlaczego po upewnieniu sie ze nie jedzie pociag, nie moge kontynuowac jazdy ???
Mauro.Widzew

Postprzez Wirus » sobota 17 września 2005, 18:40

względy bezpieczeństwa. Ludzie wjeżdzją kiedy chcą i widzisz ile jest potrąceń przez pociąg. Ludziom sie po prostu strasznie spieszy i zawsze chcą zdążyć przed pociagiem co nie zawsze się udaje. Jak jest znak, rogatka uszkodzona a nie ma drożnika to telefonik, dzwonisz do pkp i drożnik może się pakować, jeżeli nie chciało mu się d...y ruszyć. Jest to jego zasr....ny obowiązek.
Ostatnio zmieniony sobota 17 września 2005, 18:42 przez Wirus, łącznie zmieniany 2 razy
Wirus

Postprzez cappricio » sobota 17 września 2005, 19:30

a jaki jest nr do pkp z komorek? :>
cappricio

Postprzez adalberthus » niedziela 18 września 2005, 18:52

Do Mauro-widzew: znak ten jest znakiem stopu.ale nie dotyczy skrzyżowania,tylko miejsca,gdzie na DALSZA JAZDĘ MOŻE ZEZWOLIĆ tylko OSOBA ZWIĄZANA Z TYM ZNAKIEM.BO NA TYM ZNAKU OPRÓCZ "ROGATKA USZKODZONA" może być napisane"cło" "Kontrola drogowa" ""Wjazd na prom" itp.i tylko urzędnik związany z tym znakiem może zezwolić na dalszą jazdę.spróbuj pojechać jak na znaku jest napisane"kontrola drogowa" jeżeli nie zezwoli ci na to policjant.druga sprawa,że znak z napisem"rogatka uszkodzona jest wystawiany przez tego dróżnika i on MUSI być przy tym znaku,aż rogatka będzie czynna.i on tytlko wydaje zezwolenie na dalszą jazdę.to nie jest znak B-20.te szczegóły można znależć w opisie zasad ogólnych interpretacji znaków,dziwne że twój wykładowca tobie nie wyłożył tych szczegółów.zachęcam do bardziej szczegółowej lektury przepisów,lub molestujcie swoich wykładowców
jak chceta to jedźta, ale nie jedźta jak chceta
adalberthus

Postprzez cichy » poniedziałek 24 października 2005, 18:05

ale co ma byc tu niezrozumiale?
dla mnie te pytanie z odsniezaniem jest jasne jak słońce.
cichy

Postprzez Mauro.Widzew » piątek 04 listopada 2005, 11:20

Nie bardzo rozumiem różnice w sformułowaniach:
- zasady ruchu drogowego
- porządek ruchu

... w kontekście dwóch pytań testowych:

1. Policjant zatrzyma dowod rejestracyjny w razie stwierdzenia lub uzasadnionego przypuszczenia, ze pojazd:
a) zagraza bezpieczenstwu,
b) narusza wymagania ochrony srodowiska,
c) zagraza porzadkowi ruchu.

2. Policjant zatrzyma dowod rejestracyjny w razie:
a) naruszenia przez kierujacego zasad ruchu drogowego,
b) stwierdzenia ze pojazd nie zostal poddany badaniu technicznemu w wyznaczonym terminie,
c) nieokazania ... [OC].

poprawne odpowiedzi zostaly wytluszczone
Łódzki Widzew - po ostatnie serca bicie !

prawo jazdy kat.B - zdane za 1.razem 9gru 2005 :-)
Mauro.Widzew

Postprzez ella » piątek 04 listopada 2005, 11:37

Mauro.Widzew napisał(a):Nie bardzo rozumiem różnice w sformułowaniach:
- zasady ruchu drogowego
- porządek ruchu

Zajrzyj do Kodeksu Drogowego i zobacz co to jest porządek ruchu
Rozdział 5

Porządek i bezpieczeństwo ruchu na drogach

Oddział 1

Przepisy porządkowe

Przepisy porządkowe. Kierujący .. obowiązany mieć przy sobie i okazywać na żądanie uprawnionego organu (policjanta) dokument stwierdzający uprawnienie do kierowania......

W razie uczestniczenia w wypadku drogowym, kierujący pojazdem jest obowiązany zatrzymać pojazd........
Zabrania się:

kierowania pojazdem w stanie nietrzeźwości, w stanie po użyciu alkoholu lub środka działającego podobnie do alkoholu (np. narkotyku),
pozostawiania na drodze przedmiotów, które mogłyby zagrozić bezpieczeństwu ruchu,
zaśmiecania lub zanieczyszczania drogi,
samowolnego umieszczania na drodze jakichkolwiek znaków, napisów lub symboli.

i tak dalej
ella
Moderator

Powrót do Egzamin na prawo jazdy